Ronai and Ronai
AMERIKAI

Závada Pál letiltotta műveit a közrádióban 2012. január 22. vasárnap 15:09 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Závada Pál letiltotta műveit a közrádióban

Budapest – Parti Nagy Lajos után a magyar irodalmi élet újabb ikonikus alakja döntött úgy, hogy nem kíván asszisztálni ahhoz, ami a Magyar Rádióban a Fidesz újbóli hatalomra jutása óta folyik. „Ez már nem közszolgálat”, mondja Závada Pál.

Néhány nappal ezelőtt a Kossuth-díjas Parti Nagy Lajos író és költő kifogásolta a „szócsövesített” közmédiát, s később, amikor telefonon erősítette meg a hírt az Indexnek, kijelentette: számára evidens, hogy a hatalom által einstandolt közmédiában nem szerepelhet, és ennek megfelelően utasította vissza, hogy a Magyar Rádióval tárgyaljon egy hangjátéka ismétlésének feltételeiről. Ekkor egyértelművé tette, hogy egyéb munkái leadásához sem járul hozzá. Parti Nagy Lajos számos hangjátékot készített a Rádiónak, ő alkalmazta rádióra a Svejket, amit mostanában ismételtek volna.

Závada Pál sem kíván többé alkotóként megjelenni a Magyar Rádió műsorfolyamában, írta az Index. Az ugyancsak Kossuth-díjas író-szociológus szerint a Magyar Rádióban a műsorszerkesztési elvek az 1989-es év előttire kezdtek el hasonlítani. „Rendszeres hallgatója vagyok a Magyar Rádiónak, így tapasztaltam, hogy megváltozott a közszolgálati rádió hangja. Ez a rádió már nem képes a közszolgálati funkcióknak megfelelni”, mondta az író, aki úgy véli, a rádió kulturális műsoraiban is tetten érhető a politikai irányítás.

„A Magyar Rádió vezetősége sajnálattal értesült arról, hogy Parti Nagy Lajos után Závada Pál sem kíván alkotóként megjelenni a Magyar Rádió műsorfolyamában, és a döntésük megfontolására kérik az írókat, hiszen évtizedek óta részt vesznek a Rádiószínház munkájában”, írja az Index. „A Magyar Rádió szerint ’Parti Nagy Lajos és Závada Pál íróként, alkotóként olyan művekkel gazdagították a rádió hangarchívumát, amelyek ma már a nemzeti kulturális örökség részét jelentik, ezért ezektől elzárni a hallgatókat – véleményük szerint – nem szabad. Egy esetleges tiltással a közrádió hallgatói veszítenek a legtöbbet’”, mondta Cserháti Ágnes szóvivő.

Závada Pál elsőként tiltotta meg azt is, hogy a Dörner György számára politikai döntéssel átjátszott Új Színházban műsorra kerüljön a Bethlen című darabja, illetve a Jadviga párnája tavaszra tervezett bemutatója. Később Spiró György nyilatkozta, a Magyar Narancsnak, hogy „az Édentől keletre című előadást letiltani nem tudom, hiszen nem én vagyok a szerző, ehhez tehát nincs jogom. Csak a nevemet kérhetem levetetni a színlapról, illetve a plakátról, ha még műsoron lesz az előadás. Ez esetben azonban február elsejétől nem fogadok el semmilyen honoráriumot a színháztól”. Ami a szerző, John Steinbeck örököseit illeti, a kapcsolattartó iroda tájékoztatni fogja őket az Új Színházzal kapcsolatos fejleményekről.

„Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy február elsejétől vagy levegyék az előadást a műsorról, vagy eltűnjön a nevem a színlapokról. Semmilyen körülmények között nem kívánok ezzel a begőzölt, dilettáns bagázszsal együttműködni”, közölze Tasnádi István, A szív bűnei című előadás magyar változatának szerzője. Hasonlóan nyilatkozott Veress Anna, Marius von Mayenburg és Bognár Róbert, Moliére fordítója is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +29 ( 37 szavazatból)
Závada Pál letiltotta műveit a közrádióban, 4.7 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Remélem egyre többen kiállnak a DEMOKRÁCIÁÉRT !
    Köszönjük ezt a hozzáállást !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (35 szavazatból)
  2. Sebaj, majd dr phd, med univ Schmitt Pálgium részleteket olvas föl másolmányaiból.

    Dr. ABS JPG RPG topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  3. Závada Úr!

    Nagy tisztelettel hajlok meg Ön előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  4. Hamarosan újra, Presser: “Szól a Rádió!!!”

    …”Műsor gyanánt az is megfelelt,…
    Ha viktorunk a Tenkest játssza el

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  5. bruckenbacker kapitány

    http://www.youtube.com/watch?v=5czQD6pUcXs

    :::)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  6. bruckenbacker kapitány

    http://www.youtube.com/watch?v=Q4egl_MiKz4&feature=related

    1.0 és 1.05 között. átestél egy diplomán. Most persze ennek más a fílingje:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Nem vagyok tájékozott a műsorszerkesztés, a gazdasági feltételek vagy a jog rejtelmeiben de el tudnám képzelni, hogy a Klubrádió egy irodalmi műsor keretében megszólaltassa Parti Nagy Lajos, Závada Pál és más nívós szerzők műveit. Amellett, hogy a élvezettel hallgatnám az előadásokat némi a háttérben megbúvó demonstratív jelleget is érezni vélnék ami nem lenne ellenemre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  8. Igen ők merték vállalni!
    És a többiek? Nem ég az arcuk?
    A művészvilág, a szerzők,a médiában dolgozók,akiket elküldtek… Ott voltak a tüntetésen?Mert ott a helyük! Meg kell bénítani ezt a hazugságáradatot, mert mindent ellep.
    A közszolgálati Tv-t akartam nézni valamelyik nap… Mind Hír TV-s arcok, az embernek a gyomra fordul fel az alákérdezős, hajlott gerincű alattvalóktól..
    Jól érzik magukat ezek az alakok ott, ahol helyet tisztogattak nekik?
    Most frekvenciákkal manővereznek. Semmi nem elég???
    Jusson eszükbe: aki sokat markol, keveset fog.
    Ezek a percemberek,akiket adoptáltak a közszolgálatiba,ezek a mi pénzünkön nyalnak a hatalomnak:
    Ellenünk, és nem értünk? Nem a valót, hanem az elvártat adják?
    Hát kit érdekel a fideszes vircsaft?
    Aki most megnyerte a frekvenciát, az is fideszes nyalonc! Mondjuk már végre ki!!! Hadd szóljon!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  9. Amikor az ertelmet lakpcsoljak , akkor derul ki hogy mekkora a sotetseg, akkor latszodik meg a Fidesz igazi arca. Eddig csak masok tollaival ekeskedtek, de ha ezek a tollak elfogynak meglasztik majd a rutsaguk.
    Ebben a barna kodben nem lesznek szinek es talan tobben is felebrednek a szunyokalasbol ( vagy elalsznak orokre)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  10. A legújabb hírek szerint Newton örökösei intézkedtek, hogy harmadik törvényét letiltsák, így a hatás-ellenhatás hamarosan megszűnik és mindannyian végre elrepülünk a világűrbe… köszönjük Nektek drága Vezéreink!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. A döntéssel elégedetlen tüntetők azt skandálták, hogy “kötelességük kivégezni a zsarnokot… a jemeni nép döntött, Szálehet ki kell végezni”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. Jó érzés tapasztalni, hogy az értelmiség demokratikus része egy értelműen fogalmaz és tesz a demokrácia felszámolói ellen. A kormány melletti tüntetést szervezők és résztvevők igen, csak gazembernek érezhetik magukat ilyenek mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  13. remelhetoleg minel tobb iro,kolto,es ujsagiro tesz igy!!!
    maradnak a “kozmedaiban” csak a politikai seggnyalok!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. +9Nagyon egyetértek veled “alugy”.A kormány mellett szombaton tüntető értelmiségiek szégyelhetik magukat.Csak kető ember ÉRTELMISÉGI mer tisztességesen viselkedni:ök ketten mutatjákk meg mi a helyes magatarttás a mostani politikai helyzetben.Én azzal a reménnyel hajtok fejet előttük,hogy lesznek követőjük,hiszen az “egyszerü ember”az értelmiség magatartására odafigyel.Egyet értek Cserháti szóvivőnővel is,amikor azt mondja: “nem szabad elzárni a hallgatótól”…”A közrádió hallgatói veszitenek a legjobban.”Bizony veszitenek.Már én sem hallgatom meg még a hireket sem a “leghallgatottabb” rádióbl.Különösen utálom a vasárnap reggel sugárzott Vasárnapi… maszlagot.Csak uszitást hallok belőle,amit már nagyon utálok.A kedves szóvivő nőnek a KLUBRÁDIÓRAis értelmeznie kellene kijelentését.,mi szerint nem lett volna szabad elzárni a hallgatóktól,mert ennek a rádiónak a hallgatói nnagyot veszitette,de veszitett a demokrácia is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  15. *
    Van nekünk egy Nobel-dijas Kertész Imrénk is. Szíveskedjék végre ő is kinyitni a száját, mert még azt talájuk hinni, hogy ő ezektől a dolgolgoktól végleg fügetlenítette magát. Pedig kedves mester – Ön ezt nálunk jobban tudja – az írás nem csupán mesterség, nem csak egy szakma. Az egy hivatás, a hivatás pedig kötelez… Álljon ki hát bátran! Erre kérik azok is akik az Ön sorstalanságát szintén megélni voltak kénytelek. A Nobel-díj kötelez…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. Nem szabad elzárni a hallgatót persze. Miközben leépül a társadalom, megszűnik a demokrácia ne zavarjuk már meg a nyugalmát azzal hogy elnémítjuk a kedvenc műsorait.
    Majd a “keresztény-nemzeti” munkatáborban is hallgathatja, a lélek nyugalmáért…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Köszönjük barátaink megnyilvánulásotokat.
    Köszönjük, hogy nem akartok részt venni e katyvasz fejlesztésében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Nyílt levél Parti Nagy Lajoshoz http://magyar-vers.hu/archives/727

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Búcsú a sajtószabadságtól 2014. február 14. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos