Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Egy bronzkori császár 2011. november 7. hétfő 9:22

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Egy bronzkori császár

Nagyon hosszú idő volt még hátra. Az élet fele. Harminchárom évesen vonult vissza, hetvennégyben. Azt az árnyékos életféltekét a „Hold túlsó oldalán” el kellett tölteni, a második félidőt át kellett alibizni a Földön, míg a csillagközi játékos-kijáróba távozhatott, a halhatatlanok közé.

Mit is csinál egy nyugalmazott Császár? Olajbogyót gyűjtöget Capri szigetén? Élménybeszámolót tart Répcelakon? Kap egy kis irodát a félemeleten, hogy legyen hol elücsörögni? Lejár a Fradi Borozóba? Oda feltétlenül.

Albert lassanként szokott le a vezetésről, a nyolcvanas évekre. 1961-ben mekkora szám volt, mikor az új, zöld-fehér Ford Taunussal átvágtatott a városon. Volt egy kis orsós magnója, ügyes szervizes beszerelte a műszerfalba, a Flóri volt az első, aki vezetés közben zenét hallgatott. Aztán a zene halkulni kezdett, a Kisflóri is egyre gyakrabban mondta: „hagyja Papa, majd elhozom kocsival”. A végén busszal járt be, a hatossal a Flórián térről.

Matyi (Rákosi) zokog az óbudai temetőben. A hű csicskás, Tüdő, az örök küzdő, a Császár (ki)szolgálója és bizalmasa, aki „kikaparta neki a gesztenyét”, tudta: élete, létének értelme száll a sírba. De eljött Lajos is, a Szűcs, akit valaha halálra sértett.

Nagyon hosszú idő volt hátra, az élet fele, fakuló zöld fehérben. Mit csináljon üres óráiban egy trónfosztott földi császár? Albertet fénykorában nem lehetett feltétel nélkül szeretni, csak rajongani érte. Aktív korszakában legalább annyi kárt okozott a Fradinak, amennyi hasznot hajtott. Ha Flóri „megmozgatta a szálakat”, fejek hulltak, edzők jöttek és mentek. Nemcsak szolgálta a Fradit, uralkodott fölötte. De tegyük hozzá: császársága nem erről a Földről származott.

„Ez már a bronzkor”, mondta apám 1961-ben a szigeten. Az öregnek nagy volt az arca: nála a Puskás volt a mérce. Az ifjú Flórit csodák csodája, mégis elismerte. „Ügyeske”, mondta kegyesen. „Ő még futballista.”  Aha.

Nem látott a jövőbe. Nem láthatta, hogy a bűzlő erjedés, morális rothadás, amely Puskásék korrupt, dekadens, átpolitizált állami futballkorszakával indult, s Alberték pályájának végére teljesedett ki, milyen mélységekbe viszi a focit Magyarországon. Olyan örvénybe, amelyből nincs út felfelé. Bronzkor, mondta apám ’61-ben. Ha az bronzkor, a mostani nem is vaskor. A kőkorszakba léptünk vissza. Az eljegesedéshez.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.4/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 22 szavazatból)
Buják Attila: Egy bronzkori császár, 3.4 out of 5 based on 8 ratings

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Szomorú, de igaz. Gratula. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  2. Furcsa emberek Önök, Tisztelt újságírók! Sok, jó cikket olvastam az Önök oldalán innen Magyarországról, de hogy ezzel a témával is, éppen most politizálni kelljen?

    Tisztelettel:

    gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (15 szavazatból)
  3. …szerintem valahogy így illene… (nem érdekel ilyen esetben a politika!)…

    Ferencvaros held 0-0 after Albert funeral

    Sun, 06 Nov 19:47:00 2011

    Email
    Print
    Ferencvaros failed to provide the perfect send-off for former player Florian Albert, who was buried on Sunday before the team drew 0-0 with Paks in the Hungarian league.
    Family and friends of Albert gathered to lay the former European footballer of the year to rest during an emotional funeral that drew hundreds of mourners to the Budapest cemetery.
    Prime minister Viktor Orban, former team mates Kalman Meszoly, Gyula Rakosi and Albert’s son, Florian Albert Jr., who also played for Ferencvaros and Hungary, accompanied the only Hungarian to win the European footballer of the year award in 1967.
    Albert died on Monday aged 70 following complications after heart surgery.
    Before the game the floodlights were switched off and 12,000 supporters lit candles and sparklers in the stadium which was named after him in 2007.
    The Ferencvaros players wore special black shirts and supporters hung out a giant banner on the terraces saying “God shall be with you Emperor”.
    As well as winning four Hungarian titles with Ferencvaros, Albert was also in the team who won the 1965 Inter Cities Fairs Cup, precursor of the UEFA Cup, beating Juventus in the final in Turin.
    A tall and elegant player with excellent close control, Albert was joint top scorer with four goals in the 1962 World Cup finals.

    http://uk.eurosport.yahoo.com/06112011/2/ferencvaros-held-0-0-albert-funeral.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. … és nem vagyok fradi drukker, csak ember érzésekkel… Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  5. Nem biztos, hogy ezt a cikket meg kellett volna írni.
    Amúgy az a Ford szerintem Opel volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  6. A lényeget talán megértettem. Egy gerinc nélküli ment el. Gyászolom a kágyilót … Nálunk így hívták a meztelen csigát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  7. Aptyuka!
    Akkor te Vazs-megyei vagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  8. Napjaink öröksége címmel Albertra emlékezik a Népszabadság is.
    http://nol.hu/lap/sport/20111108-napjaink_oroksege
    Többek között ez olvasható:
    “Albert Flóriánra emlékezett-emlékezik a napokban a hazai társadalom, de a jelenkor magyar futballjáról újra és újra kiderül: mennyire nem méltó hajdani nagyságához (akár a Császárhoz, akár saját régi önmagához). A gól nélküli döntetlennel zárult FTC–Paks mérkőzésre kiment – I. Flórián előtt tisztelegve – csaknem tízezer ember, és bármilyen megindító volt is a megannyi gyertya látványa az Üllői úti sötétségben, a labdarúgó-találkozó nívója még szomorúbbá tette mindazokat, akik amúgy is keserves lelkiállapotban érkeztek a ferencvárosi pályára. Albert elvesztése nyilván összehasonlíthatatlanul nagyobb fájdalom, mint a kezdetleges mai futball látványa, de a rosszkedvet csak fokozza, ha az amúgy is döbbent nézőnek azt a következtetést kell levonnia: ez a mostani „játék” lenne például az FTC öröksége…”
    Nekem meg az jut az eszembe, hogy különösen most, amikor egy BLASZ12-es, stadion bontásokat és építéseket vizionáló labdarúgó a miniszterelnök, milyen sokan és milyen jól megélnek ebből a mai, semmilyen magyar fociból. MLSZ vezetők, edzők, klubvezetők, labdarúgók, sportriporterek, tévécsatornák. Többségükben olyanok, akiknek nemhogy egy egészségeset rúgni a labdába nem kellett megtanulniuk, amit Alberték azért még tudtak, hanem még csípőre se kell tudni tenni a kezüket séta közben, ahogy azt, emlékeim szerint, a császár nagyon sokszor tette a pályán meccs közben…De a séta után Albert legalább tudott villanni, gólt rúgni, gólt fejelni. Ezek meg csak a saját egzisztenciájukat tudják világszínvonalon tartani. Utánpótlásképzésük hatékonyságát is a gőzgépéhez lehetne hasonlítani. A focira fordított pénzekből Felcsútból maholnap világváros lesz. A nép, ha kenyeret nem is, de lejárt szavatosságú magyar focit azt fog kapni az új stadionokban, ha “modern” kényszermunkával megépülnek…Csak nehogy Orbán közbe arra is rájöjjön, hogy ezeket a stadionokat másra is lehet használni, mint focimeccsek és koncertek tartására. A chileiek és a spanyolok tudnának erről mesélni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  9. A CSASZAR a sirban is csaszar.Isten ovja a satantol.Nyugodj csendesen Flori!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Kár volt ezért a cikkért! Ahogy Hofi mondta annak idején Papp Lacival kapcsolatban. Olyan emberek döntöttek a sorsáról, akik fel voltak mentve tornából. Buják Attilláról már rég nem fognak tudni semmit (most sem) amikor Albert Flóri neve még mindig ragyogni fog

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. Saját vélemény:
    Ha már a politikusok sportolókkal takaróznak oly módon hogy népszerűségükben sütkéreznek, akkor már nem is olyan probléma ha egy sportolóval kapcsolatban „politikai” vélemény is megnyilvánul.
    Sőt, az a természetes.
    Sajnos van olyan sportoló, aki habozás nélkül részt vesz mindenfajta politikus „fényezésében” ,aki éppen uralmon van.
    Ha valaki gólt lő, akkor valakinek „be kell adnia a labdát”, és ha „politikailag” nemkívánatos, akkor senki sem fogja beadni a labdát.
    Ez Magyarország.
    Ha van egy jelző a sportban, mint pl: „Király”, akkor nem árt megjegyezni hogy melyik sportnak a királya, egyéb esetben furcsán hangzik.
    Tudunk olyan helyesírási hibákkal bővelkedő volt sportolót, aki válogatás nélkül minden rezsimet fényez, csakhogy pénzt kapjon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. Minden esetre futballistának sokkal nagyobb volt, mint Buják Attila újságírónak.
    Az aranylabdát hozzáértő emberek szavazzák meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos