Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama fogadta a Dalai Lámát 2011. július 17. vasárnap 12:04 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama fogadta a Dalai Lámát

Washington – Negyvennégy percet szánt a száműzött tibeti vallási vezetőre Barack Obama elnök, aki a Fehér Házban fogadta az Indiában élő politikust. Peking órákkal korábban a látogatás lemondására „szólította fel” az elnököt.

Tenzin Gyaco, a Kommunista Kína hadserege által 1950-ben lerohant Tibet Nobel-békedíjas vallási vezetője csaknem háromnegyed órát tölthetett Barack Obama társaságában, és ezzel véget értek a spekulációk, vajon az elnök Peking kedvéért ki akar-e bújni a találkozó alól.

A Fehér Ház által ezt követően kiadott szöveg azonban körültáncolja Tibet problémáját, és abban nincs szó az ország szabadságáról és függetlenségéről: „A találkozó aláhúzza, hogy az elnök erősen támogatja Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitását és a tibetiek emberi jogainak védelmét” – így a közlemény, amely szerint Obama támogatja „a párbeszédet a Dalai Láma megbízottai és a kínai kormány között a nézetkülönbségek áthidalása érdekében”.

Kommunista Kína 1950 óta etnikai tisztogatást végez a megszállt országban, módszeresen pusztítja a tibeti kulturális, vallási emlékeket, kínaiak betelepítésével igyekszik megváltoztatni Tibet etnikai arányait, lábbal tiporja az emberi jogokat, diplomáciája szabályszerű üldözésben részesíti azokat az országokat, amelyek hivatalosan fogadják az indiai száműzetésben élő Tenzin Gyacót vagy a tibeti emigráns kormány bármely tagját.

Barack Obama korábban már kísérletet tett a Dalai Láma befolyásának leépítésére. 2009-ben sokan felhánytorgatták, hogy 1991 óta ő volt az első amerikai elnök, aki nem hívta meg a vallási vezetőt a Fehér Házba. Egy évvel később, 2010-ben nem merte ezt megismételni, ekkor viszont – szándékos megalázásból vagy trehányság eredményeként – olyan oldalajtón bocsátották el a vendéget, amelynek mentén szemeteszsákok sorakoztak.

Tenzin Gyaco látogatása egy ideje már csak ceremoniálisak, mivel a tibeti függetlenség élő szimbóluma márciusban lemondott az emigráns kormány éléről. Tettét az indokolta, hogy ennyi évtized után nem lát reményt hazája függetlenségének kikiáltására, s úgy véli, az adott keretek között – Kínán belül –, békés eszközökkel kell a lehető legtöbbet elérni a tibeti nép számára. A kommunista kínai vezetés azonban a „nemzetközi közösség félrevezetésének” tartotta a láma lemondását.

Noha a Fehér Ház az idézett közleménnyel émelyítő módon igyekezett megédesíteni a pirulát a Tibetet megszállva tartó rezsim számára, Hong Lei, a kínai külügyminisztérium szóvivője így is elítélte a látogatást és arra szólította fel az Egyesült Államokat, ismerje el, hogy Tibet Kína része.

A világ körüli Hillary Clinton külügyminisztert kilenc nap múlva várják hivatalos látogatásra Pekingbe, ahol még a nyáron vendégeskedik Joe Biden alelnök is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Orbán 2010-ben nem fogadta, nem merte, vagy nem akarta fogadni a Dalai Lámát. Kis ország, kis vezető, kis bátorság. Ezzel az elmaradt találkozóval OV kinyilvánította, hogy mára a demokrácia, a szabadság, a függetlenség számára, mind-mind zavaró tényező a saját szabadságának és önkényuralmának megvalósításában. Ma ott tartunk, hogy elzavarta az IMF-t a viszonylag olcsó hitelével együtt, és Kínának eladta az országot drágábban, háttéralkukkal és kiszámíthatatlanul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Nem Orbán védelmében, de Orbán egy ÁLAMFŐ. /Schnitt/
    A dalai fogadása arculcsapása a magyar népnek is.
    A vénasszony jövetelekkor is ez volt a véleményem. Ugye?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  3. Orbán öntörvényű és ezért veszélyes! Az ilyen jellemű ember nem való a
    politikába!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Öszentsége Tenzin Gyaco , a XIV. Dalai Láma , nagy ember. Minden tiszteletem az övé ! ! !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. A dalai láma miatt már abból a nyomorult népbő több százan meghaltak.
    Látványosan.
    Orbánért csak több ezren fognak meghalni.
    Nem olyan látványosan.
    Nekem egyik sem kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  6. nem a dalai Láma miatt haltak meg , hanem amiatt hogy az aljas kínai önkény végzett velük.
    Hazaszeretetük miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Gonoszka!
    .
    Így már jobb, de a hasonlatod sántít, mert a kínai “anschluss” miatt több tízezren haltak meg Tibetben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. “Obama fogadta a Dalai Lámát”

    közben a bevándorlási hivatal, berendelte chinatown-ból az összes Kínait, nehogy a Dalai Láma ellen tüntessen,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. hamond:
    Akkor valami stadionba kellett költöznie ez alkalomra a Bevándorlásinak.
    Tekintettel a pár millió amerikás kínaira.
    Tehát ez a hír álhír.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. Geyza
    te vagy nem halottad az itthoni hírt, (Kína Miniszter elnök látogatása) vagy túl meleg van, hogy nem vetted ki a cinikus iróniát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Gonoszka, Te nem gonosz vagy csak súlyos ismeret hiányban szenvedsz. Orbán nem államfő. Magyarország államfőjét Schmitt Pálnak hívják. A Dalai Lámát minden demokratikus, felvilágosult országban megkülönböztetett figyelemben részesítik. Nem értem, hogy fogadása miért jelent arculcsapást a magyar népnek? Véleményedtől függetlenül, szívesen fogadták tavaly Magyarországon. Sok közéleti ember találkozott és tárgyalt vele. Ezrek hallgatták tanítását. Még egy segítséget kérek, ki az a „vénasszony”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Tibet Kináé lehet traccspartikon fogadni az emigrációt de a nagypolitika itt is felülirja bármilyen segitséget

    Sőt a nagy pofával védett Tajvan se lesz megvédve

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Ha-ha, 1980-ban ezt mondták a Szovjetunióról is. Márpedig minden az övék! Úgyse lehet megállítani! Hát ha Carter meg Obama az elnök, akkor valóban nem is. De lesz még Reagan a Fehér Házban. Mennek a kínaiak is oda, ahová az oroszok.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Mennyi is ? 17 billió ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. hamond:
    Ja hogy irónia volt :D .
    Akkor egészen más a leányzó fekvése.
    ( Az a baj hogy Tibet kapcsán valahogy mindig elveszítem a humorérzékemet , bár , a XIV. Dalai Lama kedveli a könnyed komolytalankodást. Legalábbis azokból a hiradó-részletekből ez derült ki , amiket láttam Vele kapcsolatban.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tiltakozik a Huawei és a ZTE 2012. október 10. szerda | AN

Nem lehet kínai szélerőmű Oregonban 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos