Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Méla Fiesta, tizenhat kiesővel 2011. május 18. szerda 2:17

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Méla Fiesta, tizenhat kiesővel

Magyar Fiesta tanúi lehettünk pénteken a Videoton FC (korábban, ’67-ig Székesfehérvári Vasas, majd Videoton, FC Parmalat, Fehérvár FC, Vidike, Fehérvári Huszárok, Verebes Legények) sóstói oroszlánbarlangjában.

Az alkalmi nevek a ’90-es évek „gazdasági csodájának” éveiben egy balkánias joghézag elmeszüleményei voltak. Akkoriban a hazai él-klubok úgy cserélgették a csapatneveket, mint más a tiszta gatyát. Ha egy sportüzletágat üzemeltető gazdasági vállalkozás nem fizette a közterheket (nyugdíjjárulék, szociális járulékok stb.) elegánsan csődbement. Sportklubként jogfolytonossága fönnállt.

Így az újonnan, új néven bejegyzett új tulajdonos csapata nulláról indulhatott. Az állam pedig szó nélkül lenyelte az 50-60 milliós veszteséget. Aki ehhez is ügyefogyott volt, annak a hatóság engedte el tartozását. Mindezt csak mellékesen említem, mivel a kormány most indított lejárató kampánnyal egybekötött hadműveletet a sumákoló rokkantnyugdíjasok, a korkedvezményes nyugdíjjal ejtőző ötvenesek és a lazsáló cigány közmunkások „élősködő tömegei” ellen. Az élősködő futballklubokról megfeledkeztek, éppen most akarnak újabb 200 milliárdot adni nekik.

De a lényeg nem is ez, hanem a Fiesta. A fél-állami Vidi – halk, de hatékony rásegítéssel (OTP Bank, MOL Rt.) – célba ért. Ahogy Argentínáról írták valaha: „ez a csapat arra ítéltetett, hogy világbajnok legyen.”

Ami a világbajnokságot illeti, az még nincs az ablakban, de közeleg a nap. Pénteken 4300 elszánt helyi erő ütemes szotyi-ropogtatása közben a piros-kék csíkos gárda immár bajnokként, kettő-egyre lekocogta az enervált győri erőlegényeket.

De ez semmi: két hete, a Kaposvár ellen, hatezren is buzdították a bajnokot, konfetti eső kavargott, durrogtak a kínai petárdák, a kivetítőn az agg Mezey mester, Irapuato hőse (1986, 0-6) szelte a pannon légteret. És míg a zöld gyepen az arany Vidi brazil NB/IV-es, horvát NB/II-es sztárjai ölelkeztek, a szurkolók egymás sarkát taposva tülekedtek a sörsátor felé. A serleg átadást fél ház ünnepelte. A fél ház maradék fele.

Egy ősi futball motoros mondta: ha két szörnyű csapatot kuparendszerben összeeresztünk, az egyik úgyis továbbjut. Ha tizenhat menthetetlen gárda a bajnoki rendszerben csap össze, az egyik mindenképpen megnyeri. Győztes csak egy lehet. Mert nincs tizenhat kieső.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Buják Attila: Méla Fiesta, tizenhat kiesővel, 5.0 out of 5 based on 1 rating

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos