Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A verseny barátai 2011. október 5. szerda 20:38

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A verseny barátai

A Gyurcsány Ferenc ellen indult eljárásban a gyanúsítás több ponton is vérzik. Nem mintha ettől ne lehetne elítélni, ha akarják. Márpedig akarják. Megfelelő bírót kell választani hozzá.

A gyanúsításban az ügyészség azt írja, a befektetők kérték, hogy „a konkurencia miatt a nyilvános versenyegyeztetést el szeretnék kerülni”. Aztán újra leírják, hogy azon a találkozón, ahol Gyurcsány Ferenc is jelen volt, kijelentették: „el szeretnék kerülni a pályázat esetén szükségszerűen megjelenő versenytársakat”. Ki mond ilyet miniszterelnök jelenlétében? Hozzáteszik, „a befektetők tartottak ugyanis attól, hogy pályázat esetén esetleg nem ők lennének a nyertesek”. Ez a mondat akkor hangzik el, ha valaki nem a parlamentben, hivatalos körülmények között találkozik befektetőkkel, hanem „nem taggyűlésen” magánlakásban tárgyal a felesége cégének állami támogatásáról. Erre az adekvát miniszterelnöki útmutatás az, hogy „ne mi kapjuk a legtöbbet”.

Ezek után a gyanúsítás úgy fogalmaz, hogy „az Ön döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére”.

A fenti képtelen mondatokra tehát azért van szükség, mert a hivatali visszaélés tényállása akkor valósul meg, ha valakit jogtalan hátrányhoz vagy előnyhöz juttatnak. Az ügyészség olyan mondatokat ad a befektetők szájába, amelyekben azt kérik, hogy őket jogtalan előnyhöz juttassák. Ezzel azt a látszatot próbálják kelteni, hogy Gyurcsány tisztában volt azzal, hogy jogtalan előnyt nyújt a versenyeztetés mellőzésével.

Mindenek előtt fontos tisztázni: nem arról van szó, hogy a kormány értékesíteni vagy cserélni akarta ezt a földet. Vagy a kormány kaszinóvárost akart építtetni erre a területre. Ezekben az esetekben pályázatot kell kiírnia. Itt azonban az történt, hogy egy befektető akart létrehozni valamit, és ahhoz keresett területet. A gyanúsítás elején olvasható, hogy eredetileg nem is erről a területről és nem is cseréről volt szó.

De az ügy először is ott sántít, hogy nincsenek konkurensek. Nem arról van szó, hogy két vagy három versenytárs szeretne kaszinóvárost építeni a Velencei-tó partján, és a miniszterelnök egyik javára kizárja a versenyből a többit. Ilyen versenytárs nem jelentkezett. Hacsak nem arról van szó, hogy a beruházásról tudomást szerzett Orbán Viktor, Demján Sándor és/vagy Csányi Sándor, és ők gondolták úgy, hogy a kaszinóvárost inkább ők építenék meg. Van a gyanúsításnak egy fontos mondata, amely megjelöli a helyszínt: „Fejér megyében”. Kívülről úgy tűnik, hogy Orbán az egész megyét saját birtokának tekinti, mint Csák Máté. De papíron mégsem az ő tulajdona. Építkezhet oda más is, aki nem neki, hanem az államnak tejel. Ám csak ebben az esetben érthető, miféle konkurencia kizárásáról beszél Orbán ügyészsége. Formálisan ugyanis nem volt konkurencia a láthatáron, akit védeni kell.

Sem előtte, sem utána, senki nem jelentkezett, akit a versenyeztetés mellőzésével hátrányos helyzetbe hoztak, vagy akivel szemben a King’s City befektetői jogtalan előnyre tettek volna szert. Ha nincs konkurencia, nincs a konkurencia kizárva. Hacsak az ügyészség meg nem nevezi azt a konkurenciát, akivel szemben jogtalan előnyszerzés történt.

Ha valaki a földterületet szeretné megszerezni krumpli-termesztés céljából, az nem konkurencia. A kaszinóváros bevételeivel a krumpli nem versenyezhet. Konkurenciának az tekinthető, ha valaki kaszinót szeretne építeni a területen. Ha nem a kormány akart kaszinóvárost, nem kötelessége másokat felhívni, akarnak-e ugyanitt kaszinóvárost létrehozni. Amikor az Audi Győrbe akart menni, és területet kapott e célra, nem pályáztatták meg más autógyárak felé, ki akar még Győrben autógyárat építeni. Azzal, hogy az Audi beruházását segítette az állam, nem jutott jogtalan előnyhöz a Mercedeshez képest, mert a Mercedes is építhet gyárat Kecskeméten, ha akar.

A gyanúsítás szerint Gyurcsány „döntött arról, hogy támogatja a befektetőknek csere útján történő ingatlan szerzését”. Ám ő nem cseréről döntött, hanem arról, hogy ő ezt a projektet támogatja. Előtte megkérdezte a vagyongazdálkodásért felelős képviselőt, Tátrai Miklóst, „elméletileg van-e lehetőség az állam és magántulajdonosok között ingatlan cserére”. Ezt mintegy feltételül szabva. Majd úgy folytatódik, hogy „az igenlő válasz után döntött arról, hogy támogatja” az ingatlancserét. Annak részleteiről szó nem esik, hogy az ingatlancserét az állami vagyonkezelőnek hogyan kell lebonyolítania. Az ügyészségnek a mentelmi jog felmentése iránt benyújtott kérelmében még az állt, hogy Gyurcsány a csere törvényességére kérdezett rá, nem pedig elméleti lehetőségére. De ami törvényesen nem lehet, az államigazgatásban elméletileg is kizárt.

Csakhogy, most jön a legérdekesebb. Ha az lett volna Gyurcsány szándéka, hogy a telekcseréből kizárja a (nem létező) konkurenciát, ezt törvényesen is megtehette volna.

A vonatkozó törvény szerint ugyanis a kormánynak jogában állt volna bármikor egy rendelettel a telekcserét kivonni a versenyeztetés alól. Ezért nem logikus, hogy a hivatali hatalommal visszaélve tegye meg ezt a miniszterelnök, amikor ezt törvényesen is megteheti. Ebből az látszik, hogy a miniszterelnököt úgy tájékoztatták, a cseréhez nem szükséges semmi, az törvényesen lebonyolítható rendelet nélkül is. Ha valaki hibázott, akkor az államigazgatás azon szintjén hibáztak, ahol ezt kormányrendelet nélkül is lebonyolíthatónak tartották. Azt az illetékes apparátusnak tudnia kell, hogy egy elvi állásfoglalás, amely a projekt befogadására vonatkozik, nem helyettesíthet egy kormányrendeletet, ha azt a törvény előírja. Gyurcsány nem adott olyan megbízást, hogy a törvényes utat kerüljék meg. Ellenkezőleg, azt mondta, hogy a törvények betartásával az apparátus tegye a dolgát.

A gyanúsítás tele van ellentmondásokkal, mert a végén már nem azt írják, amit az elején. Az pedig semmiképpen nem áll meg, hogy „az Ön döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a konkurencia elkerülésére”. Ilyen szándék nem mutatható ki, erre semmiféle jel nem utal. Ha az illetékes vezető tájékoztatása alapján tisztában van azzal a miniszterelnök, hogy versenyeztetés szükséges, vagy kormányrendelettel kell kivonni az adott vagyontárgyat a versenyeztetés kényszere alól, azt másnap megteszik. De arról szó sem volt, hogy a törvények megkerülésével kellett volna eljárni. Gyurcsány ilyesmiről nem döntött, erre nem adott utasítást. Ez még a gyanúsításban sem szerepel, erre nincs terhelő bizonyíték. Nincs arra vonatkozó vallomás, hogy ilyesmire biztatott volna bárkit. Ezt csak vádként fogalmazzák meg a szöveg végén, amely nem következik abból a leírásból, ami történt. Ez lesz majd a vádiratban, de alatta semmi nincs, ami ezt bizonyítaná.

Ami igazán gyanús, hogy volt-e fideszes konkurencia, amelynek érdekében meghiúsították az évtized beruházását. Ha igen, akkor ez egy maffiaháború, és a Gyurcsány elleni koncepciós per után épül még kaszinóváros Magyarországon, csak a Videoton díszpáholyából kerül ki a befektető. Mert amit ők most vádként megfogalmaznak, ez a Fidesz stílusa: majd Simicska Lajos kijelöli, ki építhet kaszinóvárost, ahogyan kiválasztotta azt is, ki építhet autópályákat. Ahogyan megversenyeztették azt, kinek a kőbányájából szállítsák a követ az útépítésekhez és Dunaújvárosba. Erre még egyetlen miniszterelnök sem vette a bátorságot, hogy hivatali ideje alatt az apja kőbányájának adjanak állami megrendeléseket a versenytársak kizárásával. Csak Orbán Viktor.

Ami pedig még a versenyeztetést illeti, Orbán Viktor előző kormánya nem sokkal bukása előtt pályáztatás nélkül privatizálta az ország 12 állami gazdaságát. A döntést az akkori miniszterelnök, Orbán Viktor hozta meg. A hivatalos szándék az volt, hogy a „dolgozók” jussanak vagyonhoz, ezzel szemben alcsúti haverok, Csányi Sándor és mások jutottak a tulajdonhoz – pályáztatás és versenyeztetés nélkül. Az ügyészség akkor nem látott okot a beavatkozásra.

De a versenyeztetés nagy barátai másról sem híresek, mint a szabad verseny felszámolásáról. Nincs szabad verseny a médiában, mert elzárják a hirdetési csapokat az ellenzéki sajtó elől. Nincs verseny a pártok között, mert olyan választási törvényt készítenek elő, amely bebetonozza a Fideszt, és kizárja az egyenlő esélyeken alapuló versenyt a pártok között. Nem lesz sztrájkjog, nincs független alkotmánybíróság, nincsenek fékek és ellensúlyok. Nincs szabad verseny a nyugdíjbiztosítók közt, az egészségügyben és az oktatásban. Nincs verseny az egyházak között, mert az új vallási mozgalmak húsz év múlva kérhetik a katolikus egyház jóváhagyását, hogy egyházak lehessenek. Nincs verseny a közszférában, mert a pártkatonákat kilenc évre betonozzák be a pozíciókba. Sorolhatnánk az NB I-es bajnokságig, ahol csak a Videoton lehet a bajnok, és amelynek szponzora az OTP, amely nem versenyben kerül kedvező helyzetbe. Nincs semmi, amitől Orbán jobban iszonyodna, mint a versenyhelyzet. A Nemzeti „Együttműködés” Rendszere nem szól másról, mint a verseny felszámolásáról. Félnek a nyílt versenytől, csak a protekcionizmust, az előjogokat szeretik, a konkurenciát adminisztratív úton kiiktatják.

Ez a koncepciós per is arról szól, hogy kiiktassák a versenytársat, és jogtalan előnyhöz juttassák Orbán Viktort. Mi ez, ha nem a hatalommal való visszaélés?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (56 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +79 ( 91 szavazatból)
Bartus László: A verseny barátai, 4.7 out of 5 based on 56 ratings

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

74 Reader’s Comments

  1. Stumpné Bekes Margit

    Elemér! Bartus nagyon is a dolgok elevenjére tapintott! Egy adalék! A Sukoró projekttel egyidőben, Demján, Pozsony mellett készült egy kaszinó beruházásra.Ezért,a régiót figyelembe véve,konkurrense lett volna a Kings City beruházás számára.Megkezdték az akna munkát,teljes gőzzel előre! Csak egyet nem sejthettek előre! Mégpedig azt,hogy a szlovákok az utolsó engedély kiadásánál elmeszelik Demján terveit!!! Igy kopp lett,mindkét oldalról! Elvesztettünk Demján-Orbán miatt egy 2.500 főt foglalkoztató beruházást,az adó bevételekről nem is beszélve! Nos ha lenne valakinek vér a pucájában,akkor pert inditana ellenük!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. Ami igazán aggaszt,hogy Bartus úr egyre szomorúbb.Mindig élvezettel olvasom az
    írásait,de úgy veszem észre ezek az írások komorodnak.Az igazság persze az,hogy innen francia földről nézve is csak úgy nézzük országunkat,mint egy egzotikus gyümölcsöt,amelyikről azt sem tudjuk,hogy kell megenni,pedig ott voltunk,ameddig növekedett.
    Hogy mi lesz ebből,ezt egyre ijedtebben nézzük.Azt hiszem,már csak a családomat kell kimentenem és hátra se nézni,mert 55 éves vagyok,és sem erőm,sem kedvem nincs ahhoz,akár az igazamért akár egy jobb országért szembe menjek ezzel a sok mocsokkal.Erre még kellene vagy 150 év.Csak egy adalék:amikor Árpád belovagolt Európába,Marseille egy 1500 éves város volt.Van kitől és van mit tanulnunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Kedves Szűcs Ferenc,

    nagyon jól látja, és a teljes lelki emigráción gondolkodom, hogy megszakítok minden kapcsolatot Magyarországgal, légmentesen elzárom magam mindentől, ami ott történik. Nagy hiba volt egyáltalán visszanézni.

    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  4. Ezen Admin kedves mindnyájan átestünk. A köldökzsinór előbb-utóbb
    elszakad. Legkésőbb akkor, mikor hazalátogatva a régi barátokat sem értjük.
    Semmi baj, Las Vegasban van bizonyára olasz fagylaltos és Bartuszkának fog ízleni. Talán törökmézes is akad, ha nincs, gondolkozni kellene megalapítani egy üzemet. A vattacukor és törökméz, ahol gyerek van, biztos siker. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  5. Nahát, hogy mennyien éreznek hasonlóan, mint én. Minden nap elhatározom, hogy nem olvasok se magyar híroldalt (de még az AN-t sem), se nem kérdezek rá az otthoniaktól, mi a helyzet. Jó tudni, hogy nem csak én vagyok így vele (ill. nem jó, de értitek, gondolom).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Kedves admin és Tsi!

    Nektek viszonylag könnyű = nem itthon éltek, vagy rövidesen nem itthon fogtok élni ebben a szennyben. De mit csináljunk mi milliók, akik itt szívjuk és nincs miből és nincs hová ? Kintről mi is tudnánk jártatni a pofánkat, meg “eltépni a köldökzsinórt”, no meg lenézni az itt (meg)szívatottakat, hogy még mindig nem géppisztolyozzák le egymást, mint 56-ban! Úgy látom nem csak a Kertész- féle alattvalóság jellemző a magyarságra, hanem a “kibicnek semmi se drága” tipusú kintről beordibálás is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  7. Neroka,
    ez így nagyon leegyszerűsített álláspont. Ha azt hiszed, hogy könnyű eltépni azt a bizonyos köldökzsinórt, akkor tévedsz. Egyáltalán nem az. Egyáltalán nem könnyű azt mondani, ” nekem jó, mert itt élek, nem ott, mit érdekel engem, mi történik”. Éppenhogy érdekel, mert ott nőttem fel, ott él a családom nagy része, barátaim. Miért gondolod, nem drága nekem az, mi lesz velük?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Kedves Bartus úr! Nem lehet naponta mocskolódó beírások tömegét elolvasni anélkül, hogy egy idő után be ne sokalljon tőle az ember. Ráadásul a depresszió olyasmi, ami pont a leküzdésében akadályozza azt, akit elkapott (tapasztalat) Gondolom Önt üzleti téren is megpróbálják itthonról tönkre tenni, ami szintén nem segít.
    Csak egy vigasztaló mondat telik tőlem: Ha egy vödörben a tiszta vízre raknak egy marék mocskot: az fog felül úszni, és úgy tűnik, mintha tele lenne mocsokkal.
    De tudjuk, hogy a többség nem az.
    És pont most írná le az országot, amikor végre elindul valami ellenállás? Amikor a szakszervezeti tüntetés bár alatta maradt a szervezők várakozásának – de mégiscsak a legnagyobb volt – és egyáltalán nem volt “piknik” jellegű?!
    Reméljük hamar túl tud jutni ezen a hullámvölgyön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  9. Adminnak és másoknak szeretettel:
    Kiindulási alap: Az ember a szülőföldjét, az érdeklődést iránta, élete végéig magával cipeli, bárhol is él.
    Nincs menekvés, a szülőhaza iránti örök érdeklődés – tetszik, nem tetszik – sorsszerűen az élet része.
    .
    Nem feladni; helyette tenni, tenni kell!
    Üdv. mindenkinek, akinek itt és most fontos a hazája és családja, népe sorsa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. elemér 2011. október 9. vasárnap 12:43
    “Bartus L. Úr sajnos nagyon messze van az igazságtól, és rossz nyomon halad, ha igazat szeretne írni a jövőben, Ön most olyan esetről írt cikket amiről fogalma nincs, és ez Önt minősíti.”
    .
    Kifejtenéd, mit tudsz “igazat” az üggyel kapcsolatban? Csak azért, hogy végre megismerjük, ami szerinted az igazság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  11. Kedves proaktiv!
    2011. október 9. vasárnap
    23:35
    Fel kell ismerni a náci módszerek közül elővett blöffölési technikát az ilyen f@szfejek szövegében. Szerintem beleolvasott egy két mondat erejéig és a stílusa is idegen neki, aztán hányt egyet ide “jóindulatból”, meg nem akart sokat dolgozni mert hátha moderálva lesz a hányadéka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  12. elemér:
    Ön kimerültnek tűnik.
    Ugorjon le a trafikba egy friss elemér’ .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. proaktív, nekem 6 éves lányom lenne, vagy hasonló korú, Las Vegasban fagylaltoznék vele. és megtanítanám rongylabdát csinálni, aztán baromi nagyokat fociznánk a homokon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Gonoszka
    Igaz, hogy mindenki magából indul ki, de mindenkit más okból, a saját véleménye, meggyőződése vezérel. Te is, én is, ő is mást tart fontosnak.
    Szerencsére. Ugye?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. pandora szelencéje

    “Nincs szabad verseny a médiában, mert elzárják a hirdetési csapokat az ellenzéki sajtó elől.”
    Így van, de viszont, aki befekszik az ágyukba azt viszont jól meg is jutalmazzák. Persze ez így a fenti állapotokra nézve még árulkodóbb. És ennek egy mostanában kézzel fogható esete, mondhatnók, állatorvosi lova az ATV jutalomjátéka.
    Amióta ez az “ellenzéki” tévé bevezette, hogy minden nap nem is egy kormány, vagy kormánypárti politikus szerepel benne, megszólal – nyájaskodnak vele – a képernyőjükön, azóta a köztudottan . fideszes . tulajdonosi körű . BÁV . hosszú időtartamú hirdetési blokkjai naponta többször láthatók fő műsoridőben, az pedig nem 20 fillérbe kerül. Mert feltehető a kérdés kéremszépen; Oszt tössék monni, hoó vótt mindaddig a . BÁV . az átövö képernyőjéről? …
    “A választ testvér, azt elfujja a szél, a választ azt elfujja a szél”. Vagy csak Admin barátunk, a vátesz ismeri. (ld. az akkori cikke, címére nem emlékszem)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. sziasztok aki esetleg megszeretné tapasztalni a másik oldal mindenre kiterjedő és átfogó kifogását a cikkel szemben az olvassa el Elemér mindenre kiterjedő hozászolását.Gratulálok nem csalódtunk sem benned sem az eszmében amit képviseltek.SZÉGYEN ez a minden bizonyosságot kifejtő hozzá büfögés ,de már megszoktuk,amikor ész érveket kellene felsorakoztatni akkor csak be ír de semmi konkrétum.Szerintem fizetett hozzá makogóról van szó.Ha már valaki a másik oldalról hozzá szól legalább érvekkel és tényszerű adatokkal támassza alá különben csak egy demagóg szöveg lesz ,ABBÓL már ELÉG.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. pandora szelencéje

    Kedves Admin, Laci!
    A te gondodat már Ady tökéletesen megénekelte A FÖL-FÖLDOBOTT KŐ* című költeményében. Ennek egyetlen részletében összesűrűsödik a Te pár mondatod lelki tehertétele…:
    .
    “Tied vagyok én nagy haragomban,
    Nagy hűtlenségben, szerelmes gondban
    Szomorúan magyar.”
    .
    *A Google-on több helyen is megtalálható
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. hát, igen, ez a mi kis országunk. persze nem csurka szerint, ő már rég kipenderített volna minket innen. a rohadék libsik mernek itt vicceket mesélni, az igaz magyaroktól meg elveszik a művelődés lehetőségét. aki akar művelődni, kedves csurka náci istván, az tud, csak hát az igény hiányzik, no meg a szabadidő. elvégre pártunk olyan helyzetet teremtett , ahol napi egy műszakban nemigen lehet megkeresni a kultúrára valót.

    BARTUS ÚR, FEL A FEJJEL, HA ARRA GONDOLOK, HOGY LESZ MÉG ROSSZABB, AKKOR A MÁNAK MÉG ÖRÜLNI KELLENE. KÉPZELJE EL, HA A FIDESZ ELKEZDENE DEMOKRATIKUS KÖRÜLMÉNYEKET TEREMTENI, MEGSZAGGATJA A RUHÁJÁT, BEISMERI A VÉTKÉT, MI LENNE AKKOR AZ ÖN ÉS A MI DOLGUNK. UNCSI LENNE. MINKET MAGYAROKAT A KESERGÉS ÉLTET.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Én csak azt szeretném tudni, hogy akkor most hol van az állítólagos konkurens? Nem látom, hogy bárkit is érdekelne az ominózus terület. Szépen, magyaros rendben rohad tovább…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Kedves Bartus László! Nagyon szíven ütött a “köldökzsinór” elszakítási szándék. Magam sokszor kivertem a biztosítékot jobbos ismerőseimmel szemben, amikor azt mondtam, hogy én elsősorban ember vagyok, másodsorban európai és harmadsorban magyar. A hatvanas években szívesen elmentem volna ebből az országból, nem azért, mert utáltam a körülményeket, hanem abból a nyomorból, amiben a gyerekkorom telt (ebből ne vonja le azt a következtetést, hogy nem voltam boldog). Két dolog tartott vissza, illetve három. Fontossági sorrendet nem tudok felállítani. Az egyik az volt, hogy mivel munka mellett tudtam tanulni, perspektívát adott. (Így is lett, tíz évi satu mellett végzett munka után tehettem, ami gyerekként csak titkos álmaimban szerepelt.) A másik, hogy nagyon szerettem a családomat, és tisztában voltam vele, hogy nélkülük kell boldogulnom idegenben, sőt, lehet, hogy évtizedekig nem is láthatom őket. A harmadik, hogy egy olyan emberbe lettem veszettül szerelmes, akinek már Budán is honvágya volt, olyannyira kötődött Pesthez. Rokonaim éltek/nek Franciaországban, az USA-ban, de visszariasztott az a kiszolgáltatottság is, amit idegenként kellene átélnem. Akkor még olyan szakmám volt, amit kézzel lehetett csinálni, és sokkal jobban lehetett volna élni az ún nyugati fizetésből, mint itthon. Lehet, nem kellett volna tíz évet, meg iszonyú anyagi terheket vállalni ahhoz, hogy egyáltalán egy szoba ajtaját magunkra zárhassuk az intim pillanatokban, vagy kinyithassuk a barátaink előtt. Viszont mi jogom lett volna beleszólni az ottani dolgokba?
    A mai helyzet annyival rosszabb a hatvanas évekbelieknél, hogy a perspektíva rettenetes. Éppen ezért próbáltam a fiamat, aki még 40 alatti, jól beszél angolul, rávenni arra, hogy fogja a családját, és menjen el, amíg még lehet. Legalábbis ebben a pillanatban nem anyagi természetű a félelmem, bár nincs kétségem, hogy amennyiben a mai úton halad az ország, akkor az sem lesz egyszerű, főként a magamfajta hatvanas számára. De a fiamat nem bírom rávenni a távozásra. Van állása, elég jól fizet (bár egy elszámoltatási biztos jövedelmét meg sem közelíti, de nem minimálbéres), elég arra egyelőre, hogy a hitel nélkül megvett szép házát fönntartsa, lányát, feleségét eltartsa. Attól tartok, hogy a mostani magyar ámokfutás a határok lezárásához, az EU-ból való kilépéshez (lehet, nem is kell majd kilépni, szétesik magától) vezet. És akkor nem lesz kegyelem. Megszívják a nyugati országokban élők is (mint ahogy megszívták a Szu szétesését is), de mi, Magyarországon élők sokkal jobban megszenvedjük.
    A hozzászólásokat olvasva derült ki számomra, hogy az AN olvasói közül sokan élnek idegenben. Ha mégis érdekli őket még Magyarország sorsa arra kérem mindnyájukat: nekik is van szavazati joguk, éljenek vele, amint lehet. Mi itt Magyarországon próbáljuk tenni, ami erőnkből telik. Elismerem, nem sok, mert igen mély az ostobaság kútja, és igen kényelmes. Nem akar abból kijönni az ország többsége még most sem. Ha valaki azt gondolja, hogy az eddig történtek után semmilyen hírre nem kíváncsi, ami Magyarországról jön, tiszteletben tartom. De akkor egyáltalán ne törődjenek Magyarországgal! Ne énekeljék sírva a Szózatot, sem a Himnuszt! Ne andalodjanak el egyetlen operettslágeren, ne tekerjék magukra a trikolórt. Nekem, részint személyes gyávaságból, részint racionális megfontolásból a Magyarországon élés jutott. Nem bánkódom emiatt, sok örömöm telt ebben a hazában. Aki el akarja szakítani a köldökzsinórt, nosza, tegye meg! Én liberális szocialistaként úgy gondolom, hogy ami ma történik itt, az nem lehet, hogy Magyarország. Vagy, ha igen, akkor ezellen minden eszközzel fel kell lépni, és nem a hivatásos politika szintjén, hanem a mindennapokban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  21. talalom
    “Ha mégis érdekli őket még Magyarország sorsa arra kérem mindnyájukat: nekik is van szavazati joguk, éljenek vele, amint lehet.”
    .
    Biztos, hogy arra vágyik az ország lakosságának többsége, hogy a kint élők a szavazatukkal befolyásolják, illteve eltorzítsák az ország adófizető polgárainak a választását? Az ország határain kívül élők szavazzanak ott, ahol adót fizetnek, mert az a választás az ő anyagi viszonyaikat befolyásolja, de ne ott, ahol a választásuk anyagi teheit mások viselik. Szerintem legalábbis.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. A “csereingatlanok” értékbecslésével kapcsolatban azt szeretném kifejteni, hogy minden viszonylagos relatív.
    A valóságos “értékbecslés” az lenne ha mindkét ingatlant megvették volna független vevők, és a piac értékelt volna automatikusan.
    Sajnos ilyenről nem tudok.
    Így véleményem szerint a magyar állami ingatlan mélyen alatta volt a felkínált csereingatlan értékénél.
    Ilyen szemponból nagyon is tisztességes az ügylet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Kedves proaktív! A magam részéről annak idején mindent megtettem annak érdekében, hogy a határainkon kívül élők ne szavazzanak. Sőt Erdélyben egy turistaúton is elmondtam az elképedt helyieknek, hogy 2004-ben nemmel szavaztam. Hozzátettem: elmagyarázom, hogy miért, de nem voltak erre kíváncsiak. Ígyhát most már csak annyit tehetek, hogy aki idegenben élőt látok, arra kérem, hogy gondolják meg, milyen jövőt akarnak szavazni nekem, meg a szeretteimnek. És arra a nem lelkes jobbosokat, hogy ne vonuljanak sértődötten félre Magyarország gondjaitól, hanem vegyenek igénybe minden eszközt, ami törvényes, hogy ide is eljöhessen a szabadság, amely a rendet szüli majd. (J.A. után szabadon.) Legalább azok tudják, akik innen származtak el, hogy Magyarország nem egyenlő a nevetséges és aljas politikai vezetőivel, mint ahogyan úgy gondolom, hogy Kínában, Oroszországban és a Föld más tájain is élnek normális, gondolkodó emberek, akik szeretik a hazájukat, de a szabadságot is.
    Ha kíváncsi vagy, elmondom, hogy miért szavaztam a határon kívüliek szavazati joga ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. bőrke mén edés

    Bocsánat, hogy e témánál kapcsolódom be egy tudósítással:
    .
    “A Klubrádió most jelentette, hogy Orbán Viktor más elfoglaltsága miatt (EU) nem vesz részt a Fidesz október 23-i naggyűlésén”
    .
    Komment: Nekem gyanús, hogy ők már tudnak valamit az ott várható történésekről. Már az sem számít, hogy nemzeti ünnepünkről van szó? Vagy lehet, hogy nem akarja személyesen is hallani a jelszót, hogy ORBÁN TAKARODJ? Mert ez a kórus bizony áthallik majd az Astoriáig…
    .
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos