Ronai and Ronai
AMERIKAI

„Valakinek Iránban meg kell fizetnie az árat” 2011. október 13. csütörtök 16:05 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„Valakinek Iránban meg kell fizetnie az árat”

Washington/Teherán – Az Iráni Iszlám Köztársaság tagadja, hogy bármi köze lenne a Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete ellen tervezett gyilkos merénylethez. A sivatagi királyság viszont azon a véleményen van, hogy valakinek fizetnie kell a történtekért, és könnyen lehet, hogy ez a valaki a legfelsőbb iráni körökben található.

Mohamed Kázáj iráni ENSZ-nagykövet a Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkárnak címzett ingerült hangú levélben cáfolta, hogy bármi igazság is lenne azokban az amerikai vádakban, amelyek szerint az elit iráni Forradalmi Gárda egyik különleges egysége, az al-Kudsz az egyik mexikói drogbandával egyezkedett volna Ádel al-Dzsubeír nagykövet meggyilkolásáról. A levél szerint az amerikai vádaskodás, amely minden alapot nélkülöz, politikailag motivált.

Több washingtoni közelkelet-szakértő viszont nem tartja lehetetlennek, hogy az al-Kudsz és egy mexikói drogmaffia valóban ki akarták végezni a szaúdi nagykövetet, és azt hangoztatják, a körülmények, az elképzelés, a megszervezés módja kimondottan Iránra vallanak. Mások viszont arra mutatnak rá, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem hozakodott elő konkrét bizonyítékokkal állításai alátámasztására.

A múltbeli események alapján nem kizárt, hogy az al-Kudsz a szaúdi diplomata megölésére vállalkozott volna. Az iráni Forradalmi Gárdának ez az elitegysége 2005-ben és 2007-ben is vakmerő módon avatkozott be az iraki háborúba, technikailag tulajdonképpen hadüzenet nélküli háborút indítva az Egyesült Államok ellen.

Kérdés, Iránban megvan-e a kellő elszántság ahhoz, hogy egy másik kontinensen kíséreljen meg olyan merényletet, ami ismét csak hadüzenettel ér fel legalább két országgal szemben. Távoli terrorcselekményekre a múltban már került sor. Az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezet 1994-ben felrobbantotta a Buenos Aires-i zsidó közösségi központot.

Irán már korábban is követett el terrorcselekményt úgy amerikai, mint szaúd-arábiai földön. Iráni felbujtásra cselekedett az iszlámra áttért afro-amerikai David Belfield, aki – már Daúd Szalahuddín néven – a marylandi Bethesdában meggyilkolta Ali Akbár Tabatabai volt iráni diplomatát, majd sikerült elmenekülnie. Ma is Iránban él. 1996-ban egy szaúdi terrorsejt iráni támogatással hajtott végre robbantásos merényletet a Khobar Towers ellen, ahol abban az időben amerikai tengerészgyalogosok garnizonja volt található.

Ami a szaúdiakat illeti, ők egy percig sem kételkednek a vádak valódiságában. Turki al-Fejszál herceg, a szaúdi elhárítás volt vezetője egy londoni konferencián felszólalva ítélte el az összeesküvést, azt állítva, az Irán ellen szóló bizonyítékok „lehengerlőek”. A herceg a Financial Timesnak nyilatkozva azt állította, „valakinek Iránban meg kell fizetnie az árat… teljesen mindegy, milyen szinten van az illető.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
„Valakinek Iránban meg kell fizetnie az árat”, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Hagyjuk már ezt! A Nyugatnak se hadi, se politikai és se erkölcsi ereje nincs ahhoz, hogy leszámoljon a mullahokkal, de ha már ő az aszimmetrikus háborúkra esküszik, hát robbantsuk alá egy kicsit Izrael-eltörlő Ahmadinezsádnak, vagy inkább már a legfelsőbb Népnyomorító Ali Khámeneinek. de ha azért több gerinc szorulna belénk, akkor ugyan költségesebb és időigényesebb úton az ellenzék vaskos támogatásával és a rezsim gazdasági forrásainak megbénításával is sokat tehetnék a közel-keleti békéért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  2. Már látom ahogy az összeesküvés-elméletek rajongóinak agya kezd bemelegedni. A zsidók ármánykodása van emögött is. Ök keverik a féceszt, hogy legyen indok levadászni Mahmoud Ahmadinejadot. Pedig Mahmoud enélkül is megérett a kilövésre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. Egy új Nagy Sándor (Alexandrosz) kellene ide, a “modern” Dárius (Dareiosz) leverésére, de jó lenne egy új Dávid is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. 6-8 koncentrál atombomba, és Irán kitörölhető a problémák közül.
    Nem fog menni másként!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  5. Ez megint olyan impotens tehetetlen kisérlet mint az iraki vegyi fegyverek.Már ezeknek sem hiszünk azóta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  6. sarkos:

    A legutóbbi 2009-es elcsalt választások után kitört országos szintre emelkedett lázadások megmutatták, hogy Iránban is bőven vannak, akik megakarnak szabadulni az egész diktatúrától. Az ő áldozatukat tennénk azzal semmissé és dobnánk olajat a tűzre, ha túlzott agresszióval lépnénk fel. Jobb lenne erőszakmentesen, az ellenzék fokozott helyzetbehozásával és a gazdasági élet szinte egészét a markába tartó Forradalmi Gárda pénzügyi forrásainak elapasztásával megpróbálni a rezsimet olyannyira legyengíteni, hogy aztán már a nép letudja őt úgy győzni, mint ahogy egykor a sahot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  7. Figyelmeztetést kell küldeni az iráni embereknek, hogy mátol kezdve mindenki csak saját felelösségére menjen közel Mahmoud Ahmadinejadhoz ha nem akar osztozni annak sorsában. Most pedig mindenki menjen gyorsan tankolni, mert a pánik miatt felmegy az olaj ára. A befektetéseket is tessenek gyorsan átgondolni. Elvégre az élet csupa praktikum.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Animebj,
    nagyon naiv elképzelésed van az iráni diktátor békés úton való legyőzéséről.Most zajlik az orrod előtt a líbiai diktatúra “békés” legyőzése, ami még NATO-val sem könnyű az ENSZ feltételek és humanitárius okok miatt. Mégis milyen sok áldozat van.Irán ennél sokkal keményebb dió.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  9. gm.
    Én osztom Animebj véleményét. Ha nem is békés (szerintem ö sem gondolta vérmentesnek) de nem külsö katonai akcióval kellene megpróbálni (elöször). Ha már van fogadókészség a segitségre akkor sokmindent lehet. De egy dolog nagyon különbözik Libiától. Kina sokkal közelebb van és balhézni fog.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. A 700-as clubban egy nemzet-biztonságis Ali Hamenei felelősségét emlegette, nem Ahmedinedzsádét. Vizsgálják a teljes pénzmozgást – 1,5 M$ 10%-a volt az előleg. Mexikói drogosok is képben vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Colombus,
    én nem vagyok szakértője a helyzetnek, de szerintem Iránban nagyobb diktatúra van. A líbiai diktatúra “elkényelmesedett”, Irán viszont nagyhatalmi státuszra törekszik, “csúcsra járatás” zajlik..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. Háát,… szakértö én sem vagyok. Meg tévedhetetlen sem. Szerintem bizzuk a politikusokra. Nekik nagyobb a rálátásuk (néha).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Irán lassan-lassan megérik egy jó kis megbombázásra , csakúgy mint annó Líbia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Gondolod Mahmud mostantól sátorban alszik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Valamire csak jo lesz Obama eddigi benazasa. Ugyanis a benazasanak koetkezteben ugye nepszerusege mar a banyaszbeka hatso felen levo feklampat sem latja igy tenni kell valamit. Erre legjobb egy haboru ( haborut nyert USA elnok meg nem vesztett valasztast ) vagy egy korlatozottab bunteto akcio. Az iraniakat nem kell felteni mert van eleg vaj a fejukon ami miatt par taslit ki lehet osztani nekik csak eppen elo kell venni a szarkavaros ugyeiket.

    Az viszont jo lenne hogy ha mar odacsapnak akkor csapjanak oda joooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo erosen.

    Leamortizalni a nuki kutatobazisukat haditengereszeti egysegeiket es legfokeppen a forradalmi garda alakulatait melyek amugy sem tul nepszeruek az iraniak kozott sem.

    Ha meg sikerulne par hirhedten korrupt mufti politikus villajat is kicsit atrendezni azzal az irani nep szimpatijat is meg lehetne nyerni, jelezve hogy alapvetoen nem ellenuk szol a dolog.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. gm.:

    Abban igazad van, hogy Irán lényegesen felkészültebb egy nyugati invázióval szemben, de abban már nem, hogy a nemzetközi világszervezet vagy a többi nagyhatalom hogyan válaszolna rá.

    Az ENSZ eleve elmehet a búsba, hiszen ő minden államot képviselni kíván, így azokkal diplomatikus szeretne lenni, akik állandóan csak a bajt keverik, mert nemhogy nem képesek, de nem is akarják elfogadni a világ és saját befolyásuk állását. (Ismerős lehet a mentalitás, hiszen a Népszövetség sem tett semmit a németek vagy a japánok ellen, és végül mi lett belőle; a II. világháború).

    Ami a többi nagyhatalmat illeti; Az oroszok számára a Nyugat megosztása az igazi cél, na és persze a fegyverkereskedelem és a nyersanyagigény, de Putyin akkor se lépett fel keményen, amikor országa számára szintén szövetséges Irakot letámadták. A kínaiaknak pedig tökmindegy, hogy milyen állapotok uralkodnak a számára fontos gazdasági kapcsolatokat adó országokban, ő a legnagyobb zavarosban is képes eredményesen halászni, persze az is igaz, hogy tisztába van azzal, hogy egy Nyugat-barát iráni demokrácia a gazdasági érdekeken túl másban nem lenne olyan vevő rá, mint a jelenlegi rezsim.

    Végül pedig a békés hatalommegdöntésről; Az iráni forradalom idején a sahot ugyan azelőtt bőkezűen támogatta a Nyugat, de a felkelésekre adott brutális fellépései és egyéb hatalomféltő módszerei után már nem kapott elég hátszelet ahhoz, hogy a baloldali/liberális értelmiségből, a kereskedőkből, a mezőgazdaságból élőkből, na és persze a síita papságból álló “szövetség” ellen hatékonyabban feltudjon lépni. A nyugatiak persze lelkileg szolidárisak voltak az iráni néppel, ezzel is leplezve saját felelősségüket, de a politikacsinálóik nyilvánvalóan tartottak attól, hogy a szovjetek ráteszik a kezüket az országra. Végül se a Nyugat, se a Szovjetunió nem tudta megkaparintani magának a közel-keleti államot, így amikor végül a papság kezébe került minden, egy új harmadik félként léptek fel a hidegháború kettős világában. (Persze már akkor régen nyugat-ellenessé vált a rendszerük, de ettől még nem hajoltak meg Moszkvának).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Animebj,
    az okfejtésedbe nem megyek bele mert nem vagyok Irán szakértő.
    Ami a belső ellenzékből kiinduló mozgalmat illeti, csak azt akartam mondani, hogy ahol erős a diktatúra, ott a te te koncepciód nem valószínű. Márpedig háborúra felkészülő országban mindig erős a diktatúra.Függetlenül attól, hogy lesz háború vagy nem.
    Ami az ENSZ-t illeti…nem kell tőle várni azt, amire nem alkalmas mint szervezet.
    Az átalakításáról pedig sok vita folyik, egyelőre eredménytelenül.De ha sokat cécóznak, és Amerika megvonja az anyagi támogatását, akkor vége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Obama: „Irán meg fogja fizetni az árat” 2011. október 14. péntek | AN

Teherán meg akarta öletni a szaúdi nagykövetet 2011. október 12. szerda | Rákócza Richárd

Kairó visszahívja izraeli nagykövetét 2011. augusztus 20. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos