Ronai and Ronai
AMERIKAI

Dühösek a palesztinok Amerikára 2011. október 6. csütörtök 20:01 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Dühösek a palesztinok Amerikára

Ramallah/New York – Az Egyesült Államokkal szemben mindig is szkeptikus palesztinok körében, a Nyugati Parton kimondott frusztráció tapasztalható, miután Washington megvonta az entitásnak folyósított humanitárius segélyek jelentős részét, és kilátásba helyezte, hogy megvétózza a Biztonsági Tanácsban a palesztin államiságot.

Már lezajlottak az első tiltakozások, amelyek során csillagos-sávos lobogókat és Barack Obamát ábrázoló képeket égettek a Palesztin Hatóság fővárosában, Ramallahban és más nyugati parti arab településeken. Kedden mintegy harmincfős csoport inzultált és dobált meg egy amerikai diplomáciai konvojt, míg egy hivatalos amerikai rendezvénynek otthont adó étteremre kívülről cipőt hajítottak.

Több befolyásos politikus és palesztin véleményformáló nyilvánosan is azon véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államokat a továbbiakban „le kell írni”, mert ha a palesztin államiság jövőjéről van szó, semmilyen formában nem lehet erre az országra számítani. A politikusok, a véleményformálók és a közvélemény ugyanakkor egyetértenek abban, hogy helyes volt az államiság kérdését az ENSZ-hez vinni, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok (valamint az EU, Oroszország, Kína és maga az ENSZ) elhamarkodott vagy káros lépésnek minősítette azt.

Háni al-Mászri ismert palesztin író bojkottált egy ramallahi amerikai diplomaták által adott fogadást, indoklásul pedig azt hozta fel, hogy az Egyesült Államok a vétófenyegetéssel „agressziós cselekményt” követett el „Palesztina” ellen. Más meghívottak viszont azt állították, azért maradtak távol a fogadástól, mert fenyegetésekkel és zsarolással kényszerítették őket erre.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem minősítette sem a rendezvény bojkottját, sem a cipődobálást; nem hivatalosan pedig, úgy tűnik, nem tartja komolynak a problémát, miután egy – nevét nem vállaló – diplomata úgy fogalmazott, hogy a cipő-incidens „nem jelenti azt, hogy növekvőben lenne a palesztinok körében az Amerika-ellenesség.”

A Biztonsági Tanács jelenleg vizsgálja a palesztin kérelmet, de nem biztos, hogy egyáltalán szükség lesz vétóra, hiszen még az sem dőlt el, hogy meglesz-e a tizenöt tagú testületben az egyszerű többség, amihez nyolc igen szavazat kellene.

Máris komoly problémákat okoz azonban a Palesztin Hatóságnak a mintegy hatszázmillió dolláros amerikai segély egyharmadával történt megkurtítása. Az Egyesült Államok a palesztin nép legnagyobb segélyezője; a második helyen Izrael áll, amely a befolyt egyes adónemek, vámok arányos hányadát utalja át az entitásnak. A harmadik legnagyobb segélyező az Európai Unió.

A 200 millió dolláros megvonást az Egyesült Államok Kongresszusa figyelmeztetésnek szánta amiatt, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a múlt hónapban benyújtotta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a palesztin állam elismerésére és a világszervezetbe való felvételére irányuló kérelmet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Dühösek a palesztinok Amerikára, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

52 Reader’s Comments

  1. eldrad!
    egyetertek veled chaver!!
    egy fuggetlen palesztin felmeres szerint,;
    a megkerdezett Yudea-Samaria-i palesztinok 87%-a-(20000-bol)- inkabb az izraeli allampolgarsagot valasztana,egy esetleges pozitiv Ensz dontes utan, az uj palesztin allamot illetoen!
    meg a koltozkodest is vallalnak inkabb!!
    EZ azert azthiszem nagyon sokmindent megmagyaraz!!!
    ps,;
    tudom ma yom kippur van,de Auschwitz-Birkenau ota,nem hinnem hogy nekem kellene “bocsanatert” esdekelnem!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Tisztelt Gets.
    Talán az egyetlen az evolúció, amely minden emberi hülyeségtől, nacionalizmustól, fajgyűlölettől részben teljesen függetlenül, részben azért észrevehető módon, a maga módján azért feltartóztathatatlanul működik!
    A természeténél fogva általában rengeteg variációban működik, és elég hosszú, – néha sok ezer év gyakorlata szükséges hogy véglegesnek tűnő variáció (k) alakuljanak, melyek természetesen maguk is tovább alakulnak, hiszen az hogy „végleges” vagy hogy „örökké” a természet szótárában nem létezik.
    Sokaknak feltűnt, hogy milyen kitartó szívósággal és milyen kemény tényezőként van jelen még a 21. századunkban is a butaság, a műveletlenség, a dolgok és az élet működésének és kapcsolatrendszereknek ismerethiánya.
    Nyilván az is jobb körökben megütközést kelt, hogy ezeket a negatív tulajdonságokat milyen eredményesen használják ki pártok, politikusok, egyházak, népvezérek, hordószónok, szemfényvesztők, egyszóval olyan senkik, aki csak saját vagy csoportjaik érdekeit képviselik.
    M. Dale Baughman ezt írja: „ A világgal az a baj, hogy az ostobák holtbiztosak mindenben, az intelligensek pedig tele vannak kételyekkel.”

    Az életben mindenhez megfelelő mértéket kell tartani, de emberek milliárdjainak egyszerűen sok mindenre nincsen mértékük. Még Friedrich Nietzsche azt mondta: „Ma mindenki tudja, hogy az ellentmondás elviselésének képessége magas fokú kultúra jele.” Sajnos még a különböző kultúrállamokban sincsen ilyen kultúra, nem hogy a szabályok és előírások tömegével működő pártállamokban, egyházi államokban, de akár magukat demokratikusnak nevező államokban sincsen meg a magas fokú kultúrának a jele.
    Sőt a kultúrák éppen a teljesen tudatlan, vagy tudatosan félrevezetett tömegek miatt egyre inkább kénytelenek elfelejteni kultúrájukat, mert ma már szomorú valóság a felismerés, hogy sem kultúrával, sem valódi demokráciával nem lehet fellépni a tudatlanság és a butaság rombolásai ellen.

    Gondoljuk meg: Ha elindul több millió nincstelen fegyvertelenül Európa felé, vagy mondjuk Izrael Állam felé, ki fogja tétlenül nézni? Különösen ha még fegyvereik is vannak! Sokan felismerték már: Nem tehet mást egy szuverén állam, mint bár mi áron megvédi magát!

    Már csak ezért is kellene a vallásoknak racionálisabban, a kormányoknak, pártoknak, politikusoknak visszafogottabban viselkedni, addig, amíg képesek hatni népükre jó vagy rossz irányban.

    (Az embernek még az is eszébe jut, hogy a Görögöknek nem sztrájkolni, hanem értékeket termelni kellene, hogy a felélt adóságuk visszafizethető legyen.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ki etesse tovább a palesztinokat? 2011. szeptember 14. szerda | RR

Amerika palesztinpolitikája a paktum után 2011. május 1. vasárnap | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos