Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ungvári Tamás: Az én Bakonyom 2011. május 20. péntek 1:28

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ungvári Tamás: Az én Bakonyom

A hír, Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valuta-alap vezetőjének letartóztatása, Párizsban ért. A kávéházak képernyőin többször ismételték a csüggesztő képsorokat: borotválatlan arc, gyűrött ballonkabát. Íme, a világ egyik leghatalmasabb embere osztozott a köznép sorsában. Most egy Queens-beli sziget magánzárkájának foglya, televíziót csak sétájának idején nézhet. A francia szocialista párt elnökjelöltjének készült, s most, íme.

Ezenközben Arnold, a volt kaliforniai kormányzó ott bóklászik Los Angeles előkelő brentwoodi negyedének üres hálószobáiban. Felesége, Maria Shriver, a Kennedy-rokonságból, otthagyta, mert felfedte, hogy tíz esztendeje elkövetett félrelépéséből egy fiúgyermek született. Arnold, a test- és image-építő az európai unió vezetőjének kívánkozott, s most, íme.

Ezek a párhuzamosok azonban sehol sem találkoznak. Párizsban meglepett a megrendült visszhang, a hitetlenkedés, az emberi szomorúság és részvét. A politikai ellenfelek is visszafogottak voltak, talán a szélsőjobboldali Marine Le Pen kivételével.

A szélsőjobb a káröröm hangján szólt, s ez visszásan csengett a kávéházak és bisztrók csendjében. Párizsban a kávé és a croissant mellé az újságolvasás járja. A kávéház közösségi tér, ahol rítusok uralkodnak. Nem ritka az a kávéház, amely előtt az újságos pavilon (nem bódé) magasodik. S az emberek vásárolnak újságot, még akkor is, ha a kávéház több példányt tart a vezető napilapokból.

A nyomtatott sajtó hanyatlása hálás konferencia-téma. Kevesebb szó esik arról, hogy a régimódi lapok más stílusban írnak, mint az internetes blogok. A blog anyanyelve a provokáció. Az interneten a hírközlés gyorsasága számít, talán a rövidsége is. A hagyományos napilap a számítógépnél otthonosabb környezetet idéz. A tükrös kávéházat, a boulevard-ra néző ablakot, a kandallót. Lassított életritmust. New York utcáihoz képest Párizs lassan ömlő folyam, kevesebb a tülekedés, rövidebb a munkanap.

A nyomtatott napilap a hírközlésen túl az értelmezés lehetőségét kínálja. A hétvégi Le Monde-ban két teljes oldalon át Sarkozy és a filozófusok címmel közölt összeállítást. Az új jobboldal filozófusai André Glucksmann kivételével elhagyni készülnek Sarkozyt, holott Henri Bernard-Lévy, a nagy média-visszhangot keltő gondolkodó egykor együtt síelt Sarkozyvel. A filozófusok szava befolyásolhatja a választások eredményét.

A cikket, véletlenül, a Filozófusokhoz címzett kávéházban olvastam, a Marais negyedben. Váratlan összecsengés. Emlékeztem arra a vitára, amelyben Henri Bernard-Lévy azzal érvelt a muzulmán nők arcának eltakarása ellen, hogy az nemi erőszakra csábít, ezért kell viselését betiltani. Az arctalan embert könnyebben támadják meg, mint azt, akivel farkas-szemet kell nézni.

S most, íme, Dominique a Sofitelben, egy állítólagosan Ghánából származó muzulmán asszonyt gyalázott meg, ha igaz a harminckét esztendős szobaasszony vallomása. A védelem immár óvatosan változtatta meg stratégiáját. Nem történt nemi erőszak, sem fogságba ejtés. A szobaasszony beleegyezését adta az aktusokhoz. A vádirat – elérhető az interneten – orális és anális szexet is emleget.

A francia közvélemény önvédelmi reflexe gyorsan előállt összeesküvési forgatókönyvekkel. Csapdába csalták DSK-t, ahogyan a nemzetközileg hatalmas politikust emlegették. Ahhoz azonban, hogy így tőrbe csalják, tudniuk kellett, hogy feltehetőleg nemigen tiltakozik szexuális ajánlatok ellen.

A francia közvélemény az amerikai eljáráson is csodálkozott. Feltehetően nem azt olvasták ki a vádiratból, hogy egy fekete muzulmán asszony szavának ugyanannyi súlya van, mint a milliárdok felett rendelkező pénzembernek, hanem azt, hogy az amerikaiak a puritánusok utódai, akiknek az érzékenysége nem egyszer azonosítja a szexualitást a bűnnel. A nemi erőszak vádja a kollégiumi campusokon gyakori. Alkalmanként az elszánt diáklányok pénzszerző kalandorságából táplált stratégiája.

Ebből a szempontból az IMF területen kívüliséget élvezett Washingtonban. Nem vette olyan szigorúan az alkalmi kihágásokat, más erkölcsi kódex alapján mentette fel éppen DSK-t egy davosi kalandjából, melyben a magyar elemző, Nagy Piroska volt állítólag kényszerűségből partner.

Dominique Strauss-Kahn bukása nem segített a világnak. A bankár volt francia pénzügyminiszterként jól ismerte az európai financiális viszonyokat. A görög, a portugál és a spanyol válság megoldásának stratégiáját ő dolgozta ki. Az ő diplomáciai munkája segítette a gazdagabb Európát a segítő csomagok megszavazására.

Az IMF egyetlen titka – vallotta Dominique Strauss-Kahn –, a radikális őszinteség. A nemzetek szépíteni szeretnék eredményeiket és lehetőségeiket. Az IMF feladata az volt, hogy szembesítse őket a saját valóságukkal.

Mindez nem jelenti azt, hogy a nemzetközi szervezet ajánlásai mindig megfelelőek. Ám azt senki nem vitatta, hogy ügyvezető igazgatójában karizmatikus és rátermett ember irányította a világszervezetet.

A nagy emberek hübriszével a köztárság elnöki hivatalára pályázó Strauss-Kahn tisztában volt. A Libération című lapnak nyilatkozta, hogy jövendő pályájának három nagy akadály van: a pénz, a nők és a zsidósága.

A pénz – abból a sok vagy a kevés? DSK harmadik felesége, Anne Sinclair, amerikai származású televíziós újságíró, egy milliomos lánya. Sokat megengedhetne magával, de Washingtonban visszavonultan éltek, s mindössze annyit sikerült rájuk bizonyítani, hogy egy Porschébe ültek be, alig tíz nappal a New York-i botrány előtt. Ami csak annyit bizonyít, hogy DSK már korábban is a célkeresztben volt.

Arnold bolyong az üres brentwoodi házban – ebben van egy csipetnyi komédia. Dominique Strauss-Kahn a Rikers Island magányos cellájában, ez még akkor is tragédia, ha csakugyan elkövette a tragikus lépést. A katarzist úgy határozzák meg a tankönyvek, hogy az félelmet és rettegést szül. A pénz fejedelme a karrierje siralomházában, ez megérdemel egy pillanatnyi csöndet.

Csúfolódásra Franciaországban csak a szélsőjobbot vitte az erkölcsi nihilizmus. A magyarországi sajtóban nincs egészségügyi zárlat a szélsőjobb és a jobboldal között. A notórius publicista ezúttal is kitett magáért. Cikkét a kukkos bácsik modorában írta. Eddig a világot szopatta – így és így és így! – most azt hitte, hogy a hotelszobában is szopathat Dominique Strauss-Kahn. A tőke gátlástalanságról is kaphattunk leckét a szexuális felvilágosítás mellé, hiszen a szerző az unokájának magyarázza a felláció részleteit.

A jobboldali „mainstream” diadalt ült. A mérsékeltnek hirdetett lapban fontos tanulságok akadtak. Végül mi kirúgtuk ezt a Strauss-Kahnt a most folyó gazdasági szabadságharcban, lemondtuk az IMF hitelt. A csata igazolása a Sofitel hotelszobájában bontakozott ki. A pucér tőke mutatkozott meg ott, amikor DSK meztelenül jött ki a fürdőszobából. A vén kéjenc a saját szervezetének perverz bírvágyát testesítette meg. Így, így és így.

A marxizmus rövid magyarországi dühöngése idején a modern tőkés viszonyokat megtestesítő s feltörekvő Othello erőszakolta meg a feudalizmust jelképező Desdemonát. A legújabb kori antikapitalista populizmusban az IMF az a nagy fallosz, amelyik perverziójában szopatja a szabadságharcos kis népeket.

A populizmus a politikai pornográfia minősített esete. Nem lesz a tőke úr mirajtunk. Nedves álmainkban szorosan magunkhoz öleljük Krupszkáját.

SZOPJÁÁÁÁÁ!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 13 szavazatból)
Ungvári Tamás: Az én Bakonyom, 4.0 out of 5 based on 6 ratings

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. A francia közvélemény igencsak amerika ellenes felhangu. És bevett dolog az amerikabol indulo esetleges összeesküvés elméletek gyartasa ilyen-olyan körökben, igy filozofus körökben is. Noha itt nem a hagyomanyos értelemben vett filozofiarol va szo. BHL (Bernard Henry-Lévy) is egy média figura, mint a hagyomanyos értelemben vett filozofus. Egyfajta Deutsch Tomi és TGM keveréke egy személyben. BHL akit DSK-hoz barati viszony füz, ma is kiall érte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Nagyon nehéz megállni a dúsgazdag vezetőknek, h végyaik kielégitése céljából ne használják ki alacsonyabb státuszban lévő embereket. Nem igen hallani arról, h egy kőművest, aki vakolta a falat nála , elcsábitott egy királyné.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Kedves Tamás, köszönöm ezt az értelmes írást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. “Csúfolódásra Franciaországban csak a szélsőjobbot vitte az erkölcsi nihilizmus.”

    a csúfolódás az erkölcsi nihilizmus jele?

    Akkor a nemi erőszak minek a jele, mester?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. hasonló szemlélet ez, mint ami legutóbb történt.

    Lars von Trier idióta, ízléstelen viccelődése azonnali kitiltást jelentett Cannes-ból.

    Onnan, ahol hősként ünnepelték a nem csak viccelődő, hanem valóban pedofíl Polanskit

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. A különféle összeesküvés elméletek mellett érdekes lehet sexual-terapeuta véleménye is.Az ATV-n elérhető Dr.Robert Weissel készült telefoninterju.Rendkivül tanulságos.
    Ungvári tanár ur cikkéhez,néhány pontositás.A szobalány nem ghanai,hanem guineai.A “védelem mostmár taktikát váltva vitatja az erőszak megtörténtét,mondván,hogy a sértett beleegyezésével történt az aktus.”Zseniális védekezés!Miután DSK azt állitotta korábban,hogy nem is volt jelen a vádbeli időben,mivel a leányánál ebédelt.Nem kell büntetőjogi szakjogásznak lenni ahhoz,hogy rájöjjünk,e két védekezés kizárja egymást
    Nem tudom,hogy a z angolszász jogrendszerben hogy van,de Magyarországon a vádlott szavahihetősége fontos szempont,ha az megdől,ugy egy. elmarasztaló itélet várható.Remélem,hogy DSK sztárügyvédeinek is sikerül ezt belátni.Egy biztos,hogy az amerikai biróság az eset összes körülményeinek gondos mérlegelésével fogja meghozni döntését,az ügyben elfogulatlansága megkérdőjelezhetetlen.Bár a döntés nem fog mindenkinek tetszeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos