Ronai and Ronai
AMERIKAI

A kínai sajtó dilemmája 2011. szeptember 5. hétfő 13:36 | Nagy Barnabás Forrás: Los Angeles Times, Global Times

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A kínai sajtó dilemmája

Peking – A kínai média pont a magyarral ellentétes irányba tart: már nem bírja teljesen kiszolgálni a politikai elit érdekeit, oda kell figyelnie az egyre kritikusabb közönségére és a világ eseményeire, amiket egyszerűen már nem hallgathat el akkor sem, ha a Kommunista Pártnak azok kényelmetlenek.

Az arab diktatúrák összeomlanak, az egyszemélyi vezetőket láncra verve mutatják a televíziók. Az Egyesült Államok költségvetési vitájának köszönhetően dollár milliárdokat bukik Kína. A Berlini Fal leomlása óta újra olyan hírek járják be a világot, melyek fenyegető precedenseket vagy kellemetlen fejleményeket okozhatnak a kínai politikai vezetés számára.

Eddig egyszerű sémát követett a hatalom által vezérelt kínai sajtó: a nyugati világban történt negatív eseményeket felnagyították, példálóztak vele, hogy lám, a demokrácia zsákutcába került. A rezsim számára kényelmetlennek ható történéseket pedig amennyire csak lehetett, agyonhallgatták.

Persze, ezt most is megpróbálják, ám a nagy volumenű híreket már legfeljebb csak kozmetikázhatják Kínában. Például Hoszni Mubarak bukásakor, amikor a diktátor bejelentette lemondását, a kínai CCTV tudósítója arról számolt be, hogy a nyugati médiumok tévednek, Mubarak kitart a „fosztogatókkal és banditákkal” szemben.

Márpedig Peking sokat áldoz arra, hogy az állami média meghatározó legyen, nem csak Kínában, de az egész világon. Óriási pénzeket pumpál az állam a CCTV-be, mely az utóbbi években stúdiót nyitott Moszkvában, Dubaiban, de még az Egyesült Arab Emirátusokban is. Angol nyelvű műsorokat is készítenek, illetve a világnyelven szól előfizetőihez a szintén állami Új Kínai Hírügynökség is.

Így aztán könnyedén előfordulhatnak olyan esetek, mint ami nemrég Líbiában a CCTV riporterével történt, amikor is Shi Keweit egyszerűen kikapcsolták az éterből, amikor Kadhafi népszerűtlenségéről beszélt élő adásban. Kínának ugyanis nem csak gazdasági érvágás Kadhafi bukása, de ismét azt kell látnia a kínai népnek, hogy egy újabb tekintélyelvű, diktatórikus rezsim dől meg népfelkelés útján.

A rezsim pedig nagyon tart attól, hogy az arab világ egypárti politikai rendszereinek bukása inspirálhatja a kínai ellenzéket hasonló akciók szervezésére. Jól jelzi ezt az is, hogy Kínából lehetetlen rákeresni az „Egyiptom” szóra, mivel blokkolta azt a hatalom.

Az agyonhallgatás másik pólusa is megjelenik a mai napig. A Kommunista Párthoz közel álló Global Times pénteki számában például a szerkesztői véleményeknél arról cikkeznek, hogy a gazdasági válság, a brit utcai zavargások, a norvég merénylet vagy az amerikai költségvetési vita arról árulkodnak, hogy a nyugati gazdasági és politikai modell teljes kudarc.

Mindenesetre az már egy pozitív fejlemény, hogy a hatalom fél, a média pedig már azon sír, hogy nem tudja kiszolgálni a hatalmat, mert a nép nem hagyja ezt teljes mértékben. Az út, amin a kínai tömegtájékoztatás elindult, legalábbis bíztató. Még a végén irigyei lehetünk?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. “Az út, amin a kínai tömegtájékoztatás elindult, legalábbis bíztató. Még a végén irigyei lehetünk?”
    Főleg, ha mi arrafelé megyünk amerről a Kínaiak jönnek. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Vajon a genetikai magyarok hogyviselnék ha Hatalmonlévőék egyszerűen lekapcsolnák az otthoni Interneteket ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Megint a Magyar Nemzethez került egy jegyzőkönyv 2014. március 13. csütörtök

A fasizmus 12 előjele 2014. március 2. vasárnap

Orbánt és a Fideszt szolgálja a TV2 2013. november 22. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos