Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ostrom Edit: Már nem szentségtörés Obamán nevetni 2011. szeptember 20. kedd 3:26

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ostrom Edit: Már nem szentségtörés Obamán nevetni

A politikában a humornak átvitt értelemben gyilkos ereje van. Akit sikerrel tesz nevetségessé az ellenfele, annak vége. Ha pedig ehhez még erőfeszítés sem kell, és a politikus maga válik nevetségessé, akár le is mondhat, mert egyetlen kollégája sem fogja a saját megítélését tönkretenni azzal, hogy kiáll a megszégyenült közéleti szereplő mellett. Erre mondják azt Amerikában, hogy valaki “politikailag mérgezővé válik”. A közelmúltból vett példa erre Anthony Weiner, aki a saját alfeléről küldözgetett fényképes sms-eket általa csak felületesen vagy egyáltalán nem ismert nőknek. Nem olyan nagy bűn, de szegény Weiner, akinek a neve hasonlít az angol “virsli” szóra, annyira nevetségessé vált, hogy emiatt hamarosan lemondásra kényszerült.

Az utóbbi hetekben Barack Obamát is megérintette a nevetségesség enyhe fuvallata. Nem csak az éjszakai kabarékról és komikusok jeleneteiről van szó, bár a Solyndra botrányt ott is célba vették (lásd Solyndra, AN). A napelemeket gyártó cég 500 milliós, államilag garanciált kölcsönt kapott. A befektetők, köztük az elnök támogatói is, jól jártak, de a cég annyi veszteséget termelt, hogy idén szeptemberre tönkre is ment. De még mielőtt a botrányra fény derült, Obama imázsa már kezdett romlani, és lassacskán nemcsak a jobboldali, bombasztikus kommentárok kezdtek a rovására viccelődni, hanem az utca embere és a képviselők is. Például feltűnt nekem, hogy az American Jobs Act beszédben, amikor Obama a kongresszus és szenátus elé terjesztette állásteremtő javaslatait, a Tisztelt Ház egy ízben szabályosan kinevette az elnököt.

A beszédet természetesen nagy várakozás előzte meg. A demokraták örültek, hogy Obama végre megoldást kínál a kilenc százalékos munkanélküliségre, a republikánusok viszont cinikusan (vagy lényeglátóan?) választási kampánybeszédnek állították be a nagy fanfárral beharangozott, a State of the Union külsőségeit utánzó produkciót. Azaz, kényszeredetten végigülték azt, amit ők politikai pózolásnak  tartottak.

Obama elébe ment a kritikának, és meggyőződéssel állította: “This is not political grandstanding”, azaz ő most nem pózol, és nem igyekszik kampányra tervezett jópontokat gyűjteni. Erre a kongresszus észrevehető és jól hallható derültséggel reagált: “Méghogy Obama nem pózol, ha-ha ….”

A beszéd után ellenzéki kommentátorok összeszámolták, hányszor mondta Obama, hogy “Szavazzák meg ezt a törvényt!”, összevágták őket refrénszerűen, és ezzel teljesen nevetségessé tették az elnököt.

De ez sem volt elég. Mivel a demokraták csak a szenátusban vezették be Obama törvényjavaslatát, a kongresszusi képviselők kérdezősködni kezdtek, hogy hol is ez a törvény, szeretnék ők is elolvasni. Egy héttel később a texasi republikánus Louie Gohmert bevezette a saját maga által szerkesztett American Jobs Act-et, amiben pimaszul arra tett javaslatot, hogy szüntessenek meg minden vállalkozói jövedelemadót. Mikor a törvényt a Ház szabályai szerint elővezette, az elnököt imitálva felszólította kollégáit: “Szavazzák meg ezt a törvényt!” Amivel természetesen általános derültséget keltett.

Obama már nem tűnik olyan félelmetes ellenfélnek, mint egy éve. A republikánusok kissé fellélegeztek, és kajánul vették tudomásul, hogy lám, lám, Obamát sem kerülheti el a botrány. Ez a Solyndra ügy távolról sem lenne olyan kínos, ha az elnök nem pont a Solyndrát állította volna követendő példaként az energiaipar elé. Mikor az állami támogatást megkapták, tudni lehetett, hogy a cég három dollárért árult egy olyan napelemet, aminek a gyártási költsége hat dollár volt. A középkorú magyarok számára ekkora szamárságok ismerősek a szocializmus éveiből, de Amerikában ez még újdonságnak számít. Jon Stewart komikus le is játszott egy arhív beszédet 2009-ből, amiben Obama ezt mondta: “ A Solyndrához hasonló vállalatok mutatják az utat egy fényesebb, virágzóbb jövő felé.” Jon Stewart viccesen meghökkent arca, kétségbeesetten felvont szemöldöke mintha azt mondta volna: “Ez komoly?!”

Bizony, komoly. Lassan az amerikaiak is megtanulják, hogyan lehet sírva vigadni!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
Ostrom Edit: Már nem szentségtörés Obamán nevetni, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Slangben a wiener inkabb futyit vagy kukit jelent, bar hivatalosan virslit.
    Tenyleg nevetseges lehet aki segget kuld kozben egy pöcs. De hat ki tudja, lehet hogy igy akart becsajozni. Az no aki erre harap, az biztos nem finnyas.
    Ami viszont nagyon figyelemre melto hogy meg lehet bukni politikai karierben, bezzeg magyarorszagon, tisztsegegtelen, undorito, tragar, erkolcstelen, tolvaj es a tobbi rossz tulajdonsag szinte kotelezo tartozeka a magyar politikusnak.
    JAJ nehogy mar rosszat mondjak a magyarokrol. Mier ne. Ha zsido lennek es szidnam a zsidokat az nem lenne anti szemitizmus, de ha magyar vagyok akkor mar nem kritizalhatom a magyarokat. Mi magyarok altalaban nyerok vagyunk a kritizalasban, igaz most mar mindenki tudja nem genetikusan…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  2. Gazsi bácsi lótetű

    Talán érdemes lenne elgondolkodni Mo-n is egy kiröhögős polgári engedetlenségi mozgalmon…Humorral a diktatúra ellen.

    Ahogy a fidesz megszervezte annak idején a Gyurcsányt kifütyülők és megdobálók országos turnéját, Orbánék minden nyilvános megszólalását ki kellene hangosan röhögni.
    A tojásdobálással ellentétben a hangos nevetés nem tekinthető garázdaságnak, testi sértésnek, stb., tehát nem lehet ellene erőszakkal vagy jogilag fellépni.
    Persze csak addig, amíg egyéni képviselői indítványra nem hoznak egy visszamenőleges hatályú törvényt a jókedv kriminalizálásáról… :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. De hol? Minden tömegkommunikációs eszközt ők irányítanak, és ráadásnak még ott van pornósmariska is! Az USA-ban az ilyen ismeretlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Ez a “nevessük ki” jó ötlet! Nem kell hozzá más, mint sok hangközvetítő! Akár csengőhang is! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. trulla,
    igazad van, de ahol lehetne, oda sem megy el sok ember. A szombati demokratáknak meghirdetett sörsátori rendezvényen szánalmasan kevesen voltunk, összességében mondom, mert a Kohányi Társaságból le sem merem irni , hogy hányan vettünk részt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Igyekszem népszerűsíteni az AN-t, de meghökkentően kevese tudnak róla és még kevesebben olvassák. Talán hirdetni kéne! De hol? És milyen pénzből? Én szánnék rá.
    És Bartus Lacinak!
    Nem tudom minden nap olvasni az AN-t. Sőt elég ritkán. Néhol azonban felleltem írást arról, hogy van AN jelvény vagy mi a szösz. Ennek beszerezhetőségét jó lenne ímélben megírni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Mikor Obamát megválasztották , csak annyit mondtam családi körben :
    ” Ebből még nagy baj is lehet…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  8. CommonSense:
    A legjobb zsidóvicceket a zsidók ismerik, de hallottam már rendőrt is rendőrvicceket mesélni.
    Vannak jó székely-viccek.
    De vérmagyarokoról még nem hallottam.
    Meg nácikról nem ismer a vicctörténelem semmit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  9. Latyapatya, akik ott voltunk szombaton, és befizettük a tagdijat, megkaptuk a jelvényt. Evvel nem segitek, csak ha legközelebb lesz összejövetel, és beléptél a Kohányi Társaságba, biztosan megkapod.
    Végül már nem is Obamával foglalkozunk !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Igen furcsának találom a Tisztelt Szerkesztőség részéről e cikkecske a mai közlését, hiszen az USA elnöke tegnap fontos beszédet mondott a Fehér Ház Rózsa kertjében az ország adósság-kezeléséről és adórendszerének átalakításáról.

    Ez azért is érdemelt volna nagyobb figyelmet az Amerikai Népszavától, mivel Obama a magyar Matolcsy-program ellenkezőjét hirdette meg a probléma megoldásaként. A beszédet egyébként az európai hírcsatornák is élőben közvetítették. A magyar print-médiákban ma egy sort se találtam róla. Ilyen szituációban nem egy Edit asszony Obamát “ostromoló”, rajta a nyelvét köszörülő cikkecskének kéne helyt adni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. Kedves Licus,

    itt van az Ön által hiányolt hír:

    http://nepszava.com/2011/09/amerika/obama-fizessenek-a-gazdagok-gop-ez-osztalyharc.html

    Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. En azon sirok majd ha a Perry lesz az elnok. Mert megegy bunko texasit mar nem fog bevenni a gyomrom. Editet tisztelem es szemelyesen is ismerem, de abszolute nem ertek egyet Vele. Obama olyan volt itt mint Gyurcsany otthon. Barmit akart,a republikanusok elgancsoltak es kigyot-bekat hordtak ossze ra. Most probal valamit csinalni megint, az ellenfelei csak kinevetik. A helyeben neznek 1-2 Chuck Norris filmet es ugy kezdenek viselkedni vegre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Én is sírni fogok, ha Perry lesz az elnök, sőt tovább megyek még akkor is, ha Romney. A legtöbb republikánusról csak akkor tud jót mondani az ember, ha a Fidesszel hasonlítja össze őket.

    De azért Edit sajnos helyesen állapítja meg, hogy a Solyndra ügy, pestiesen szólva orbitális blamázs. Ezen, bizony csak röhögni lehet.

    Persze ettől még Obamának teljesen igaza van a Jobs Act-tal és a deficit csökkentő indítvánnyal is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Nos úgy látom az USA-ban is ugyanúgy működnek a dolgok, mint nálunk. Vannak a republikánusok, akik jottányit nem engednének a hozzájuk bezúduló pénzekből.Van egy demokrata elnök, aki azt mondja: Gazdagok adjatok egy kicsivel többet, hogy a szegényeknek legyen legalább minimál szinten ellátása, ne ők fizessék meg egyedül a válság árát. Mivel a gazdagok még mindig nem hallgatnak a józan észre, így kezdődik a lejáratás.( nálunk kriminalizálással, ott kigúnyolással). A gazdagoknak lehetne annyi esze, bár tudom az USA nem élt át forradalmakat, ha nagyon megnő a szegények száma, azoknak nincs mit veszíteni és robbanhat az egész rendszer.Az USA fiatal szövetség, tanulnia kellene Európa történelméből.
    A napelemekről annyit, bizony egy amerikai kapitalista szemszögéből röhejes, ha olcsóbban adnak valamit, mint amennyiért gyártják. A napelem viszont környezetbarát, kezdete lehetett volna egy környezetvédőbb energianyerésnek, az olajtól való függés csökkentésének(tudom ez a nagy olajcégeknek nem jó (Bush família). Jon Steward komikus gyerekei és unokái pedig lehet, hogy ötven év múlva rájönnek, hogy Obamanak nem is volt rossz mondata az említett fényesebb jövő. Ebből is tanulhatnának Európától( Ausztria, Németország), ott még az istállón is napelem van, van egy rakás szélkerék.Tulajdonképpen az USA pénzemberei nem tudnak túllépni saját árnyékukon nem látják, hogy változik a világ.Azt hiszik, hogy,ami 2-300 évig jó volt, az utána is jó lesz. Euróba a példa rá, mennyi minden változik ennyi idő alatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. A Solyndra követendő példa lehetett volna. Kíváncsi vagyok, hogy az USA lakosságának mi ér majd többet a Solyndrán való vihorászás, vagy a Medicare ill. Medicaid.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. A napelemek körülbelül akkor lessznek vetélytársai a kőolajnak , amikor az IBUSZ szervez társasutakat a Marsra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  17. A karaktergyilkosság nem magyar találmány, és nem csak nálunk alkalmazzák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Geyza
    Az olaj egyszer elfogy.Azért kell mélytengeri kitermelésekhez folyamodni, ami egy-két katasztrófával már járt. Háborúkat indítani a közel-keleten. Nem tudhatod, hogy versenytársa lesz-e. Ha a repülés kezdetén a kísérletezések korszakában mindenki úgy gondolkozott volna, mint Te, akkor ma nem indíthattak volna szondákat a Marsra. Ha Edison kishitű és nem csinál kísérletképpen 900 villanykörtét, akkor ma nem világít villany, ami oly természetes a ma emberének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos