Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kártérítés a hazai zöldségtermelőknek 2011. július 20. szerda 17:35 Forrás: Bruxinfo.hu

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kártérítés a hazai zöldségtermelőknek

Budapest – Körülbelül másfélmillió eurót kaphatnak a hasmenésjárvány miatt keletkezett veszteségeik kompenzálására az EU-tól a magyar zöldségtermelők – közölte kedden az agrártanács ülését követően Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Nagyjából másfél millió euróra rúg az az összeg, amit a magyar zöldségtermelők kaphatnak hamarosan fájdalomdíjként az Európai Uniótól a kóli hasmenésjárvány miatt keletkezett veszteségeikért. Ezt Czerván György, az agrártárca államtitkára közölte kedden az agrártanács ülése után.

A minisztériumi főtisztviselő emlékeztetett rá, hogy hazánk 4849 tonna uborka, paprika, paradicsom és saláta után jelentett be kártérítési igényt az Európai Bizottsághoz összesen 1,6 millió euró értékben, amiből az ellenőrzést követően Brüsszel másfél milliót ismert el jogosnak és ilyen mértékben kész kompenzálni a magyar zöldségtermelőket az eladhatatlanná vált termés kivonásáért. Brüsszelben július 24-én ül össze az irányítóbizottság, amelyet követően a Bizottság Dacian Ciolos agrárbiztos ígérete szerint a lehető legrövidebb időn belül megkezdi a pénzek utalását.

A Bizottság kedden még nem tudott végleges mérleget vonni a korábban megszavazott 210 millió eurós kompenzációs keret felhasználásáról és tagállamok közötti elosztásáról, mivel négy közelebbről nem megnevezett tagország igényeit még mindig vizsgálják. Magyarország kérelmével minden rendben van – szögezte le az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a halálos baktériumfertőzés folyományaként bekövetkezett piacvesztés ellenértékét ugyanakkor nem térítik meg a gazdáknak.

Az Európai Bizottság a következő napokban egy 15 millió eurós reklámkampányt is indít, aminek az a célja, hogy visszaállítsa a bizalmat az európai zöldségekben és gyümölcsökben. Ismeretes, hogy májusban Hamburg környékéről indult ki a véres hasmenésjárvány, amely összesen 52 halálos áldozatot követelt. A német hatóságok heteken át a sötétben tapogatóztak a fertőzést kiváltó ok felkutatásában, és kezdetben Spanyolországból származó uborkára terelődött a gyanú, mint utóbb kiderült, teljesen megalapozatlanul.

A járvány a fogyasztói bizalom megrendülése miatt óriási károkat okozott az európai agráriumnak, ráadásul az egyik fő felvevőpiac Oroszország is behozatali tilalmat rendelt el, amit csak mostanában oldanak fel véglegesen. A Bizottság a tagállamok kérésére 210 millió eurónyi pénzügyi támogatással siet a zöldségszektor segítségére. A listán az uborka, a paradicsom, a saláta, a cukkini és alapvetően magyar igényre a paprika szerepel. http://www.bruxinfo.hu

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Nyugi.
    Úgyis lenyújják annak is a nagyrészét.
    Csaknemképzeli bárkiis hogy ennyi pénzt meghagynak a csóróknak ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos