Ronai and Ronai
AMERIKAI

Konföderációs zászló a fekete gettóban 2011. szeptember 28. szerda 10:41 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Konföderációs zászló a fekete gettóban

Summerville, Dél-Karolina – Egy évvel ezelőtt több tucatnyian tiltakoztak az ellen, hogy egy fehér nő a konföderációs Dél zászlaját tűzte ki a fekete negyed közepén lévő háza verandájára. Mikor kővel dobták meg, elkezdte bekeríteni portáját.

Ma nyolc láb magas deszkakerítés óvja Annie Chambers Caddell szerény téglaházát, de az arra járók továbbra is kénytelenek elviselni a magasban vígan lebegő konföderációs zászló látványát. Caddell tavaly zászlórudat állított fel. Nem sokáig késett a válasz az egyik fekete szomszéd, Patterson James részéről, aki legott felvonta az uniós lobogót.

A helyszín történelmi. Caddell házától mintegy húsz mérföldnyire vette kezdetét százötven évvel ezelőtt az amerikai polgárháború, amely azóta véget ért, az északi győzelem után megszűnt déli állam – vagy, ahogyan Északon mondják: a lázadók szövetsége – lobogója azonban azóta is vitákat kavar. Vannak, akik a rabszolgatartás és a fajgyűlölet szimbólumának tartják, mások szerint egy független állam jelképéről van szó, ami mindenképp része a Dél örökségének.

Caddell tavaly ősszel, amikor még nem volt deszkakerítés

Az 51 éves Caddell 2010 nyarán, elvi okokból költözött be Brownsville-be, a fekete gettó közepébe, nem csinálva titkot abból, hogy ősei a Konföderációért harcoltak. Tavaly októberben mintegy hetvenfős menet tiltakozott az utcában; de volt harminc rokonszenv-tüntető is, akik tisztelegtek az udvarban felvont déli lobogó előtt.

A tiltakozó afro-amerikaiak kétszáz aláírást gyűjtöttek, s a városi tanácshoz fordultak, ahol Caddell könnyek közt bizonygatta: ő nem rasszista. A hatóságok egyetértettek abban, hogy neki szíve joga olyan zászlót felvonni, amilyet akar, a szomszédainak meg szívük joga, hogy ez ellen tiltakozzanak. Kerítést is mindenki annyit épít, amennyi jólesik.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. No csak, no csak. Nem csak Magyarországon van feszültség?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Barcsak ekkora feszultseg lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Missisippi már nem rasszista 2011. március 29. kedd | AN

Rendszámtáblát akarnak a KKK-főnök emlékére 2011. február 10. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos