Ronai and Ronai
AMERIKAI

Eladók az elveszett Kennedy-szalagok 2011. november 16. szerda 13:59 | RR

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Eladók az elveszett Kennedy-szalagok

Philadelphia – Az elnöki különgépen készült hangfelvétel hosszú verziója került elő, amely közvetlenül John F. Kennedy meggyilkolása után készült, és amit sokáig elveszettnek hittek. A két óránál valamivel hosszabb anyagot, amely eddig nem szerepelt a kormány hivatalos archívumaiban, most megvételre kínálják.

Nem kevesebb, mint félmillió dollárt kérnek az eredeti dobozban előkerült, régi befűzős szalagos magnón lejátszható hangfelvételért, amelynek rövidebb változata megtalálható a Washingtonhoz közeli Nemzeti Levéltárban, valamint a texasi Lyndon B. Johnson könyvtárban is. Erről a rövidebb verzióról hitték mostanáig azt, hogy az egyedüli fennmaradt felvétel.

JFK utolsó útja

A most megkerült hosszabb felvétel dobozán gépírásos felirat tanúsítja, hogy azt a Fehér Ház Kommunikációs Ügynöksége készítette ifjabb Chester „Ted” Clifton tábornok részére. Címe: Radio Traffic involving AF-1 in flight from Dallas, Texas to Andrews AFB on November 22, 1963 – azaz: A légierő egyes számú, 1963. november 22-én a texasi Dallasból az Andrews légibázisra tartó gépének rádióforgalma.

Chester Clifton, Kennedy katonai főtanácsadója jelen volt Dallasban a végzetes napon, maga is a konvojjal utazott. A tábornok 1991-ben hunyt el. A szalag az ő hagyatékából került elő Clifton özvegyének 2009-ben bekövetkezett halála után. Az örökösök a Raab Collectiont bízták meg a páratlan történelmi dokumentum értékesítésével.

A felvételen azok a beszélgetések hallhatók, amelyeket az elnöki különgép fedélzetén lévők folytattak a Fehér Ház Szituációs Szobájával, az Andrews légibázissal, valamint egy másik géppel, aminek fedélzetén Kennedy sajtótitkára, Pierre Salinger utazott a kabinet hat tagjával Hawaiiból Tokióba az elnök meggyilkolása idején. Ők az Air Force One-tól, az elnöki különgéptől tudták meg, mi történt.

A szalagon szerepel a vita is, amely arról szól, hová vigyék Kennedy holttestét boncolásra: a Bethesda Naval Kórházba vagy a Walter Reed kórházba, s hogy Jackie Kennedy is a tetemmel tartson-e.

Curtis LeMay tábornok

Míg az eddig ismert rövidebb változaton Curtis LeMay, a légierő tábornoka semmiféle formában nem szerepel, az újonnan előkerült verzió tanúbizonysága szerint egy munkatárs sürgősen kapcsolatba szeretett volna lépni vele. Hallani, amint azt mondja, a tábornok „egy C140-esen van. Az utolsó három szám 497. A kódneve Unoka. És én beszélni akarok vele.”

Régi vita tárgya, vajon hol lehetett JFK meggyilkolása idején LeMay, akit a különféle összeesküvés-gyártók magával a merénylettel is összefüggésbe hoznak. A most előkerült felvételen hallható információ pontot tehet a lassan fél évszázados vita végére, hajszálpontosan kijelölve a tábornok tartózkodási helyét. A meghivatkozott C140-es a Lockeed Jetstar néven ismert gépe volt, kimondottan a légierő számára szállított verzió. A C140-esekből tizenhat darab volt, ezek a múlt század végéig teljesítettek szolgálatot az amerikai légierő kötelékében.

Az elnöki különgép rádióforgalmáról készült teljes felvétel létezése mindvégig ismert volt, de miután soha senkinek nem volt alkalma abba belehallgatni, a legkülönfélébb feltevések születtek arról, hogy miért kellett a felvételt „eltüntetni”, és hogy az azon szereplő információkból egyértelműen kiderül, hogy nem egyedül Lee Harvey Oswald tört az elnök életére. Most bárki meggyőződhet arról, hogy a szalag ilyesmit nem tartalmaz, s azon a gyilkos – vagy gyilkosok – nevét egyáltalán nem említik.

Lyndon B. Johnson az elnöki különgép fedélzetén leteszi a hivatali esküt

A felvételt professzionálisan digitalizálták és annak egy-egy másolatát a Nemzeti Levéltárnak és a John F. Kennedy Könyvtárnak ajándékozták, így a tartalmat bárki meghallgathatja azután is, ha valaki megveszi a szalagot.

A hosszú verzió is már vágott. Az eredeti, teljesen csonkítatlan felvétel négy és fél órás lenne, és tartalmazná a szüneteket és a statikus zajokkal teli részeket is. Ez a felvétel azonban soha nem került elő, és meglehet, már nem is fog.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Biztos, hogy csak a zajok vesztek el?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

„JFK szeretője voltam” 2012. február 7. kedd | AN

Ufók miatt halt meg JFK? 2011. április 19. kedd | AN

Nincs kegyelem Kennedy gyilkosának 2011. március 3. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos