Ronai and Ronai
AMERIKAI

Márquez hat az iráni ellenzékre 2011. szeptember 21. szerda 15:17 | AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Márquez hat az iráni ellenzékre

Teherán – Gabriel García Márquez “Egy emberrablás története” című kötetét napok alatt eltüntették a vásárlók az iráni könyvesboltok polcairól, miután egy börtönben ülő ellenzéki “ajánlotta” azt.

Irán fővárosában furcsa jelenetek játszódtak le az elmúlt napokban. Kígyózó sorok, hosszú, több órás várakozások jellemezték a könyvesboltok környékét. Az apropót nem egy premier adta, hanem egy közel másfél évtizede íródott mű.

Mir Husszein Muszavi, az ismert ellenzéki, egykori miniszterelnök, a Nobel-díjas Márquez egyik regényéről azt állította, hogy ráismert a műben saját sorsára. Muszavi jelenleg házi őrizetben van.

Ugyan azóta csekély kapcsolatot tarthatnak fenn a külvilággal, hosszú idő után újra találkozhatott lányaival Muszavi, aki szigorú rendőri felügyelet alatt csak annyit mondott nekik, hogy ha meg akarják érteni a sorsát, az említett könyvet olvassák.

Más sem kellett a fővárosi ellenzékieknek; napok alatt elkapkodták az említett könyvet, így Teheránban elérhetetlenné vált az 1996-os kiadás.

Muszavi és Mehdi Karrubi február óta nem hagyhatják el otthonukat, mivel az iráni hatalom tartott az egyiptomi forradalom hatásaitól – amit ugyan Teherán hivatalosan szintén üdvözölt. A brit Guardian újságírója több teheráni könyvesboltot is megkérdezett, hogy kapható-e a mű, de mindenhol elfogyott. Azt sehol nem akarták – vagy merték – megmondani, hogy ennek mi az oka.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Márquez hat az iráni ellenzékre, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Végül is a perzsák nem arabok, ha a muszlim vallást civilizálnák, még ők is javíthatnák a közel-kelet állapotát. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Jó az íróválasztás, de még van sok, akikről példát vehetnek. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. gets:

    Az iszlám eleve nagyon sokat köszönhet az iráni/perzsa kultúrának, és itt nem az imaszőnyegről van szó, hanem a beszélt nyelvtől a díszítőművészeten át egészen az építészeti stílusokig. (Emiatt sincs értelme egységes iszlám civilizációról mesélni!). De nem is ők fogják megreformálni ezt az elavult vallást, hiszen annak ugyan földrajzilag az egyik irányzatának legnagyobb bázisát, a síitát képviselik, de globálisan kisebbséget alkotnak, ebből adódóan a teokratikus rezsimjük nem olyan bolond, hogy szétverje saját alapjait (ha a zsarnokságot lehet istentől valónak nevezni) azért, hogy az ideológia felnőjön a XXI. századba, és mert eleve a Korán mint mindenhol az arab és régen muszlim többségű országokban, úgy náluk is eredeti arab nyelven nyomtatják ki, így a közönséges hívő nem sokat ért meg belőle, és nem is teheti meg, hogy saját nyelvére lefordítsa ezzel “torzítva” a hitük szerint egyenesen Allahtól származó szent szövegeket.

    Ami pedig az írókat illeti; Nagyon jó olvasni, hogy nem veszett ki a forradalom tüze az irániak szívéből, had rettegjen helyettük végre az ördögi diktatúra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Szíria egy török beavatkozástól tart 2011. augusztus 21. vasárnap | AN

Merénylet egy török gázvezeték ellen 2011. augusztus 12. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos