Ronai and Ronai
AMERIKAI

“Kiszervezi” a cenzorságot a Médiatanács 2011. július 6. szerda 16:28 | AN Forrás: fn.hu

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
"Kiszervezi" a cenzorságot a Médiatanács

Budapest -  Megmenekülhet a média az ijesztő mértékű, több tízmilliós bírságoktól, amit a médiatörvény kilátásba helyezett. A kulcsszó a társszabályozás. Lényege, hogy a médiahatóság helyett a médiatörvény megsértését – a hatósággal kötött szerződés alapján –  az adott szakmai szervezet bírálja el. A megoldásnak kritizálható pontja, hogy a kivizsgálások díját a Médiatanács vállalja magára. Kérdés, ilyen helyzetben mennyire dönthet függetlenül az adott szakmai szervezet?

A médiatörvényt megszületése óta folyamatosan példátlan hazai és nemzetközi kritika éri. Egyesek sajtócenzúrát emlegetnek, sokan kifogásolják a Médiatanács kilencéves időtartamra kinevezett, Fidesz-hívekkel feltöltött tagságát, a legtöbb kritika azonban a kilátásba helyezett bénítóan nagy bírságok miatt érte Magyarországot. Most úgy tűnik, hogy a hatalmas bírságok elkerülhetők, mert a szakmai szervezeteknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kötött megállapodása kihúzza a médiatörvény méregfogát.

Ehhez maga a törvény adja meg a keretet, ugyanis lehetővé teszi a társszabályozás modelljét. Lényege, hogy a médiahatóság közigazgatási szerződést köt a szakmai testületekkel és néhány szabályozási ágat átad nekik. A négy szakmai testület (Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE), Magyar Lapkiadók Egyesülete, Magyar Elektronikus Médiaszolgáltatók Egyesülete , illetve Önszabályozó Reklámtestület) közül a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (vagyis az online portálok önszabályozó testülete) szerződött elsőként és társszabályozási megállapodást kötött az NMHH-val. A szerződés szerint a médiatörvény megsértését nem a médiahatóság, hanem az MTE bírálja el.
Az NMHH ezzel mintegy „kiszervezte” a szankcionálást a szakmai testületnek: az MTE szava a döntő első- és másodfokon is, ha ezek után fellebbez valaki, akkor az NMHH-nak van ugyan felülvizsgálati joga, de csak akkor változtathat a döntésen, ha valamilyen formai vagy eljárásjogi hibát észlel. „Az MTE-tagokat ezzel kivették a büntetések alól, mi ugyanis nem fogunk pénzbírságot kivetni” – magyarázza Nádori Péter, az MTE elnöke, az Origo.hu főszerkesztője. Ha akarnának, sem vethetnének ki egyébként, a társszabályozó szerv ugyanis nem hatóság, nem bírságolhat. Az MTE tagjainak nem kötelező a testület bírálatának alávetnie magukat, ha úgy kívánják, a hatóság is dönthet felettük. Az NMHH a többi szakmai testülettel is egyeztet, küszöbön áll a Lapkiadók egyesületével a közigazgatási szerződés aláírása.

A média társszabályozási modellje számos nyugat-európai országban és a tengerentúlon is ismert és jól működő gyakorlat. Amiben különbözik a magyar társszabályozási modell a többitől, hogy ennek finanszírozását az NMHH vállalja magára, és nem a kiadók dobják össze. Ez a magyar modell egyik kritizálható pontja, felvetődhet ugyanis, mennyire dönt függetlenül a testület, ha az egyes ügyek kivizsgálásának díját a Médiatanács fizeti.

Többen egyetértenek abban, hogy a januári állapothoz képest jelentős előrelépés az MTE mostani és a többi testület küszöbön álló megállapodása. Mások szerint a szabályozás kizárólag a média dolga lenne és egyáltalán nem törvénnyel kellene szabályozni. A társszabályozási modell működőképességéről még korai bármit mondani. Számos kiadó több társszabályozási szervezetben lehet érintett, ezért adja magát a kérdés, hogy esetleg nem lenne értelme a közös társszabályozásnak. Az MTE elnöke szerint szólnak racionális érvek emellett, de hogy ez valóban megvalósulhat-e, csak a következő időszak tapasztalatai alapján derülhet ki. Függetlenül a megállapodástól, a testület önszabályozása, a saját szigorú etikai kódex betartásának felügyelete persze emellett is működik tovább, már csak azért is, mert az önszabályozás kiterjed számos olyan kérdésre, amelyet a médiatörvény nem érint.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)
"Kiszervezi" a cenzorságot a Médiatanács, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Önkéntes cenzorok…. fúj. Mint a besúgó viceházmesterek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Gyula Bognár, Jr.

    Megoldás: Szüntessék meg a média cenzúr´ålását, azonnal oszlassák fel a médiatanácsot! Minden dolgozójának a bérét, amit idáig kaptak vissza kell térítenie az államnak, le kell dolgozni minden fillért közmunkán, napi max. 3 órai utazási körön belül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Érdeklődéssel várom ennek a megállapodásnak a hatását. Ha a négy szakmai testület meg tudja őrizni a szakmai és szervezeti függetlenségét, akkor etikai vizsgálatokról és nem cenzúráról kell majd beszélnünk. A Média törvény ilyen formában való alkalmazása kedvező fordulatként lesz értékelhető. Azt persze nem tudjuk meg már soha, hogy ezt eredetileg is így gondolták-e, vagy az intézkedés az Orbán úr által kiosztott kokik következménye. Amennyiben ez utóbbiról van szó, akkor a kokik nem EU és EP képviselők, hanem a saját mamelukjai fején landoltak, és a fülkeforradalmárok meghátráltak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. JANUÁRIG MÉG KOMMENTELHEDSZ UTÁNA CSAK FELLEBEZHetsz VAGY bele léppsz aFItiszbe DE OTT POFÁZÁS NINCS

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Ez a nő ránézésre 10 év letöltendő…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. A hárpia nem költöző madár, tehát el kell zavarni. Netán meg kell kopasztani. Ennek a jó madárnak kiszámíthatatlan a röpte. Elzavarja az énekes madarakat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. De mire ez az egész? Valami baj volt a médiával? Én nem vettem észre.
    Tévéhez van távkapcsoló, olyan újságot vagy internetoldalt, ami nem tetszik, nem kötelező olvasni… Minek ehhez hatóság?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. A sajnálatos rendszeren belül ez jó lépés.A hatását meglátjuk működés közben.Úgy tűnik, nem lehet anyagilag tönkretenni ripsz-ropsz a médiát. Ami a hátteret illeti, Orbán Viktor fejére hulló kokik és sallerek valószínűleg hatottak, szabadságharc és nekünk Brüsszel nem diktál ellenére. De ez csak egy jó lépés, nem több, még nem a sajtószabadság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Ó ez a bűzös, tisztátalan orbánbáb már megint “paraszt-vakít”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Megint a Magyar Nemzethez került egy jegyzőkönyv 2014. március 13. csütörtök

A fasizmus 12 előjele 2014. március 2. vasárnap

Orbánt és a Fideszt szolgálja a TV2 2013. november 22. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos