Ronai and Ronai
AMERIKAI

Jobs a vártnál tovább harcolt a rákkal 2011. október 7. péntek 9:59 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Jobs a vártnál tovább harcolt a rákkal

Los Angeles – Hasnyálmirigy-rákban hunyt el sok évi betegeskedés után Steve Jobs, néhány hónappal azután, hogy kiújult a daganat, amivel 2003 óta küszködött. Szintén hasnyálmirigy-rák ölte meg Ralph Marvin Steinman kanadai immunbiológust nem sokkal azután, hogy eldőlt: ő lesz az idei orvosi Nobel-díjazottak egyike.

Steven Jobs, az Apple világszerte gyászolt társalapítója mindössze 56 évesen veszítette el az egyenlőtlen küzdelmet a kórral. A létező összes gyógymódot kipróbálták nála, ideértve a 2004-es sebészeti beavatkozást és a 2009-es májátültetést is. Jobs 2009-ben jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy a kór egy ritka fajtájában, az úgynevezett neuroendokrin hasnyálmirigy-rákban szenvedett, amit viszont műtéttel sikerült orvosolni.

Sajnos, csak időlegesen, noha Jobs végrehajtotta az összes ilyenkor előírt étrendi változtatást, sugárkezelésre pedig egy, a neuroendokrin rákra szakosodott svájci klinikra utazott, mert ez a fajta kezelés jelenleg még az Egyesült Államokban sem hozzáférhető. Valószínűleg ennek köszönhette, hogy nyolc évet élt együtt azzal a betegséggel, amely nem csak a most Nobel-díjjal kitüntetett Steinmant ölte meg, de húsz hónap leforgása alatt végzett egy másik hírességgel, Patrick Swayze-zel. Szintén röviddel a kór diagnosztizálása után halt meg Michael Landon színész is.

A hasnyálmirigy-rák tünetegyüttese a kezdeti időszakban nem egykönnyen felismerhető; általában étvágytalanság, hasi és hátfájdalmak, krónikus kimerültség, valamint a szemek és a bőr sárgasága tapasztalható. Diagnosztizálása MRI-vel vagy CT-vel lehetséges. Kezelni kemoterápiával, besugárzással és sebészeti beavatkozással egyaránt szokták; újabban viszonylagos sikerrel – 23 %-os túlélési aránnyal, amit jónak tartanak a rák eme különösen agresszív fajtája mellett – alkalmazzák az Elotinib nevű gyógyszerrel folytatott kúrát is.

Az Egyesült Államokban évente 44 ezer embernél diagnosztizálnak hasnyálmirigy-rákot; a Jobsnál fellépő neuroendokrin változat ennél jóval kevesebbszer fordul elő. A legveszélyeztetettebbek az askenáz zsidók, a dohányosok és az ötvenen túliak, valamint a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban és cukorbetegségben szenvedők. Afro-amerikaiaknál inkább csak káros környezeti hatások, illetve erős nikotinfogyasztás esetén fordul elő.

A 44 ezerből 37 ezren halnak bele a kórba, átlagosan hat hónap után; noha az orvostudománynak sikerült előrehaladást produkálnia, öt százalék alatt van azok aránya, akik öt évnél tovább húzzák. Ha korán észreveszik, amikor még kicsi a tumor, a túlélés esélye 25 %-ra emelkedik.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Jobs a vártnál tovább harcolt a rákkal, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Az első személyi számítógép és az első ablakkezelésen alapuló operációs rendszer is az Ő nevéhez fűződik. Habár a Microsoft beelőzte.
    .
    R.I.P.
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Nem, nem az ő nevéhez fűződik.
    .
    Az Apple is “lopta” – mástól vette át -, ahogy az MS is. Most egy halálhírnél nem tartanék erről előadást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Maeldron
    Én nem az ötletet említettem, hanem a piaci megjelenést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Igen, az igaz.

    A helyzet az, hogy nem vagyok nagy Apple fan. Mint embert, sajnálom, hogy ilyen fiatalon elment.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Az Apple piaci megjelenését győzte le az MS az IBM hátán, viszont az Apple az elmúlt 10 évben nagyon feljavult.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. “A tudat, hogy hamarosan halott leszek a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden – minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem – ezek a dolgok szertefoszlanak a halál színe előtt csak azt hagyva meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni, az egyik általam ismert legjobb módja annak, hogy kikerüljük azt a csapdát, hogy azt gondoljuk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy ne szívedet kövesd”
    – mondta Steve Jobs.
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  7. Mosolygó
    -
    Köszi. Ugyanezt az idézetet akartam feltenni reggel. Csak elöbb be kellett érnem a laborba. Közben megelöztél.
    Steven az utolsó pillanatig dolgozott és alkotott. Mint Apple/Macintosh sovinisztát nagyon megütött a halálhire. Igaz, számitani lehetett rá de mégis….
    Nyugodjon békében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. Nyugodjon békében!

    Kár érte, ilyen fiatalon és nagy szakemberért is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Ő az egyetlen arab, akit kedvelek. Lehet, hogy ha a muzulmán apja annak idején nem adja örökbe egy amerikai családnak, most öngyilkos terorista lenne valahol a közel keleten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  10. Egyébként belegondolni is szörnyű, hogy hány fanatikus muszlim jobb sorsra érdemes tehetséges gyerekéből lehetne sikeres -és talán világhírű felnőtt- ha kiszakítanák a beteges szülői környezetből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. .. nincs rá ok, hogy ne a szívedet kövesd
    Jobs először 2004-ben jelentette alkalmazottainak, hogy rákos. 2009-ben titokban májátültetésen esett át. Jobs 2005-ben a Stanford Egyetemen elmondott beszédében azt mondta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt. “A tudat, hogy hamarosan halott leszek a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden – minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem – ezek a dolgok szertefoszlanak a halál színe előtt csak azt hagyva meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni az egyik általam ismert legjobb módja annak, hogy kikerüljük azt a csapdát, hogy azt gondoljuk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy ne a szívedet kövesd” – mondta Steve Jobs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Könyv készül Steve Jobs életről 2011. április 11. hétfő | FH

Steve Jobs bemutatta az iPad 2G-t 2011. március 2. szerda | FH

Az Apple vezére távolról irányít majd 2011. január 17. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos