Ronai and Ronai
AMERIKAI

James Cameron egyelőre mégsem repüli körbe a Holdat 2011. június 10. péntek 16:05 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
James Cameron egyelőre mégsem repüli körbe a Holdat

Moszkva – James Cameron a korábbi hírekkel ellentétben idén bizonyosan nem repüli körül a Holdat: hamarosan közzéteszik az idei két Hold-utazó nevét, és Cameron nincs közöttük – jelentette pénteken az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A Space Adventures amerikai cég, amely az orosz űrhajózás számára az űrturistákat toborozza, már idén januárban bejelentette, hogy szerződést kötött az első magánszeméllyel, aki Hold körüli utat kíván tenni egy Szojuz űrhajón, és kész ezért 150 millió dollárt fizetni.

A hét elején az orosz és az amerikai sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint James Cameron, a Titanic és az Avatar című sikerfilmek kanadai születésű amerikai rendezője lenne az első Hold-turista.

A Space Adventures már 2005 óta hirdeti ezt a lehetőséget: akkor 100 millió dollárért kínálta, de az ár most már 150 millió dollár. A legutóbbi űrturisták 40 millió dollárt fizettek azért, hogy a Nemzetközi Űrállomásra mehessenek, ám ez a lehetőség most szünetel, mert az űrállomás személyzetét hat főre bővítették, és így nem jut hely a turistáknak a Szojuz űrhajókon.

A Holdhoz utazók két lehetőség közül választhatnak: az égitest egyszerű körülrepülése lényegében az Apollo-10 által 1969-ben megtett útnak felel meg, és egy hétnél valamivel tovább tart.

A másik lehetőség, hogy a Szojuz előbb a Nemzetközi Űrállomásra megy, csak ott kapcsolódik össze a meghajtó rakétával és onnan indul a Hold felé. Ez az út mintegy három hetet vesz igénybe.

Az utóbbi megoldáshoz a Szojuzt Föld körüli pályára kell állítani, és egy további Proton rakétának el kell juttatnia az űrállomásra az út további részéhez szükséges meghajtóegységet.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerint a 150 millió dolláros ár nem is olyan magas, figyelembe véve az utazás bonyolult voltát, továbbá azt, hogy erre a célra rakétákat, meghajtóegységeket kell legyártani, és egy külön Szojuz is szükséges, mert némileg másnak kell lennie, mint az űrállomásra rendszeresen járó űrhajóknak. Az orosz sajtó szerint ilyen ár mellett jövedelmező lehet a vállalkozás, ha a Szojuzon lévő három hely közül kettőt turisták foglalnak el, és a harmadik utas egy profi űrhajós lesz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Franc essen bele, nem tudok elmenni én sem.
    Be kell fizetnem a havi rezsit, így egy petákot sem tudok félretenni a Hold körüli útra.
    Sajnálom, de rám ne számítsanak!
    :lol:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. …és rajta kívül legalább 8 milliárdan szintén nem tudnak elmenni az útra!
    :lol:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

James Cameron bestsellerből rendez filmet 2012. október 24. szerda | AN

Az űrben bányászna James Cameron 2012. április 24. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos