Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tizenhárom halottja van a liszteriózisnak 2011. szeptember 28. szerda 11:05 | RR Forrás: AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tizenhárom halottja van a liszteriózisnak

Chicago – A gyanú szerint coloradói sárgadinnyék lehettek annak a lisztériajárványnak az okozói, amely eddig tizenhárom emberrel végzett az Egyesült Államokban. A megbetegedettek száma kedden hetvenkettő volt.

Az Egyesült Államokban egy évtizede nem volt ennyi halottat okozó járvány, ideértve a 2008–2009-es szalmonellajárványt is, amelyet romlott mogyoró okozott. Akkor kilencen haltak meg, hétszázan kerültek kórházba.

A mostani járvány során eddig tizennyolc állam jelentett listeria baktérium okozta megbetegedéseket. A halálesetekből négy Új-Mexikóban, kettő-kettő Coloradóban következett be; egy-egy ember Kansasban, Marylandben, Missouriban, Nebraskában és Oklahomában vesztette életét. A járvány kezdete július 31. után volt.

A Listeria monocytogenes élősködő baktérium, az általa okozott fertőzések átlag 20–30 %-a végződik halállal. A legvirulensebb élelmiszerrel terjedő patogének egyike. Mivel gyakran fordul elő újszülöttek agyhártya-gyulladásának kórokozójaként, a kismamákat gyakorta eltanácsolják lágy sajtok (feta, brie, camembert stb.) fogyasztásától, mert ezekben gyakori ez a fajta kórokozó.

Ebben az esetben azonban nem sajt, hanem a coloradói Grenadában, a Jensen Farmon termelt sárgadinnye volt a kórokozó, állapította meg az FDA. A farm szeptember 14-én vissza is rendelte a termékeit, de ekkor már késő volt, mert a gyümölcsöt július huszonkilencedike óta tizenhét államba szállították.

A listeria leginkább az alacsonyabb, 30 fok alatti hőmérsékletet szereti, ezért fordul elő gyakran pasztőrizálatlan tejtermékekben és füstölt tengeri halakban, kagylókban. A legnagyobb pusztítást Amerikában 1998-ban okozta, akkor hot dogok útján; több mint százan betegedtek meg, harmincan elhunytak.

A baktérium leginkább a legyengült immunrendszerű emberekre jelent veszélyt; a terhes nőkre hússzoros arányban, az AIDS-esekre pedig háromszázszor nagyobb mértékben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos