Ronai and Ronai
AMERIKAI

Polgárháborús helyzet Jemenben 2011. május 28. szombat 0:40 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Polgárháborús helyzet Jemenben

Szanaa – A jemeni hadsereg légiereje bombatámadást hajtott végre törzsi fegyveresek ellen. Az al-Kaida is magára talált a déli részeken, míg a tüntetők békére szólítanak fel.

Tovább mélyül a jemeni válság. A békés tüntetők után új elemekkel kell számolnia a szanaai vezetésnek. Szaleh elnök és a kormány ugyanis nemrég összetűzésbe keveredett bizonyos befolyásos törzsek vezetőivel, akik aztán fegyverrel válaszoltak. A vége akár polgárháború is lehet az amúgy is széttöredezett, gazdaságilag és politikailag is összeomlóban lévő országban.

Mindezen fegyveres összecsapások közben most pénteken is az utcára szólították híveiket mind az ellenzék, mind a kormány oldaláról az aktivisták.

Szanaától észak-keletre pedig légicsapásokról érkeztek beszámolók. Az akciót a hadsereg feltehetőleg azért hajtotta végre, mert egy törzsi vezető szerint blokád alatt tartanak egy katonai bázist, meggátolva, hogy erősítés gyanánt elinduljanak onnan a fővárosba a Köztársasági Gárda tagjai.

Délen az al-Kaida fegyveresei ostromoltak meg egy várost a Reuters szerint. Főleg kormányzati és hatósági épületeket támadtak.

Szaleh annak ellenére nem kíván távozni a 33 éven át jól belakott elnöki palotából, hogy erre már a G8 csúcson résztvevő országok is felszólították. Sokan polgárháborútól is tartanak, így az ellenzéki tüntetők fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy ellene vannak a torzsek által alkalmazott erőszakos módszereknek. Egyre kevésbé állaj meg a helyét az a magyarázat, hogy Szaleh nélkül véres események színtere lenne Jemen, mely darabokra hullana, hiszen már most is ezt látni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Fegyveres harcok Jemen fővárosában 2011. május 25. szerda | AN

Diplomatákat menekítenek Jemenből 2011. május 22. vasárnap | AN

Megvan bin Laden utóda 2011. május 18. szerda | Rákócza Richárd

Hogyan e-mailezett titkon Oszama? 2011. május 13. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos