Ronai and Ronai
AMERIKAI

A futár telefonja vezetett bin Laden nyomára 2011. június 24. péntek 11:33 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A futár telefonja vezetett bin Laden nyomára

Washington – Oszama bin Laden megbízható hírvivőjének maroktelefonjának lehallgatása fontos szerepet játszott abban, hogy hitelt érdemlően meg tudták állapítani, hol bujkál az al-Kaida vezére, jelentette a New York Times.

A most napvilágot látott új információk szerint Oszama a Harakat-ul-Mudzsahedín terrorszervezetre támaszkodott pakisztáni tartózkodása idején. Ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, mennyiben játszott szerepet Pakisztán hírszerző szervezete, az ISI bin Laden rejtegetésében.

A több alkalommal a terrorral való összejátszással vádolt ISI mindannyiszor visszautasította a feltételezést. Felelőssége azonban így is megállapítható, miután az ISI maga nyújtott kiképzést a Harakatnak, nem beszélve arról, hogy húsz éve megtűri a szervezetet Pakisztánban.

A telefonon fogadott és arról kezdeményezett beszélgetésekből az amerikai elemzők arra következtetnek, hogy a Harakat parancsnokai több alkalommal hívtak pakisztáni hírszerző tiszteket, és legalább egy személyes találkozó is lezajlott. Nem tudnak viszont arról, hogy bin Laden személye szóba került, és olyan bizonyítékra sem bukkantak, amely szerint az ISI védelmezte volna az al-Kaida vezetőjét.

Az elemzők további adatok feldolgozásával arra is választ keresnek, miként és kinek a segítségével jutott el Oszama bin Laden mintegy tíz éve az afganisztáni Tora Bora hegységből a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól 35 mérföldre lévő Abottabadba. A városban és környékén a Harakat-ul-Mudzsahedín különösen erős, vezetői pedig az al-Kaidával és az ISI-vel is kitűnő kapcsolatokat tartanak fenn.

Az amerikaiak eddig még nem azonosították azokat a parancsnokokat, akiknek a száma benne volt a futár mobiljában, de azt állítják, a militánsok székhelye Dél-Vazirisztán, ami évek óta az al-Kaida és más csoportok fellegvára. A Harakat hálózata lehetővé tehette, hogy bin Laden pénzt és üzeneteket továbbítson az ottani vagy Pakisztán más törzsi területein élő al-Kaida tagoknak.

A futár, Ibrahim Szaíd Ahmed telefonja nagy segítséget nyújtott bin Laden hollétének megállapításában is, miután követni tudták a mozgását, amely az Oszamának menedéket nyújtó villára koncentrálódott.

A Harakat vezére, Fázli-úr-Rachman Khálil az Associated Pressnek nyilatkozva tagadta, hogy valaha is kapcsolatban lett volna bin Ladennel az alatt, hogy az al-Kaida vezér Abottabadban bujkált. „Száz százalék tévedés, száz százalék marhaság”, fogalmazott Khálil. „Oszama nem állt kapcsolatban senkivel.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Bin Laden meghalt. Az élet megy tovább. Már van utódja, vagyis ha a terrorizmust kiváltó okok fennmaradnak, mindíg lesz egy új Laden.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hazajönnek a fiúk, de csak szép lassan 2011. június 23. csütörtök | Rákócza Richárd

Az al-Kaida új vezére 2011. június 16. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos