Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Kongresszus tiszteleg a japán-amerikai katonák előtt 2011. november 2. szerda 11:40 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Kongresszus tiszteleg a japán-amerikai katonák előtt

Washington – Lawson Sakai a Pearl Harbor elleni japán támadást követő napokban rájött, hogy a japán-amerikaiakkal nagyot fordult a világ. Több barátjával együtt jelentkezett a haditengerészet toborzóirodáján. A többiek beöltözhettek, Sakaijal azonban közölték: ő „ellenséges idegen”, az amerikai hadsereg nem tart rá igényt.

A férfi ezt követően tanúja volt annak, amint az FBI begyűjti a Los Angeles-i japán-amerikai közösség néhány vezetőjét. Amikor a szövetségi kormány elrendelte a japán származásúak koncentrációs táborokba zárását, Sakai egy nővére és több ismerőse ilyen lágerbe került. Állampolgári jogaikat lényegében felfüggesztették.

Sakaijal ugyanaz történt, mint sok ezer más „nisei”-jel, másodgenerációs japán-amerikaival: végül mégiscsak szolgálhattak az amerikai hadseregben, három elkülönített kontingensben.

Közel hetven évvel később a törvényhozók megszavazták e veteránok számára a Kongresszusi Arany Érdemérmet – ez a legmagasabb polgári kitüntetés, amit a Kongresszus adhat. A kitüntetések ünnepélyes átadására ma, szerdán kerül sor a Kapitóliumon.

Összesen 19 ezer japán-amerikai szolgált három egységben: a 100. gyalogsági zászlóaljban, a 442. ezredszintű egységben és a katonai hírszerzésnél. Sakai a 442-eseknél szolgált; ez az egység önkéntesekből – kétharmadában hawaii japánokból – állt, és a legborzalmasabb európai hadszíntereket járta meg; nem véletlenül ezt az egységet tüntették ki a legtöbbször méretéhez és szolgálati idejéhez képest. Tízhavi harcban több mint hétszáz bajtársukat vesztették el.

A ma 88 éves Sakai négyszer sebesült meg; a Bronzcsillag és a Bíbor Szív kitüntetéseket érdemelte ki. A háború utáni években csak nehezen birkózott meg az emlékekkel, és keményen ivott, hogy elmossa őket. Amennyire emlékszik: egysége folyamatosan lentről támadott, a németek pedig mindig magaslatokon védekeztek. A 442-esek Olaszországban, Franciaországban és Németországban harcoltak.

Egy hozzájuk csatolt különítményben – a 100. gyalogzászlóaljban – kimondottan olyan hawaii japán-amerikaiak voltak, akiket még a Pearl Harbor-i orvtámadás előtt hívtak be. Az Államokban képezték ki őket és 1943-ban, az olaszországi Salernónál kerültek bevetésre. Bíbor Szív Zászlóaljnak is nevezték őket hősiességük miatt.

Hiába harcoltak Európában, számos japán-amerikai rokona a háború java részét kénytelen volt internálótáborban eltölteni. Susumo Itónak még a kiképzés alatt alkalma nyílt arra, hogy szüleit és két nővérét meglátogassa az arkansasi Rohwer internálótáborban. Azt állítja, szülei az őket ért igazságtalanság dacára is büszkék voltak rá.

A Katonai Hírszerző Szolgálatnál körülbelül hatezer japán-amerikai szolgált, kik a fronton, kik a hátországban: táviratokat fordítottak, hadifoglyok kihallgatásánál tolmácsoltak, sokan később ott voltak Japán megszállásánál, áthidalva a helyiek és az amerikaiak közti távolságokat.

Harry Truman elnök 1946-ban e szavakkal üdvözölt sok hazatérő japán-amerikai katonát: „Megküzdöttetek nemcsak az ellenséggel, de az előítélettel is, és győztetek.”

A Kongresszusi Arany Érdemérmet elsőként George Washington kapta meg 1776-ban; azóta sokan vehették át, sportolók, űrhajósok, polgárjogi harcosok. Barbara Boxer szenátor és Adam Schiff képviselő – mindkettő demokrata – javasolták eredetileg a japán-amerikai katonák kitüntetését. A javaslat tavaly emelkedett törvényerőre.

A Ház a múlt héten adta áldását az első fekete bőrű tengerészgyalogosok hasonló módon történő elismerésére.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Kicsit lassú rehabilitáció, de megvolt. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Na ez ami Magyarorszagon sohasem tortenik meg. Ott “nincsenek” ilyen hibak. Mi tokeletesek vagyunk.
    Minden tiszteletem a lojalis Japanoke akik husegesek voltak uj hazajukhoz. Akik amerikaiak akartak lenni. A legtobb magyar csak azert akar kulfoldre menni hogy hasznot huzhasson a masik orszagbol, ;s biztos vagyok benne hogy egy esetleges haboruban, 90%-ban nem allnanak a befogado orszag melle, hanem a szivuk ide a karpatmedencebe huzna. Tehat elvileg jogos lenne a magyarok koncentracios taborba valo zarasa. Adj Isten hogy sohase legyen ilyen problema.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. .. és a négerek előtt is:
    http://mult-kor.hu/20111026_kituntettek_az_elso_fekete_tengereszgyalogosokat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Naja.
    Minálunk az ilyesmiket inkább visszavonnák..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Múzeum a japán internáltak emlékére 2011. augusztus 22. hétfő | RR

Japán koponyát találtak Pearl Harborban 2011. július 22. péntek | AN

Kosztya 67 év után keresi Nancyt 2011. február 20. vasárnap | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos