Ronai and Ronai
AMERIKAI

Venezuela nem ismeri el a Világbank döntését 2012. január 9. hétfő 12:18 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Venezuela nem ismeri el a Világbank döntését

Caracas – Hugo Chávez venezuelai elnök közlése szerint hazája nem ismeri el az államosítási ügyben eljáró Világbank ítéletét, melynek értelmében több milliárd dollárt kellene fizetnie az Exxon Mobil olajmultinak.

Chávez még 2007-ben rendelte el a Cerro Negro olajlétesítmény államosítását, miért is az Exxon a Világbank égisze alá tartozó Befektetési Viták Nemzetközi Békéltetési Központja (ICSID) elé citálta a venezuelai rezsimet, és 12 milliárd dolláros kártérítésre tartott igényt.

„Megmondom maguknak: az ICSID semmiféle döntését nem fogjuk elismeri”, közölte Chávez tévébeszéde során. Az elnök több alkalommal azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy tisztességtelen eszközökkel igyekszik „kirabolni” a dél-amerikai OPEC-tagállamot.

„Erkölcstelenek”, fogalmazott az államfő. „Mennyit lophattak el ötven év alatt? (…) Tizenkétmilliárdot akartak. Honnan, compadre?”, tette fel a kérdést. „Nem fogunk fejet hajtani az imperializmus és annak csápjai előtt, értsék azt meg… Lehetetlent akarnak: fizetésre bírni minket. Semmit sem fogunk fizetni nekik.”

Venezuela azért tartja eltúlzottnak az összeget, mert szerinte a multi csak valamivel több mint 750 millió dollárt ruházott be a Cerro Negróba. A legjobb ajánlatot, amely egymilliárd dollárról szólt, még szeptemberben tette az ország, az Exxon azonban ezt nem fogadta el, mondván, a kára ennek a sokszorosa.

Az Exxon szóvivője nem kívánta kommentálni a fejleményeket, holott Chávez kijelentései annál is súlyosabbak, mivel úgy is értelmezhetők, hogy Venezuela húsz másik, ugyancsak a világbanki döntőbíróság előtt lévő ügyében sem ismeri el a testület döntését. Ezek mindegyike ugyancsak az elmúlt években végrehajtott államosítások miatt keletkezett, amelyeket a rezsim kártalanítás nélkül képzel el. A felperesek közt van egy másik nagy amerikai olajmulti, a ConocoPhillips is.

Az elnök tévébeszéde után nem sokkal a venezuelai olajminisztérium, valamint az állami PDVSA olajcég is úgy nyilatkozott, hogy Chávez kijelentései csakis az Exxon ítéletére vonatkoztak, ez azonban semmit nem jelent, mivel az államfő teljesen kiszámíthatatlan, így bármikor felülbírálhatja ezeket a kommentárokat.

A múlt héten egy másik döntőbírói testület, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara ítélt meg az Exxonnak 908 millió dollárt egy másik, de ugyancsak a Cerro Negro államosításához köthető ügyben; ez a verdikt irányította a figyelmet a folyamatban volt világbanki eljárásra. Rafael Ramirez olajminiszter vasárnap közölte a Reutersszel, hogy a Világbank döntésére csak ez év végén számítottak. Az ítéletet februárban megfellebbezik.

Venezuela államosításait és azok utóéletét élénk figyelem kíséri az olajszektorban. Amennyiben a caracasi rendszer csakugyan ragaszkodik ahhoz, hogy kártalanítás nélkül sajátítsa ki a magántulajdont, azzal a dél-amerikai ország végzetes lépést tehet afelé, hogy a nemzetközi közösség páriává kiáltsa ki, és nem kizárt, hogy szankciók is születnek az ország ellen.

Chávez évek óta, rendszeresen összerúgja a port különféle multikkal, de főleg az olajcégekkel, miután a tőlük elvett összegekből kívánja finanszírozni az állami jóléti programokat. Rendszeresek az adóemelés formájában megnyilvánuló sarcok és a szerződések visszamenőleges hatályú módosítása, amely teljes bizonytalanságot eredményez a szektorban. Ennek eredményeként egyre több befektető marad el Venezuelából, ahol a nyersolaj kitermelése stagnál.

Számos céget azonban ilyen körülmények között is maradásra csábított az Orinoco-övezetben lévő igen gazdag és könnyen kitermelhető olajlelőhely, amelyet a világ egyik legnagyobb, eddig érintetlen készletei között tartanak számon, így extraprofittal kecsegtet. Az amerikai Chevron és a spanyol Repsol egyaránt jelezte hajlandóságát a természeti kincs kiaknázásában való közreműködésben. Ennek érdekében dollármilliárdokat kell befektetni az Orinoco-övezetben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Venezuela nem ismeri el a Világbank döntését, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Szóval akkor sem extraprofit, sem megtérülés – emberbarátibb segélyező nincs is az Exxonnál. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. “Orbán évek óta, rendszeresen összerúgja a port különféle multikkal, de főleg az olajcégekkel, miután a tőlük elvett összegekből kívánja finanszírozni az állami jóléti programokat. Rendszeresek az adóemelés formájában megnyilvánuló sarcok és a szerződések visszamenőleges hatályú módosítása, amely teljes bizonytalanságot eredményez a szektorban.”
    Ja bocsi ezt Chávez-ről írták ebben a cikkben?
    Nem állíthatom mégsem, hogy tévedtem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  3. Na, akkor összegezzük:

    - Odamegy valamelyik olajipari óriáscég, irgalmatlan összegű pénzeket befektetve kiépíti a csúcstechnikát képviselő olajinstallációkat, kiszolgáló egységeket, infrastrukturát.

    Elkezd az egész működni, amiből a venezuelai állam eleve hatalmasakat kaszál, pl. munkahelyteremtés, iparűzési adó, meg hasonlóak miatt (amikről nem is tudok).

    Egy idő után elhatározza a venezuelai diktátor, hogy az egészet kirabolja (ezt nevezik PC- ül “államosításnak”), lenyúlja. Kártérítést többnyire vagy egyáltalán nem akar fizetni, vagy ha igen, valami lehetetlenül szánalmas összeget.

    A károsultak nemzetközi bírósághoz fordulnak, ítélet is van, csak éppen ezt a diktátor ballisztikus ívből lesz…rja.

    A sértettek mindazt annyiban hagyják, pedig alighanem akkora összegekről és ingatlanokról van szó, mint több latin ország teljes nemzeti vagyona, éves költségvetése.

    Végkövetkeztetés:

    - WTF???

    Kérdésem:

    - Mikor és ki fogja már végre pofán vágni az ilyen “államosítókat”, legyenek azok bárhol?

    Amit művelnek, az rablás, méghozzá nemzeti vagyon léptékű rablás.

    Mégis, mikor óhajtják az ilyeneket helyre tenni az erre képes hatalmak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (14 szavazatból)
  4. Hajrá Chavez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  5. Az ám… :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  6. Gonoszka!
    Látod máris van hely ahova költözhetsz! Ott nincs Gyurcsány sem. Jól érezheted magad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  7. Egyiket sem kell félteni, de az üzlet és a politika taktikai és erőjáték. Ha felkészült és elég erős hozzá akkor bárki és bármelyik ország megpróbálhat keményen játszani, igazságosnak sem kell lennie, de ha nem felkészült akkor többet veszít a végén. Ez vonatkozik bármelyik országra.

    Végül is a túlélés feltétele az alkalmazkodás. A keménykedők és a kompromisszumra nem képesek eddig úgy tűnik mindig vesztettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Csak viccelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  9. Akkor azt elég buta módon csinálta mert a neten vannak erre különböző jelzések is. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  10. Avi
    2012. január 9. hétfő
    13:5
    Örömmel, csak félek, nem fogadnának. Szép ország, kedves nép. A lányok is szépek, akikkel találkoztam annakidején Pesten, igyekvők voltak. Tanultak.
    Nem tudsz egy kis protekciót szerezni? Valaha volt a neten néhány magyar
    is Venezuelából, azóta sem találom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Chavez egy diktator. Egy venezuelai allampolgar egy evben csak 400 dollarnak megfelelo osszeget kolthet el a hitelkartyajarol, ha azt kulfoldi vasarlasra szanja. Ez durva beavatkozas az emberek eletebe. Azzal egyutt hogy en baloldali vagyok, felismerem hogy o egy demagog tyrannosz. Kepes vagyok ezt siman kimondani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  12. Ismeros tortenet! Kepzejetek el OV ennyi olajjal a segge alatt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. ILYEN HÜLYÉINK VANNAK NEKÜNK IS, MINT CHAVEZ ELNÖK!
    KIFEJEZETTEN ELNÖKI SZÉKEKBEN.
    UGYE PALIK?
    UGYE VIKTORKA?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  14. Hugonal is szolnak a hazafias szolamok. Van egy jo mondas:” Patriotism is the last refuge of the scoundrel.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Jol van no Gonoszka. Értem én a viccet csak nem szeretem :)))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  16. Na kérem akkor van egy példamutató példaképe orbánurunknak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  17. Exxon-89-Alaszka. Isten nem ver bottal, csak Chavezzel. Várom, hogyan kap fricskát a sorstól a BP. Az biztos, hogy Hugo sem normális.Vajon ott is vannak Simicskák, Demjánok, Csányik és csak műbalhé az egész Chavez részéről?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Nem műbalhé.

    - Ennek a féleszűnek az utóbbi 6 évben előadott ámokfutása alapján ezt komolyan gondolja, főleg, hogy ezt a rablást is annyiban hagyta a nemzetközi közösség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Eldrad
    Ezek szerint a magyar népnek esélye nincs, még ásványkincseink sincsenek, amiért segítenének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Az USA kénytelen lesz megnyitni az alaszkai, texasi, oklahomai olajkutjait,
    aminek nagy részét eddig tartalékba tartotta.
    Venezuela szerződést kötött Fehér-Oroszországgal heti 3 hajó olajszállításról
    Ez nehézolaj, amit olaj homokból nyernek ki, finomítása körülményes nem úgy, mint a nigériai olajé, ami szinte petróleum finomságú, úgy nevezet „zöld olaj”, Kína itt is érdekelt.
    Viszont sok van belőle az eddigi számítások szerin a föld olaj termelésének 20% Venezuelában található.
    Mit gondoltok miért volt az a nagy összeborulás az iráni elnök és Chavez között?
    Irán ballisztikus, manőverező, több robbanó fejjel ellátót-rakétákat szállít Venezuelának.

    Chavez az olaj pénzekből juttat a lakóságnak is, szinte nincs is ellenzék nem úgy, mint Líbiában, Nigériában. Ipara is megfelelő.
    Szaud- Arábia már kezd kiszáradni, fogy az olaj!
    Most, hogy Brazília is beszállt az olaj üzletbe, mert jelentős olajmezőket tártak fel, Kína egyből felajánlotta segítségét.
    „A nemzetközi helyzet fokozódik.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

„Túlélem!”, fogadkozik a diktátor 2012. február 24. péntek | AN

Össztűz zúdul Hugo Chávez ellenfelére 2012. február 15. szerda | Rákócza Richárd

Capriles a venezuelai előválasztás győztese 2012. február 13. hétfő | AN

Amerika bukta a brazil olajkitermelést 2012. január 23. hétfő | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos