Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kövér kedvenc költője József Attila 2011. november 11. péntek 16:48 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(44)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kövér kedvenc költője József Attila

Budapest – L. Simon László szerint a Fidesz nagyon szereti József Attilát, Kövér Lászlónak például “éppen a legkedvesebb költője”, ha nem is látszik rajta. L. Simon szerint politizál a Szépírók Társasága, amikor felszólal József Attila szobra védelmében, de azt kéri rajtuk számon, miért nem akkor tiltakoztak, amikor a Gyurcsány-kormány kordonokkal lezárta a Kossuth teret, hallgatásukkal asszisztáltak “a magyar emberek térről való kitiltásához”. L. Simon szerint József Attila méltóbb helyet kap, mint a Kossuth tér. A Szépírók Társaság arra hívta fel a figyelmet, hogy József Attila kiebrudalásával a Fidesz a költő ellenfeleinek ad igazat. Magyarország visszatér 1944 elé, aztán majd elérkezik 1944 is?

Azt nem tudjuk, mit szeret Kövér László József Attilában, mert József Attila éppen az ellentétje mindannak, amit a Fidesz és Kövér László jelent. Most éppen a  Szépírók Társasága tiltakozást tett közzé a József Attila-szobor Kossuth térről történő elmozdítása ellen; az MTI-hez eljuttatott reagálásában L. Simon László író, fideszes országgyűlési képviselő sajnálatát fejezte ki, amiért az írószervezet “és néhány baloldali politikus politikai cirkuszt” csinál az ügyből.

Az egyik legnagyobb írószervezet, a Szépírók Társasága az Élet és Irodalom, valamint a Népszabadság pénteken megjelent számában tette közzé tiltakozását amiatt, hogy a Parlament előtti Kossuth tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról döntő országgyűlési határozat alapján József Attila szobra is máshová kerül.

“Egy köztéri szobor elmozdítása nem egyszerű városrendezési aktus. Úgy véljük, József Attila Kossuth téri szobrának áthelyezése abban az értelemben is visszaállítaná az 1944 előtti képet, hogy utólag azoknak adna igazat, akik nem ismerték el költészetét” – szerepel a Szépírók Társasága tiltakozásában.

Mint írták, József Attila a háborút követő nemzedékek egész sorának eszmélkedését döntő mértékben határozta meg, és az országhatárokon túl ma is ő a legismertebb 20. századi magyar költő.

“Az ügyből néhány baloldali politikus és Önök csinálnak politikai cirkuszt, ezt nagyon sajnálom. A mostani politikai nyilatkozatukhoz hasonló aktivitást vártam volna akkor is Önöktől, amikor még írószövetségi titkárként a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozáshoz kértem a csatlakozásukat. Akkor ezt megtagadták, többek között azzal az indokkal, hogy Önök nem politizálnak. Tudom, erre azt válaszolná, hogy a József Attila-szobor ügyében történő megszólalásuk nem politizálás. Akkor ugyan micsoda?” – reagált L. Simon László író, fideszes parlamenti képviselő, a kulturális bizottság elnöke Csaplár Vilmosnak, a Szépírók Társasága elnökének címezve mondanivalóját.

A kormánypárti politikus nem érti, hogy az írószervezet tagjai a Gyurcsány-kormány idején “gyalázatos hallgatásukkal miért asszisztáltak az ország szimbolikus főterének kordonokkal történő lezárásához, a magyar embereknek a térről való kitiltásához”.
L. Simon László egyetért azzal, hogy az Országház körül nem csak politikusok szobra állhat. Kitért arra, hogy a következő évtizedekben biztosan sokat fog még alakulni a tér és a belváros képe, arculata, most viszont el kell végezni azt a rehabilitációs munkát, “amivel adósai vagyunk a magyar társadalom egy részének”.

“A szobor pár száz méterrel vagy pár kilométerrel arrébb is jó helyen lehet, most kevesen látják, nincs is a Duna-parton. Van olyan frekventált belvárosi Duna-szakasz, akár a korzó, ahol a jelenleginél sokkal méltóbb helye lenne” – vélekedett a képviselő, aki megjegyezte azt is, hogy a Fidesz-frakcióban senkinek sincs baja József Attilával vagy a szobrával. “Sőt, nagyon szeretjük, például Kövér László legkedvesebb költője éppen József Attila”.

.

LEVEGŐT!

Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott
hazafelé menet?
A gyepre éppen langy sötétség szállott,
mint bársony-permeteg
és lábom alatt álmatlan forogtak,
ütött gyermekként csendesen morogtak
a sovány levelek.

.

Fürkészve, körben guggoltak a bokrok
a város peremén.
Az őszi szél köztük vigyázva botlott.
A hűvös televény
a lámpák felé lesett gyanakvóan;
vadkácsa riadt hápogva a tóban,
amerre mentem én.

.

Épp azt gondoltam, rám törhet, ki érti,
e táj oly elhagyott.
S ím váratlan előbukkant egy férfi,
de tovább baktatott.
Utána néztem. Kifoszthatna engem,
hisz védekezni nincsen semmi kedvem,
míg nyomorult vagyok.

.

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba írják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

.

És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.

.

Óh, én nem így képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.

.

Én nem ilyennek képzeltem a rendet.
Pedig hát engemet
sokszor nem is tudtam, hogy miért, vertek,
mint apró gyermeket,
ki ugrott volna egy jó szóra nyomban.
Én tudtam – messze anyám, rokonom van,
ezek idegenek.

.

Felnőttem már. Szaporodik fogamban
az idegen anyag,
mint szívemben a halál. De jogom van
és lélek vagy agyag
még nem vagyok s nem oly becses az irhám,
hogy érett fővel szótlanul kibírnám,
ha nem vagyok szabad!

.

Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk, míg vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!

.

1935. november 21.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +20 ( 22 szavazatból)
Kövér kedvenc költője József Attila, 4.5 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(44)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

44 Reader’s Comments

  1. A Kossuth tér 1944. előtti képének helyreállításához hozzátartozik a közintézményekről az EU-s zászlók eltakarítása, a Néprajzi Múzeum kilakoltatása, mivel az épület az Igazságügyi palota volt akkoriban, valamint a metro állomást is makában foglaló épületet le kell bontani, mivel az később épült. Sajnos azt nem tudom, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete akkor milyen funkciót töltött be, de azt is helyre kell állítani.
    Természetesen a metro állomás épületén kívül a metroközlekedést is meg kell szüntetni, kizárólag a Millenniumi FAV közlekedhet, mint Európa első kéregvasútja, aminek útvonala viszont nem érintette a Kossuth teret.
    Ha a Kossuth tér kész, akkor még fontos lenne az Erzsébet híd eredeti állapotának visszaállítása, az Árpád híd 1943-ban félbehagyott építés szerinti rekonstruálása….
    Sajnos most többet nem tudok írni, mert jönnek az ápolók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (42 szavazatból)
  2. Ilyen az, amikor egy tákolmányozó, nemzeti semmitmondó, felhevültagyú, bozótirtásban tapasztalt fülkeforradalmár “őszinteségi rohamot” kap.
    A vers gyönyörű és megdöbbentően aktuális 2011-ben is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (39 szavazatból)
  3. …amivel adósa vagyunk a társadalom egy részének…Szebben nem is mondhatta volna.
    Ez is a jobbiknak teendő gesztus.Még bevallani sem merik, hogy a jobbik elvárása egyezik a fidesz szándékával!Hát milyen emberek ezek?
    Kövérnek hogy kedvenc költője lenne József Attila? Ne vicceljünk már!József Attila emlékét, és hagyatékát ugyanúgy semmibe nézik, mint bennünket,akik még élünk.Ezek gyűlölnek mindent, és mindenkit, aki láb alatt van nekik.1944 előtti arculat!!!!Ez a lényeg! Innen eredeztetnek mindent… És innen is folytatják a jogfosztást,és az embertelenséget.Most még “csak” az előjátéknál tartanak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (34 szavazatból)
  4. Magyarország 1944 elötti időszakra történő visszaépítése a fityesz hatalomra kerülésével kezdődött meg. Ennek egyik szimbolikus lépése a Parlament elötti tér helyreállítása.
    Egyébként nagyon örülök, hogy Dr. Köteles Kövér László úr újabban igen szereti József Attilát. Csupán arra lennék kiváncsi, hová számüzné a költő szobrát, ha történetesen komcsinak tartaná.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  5. Lehet, hogy a kedvence – szokta olvasni is? És érti is, ha olvassa?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (33 szavazatból)
  6. “A kormánypárti politikus nem érti, hogy az írószervezet tagjai a Gyurcsány-kormány idején “gyalázatos hallgatásukkal miért asszisztáltak az ország szimbolikus főterének kordonokkal történő lezárásához, a magyar embereknek a térről való kitiltásához”.”
    .
    A Kossuth tér kordonnal való körbezárását az előzte meg, hogy hetekig megszállva (továbbá agyonhugyozva és agyonszemetelve) tartotta egy Orbán által felbérelt csürhe, amelyet Orbán és vazallusai nap mint nap uszítottak, mert meg akarták puccsolni a Gyurcsány-kormányt.
    L. Simon László nyilatkozata tehát álszent és/vagy hazug.
    Elvtársaitól egyik sem idegen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (38 szavazatból)
  7. József Attila forog a sírjában…….!
    *
    Nem tudom ki mondta a rádióban, hogy ha és amennyiben valaha L.Simon László életében olvasott volna József Attilát vagy Ady Endrét, akkor ceruzát sem vett volna a kezébe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  8. József Attilának biztos nem ő lett volna a kedvenc politikusa. Ha élne, írna róla egy szép verset. Az biztos nem tettszene köteles lacának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  9. Az előző csuti kormány is feketelistára tette József Attilát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  10. Hogy mit szeret köteles Laci József Attilában? Hát azt, hogy önként vált meg az élettől. Nemhiába javasolta azoknak a kötelet kampánykörútján, akik nem értenének vele egyet: azzal mégis kevesebb a macera, forgalomkiesés sincs, meg csődület se. Lent a pincében, egyedül, nem lacafacázni.
    Most, hogy mégsem ezt választottuk, közmunkaprogram, átnevelőtáborok. Kormányerőként mindez óriási kiadás, de ha példát veszünk a költőről, az egymillió munkahely-ígéretet se kell teljesíteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (29 szavazatból)
  11. Már Ő is tiszta költő
    A keze Arany
    a teste Petőfi
    a feje Tompa!
    .
    Egyébként látható, hogy még mit nem tudtak elkölteni.
    Fenik is rá a fogukat!
    Hiszen láttuk hol tanult tollat hegyezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  12. Mostmár értem! Világossá vált mit akarnak ezek a: Dilettáns, Notorikus hazudozó, együgyű, elmeháborodott …. stb. Társulat.

    El akarják hitetni a világgal, hogy mi magyarok mindeddig a kommunisták présdeszkái alatt sajtolódtunk és minden ami eddig az országban történt az mind-mind ennek a rendszernek a kényszerű velejárója!
    Az a csekéj jó ami történt, mind csak is az ő érdemük, mind azt csak azért tudták létrehozni mert nem figyelt elég figyelmesen az “átkos” kommunista.
    Hát értem én! Na én szerintem mind szépen fogja meg az orvosi kiskönyvét és jelenjenek meg az üzemorvosnál, aztán ha szükséges igazolják vizsgálati eredménnyel az elmeállapotuk maradéktalan józanságát!
    Ugye nem gondolja komolyan, hogy ebben az országban minden ami 1944 előtti csak illúzió? Ez után mi jön? Mi is megyünk a megsemmisítőbe?
    mert ezek a mocsadékok már erre is képesek lenének!
    Tényleg hánynom kell! De a fidesz szó allatán!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  13. Ezeket a barmokat már nem tudom normális embereknek elfogadni. A köteles Kövért a lökött L Simont össze kéne kötni és a baromfi piacon párban árulni egy db. árában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  14. Biztosan ott tarcsa a pócán a hetvencenti piros-arany bőrkötésű Józsefattila díszkiadást.
    ( Néha a bejárónő egyenként leveszi őket és szépen leporolja..)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  15. Az lehet, hogy Kövér szereti József Attilát.
    De az biztos, hogy József Attila nem szeretné sem Kövért, sem az egész fideszes bandát.
    Nagyon nem…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  16. L.Simon egy bugris…a “köteles” Kövérről nem is beszélve…J.A.ezeket leköpné!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. A legujabb atkom:

    Hogy Kover Laszlo nezzen Teged a bajuszpenderitojenek!

    Leslie Fat. Szepen hangzana angolul is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Nem értem, miről beszélünk. Napnál is világosabb: a bosszúvezérelt fasiszta fidesz kormány, jobbján az illegitim náci jobbikkal Magyarországot az 1930-as évekbe viszi vissza. Mert Magyarország tálcán adta nekik az országot, hát miért is ne tenné? Ha valaki elolvassa Paul Lendvai: Eltékozolt ország c. könyvét, vagy ha csak kicsit is odafigyelt arra, hogy mi folyik Magyarországon ~1990-től, annak nem lehetnek illúziói. A magyar demokrácia lehetőségét a magyar politikai-társadalmi-közéleti szereplők úgy kidobták az ablakon, hogy csak úgy nyekkent.
    .
    Lehet ezen verbálpettingelni kilométeres hosszú kommentcsóvákat hagyva magunk után, de minek?
    .
    József Attila, Károlyi Mihály, Nagy Imre szobra úgy el lesz távolítva, mint annak a rendje. Magyarország ezt akarja. Hiszen a szavazópolgárok a fülkeforradalom keretében teljhatalmat adtak a fidesznek, és fegyvertársának, a jobbiknak. A pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs.
    .
    Tetszettek volna élni a demokrácia lehetőségével. De hát a magyar – Kertész Ákos óta, de nélküle is – tudjuk, hogy szolgalelkű nép. Akár genetikusan, akár megszokásból – tökmindegy. Az a néhány kivétel ott is hagyta az országot – nagyon helyesen. Magyarország, amely a saját törvényét gond nélkül sérti meg, nem érdemel semmiféle áldozatot.
    .
    Kövér László pedig, a köteles beszéde után, és a neten fellelhető rengeteg cinikus, tipikusan szélsőjobbos stílusú “mindenkit-lesz@rok” beszédei után mégis, kit érdekelhetnek? A “baloldali” mszp, a “liberális” szdsz, és minden társadalmi közéleti szereplő, és az ország választópolgárai ezt akarták. Akkor most, kéremszépen, mire ez a sok rinya? Unatkozni tetszenek? Nincs elég dolguk?
    .
    Érdeklődöm a kedves kommenttársaktól: hányan tetszettek ott lenni a Radnóti Meneten? És odajönni: mit segíthetek? Félni tetszettek? Itt kommentelni nem kell félnetek, jó lesz: biztonságosabb? Pedig ott arról volt szó, hogy Magyarországon szabad az út a nácik számára immár 20 éve, és hogy ez milyen helytelen, merthogy törvénysértő. De persze ezt a gondolatot felvállalni nagyobb bátorság kell, mint itt kommentelgetni.
    .
    Magyarország a bosszúvezérelt fasiszta fideszt és az illegitim náci jobbikot akarta. Hát, megkapta. Meg is érdemlik egymást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  19. L. Simonról írta Grecsó Krisztián, (aki mellesleg tagja a Szépírók Társaságának), nagyon pontos, érdemes rá időt szánni. Szerintem L. Simon mostani akciója is sértettségéből származik, mint ahogy ezt a Grecsó írást is az alatta lévő kommentek egyikében megdícséri, imigyen:
    “Egyébként nagyon bátor cikk volt, gratulálok.” Mintha hallanám a hangsúlyt…

    http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/arulo_szocs_grecso_kolteszet_irodalom_iro

    L. Simon pornográf verseit nem másolom be, annyira mélyre nem süllyedek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. Ez az L. Simon nevű pondró hogy meri a szájára venni József Attilának akárcsak a nevét is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  21. ” “Barátaiddal, ismerőseiddel gyűjtsétek össze az életeteket mérgező tárgyakat, kiadványokat és a Megtisztulás Éjszakáján hamvasszátok el őket!” – áll az interneten közzétett felhívásban, amely a “sátán jelképei” közé sorolja az abortuszt népszerűsítő vagy erkölcstelen, pornográf füzeteket, a “cionista szellemiséget” magán hordozó nyomtatványokat és – paradox módon – a soviniszta, gyűlölködő transzparenseket.”

    Tessék: elkezdődött!!!
    Már csak idő kérdése, hogy embereket kezdjenek égetni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  22. én úgy szeretem a verseket, hogy olvasom őket. L Simon egyetlen verssorára sem emlékszem, de az megütötte a szememet, hogy a válaszát úgy jegyezte, hogy Jüzsef Attila díjas költő. Minden nap tanulok valamit intézményesített aroganciából. Valószínű, hogy ez kell drága okos magyar népemnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  23. e-Vita
    Az elkeseredettség sem hatalmazhat fel senkit, hogy másokat sértegessen. Még téged sem. Nincs jogod számonkérni a kommentelőkön a gyávaságunkat. Ki tudja, ki és miért nem vett/vehetett részt a Radnóti meneten. Az élet nem fekete fehér. Tudod?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  24. Heinrich Heine 1821-ben ezt írta:
    „…dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.”
    Ahol könyveket égetnek, a végén embereket is égetnek majd.
    Egyszer már beigazolódott a látomása.
    Remélem utoljára is.

    “Az ötlet a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezettől ered, és második alkalommal rendezik meg. Tavaly nem egészen húsz magyarországi településen tartották meg a “Megtisztulás Éjszakáját”, az egyik szervező állítása szerint most legalább harminc faluban és városban “intéznek támadást a sötétség erői ellen”. Előző évben csak néhány külföldi helyszín csatlakozott, idén nyolc-tíz országból kaptak visszajelzést.” NOL.
    Szeretünk Magyarország!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  25. Gyozo
    Megértem, és helyeslem e-Vita felháborodását.Ha mindannyian gyávák vagyunk, sosem lesz változás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  26. József Attila (1905 – 1937) vers csodálatos
    ***********************
    2010-2011 év “eredménye”
    “Oly korban éltem én e földön,
    mikor besúgni érdem volt”
    (Radnóti Miklós: 1909 – 1944)
    *****
    De jönnek új hadak, ha kell a semmiből,
    akár a vad forgószelek
    sebzett földekről és a bányák
    mélyéről induló sereg.
    Népek kiáltják sorsodat, szabadság!
    ma délután is érted szállt az ének;
    nehéz szavakkal harcod énekelték
    az ázottarcú párisi szegények. (Hispánia, Hispánia – részlet)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  27. bumburi
    Természetesen tisztelem a véleményedet. Tudod, lehet, hogy valaki nem gyávaságból nem tudott résztvenni. Pl. szerénységem. Oszt nem kedvelem, ha valaki elhamarkodottan ítélkezik felettem. Csak ennyit bátorkodom megjegyezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  28. Gyozo

    Bocs, nem akartam az érzékenységedet felébreszteni.Oszt én nem ítélkeztem, hanem ez a véleményem. Tudod,nem vagyunk egyformák.A tűréshatár sem ugyanaz ennélfogva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  29. Kedvenc költője?
    Olvasta egyáltalán?
    Olvasott ez az ember tankönyvön kívül valamit?
    Csak azért, mert ha igen, nem beszélne így össze-vissza, nem lennének ennyire sötét gondolatai.
    A “kövérsége” elhájasította az eszét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  30. Gyozo! Akinek tiszta a lelkiismerete, az nem sértődik meg. Csak szemléltetésül mondok példát egyes szám első személyben, mert erről állíthatom biztosan, hogy valóban ez és így történt: a tavalyi menetnek kissé lázasan indultam neki. (Ilyet esztelenséget viszont tényleg senkitől se várok én magam se). Amolyan határeset állapot volt, magam se voltam biztos, hogy gyalogolni fogok, de mert az előkészítésben óriási munkát fektettem, hát indulásra odamentem, a cuccokat odavittem, aztán gondoltam: majd meglátjuk. Mivel tavaly a starttól a végállomásig volt egy biztos autós kísérőnk (most még ez se volt!), hát bármikor beülhettem (volna), ha valóban rosszabbul vagyok. És ekkor nem sértődtem volna meg, ha valaki ilyen vádakat vagdosott volna a fejemhez, hiszen tudtam, hogy a maximumot tettem, amit égi és ninivei hatalmak engedtek. Legfeljebb, halálra sértődés nélkül közöltem volna a “vádaskodóval”, hogy lázas betegen ennyit tehettem, passz.
    .
    A magyar “ballibesek”-”demokraták” (pár kivételével) végzetes hibája a csipkelélek, hogy nem vitaképesek, nem ütésállóak, hanem bármiféle kritikát, – vagy annak vélt tanácsot, észrevételt saját, privát, személyes sértésként tekintenek, képtelenek lévén bármilyen alapvető közös ügyet az ÉN elé helyezni. A szélsőjobbosok nagy örömére – akiknél viszont épp hogy fordítva van. Amíg a “csak hódolat illet meg, nem bírálat” alapelvükön nem képesek túllépni, addig a szélsőjobbosoké marad az ország, hiszen emiatt lett az övéké 2002-től. És nekem is akkortól volt szerencsém megismerni a “ballibesek” fenti, mérhetetlen önző tulajdonságát, 8 éven át küszködve velük emiatt. És mert azóta se képesek szembenézni e hibájukkal, hát a szélsőjobbosok több évtizedre kényelmesen, vígan berendezkedhetnek Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  31. Hát van az úgy, hogy egyébként nem politizáló emberek is úgy érzik, most már aztán mégis muszáj megszólalni.Bár kisebb lenne az ingerküszöbe az ilyen véleményformáló értelmiségieknek.Talán nem tartanánk itt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  32. Bizony így van: árvalányhajas szép hazánkat “fogjuk meg és vigyétek” polgárok lakjuk többségében. “Dögöljön meg a más tehene is!” jelmondattal igyekszünk túlélni a nehézségeket, s ha mégse döglene meg neki eléggé idejében, akkor névtelenül feljelentjük, nehogy megússza. A közterheket úgy lökjük le vállainkról, hogy biztosan a másik tyúkszemére zuhanjon, és óbégatunk helyette is. Ez van.
    Nem hinném azonban, hogy a kommenteléshez nem kellene bátorság. Egészen pontosan tudják megfelelő helyeken, kik vagyunk. Csak egyelőre a törvényi alkalmazás még nem teszi lehetővé a likvidálásunkat. Nem kell sok idő, visszamenőlegesen leszünk fellógatva…
    Ezért, mivel birkaország elsöprő többsége abban hisz, hogy demokratikus úton el lehet távolítani a gonoszt, a felvilágosítás (az érvek ütköztetése) van annyira fontos, mint majálisozni a demonstrációnak becézett pótcselekményeken. Főleg, hogy remény sincs utcakőfelszedésekre, hiszen az lenne az egyetlen hatékony módszer.
    Én nagyon is megértem a saját arcukat nyíltan fel nem vállalók otthonmaradását, hiszen oly korban, midőn indok nélkül lehet éhhalál szélére száműzni bárkit, a betevő falat előteremtése a legnagyobb úr.
    Nagyon hasonlatos ez a helyzet ahhoz, amikor pár tucat csendőr tízezreket volt képes bevagonírozni, pedig puszta kézzel széttéphették volna hajcsáraikat a tömegek.
    … Csakhát a saját tyúxaros élet a legfontosabb. “Hátha megúszom én, miért kockáztassak érted, ha te sem teszed értem”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  33. eVita
    Akinek tiszta a lelkiismerete, az nem sértődik meg.
    Az enyém tiszta.
    Kész.
    Nincs miről vitáznunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  34. A Duna partján nem is lenne rossz helye, mondjuk a Cipők mellett.
    Onnan már sokkal könnyebben tudná a folyóba lökni kedvenc költőjét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  35. csatt kommentjéhez is:
    van egy “baloldali” ismerősöm, aki a metró mozgólépcsőjén pusztán dafke nem áll jobbra, hogy elengedje a sietősebbeket, mert ha ő nem siet, akkor más se siessen, azt a teringettét! Vagy induljon el időben, oszt jó napot. Odáig már nem jut el, hogy vannak emberek, akiknek otthon is, esetleg több munkahelyen is olyan terhek vannak a vállán, hogy csak rohanva tud élni. De bármilyen ok lehet, miért valakinek épp sietni kell. Rövid az élet ahhoz, hogy mozgólépcsőn töltsük.
    .
    Előnyére: legalább őszintén bevallotta ezt a mérhetetlen önző álláspontját, igaz, egy olyan átlátszó ürügyet is előrántott, hogy ő csak a jobb kezében képes fogni a táskáját. De mert többször is találkoztunk, és a mozgólépcsőn kívül sose láttam, hogy probléma lenne a bal kezével, hát egy magyar típusú “demokrata” önzéséről van szó. Ha semmibe nem kerül, csak egy pici lépés oldalra, hogy más embereket ne tartsak fel, és én direkt nem teszem meg, hát akkor már ez nem is annyira az önzés, mint inkább a gonoszság, kárörvendezés kategóriája.
    .
    De baloldalinak, meg demokratának hirdeti magát. Ha ilyen viselkedést tapasztalok egy szélsőjobbostól, nem lep meg, hiszen alapvető tulajdonság az agresszió. De miféle baloldali, miféle demokrata az, aki ilyen pici, napi, földhözragadt (és még csak áldozathozatalt se igénylő) dologban se képes más emberekkel együttműködni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  36. Felhívom a figyelmet arra, hogy Csillag Ádám filmje a 3. Radnóti Menetről megtekinthető (majdnem másfél órás: idő, türelem, érdeklődés kell hozzá!):

    Csillag Ádám: Radnóti menet 2011. november 9.
    http://vimeo.com/31974136
    .
    Kérjük azokat, akik számára a Menet küldetése szintén fontos, hogy terjesszék a videó webcímét netszerte. Köszönjük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  37. Köszönet Csillag Ádámnak, a Kohányi Társaság szervezőinek, az előadóknak, a menetelőknek! Profi dokumentumfilm 2 nap alatt!
    Csodálatos és nagyon megrázó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  38. Attól, hogy Kövér László alapvetően egy szenny ember, még szeretheti József Attilát, bár erősen kétlem, hogy az iskolai tananyagban szereplő néhány versénél többet olvasott volna tőle. A költő nem tehet róla, ha romlott erkölcsű, félhülye emberek is szeretik, bár szerintem ez az egész csak nagyképű kitaláció részéről. Igazából itt nem is ez a bajszos majom hozzáállása a költőhöz a lényege, hanem az, hogy visszaállítani az 1944 előtti állapotokat. Ez Újfent egy ordenáré, aljas dolog és nagyon összecseng a fasiszta-hungarista párt, vagy mozgalom által szervezett könyvégetéssel. Gyönyörű képet festenek Hazánkról ezek a tudatlan hazaáruló barmok. Ezeket a gondolkodásra képtelen woodoo babákat irányítja néhány elmegyógyintézeti esetnek számító elem, köztük élen Orbán Viktorral, kinek úgy látszik nem használt semmit az a gyógykezelés amit a sógoroknál kapott. Ahogy kinéz az ország jövője, valószínűleg bukása után a hátralévő idejét, mint nagy példaképe, ő is Döblingben fogja eltölteni. Adjon neki az Isten hosszú életet az elmegyógyintézetben, csak hagyja már el az országot és kímélje meg a Magyar Népet jelenlététől és tevékenységétől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  39. Nem lesz ezeknek idejük semmit sem elmozdítani, kicserélni… József Attila maradni fog – inkább a BKV-t kellene rendbe tenni a Népstadionra szánt milliárdokból. Mégiscsak 1,1 millióan közlekednek naponta Budapesten – talán a dolgokat a tényleges súlyuknál fogva kellene kezelni. Ez a Fideszes L. Simon csak eltereli a figyelmet a lényegből: a kormány közeli bukásáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  40. Hát ennek József Attila nem hiszem, hogy örülne, mivel köteles lacánk olyan sötét mint a belsőzseb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  41. A kossuth térről az országgyűlésben helyet foglaló Fidesz-Kdnp tagokat kellene eltávolítani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  42. Nocsak, nocsak:
    http://index.hu/kultur/2011/11/13/szocs_el_a_kezekkel_a_jozsef_attila-szobortol/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. Tánó!
    Csak nehogy a magyar nyelvet is úgy védjék meg, mint minden mást az országban – a FideSS javára és a többiek kárára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  44. Az előzmények mutatják az sem megy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Újból lebontották a kordont a Szabadság téren 2014. április 10. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos