Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy generáció búcsúzik Harrytől 2011. július 17. vasárnap 22:32 | Ostrom Edit

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy generáció búcsúzik Harrytől

New York – A legújabb Harry Potter film sikere jelzi, hogy a kilencvenes években és az új század elején felnőtt generáció szomorú szívvel búcsúzik gyermekkora kedvenc hőseitől. Egyes jelek szerint még a könyveket betiltani igyekvő ultra-konzervatív keresztény réteget is sikerült megpuhítania a J.K. Rowling-nak.

Az USA-ban 1998-ban publikált első Harry Potter könyveket olvasó, akkor tízéves gyerekek azok a ma 23 éves fiatalok, akik a sorozat utolsó filmje előtt tömegesen, barátokkal, jelmezbe öltözve már az első éjféli vetítéskor felsorakoztak a mozik előtt. Ezek a gyerekek Harry ideáljaival nőttek fel: barátság, szeretet, család, bátorság, és hűség azok az értékek, amit a fiatal angol varázsló és barátai megtestesítenek. Ezekhez hozzá lehet adni a tolerancia modern értékét, de olyan hagyományosan keresztény koncepciót is, mint az önfeláldozást és a megváltást. A könyvek és filmek elsöprő sikere azt is jelzi, hogy egy egész generáció szomjazik a Harry által képviselt eszmékre.

A regényeket kezdetben erős támadások érték, mert keresztény véleményformálók szerint a történet esetleg a Bibliában tiltott varázslásra vagy boszorkányságra csábíthatja az ártatlan olvasókat. Ez a “wicca” nevű újpogány vallás amerikai térhódítása miatt esetleg érthető is lett volna, ha a gyerekek túlnyomó többsége egyáltalan bármilyen vallásra asszociált  volna Harry kalandjait olvasva. De J.K. Rowling elsődleges célja a szórakoztatás volt. Végül pedig kiderült, hogy a könyvek által burkoltan közvetített értékek közelebb állnak a keresztény valláshoz, mint a wiccához. Mikor némelyik lelkész erre rádöbbent, egymás után születtek a keresztény teológia és a Harry Potter sorozat közötti párhuzamokat elemző írások, például John Granger könyve Looking For God in Harry Potter (Istent keresni Harry Potterben).

A fiatal olvasókat mindezek a legkevésbé sem érdekelték, de a siker arra utal, hogy a mese termékeny talajra lelt lelkivilágukban. Barátok vitatkoztak arról, hogy mi történik majd a következő könyvben, ki áll a gonosz és ki a jó oldalán, melyik lány illik Harryhez legjobban, és így tovább. Érdekes véletlen, hogy az utolsó film egybeesik a generáció egyetemi ballagásával. Ez volt az utolsó alkalom arra, hogy barátok és barátnők együtt nézhessék meg a moziban kedvenc hősüket, aki feláldozza életét a közjó érdekében, de a csoda és varázslat folytán visszatér az életbe, hogy aztan maga is családot alapítson.

Az a huszonéves fiatal, aki az utóbbi évtizedek legnagyobb munkanélkülisége közepette kénytelen kilépni ma az életbe, most utoljára feledkezhetett bele a gyerekkor fantáziavilágába. Ahogy Harry felnőtt, nekik is fel kell nőniük. Számukra többszörös jelentősége van annak a film poszternek, ami így szól: “It all ends. July 15.” Mindennek vége. Július 15.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Rekordot döntött az utolsó Harry Potter 2011. július 16. szombat

Harry Potter kukoricalabirintus 2011. július 13. szerda | AN

Schwarzenegger ismét a filmvásznon 2011. július 12. kedd | AN

Búcsúznak a Harry Potter filmsorozat sztárjai 2011. július 7. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos