Ronai and Ronai
AMERIKAI

Három magyar arany és két bronz Szegeden 2011. augusztus 19. péntek 18:06 Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Három magyar arany és két bronz Szegeden

Szeged – A magyar csapat három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát gyűjtött a péntek délutáni döntők során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Az aranyérmeket Csipes Tamara (K-1 1000 m), Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes (500 m) nyerte, míg a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes harmadik lett 1000 m-en.

Miközben a 34-35 fokos, rekkenő hőség ellenére a főlelátókat majdnem megtöltötte a több ezer szurkoló a Maty-éren, a magyarok közül elsőként az idén összetérdelt Kozmann György, Korisánszky Péter kenus egység szállt vízre. A magyarok jól kezdtek az 500 m-es döntőben, de a fergeteges buzdítás ellenére a végét nem bírták, s végül utolsóként, azaz kilencedikként zártak. A kétszeres olimpiai bronzérmes és négyszeres világbajnok Kozmann – aki közel két év kihagyás idén tért vissza – 2007-ben, Duisburgban aranyérmet szerzett ebben a számban a 2008-ban elhunyt, legendás Kolonics György társaként.

A folytatásban ugyan egy vb-finálé következett, de néhány évvel ezelőtt ez akár ob-futamnak is beillett volna, hiszen a női kajak egyesek 1000 m-es döntőjében a hazai színeket képviselő Csipes mellett ott volt a mezőnyben a Fazekas Krisztina néven korábban magyar válogatott, sőt világbajnok amerikai Krisztina Zur, valamint az argentin Keresztesi Alexandra és a spanyollá lett Hegyi Zomilla is. A legjobban Zur kezdett, a középmezőnyben megbújó Csipes – az olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya és egyben tanítványa – azonban féltáv után egyre erőteljesebb csapásokkal, leszegett fejjel haladt előre, s mire a hajrához értek, már tisztán vezetett. Előnyét aztán sikerült is megőriznie, vagy talán még növelnie is a célig, így beérkezve teljesen megérdemelten dobhatott csókot az őt, azaz a győztest ünneplő közönségnek.

[youtube f9DYB9kRLpg]

A szegediként duplán hazai pályán evező, olimpiai bajnok kenus Vajda – immár megszokott piros-fehér-zöld hajpántjában – arra készült, hogy az 1000 méteres egyes fináléjában visszavág a címvédő üzbég Vagyim Menkovnak a tavalyi, poznani vereségért. Menkov szokásához híven szédületes tempóban kezdett, féltávnál már másfél hajóhosszal vezetett a második helyen lapátoló Vajda előtt, de előnye a 750-es táblánál fél hajóhosszra apadt. Peking bajnoka fokozatosan jött fel, majd a hajrához érve lehagyta Menkovot csakúgy, mint Athén aranyérmese, a spanyol David Cal. Utóbbi megpróbált az immár élen haladó Vajda nyomába eredni, ő azonban nem hagyta magát, és végül parádés győzelmet aratott, amivel egy ötkarikás indulási jogot is szerzett Magyarországnak. A 28 éves kenus előbb a hajójában felállva, majd a vízbe ugorva ünnepelte diadalát, miközben a drukkerek szinte extázisban éltették.

[youtube LRnlOMVhsYU]

És az aranyérmek sorának még nem volt vége. Jött a Szabó, Kozák, Kovács és Benedek alkotta 500 m-es kajaknégyes, amely – ugyan némileg más összeállításban, de – tavaly és tavalyelőtt is megnyerte ezt a számot a vb-n, s most is egyértelműen címvédésre tört. A magyarok féltávnál még csak a harmadik helyen haladtak az Európa-bajnok fehéroroszok és a britek mögött, de remek, taktikus versenyzésüknek köszönhetően a célba már ők érkeztek elsőként, s ezzel nem mellesleg négy női kajakos kvótát is gyűjtöttek az országnak az olimpiára. A már eddig is rekorder Kovács Katalin pályafutása 30. vb-győzelmét ünnepelhette.

[youtube sFKqERSr7H4]

A folytatásban, 1000 m-en a még U23-as korú Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó sokáig vezetett, de végül a németek és a volt magyar válogatott Faldum Bereniké vezette bolgárok mögött beérkezve meg kellett elégednie a bronzéremmel.

A férfiak hasonló számában a friss Eb-bronzérmes Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős ugyan nagyon szeretett volna ezúttal is dobogóra állni, de végül nem tudott beleszólni az érmek elosztásába. Hatodikként zárt a fináléban, de ezzel is szerzett további két olimpiai kvótát – az első kettőt férfi kajakban.

A program zárásaként is tapsolhatott egy magyar éremnek a közönség: a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs összeállítású kenunégyes szoros versenyben, nagy csatában harmadikként ért célba.

Dombvári Bence (K-1) a B döntőben negyedikként zárva összesítésben 13. lett.

A két táv többi számában szombaton rendezik a döntőket.

Nyilatkozatok:

Vajda Attila, C-1 1000 m, világbajnok:
“A közönség beletette a maga ötven százalékát, én is beletettem a magam  ötven százalékát, ez így együtt egy teljes egész, nem is lehetett más a végeredmény, minthogy világbajnok lettem. Öt éve elvették tőlem hazai közönség előtt az aranyérmet, most nem engedtem. Tökéletes pályát mentem, jó volt a taktika is, nagyon sokat gyakoroltuk, hogy az utolsó 100 méteren még egyszer megindítom a hajót. Tudtam, ha 750-nél együtt vagyok a többiekkel, akkor nem kaphatok ki. Ezt a győzelmet a februárban elhunyt édesapámnak ajánlom, aki két nappal ezelőtt ünnepelte volna a születésnapját”.

Csipes Tamara, női K-1 1000 m, világbajnok:
“Nem gondoltam volna, hogy ekkorát tudok hajrázni. Az első 500 méteren Krisztinával (korábban Fazekas Krisztina, most amerikai színekben Krisztina Zur – a szerk.) akartam menni, de nem igazán sikerült, viszont ő sem bírta végig az iramát. A szembeszél nekem kedvezett, de féltem, hogy emiatt túl hosszú lesz a pálya. Hihetetlen volt a közönség, éreztem, ahogy dübörög a lelátó. Fantasztikus így versenyezni.”

Kovács Katalin, női K-4 500 m, világbajnok:
“Most már bevallhatjuk, az utolsó két-három edzésen nem mentünk jól, viszont most tökéletes pályát eveztünk. Már a rajt után úgy éreztem, vezetünk, de mint megtudtuk, csak 250 méternél álltunk az élre. Annyira jól mentünk, hogy már alig vártam, hogy a megbeszéltek szerint féltávnál megindítsuk a hajót. Az utolsó 100 méter igazi örömkajakozás volt, mert tudtuk, megvan, amiért jöttünk: az aranyérem. A végén csak arra figyeltem, hogy én emeljem fel elsőnek a lapátot. Imádok itt versenyezni”.

Benedek Dalma, női K-4 500 m, világbajnok:
“Örülök, hogy ennek a négyesnek a tagja lehetek. A közönség fantasztikus volt, az elválasztó szigetről visszaverődő buzdítás óriási erőt adott nekünk.”

Szabó Gabriella, női K-4 500 m, világbajnok:
“Mindent elmond erről a diadalról, hogy az utolsó 100 méteren már teli szájjal nevettem.”

Medveczky Erika, női K-2 1000 m, 3. hely:
“A táv közepén lazának tűnt. Nemzetközi mezőnyben még soha nem volt reakció a taktikánkra. Nagyon meglepett, hogy így meg tudtak indulni a riválisaink”.

Sarudi Alíz, női K-2 1000 m, 3. hely:
“Utolsó leheletünkig küzdöttünk, így nem lehetünk csalódottak. Az előfutamok alapján nem vártuk, hogy így lehajráznak minket. Életem első felnőtt világbajnokságán örülök az éremnek, de bevallom, jobb eredményre számítottunk.”

Sáfrán Mátyás, C-4 1000 m, 3. hely:
“Nyerni akartunk, de a két fiatal, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs pályafutása első vb-jén így is örül az éremnek. Hiányzott a rutin a hajóból, az utolsó 100 méteren már nem volt erőnk újítani.”

Dombi Rudolf, férfi K-2 1000 m, 6. hely:
“A kvóta megvan, így nem érheti szó a ház elejét. Jó pályát mentünk, de a szembeszél zavaró volt. Sajnos az egyik legrosszabb pályán mentünk, ha középen vagyunk, meg lehetett volna a harmadik hely is, és ez fáj igazán.”

Kozmann György, C-2 500 m, 9. hely:
“Korisánszkynak nem ízlett ez a balos szél. Kevés időnk volt minden körülményre felkészülni, és ez most visszaütött. Jobbra számítottunk, akár a dobogót is elérhetőnek tartottuk.”

Eredmények:

férfiak:

1000 m:
K-1, világbajnok:
Adam Van Koeverden (Kanada) 3:36.194 p
2. Anders Gustafsson (Svédország) 3:39.488
3. Eirik Veraas Larsen (Norvégia) 3:39.818
…13. (a B döntőben 4.) DOMBVÁRI BENCE

C-1, világbajnok:
VAJDA ATTILA 4:04.749
2. David Cal (Spanyolország) 4:06.045
3. Vagyim Menkov (Üzbegisztán) 4:08.151

K-2, világbajnok:
Peter Gelle, Erik Vlcek (Szlovákia) 3:20.626
2. Markus Oscarsson, Henrik Nilsson (Svédország) 3:21.478
3. Vitalij Jurcsenko, Vaszilij Pogreban (Oroszország) 3:21.544
…6. DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND 3:22.588

C-4, világbajnok:
Fehéroroszország 3:26.703
2. Románia 3:28.071
3. MAGYARORSZÁG (Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs) 3:28.113

500 m:
C-2, világbajnok:
Liviu-Alexandru Dumitrescu-Lazar, Victor Mihalachi (Románia) 1:45.524 p
2. Szerhij Bezuglij, Makszim Prokopenko (Azerbajdzsán) 1:46.178
3. Peter Kretschmer, Kurt Kuschela (Németország) 1:46.802
…9. KOZMANN GYÖRGY, KORISÁNSZKY PÉTER 1:50.258

nők:

1000 m:
K-1, világbajnok:
CSIPES TAMARA 4:11.388
2. Krisztina Zur (Egyesült Államok) 4:13.470
3. Naomi Flood (Ausztrália) 4:14.124

K-2, világbajnok:
Anne Knorr, Debora Niche (Németország) 3:50.614
2. Faldum Bereniké, Daniela Nedeva (Bulgária) 3:50.950
3. MEDVECZKY ERIKA, SARUDI ALÍZ 3:53.416

500 m:
K-4, világbajnok:
MAGYARORSZÁG (SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, KOVÁCS KATALIN, BENEDEK DALMA) 1:36.339
2. Németország 1:37.521
3. Fehéroroszország 1:37.887

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Berki Krisztián aranyérmes a tornavébén 2011. október 15. szombat

Csak álom marad a futball-Eb 2011. október 7. péntek | AN

Öttusa vb: férfiváltónk is aranyérmes 2011. szeptember 14. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos