Ronai and Ronai
AMERIKAI

Katasztrófális helyzetben a királyi televízió 2011. június 2. csütörtök 16:33 | AN Forrás: mfor.hu

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Katasztrófális helyzetben a királyi televízió

Budapest – Továbbra sem megy a közszolgálati televíziónak, s a kormány mellé állt TV2-nek is rosszul áll a szénája. A királyi televízió mintegy 13 milliárdos veszteséggel zárta a tavalyi évet, az egykori csigatévének pedig 2 milliárd hiányzik a nullszaldóhoz. A köznyelv által Retek tévének nevezett RTL Klubnál viszont pezsgőt bontottak.

A napokban közzétette a két nagy kereskedelmi tévét működtető társaság és az MTV Nonprofit Zrt. a tavalyi éves beszámolóját. Eszerint az RTL volt közülük egyedül nyereséges, 2 milliárd felett bukott a TV2 és kritikus helyzetben van az MTV – adja hírül az mfor.hu.

Az mfor.hu szerint a két legnagyobb kereskedelmi televízió és az MTV közül az RTL Klub tudott egyedül nyereséget felmutatni 2010-ben, 3,1 milliárd forintos éves profitjával. Miközben a köztelevízió 12,8 milliárdos veszteségének fedezése az államkasszára vár, és a királyi tévének a veszteség mellett még 16,5 milliárd forintos rövidlejáratú kötelezettsége is van, többek között 6,5 milliárddal tartozik beszállítóinak. A TV2 kétmilliárd forint feletti mínusszal zárta az évet.

Az RTL Televízió Zrt. a válságos év ellenére növelni tudta árbevételét a 2009-es évhez képest. Adózás előtti eredménye 3,7 milliárd forint volt, hajszállal elmaradva az előző évitől. Ez alapján a társaság 554,2 millió forintnyi adót fizetett a költségvetésnek, így a mérleg szerinti eredménye 3,1 milliárd forintot tett ki.

Nem tudott profitot termelni TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt. Árbevétele elmaradt az előző évitől és jóval elmaradt az RTL Klub árbevételéhez képest is. Nagyrészt ennek volt köszönhető, hogy a cég milliárdos üzemi veszteséggel zárta az évet: az adózás előtti eredmény 2,241 milliárd forintos mínuszt mutatott. Erre jött még rá a 22,5 millió forintos adófizetési kötelezettség, így a mérleg szerinti eredmény 2,264 milliárdos mínuszt mutat.

Az MTV Nonprofit Zrt. 3,4 milliárd forintos árbevétel mellett 12,8 milliárd forintos veszteséget ért el 2010-ben. A minimális árbevétel mellett 18,9 milliárd forint volt az egyéb bevétel. A tavalyi költségvetés mintegy 9,4 milliárd forintnyi állami támogatást vett ki az MTV zsebéből, ezért “működése az azonnal bevezetett válságkezelő intézkedések ellenére labilissá vált, vagyoni, likviditási és tőkehelyzete megrendült, kötelezettségeinek állománya az év során jelentősen emelkedett” – olvasható az éves beszámolóban. A veszteség mellett különösen elkeserítő az MTV eladósodottsága: a rövidlejáratú kötelezettségek majdnem megduplázódtak, év végén 16,5 milliárdot tettek ki, amiből 6,5 milliárddal tartozik a beszállítóinak. Szinte kilátástalannak tűnik a jelenlegi konstrukció alapján, hogy valaha is lesz egy piaci körülmények között működő közszolgálati televízió.

Az utóbbi időkben a Fidesz mintha egyre inkább a TV2 nézői figyelmének birtokbavételére törekedne. A számára nagyobb nyilvánosság eléréséhez szüksége van a TV2 nézőire, miután a milliárdos adóssághegyet produkáló, azt maga előtt görgető, közpénzen eltartott állami közszolgálati televízió műsorait már senki nem nézi. Ezért aztán Orbán Viktort és a Fidesz prominenseit egyre sűrűbben lehet látni, nyilatkozgatni a 2-es számú kereskedelmi tévécsatornán. A tévétársaságok éves beszámolójából úgy tűnik, ahová a Fidesz a lábát beteszi, ott kő kövön nem marad. A Fidesznek megéri a TV2 „közszolgálativá tétele”, kérdés, hogy a tulajdonosok is hosszú távon így látják-e, vagy talán mégis megérné függetlennek maradni (vagy legalább annak látszani)?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Ilyen a politika ‘ Mit nézzen az ember az MTV-ben ?Sajnálom Tv2-t.Hát ez van ‘

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. A színvonal jelentkezik az eredményben. Hónapok óta híreket csak az internetről vagy az ATV-ből szerzek be. Az önmédia mindenhol máshol sikeres. Ne sírjanak a nézettség miatt, megérdemlik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  3. Hogy a fenébe ne lenne katasztófális anyagi helyzetben! Hű tükre a műsorainak! Hiszen a nézők sem hülyék! Már a semleges beállítottságú nézők számára is nézhetetlen, a baloldali, liberálisokról nem is beszélve. Viszont a jobboldaliakat sokkal jobban, harsányabban szolgálja ki a csehóTV meg a rémhírTV. Tehát a jobbosok sem nézik! Hiába gyűri maga alá a fityisz a centrifuga-2 TVt is, ugyanaz lesz a sorsa, mint a királyinak. A nézettsége meredeken fog zuhanni. Teljesen értelmetlen a fékezhetetlen einstandolási vágy a fityisz részéről. Fordított Midas királyok módjára amihez a fityisz hozzányúl, abból sz@r lesz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. “12,8 milliárd forintos veszteséget ért el ”
    Freudi elszólás?
    Gugyerák
    Nem tudod, a Reteknek méb 30% tulajdonosa az a független neves alkotmánybíró, aki KISZ/Kollégium igazgató Kancellária miniszter vargabetűk után találta meg végső hivatását?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Én nem nézek hírműsort a magyar tv-ben

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Tessék végignézni a veszteséges Tv- személyi állományát és hova tartozását.A TV2 is a “szezon végére” váltott. Igaz, már rég óta a HIR – TV nyúlványa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Orbán András Lajos

    Akinek nem megy a zsákban futás ki kell állni a mezőnyből………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Volt egy felmérés a hírműsorok pártatlanságáról: e szerint a RTL Klub-é a legkiegyensúlyozottabb. Lehet, hogy a pénzügyi eredmény ennek egy vetülete?
    Egyébként: a hivat kozott “mfor” csak nem a “media force” rövidítése? Jesszus!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Az egy dolog, hogy a TV2 veszteséges, sajna nekik, de kereskedelmi tv, így bennünket nem érint. Azonban pofátlan mindenét a közmédiának, ezt a kétmilliárdot a mi zsebünkből cseszték el…Most hol vannak a vezérek? A hűtlen kezelésért kit fognak bíróság elé citálni?????? Vagy pártkatonákra nem érvényes ez a tényállás????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. Bocsi, 12 milliárd….plusz a kötelezettségek….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Csak had csinálják. Ha ez a jó nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Aki qrvák közé költözik, ne csodálkozzon, a qrvának nézik!
    A TV2 nem egyszer csontig benyalt a FIDESZ-nek, így pillanatok alatt leszokott róla a FIDESZ-t nem kedvelők tábora.
    Most, hogy érzékelhetően az ATV tulajdonosa és vezetése is “békét kötött” a kormánnyal, nekik sem sok jót jósolok a jövőre nézve.
    Hogy mit néz ma az átlag demokratikus érzelmű magyar?
    Politikát – híreket – szinte alig, maradnak a tudományos-ismeretterjesztő anyagok és a filmek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Nyereség a reklámból, vajh miért a reteknél.
    Van hírműsora is? Katasztrófa krónika?
    Veszteség túlszámlázott “beszállítók” (külső műsorok?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Én arra gondolok, hogy az Orbán a szörnyecskére gondolt az Annamarira. Ö is beilleszthető a bohócok közé. Akkor, meg miért is ne lehetne államtitkár?.Talán a kép úgy lenne egységes, mint a LALA csoportképe a Sztálinnal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. április 3. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos