Ronai and Ronai
AMERIKAI

Földre parancsolták az összes F–22-est 2011. június 26. vasárnap 13:00 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Földre parancsolták az összes F–22-est

Washington – Az Egyesült Államok Légiereje leparancsolta a levegőből az összes F–22-es harci gépet. A világ legfejlettebbjének tartott gépmadár oxigénellátó rendszerével problémák vannak.

Május harmadika óta nem repülhetnek a radarok számára láthatatlan Raptorok, és a Légierő illetékesei nem vállalkoznak annak megjósolására, mikor emelkedhetnek ezek a gépek ismét a levegőbe. Jennifer Ferrau százados, szóvivőnő szerint első a pilóták biztonsága, és amíg azt nem tudják szavatolni, egy Raptor sem repülhet.

A Légierő több pilóta jelentését követően vetette tüzetes vizsgálat alá a gépek oxigénellátó rendszerét, írja a Flight Global. Volt olyan eset, amikor a Raptor más hiba miatt leszálláskor a fák tetejét súrolta, és a pilóta nem emlékezett erre – márpedig az emlékezetkihagyás az oxigénhiány következtében fellépő hypoxia tünete.

Az F–22-esek pilótáit már januárban eltiltották attól, hogy 7600 méternél magasabbra repüljenek, miután Alaszkában kiképzés alatt lezuhant egy Raptor

Nem ez az első eset, hogy egy teljes típusflotta vesztegelni kényszerül. 2007 novemberében az összes F–15-öst felülvizsgálták, miután egyikük a levegőben darabokra szakadt, és csak 2008 márciusában repülhettek újra.

A Légierőnek jelenleg több mint 160 Raptora van. A típust eddig nem vetették be sem Afganisztánban, sem Irakban, sem Líbiában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. A Raptor Amerika Toyotája ?
    ( Azokat is négyhavonta rendelik be generáljavításra :D )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Egy repülőtechnika szinte sohasem lesz kész. Üzemeltetése során még “öregkorában” is szükség van a “gyermekbetegségek” kiküszöbölésére. Ezért aztán azt üzenem a “drukkereknek”, hogy korai az örömük a gép temetését illetően. Ami most történik az egy normális folyamat, mert a repülés biztonsága, mint követelmény, mindent felülír!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Hacsak lenem lövik időközben.
    Mert akkor nemderülnek ki a gyermekbetegségek.
    Gondolom a Raptorokkal ez nemigen fordulhat elö , tekintve hogy láthatólag nemszándékozzák bevetni őket.
    (Bár nemértem hogy egy oxygénvezetékkel miabánat lehet , 70 éve használnak fedélzeti oxygénellátó rendszereket.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. A fenét kell “temetni” a 22-est… ez egy teljesen normális eljárás, hogy ha egy repülő- gépkocsi- tömegközlekedési eszköz- stb. szériával gyaníthatóan gond van, még ha apróság is, akkor is ideiglenesen leállítják az összeset.

    Ahogy ezúttal is történt.

    Geyza:

    - Be lesznek vetve a Raptorok, ne aggódj.

    Irán már alig várja, gondolom, azért izmoskodik továbbra is az atomfegyvergyártással… vagy a Raptorok, vagy az izraeli légierő, de valamelyik lenyomja őket.

    A 22- esnek mindenesetre ez remek bemutató volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Kedves Eldrad.
    Szteem Irán nem kívánnya meg a Raptorokat…jólessz oda a ” hagyományos ” légierő is.
    Nemhinném hogy radar-rendszereik és vadászgépeik lényegesen fejlettebbek lennének a Szaddám által használtaknál , minden fejlesztéseik dacára.
    ( Arra azért ügyelni szoktak a technológiaátadások közben hogy nekapják meg a legjobbakat. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Ja.
    Különben az Első Öbölháború kapcsán azt olvastam hogy az F117.-es lopakodók bevetési aránya 10-15 % volt , de a megsemmísített célpontok 75 % .-át azok végezték .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. oxigénellátó rendszerével problémák vannak…… vagy: ?????……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Különben kacsának tartom a hírt mert nincsolyan hülye pilóta aki földközelben oyigént használ. Az csak akkor kell ha nagy magasságban dehermetizálódik a kabin , pl. géppuskatüz következtében. Három-négy ezer méter alatt totál szükségtelen a használata.
    Szaal baromság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. szia Geyza, vagy “”" sör érkezett a hangárba”"”…vagy védettebb madarakat költött ki a gólya :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Geyza:

    - Akárhogy is, valamilyen hiba miatt egyelőre nem lesz F 22 felszállás egy darabig.

    Ám azt nem gondolom, hogy akkor most összedőlne az egész program… azért erre a gépre vagy 10 évig gyúrtak, mire a prototipus elkészült (1988 körül), és újabb 18 év tellt el, mire sorozatgyártásra került.

    Egy ennyire extrém technológiánál pedig szerintem BÁRMILYEN apróság is számít, nem hogy az oxigénadagoló… és az USA fegyvertechnológiában azért nem nagyon szokott tévedni. Ami náluk sorozatgyártásra kerül, az rendben is van, és az ilyen kollektív leparancsolás pedig rutineljárás a repülőgépeknél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Iránnak pedig nem csak a korszerűtlen fegyverrendszerek a problémája, hanem amijük van, az is rosszul van széttelepítve.

    Volt erről egy jó cikksorozat az Aranysas magazinban, vagy 3 éve. Oda meg azért nem akérkik írnak…

    Az orosz Sz- 300 rakéta sem lett volna nekik megoldás (amiből végül egy darabot sem kaotak), mert ennek a célravezetésére kellenek a megfelelő radarok, számítógépes programok, és ezekről viszont még tárgyalás sem volt az oroszokkal.

    Az pedig, hogy az iráni népvezérek miféle új, saját fejlesztésű szuperfegyver hadrendbe állítását bőgik bele a világba rendszeresen, az egy vicc.

    Azt még ők sem gondolják komolyan, csak a rogyadozó népeségnek, és az egyre demoralizáltabb hadseregnek szóló agyalágyult propaganda. Valójában megrekedtek valahol a 60′- as évek végének, 70′ es évek elejlnek a technológiai szintjén.

    Most komolyan, ha ezek a bejelentések igazak volnának, Irán már katonai- tudományos- technológiai szuperhatalom volna, kizárólagos tengeri- légi uralommal a térségben.

    Új szuperrakéta, mely csuklóból lenyomja az SZ 300- at, új szuper- lopakodó tengeralattjáró, új, szupergyors, bemérhetetlen torpedó és ballisztikus rakéta, vadi új lopakodó repülőtechnológia, a legkorszerűbb cirkálók, pilóta nélküli repülők, és robotrepülőgépek, rettegett katonai műholdak… hagyjuk már.

    Komolyan, mint a hülyegyerekek: mindenből a “szuper”, a “legjobb”, a “legújabb”, “rettegjetek”, stb…

    Nem beszélve arról, hogy mindezek kifejlesztéséhez több évtized, és rendkívüli technológiai- tudományos- pénzügyi- ipari háttér kell (minimum egy brit- francia- német- japán szint, és akkor az még nem is az elérhető legjobb).

    Na, hát Iránnak ilyesmi soha nem volt, az utóbbi 30 évben meg aztén főleg nincs, kuatás- fejlesztésről ne is beszéljünk.

    (légiereje se nagyon van már, legfeljebb papíron, meg pár kirakatpéldány, de azért rettegjen mindenki… szánalom)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Különben jó gép a Raptor , nemhinném hogy akkora nagy dolog lehet amivel most foglakoznak.
    Kína is döngeti a mellét hogy neki is van kifejlesztve hasonló és hogy mostanság állítják hadrendbe.
    ( Egyes szakértők szerint ködösítés az egész. Kínától nem áll messze az állami szintű hazudozás. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Jaj, hagyjuk már Kínát… azknál is elgurul a gyógyszer néha, és bejelentenek olyanokat, hogy az tényleg vicc… bár, az iráni őrültködéstől nagyon messze állnak.

    Azért az jó volt, mikor Kína vagy 5 éve bejelentette, hogy fellőtte a tizenkettedik katonai műholdját is, így aztán az USA most már “nem tehet az űrben, amit akar” (WTF???)…

    A tizenkettediket, OK? :)

    Amikor az amerikai, európai űrügynökségeknek, és ezekkel együttműködő katonai civil szervezeteknek már több száz műholdja figyel a Föld körül…

    Kínát hajlamosak sokan erősen túlértékelni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos