Ronai and Ronai
AMERIKAI

Béketárgyalás a tálibokkal 2011. június 18. szombat 11:20 | AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Béketárgyalás a tálibokkal

Kabul – Megkezdődtek a tárgyalások az afganisztáni tálibok, illetve az Egyesült Államok és más nyugati országok között a háború befejezéséről.

Hamid Karzai elnök jelentette be a tárgyalásokat egy szombati sajtóértekezleten. Ahogy fogalmazott; “Béketárgyalások folynak a tálibokkal. A külföldi katonai erők, különösen az Egyesült Államok tárgyalnak velük”.

Karzai eddig is a tárgyalásos megoldás híve volt, az afgán kormány állítólag már hónapok óta folytat párbeszédet a lázadókkal. Eddig azonban csak diplomáciai találgatások szóltak arról, hogy nyugati államok is tárgyalnak a tálibokkal.

A hónap elején Robert Gates még azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja a konszenzus keresését a tálibokkal, de csak az év végén. Júliusban az Egyesült Államok 97 000 katonát von ki az országból, a teljes irányítást pedig 2014-ben adják át a helyi erőknek.

Ezzel megdőlt az az eddig elmélet is, mely szerint a tálib álláspont az, hogy csak akkor kezd béketárgyalásokba, miután a nyugati erők elhagyták az országot és akkor is csak Kabullal.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. “…Hamid Karzai elnök jelentette be a tárgyalásokat – a talibánnal – …”

    - Akkor ez valószínűleg kamu.

    Ha mégsem az, akkor viszont nagyobb a baj, mint eddig bármikor.

    Ha ugyanis, már az USA vezérek is “tárgyalnának” a teljes pusztítás helyett, akkoa az azt jelenti, hogy lényegében az eddigi áldozatok teljesen hiábavalóak voltak, és hogy ezek még mindig azt hiszik, az iszlámnácikkal lehet tárgyalni.

    Pedig köztudott, hogy ezekkel nem lehet se tárgyalni, se egyezkedni.

    Szval, remélem, ez csak a Karzai nevű főmaffiózó egyik újabb kamubejelentése (alighanem az, mert semmilyen mérvadó forrás nem erősítette meg eddig).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. A tálibok a tárgyalásra mint győzelemre fognak tekinteni… úgy veszik majd,hogy elverték az amcsikat, ezért akarnak azok velük tárgyalni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Igen… ez tipikus iszlám pszichopátia.

    Mivel az őket hülyére verő fél mégiscsak tárgyalni akar velük, ezt ők “győzelemként” értékelik. Nem számít, hogy szét vannak verve, minden napra jut egy- két levadászott terrobandarvezér világszerte, hogy az euro- atlanti államokban egyik a másik után lepleződik le… nekik ez nem számít.

    Mondjuk, azt sem vágják, hogy ha tényleg tárgyalás lesz, akkor annak egy oka lesz: hogy ne kelljen a továbbaikban az ő vérüket ontani, mert ezt nem szeretik a nyugati, és szövetséges haderők.

    Szóval, a tárgyalás tétje az lenne az erősebb fél részéről, hogy ne kelljen már tovább pusztítani9 a gyengébb, de eszeveszetten agresszív ellenséget.

    És az iszlám közfelfogás szerint ez már “győzelem”.

    Na, többek között, az ilyen mentalitás miatt vesztenek el minden háborút, ütközetet, de még kisebb konfliktusokat is az iszlám erők, ha nyugatiakkal, vagy egyéb, nem iszlám erőkkel kerülnek szembe.

    És ezért nem jutnak előrébb, semmiben sem… viszont, egyre lejjebb csúsznak, helyzetük most már világszerte reménytelen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Jimbo, és nincs igaza a táliboknak?
    Legyőzték Amerikát.
    És?
    Ha a világ összes katonája oda ment volna, nem tudja legyőzni a terrorista és partizán vegyes módszerrel harcoló terror-partizánokat.
    Ez van, de ezt tudhatták volna az USA és szövetségesei.
    Megjegyzem, biztos tudták, de hát a fegyvergyártó lobbi mindennél, még a gyógyszert gyártó lobbinál is erősebb.
    Most kiürültek a fegyver raktárak, kell 6-8 év a feltöltésre és jön az újabb háború valahol a világban.
    Ellenség mindig volt és lesz!
    Sajnos!
    :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. A tálibot ütni kell mint a répát. Nem tárgyalni vele !
    Bár…ettől az Obamától minden kitellik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Eldrad:

    Abban igazad van, hogy az arab-muszlim mentalitás szerint a győzelemnél az “ellenállás” még nagyobb dicsőség, viszont a gerillaharcmodort folytató ellenségekkel szemben nem ők, hanem a nyugati demokráciák szoktak vesztesen kikerülni.

    http://cikkek.soti.ca/why-democracies-lose-small-wars.html

    Ez a magyarított cikk jól mutatja be, hogy a mi fejlett, emberközpontú társadalmaink ugyan nagy eséllyel a földbe döngölik az ilyesfajta ellenségeket, de a nép és a demokratikus vezetés nem képes elfogadni a brutalitást, vagy nem rendelkeznek elég türelemmel ahhoz, hogy végleg leszámoljanak velük. Ez nyilvánvalóvá vált Vietnam esetében, és nagyon úgy tűnik, hogy a pakisztáni (és iráni?) hátszelet kapó és masszív drogkereskedést folytató Talibánnak sikerül túlélni, majd a kivonulás után ismét visszaszerezheti a hatalmat. Őket még az oroszok se tudták elpusztítani, pedig akkor jóval tapasztalatlanabbak voltak, és a Vörös Hadsereg se fogta vissza magát, most pedig, amikor Karzai az afgánokkal együtt kettős mércével méri az ártatlan áldozatok halálát a Nyugat ellenében, és az USA valamint a nyugat-európai szövetségesek kénytelenek minél jobban elkerülni az ilyen “járulékos veszteségeket”, miközben a terroristáknak minden szabad, nos, a legoptimistább jövő is a polgárháború lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Animebj:

    - Nagyrészt OK, sőt, még a SOTI cikkeket is szoktam olvsani (amit ajánlok másoknak is).

    Egy megjegyzés:

    “…Őket (talibán) még az oroszok se tudták elpusztítani, pedig akkor jóval tapasztalatlanabbak voltak…”

    - Persze, hogy nem tudták, de nem a brutalitás vagy a technológiai fölény hiánya miatt.

    Ott az volt a baj, hogy
    1,
    Az akkori szovjet hadsereget már többnyire semmihez nem értő fajankók “vezették”, pontosabban taszították anarchiába. Ilyen vezénylőbandával pedig nem lehet még egy csetepatét se megnyerni, nem hogy egy ilyen háborút.
    2,
    Az afganisztánban harcoló szovjet alakultok főnökei több esetben nem sokat törődtek sem a harcolással, sem a stratégig- taktikai célokkal. Annál fontosabb volt nekik a nemzetközi bűnözésbe való kőkemény beépülés, és ez nagyszerű hely volt nekik erre a célra, mert onnan volt már akkor is az ópium és egyéb narkó alapanyagok kb. 90 %- a.
    3,
    A stratégia kezdettől fogva rossz volt, az egész hadjárat kudarcra volt így ítélve.

    Na, ezért nem tudott a szovjet hadsereg ezzel a sz***rfészekkel mit kezdeni.
    Pedig ők aztán tényléeg ledarálhatták volna az egész bandát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. korsós:

    “…és nincs igaza a táliboknak?…”

    - Nincs.

    “…Legyőzték Amerikát…”

    - Egy frászt győzték le… és hagyjuk már ezt az “amerikázást”… ott nem csak amerikai haderő van, hanem több ezer egyéb is, szerte a világ minden tájáról… pont azért, mert az iszlamizmus elleni háború az egész civilizáció közös érdeke.

    “…Ha a világ összes katonája oda ment volna, nem tudja legyőzni a terrorista és partizán vegyes módszerrel harcoló terror-partizánokat…”

    - De igen, csak nem liberális, pláne nem ultraliberális vezérpolitikusokkal a háttérben.
    Hanem vissza kellene térni a 17. századi hadviselési módszerekhez, mert az iszllámnáci ellen nem létezik más harcmodor.

    És akkor nem kellene nem hogy a “világ összes katonája”, de még egy hadseregnyi erő sem. Két vagy három hadosztály méretű erővel véget lehetne vetni az egész őrjöngésnek, igen rövid idő alatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hazajönnek a fiúk, de csak szép lassan 2011. június 23. csütörtök | Rákócza Richárd

Az amerikai követ válasza Karzainak 2011. június 21. kedd | AN

Törzsi vezetőkre csaptak le a tálibok 2011. június 20. hétfő | AN/MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos