Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Diktatúra egyenes adásban 2011. május 30. hétfő 22:47

  • Hozzászólások(95)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Diktatúra egyenes adásban

(Az elolvasáshoz kétnapi hideg élelem ajánlott, ez egy szabadidős program. De az összefüggéseket több cikkben nem lehet megírni, csak egyetlen tanulmányban. Emiatt elnézést kérek a terjedelem miatt. Talán nem lesz unalmas. BL)

.

Hiába reménykednek egyesek. Magyarország hosszú időre reménytelen hely marad. A lakosság közömbösen figyeli, hogyan épül a diktatúra, amely egy mai köntösben megjelenő, de az alapvető jellemzőket tekintve fasiszta állam lesz. Ebben áll újszerűsége: míg a különböző szélsőjobboldali mozgalmak csak másolják, külsőségeiben is a régi fasiszta vagy náci rendszereket utánozzák, Orbán Viktor egy merőben új típusú fasiszta államot hoz létre. Jellemzője az, hogy ugyanazokat az elveket korszerű, modern formában, a demokrácia látszatát megőrizve valósítja meg. A parlament és az ellenzék szerepéről semmivel nem gondol jobbat, mint Mussolini, de a demokráciát ugyanolyan károsnak tartja, mint szellemi elődei. Erre nem csupán következtetni lehet, ezeket az elveit több alkalommal ki is fejtette. A politikai ellenfeleket ő is a nemzettől idegennek mutatja be. A jogállam, a demokrácia, a parlamentarizmus lebontását azzal indokolja, hogy a nemzettől idegen erőknek a hatalomtól való távol tartása nemcsak indokolt, de szükséges, ami minden árat megér, velük szemben minden eszköz felhasználható, megengedhető. A régiekhez hasonló világ-összeesküvést vizionál, amelyben ellenfelei tudatosan és előre megfontolt szándékkal dolgoznak az ország kirablásán, a magyar zemberek rabszolgasorsba döntésén.

De sikerült elérnie, hogy mind emellett a demokratikus látszat megmaradjon. Ez annak köszönhető, hogy mind a demokratikus pártok, mind a demokratikus sajtó, mind az igazságot szerető szegény magyar nép, velejéig korrupt: próbálja megtalálni helyét a nemzeti együttműködés rendszerében. Addig megy el, amíg nem kerül veszélybe a fizetés, az állás, a kocsi, a juttatások. Orbán pedig „a mindenki ellenünk van, aki nincs velünk” elve alapján eltűri mások létét, de semmiféle beleszólást nem enged a történésekbe, szerepük mindössze annyi lehet, hogy cserébe a demokrácia hamis látszatát kell nyújtaniuk, de a rendszert nem szabad veszélyeztetniük.

Előbb létrejött tehát a nemzeti együttműködésben a „közmegegyezés”, mint a kádári diktatúrában. „Nemzeti együttműködés rendszere” – ez éppen ezt jelenti. Az elnevezés telitalálat, a nép megalkuvó, korrupt lelkületére épít, Orwell se találhatott volna ki jobbat. Mindenki együttműködik a fasiszta állammal, az ellenzéke is, mindenkinek kijelölt helye van, ahol túlélhet, ha legitimál. A korrupt lélek az orbáni diktatúra oszlopa, amely garantálja, hogy évtizedekre berendezkedhet Magyarországon egy új típusú fasiszta állam. Az orbáni diktatúra rendkívül erős lábakon áll. Mindennél erősebb lábakon. A korrupción. Magyarországon ez a legszilárdabb alap, amire építeni lehet.

Szembejött a kapitalizmus

Minden diktatúra alapja hazugság. Az a hazugság, hogy van valahol egy hatalom, amely el akarja venni a zemberek megélhetését, munkáját, hazáját. Holott, amivel Magyarország népe szembetalálta magát, az nem más, mint a kapitalizmus, amelyre a rendszerváltás előtt oly igen vágyakozott, de amire senki nem tanította meg. Az osztrák életszínvonal vonzó álom maradt, de ami azzal jár, az nem kellett. Bizonyos magatartásformák ellentétesek a kapitalizmussal, a demokráciával, és a magyar nép ezekről a mai napig nem mondott le. Bizonyos értelemben soha nem nőtt fel.

A kapitalizmus és a demokrácia ezért nem elég szilárd, megvédésére nincs elég erő, nincs kellő akarat. Nem kompatibilis a néplélek a kapitalizmussal és a törvényre épülő demokráciával. A vele járó követelményeknek nemcsak nem tud, nem is akar megfelelni a magyarok jelentős része. Nem ismerik fel, hogy ennek hiánya mekkora veszteség. A nacionalista és szélsőjobboldali befolyás alatt álló történelemtanítás nem mondta el, hogy a kapitalizmus és a polgári demokrácia bukásának következménye vagy egy baloldali kommunista diktatúra, vagy egy jobboldali fasiszta diktatúra. A lényeget tekintve a kettő között nem sok különbség van, ezért felismerhetők bizonyos kommunista elemek a fasiszta diktatúrákban és fordítva. A hazugság alapja minden esetben az, hogy a piacgazdaság, a pénz uralma, a demokrácia olyan erők uralmának ad teret, amelyet a munkás, a zember, a nemzet, nem tud kontrollálni, képtelen befolyásolni, amely föléje magasodik, idegen célokat és érdekeket szolgál. Ahelyett, hogy valaki megtanítaná, hogyan kell a kapitalizmust használni, jogállamban élni, a misztifikált ismeretlen „idegen” uralmat diabolizálják.

Ezért ezzel szemben a munkások, a zemberek és a nemzet érdekeit megvédő rendszert hoznak létre. Ennek ürügyén építenek diktatúrákat. Nem drága ár ezért kiüresíteni a demokráciát, felszámolni a parlamenti váltógazdálkodást, felfüggeszteni a piacgazdaság és a pénz törvényeit, a jog uralmát, hogy ezt a kontrollálhatatlan „idegen” hatalmat megszüntessék.

Egy cinikus vezér, amely ezt a kódot csak használja, nem veszélyes. Orbán viszont veszélyes, mert hisz benne, hogy ez így van. Ezért ösztönösen tesz „jó lépéseket”, amelyek logikusan következnek ebből a gondolkodásból. Az őrült rendszer része, hogy az IMF ellen szabadságharcot hirdet, a pénz ellen prédikál, a bankokat sarcolja, a kapitalizmus alapját jelentő fogyasztás helyett munka alapú társadalomról beszél. Közmunkaprogramra épül a magyar felemelkedés, népi kohók születnek az élet minden területén. Szerezzük vissza önrendelkezésünket, ez a jelszó. Vajon kitől? Önellátó országot szervez, ássunk saját kutakat, neveljünk csirkét, az Unión kívül is van élet. Mindenkit dolgozni küld, diplomásokat a gátakra és a seprűhöz. Őszinte a felháborodása, amikor elmebeteg és orwelli rendszerét kritizálják: személyében és intézkedéseiben a magyar népet támadják és alázzák meg. Ezt őszintén hiszi is, hiszen ő a magyar nép az ellenséges erőkkel szemben. Küldetéstudata jogosítja fel mindenre. Az is szervesen következik ebből a gondolkodásból, hogy mindenki vállaljon áldozatot, adjon az államadósság elleni alapba, mondjon le egyhavi fizetéséről és nyugdíjáról.

Az amerikai példa

A kapitalizmus és a szabadságra épülő demokratikus állam azonos tőről fakad. Egymásból következik a kettő. A kapitalista “fenyegetés” elhárítására le kell bontani a demokráciát. A kapitalizmus a szabadságra épül (még akkor is, ha a munkavállalók ezt rabságnak érzik). Minden antikapitalista rendszer lényege viszont az elnyomás. Szociálpszichológiai kutatás tárgya lehetne, miért tűri a magyar nép az elnyomást. Miért nem kell nekik inkább a szabadság? Azért, mert a magyarokat alattvalókká lettek, nem polgárok. Az állam felettük áll, nem őket szolgálja. Elképzelem, amint Amerikában a republikánus párt elfoglalja a közszolgálati rádiót és televíziót, majd beülteti a Fox News legvéresebb szájú riportereit, akik republikánus propagandát közvetítenek közszolgálat címén az adófizetők pénzén. Vagy azt, hogy felemelik a legfelsőbb bíróság tagjainak számát, az új helyekre saját embereiket ültetik, és alkotmányossági döntéseknél így garantálják a szavazattöbbséget. Ilyen csak Rejtő Jenő regényeiben létezik. Ja, és a mindenkinél okosabb, büszke Magyarországon.

Látom, ahogy Amerikában már gyermekkorban megtanítják mindenkinek, hogy a nemzet a szabadsággal és a demokráciával azonos. Nem az ellenkezőjével. Memorial Day napján azt mondták a kislányomnak, hogy a veteránok, a hősök a sajtószabadságért áldozták az életüket. El tudja ezt valaki képzelni Magyarországon? A gyermek először volt büszke az apjára, hogy újságíró. Hallott valaha olyat bárki Budapesten, hogy a sajtószabadság olyan fontos, hogy azért akár meg is kell halni? Hogy az olyan érték, amiért a jövőben is késznek kell lenni feláldozni akár az életünket is? Tetszenek ezt hallani magyar újságírók, akik a sajtószabadság felszámolása után azzal vannak elfoglalva, hogy az ezüsthajós Káel Csabával, mint komoly közéleti szereplővel készítsenek seggnyaló interjút a Népszabadságban, és nem kérdezik meg, hogy a börtönt, azt hogyan tetszett megúszni? Az ne tévesszen meg senkit, hogy ma még bármit meg lehet írni. Ez már nem jog, hanem kegy.

Amerikában a független sajtó nem egyenes adásban közvetítené a diktatúra kiépítését, hanem az első napon, arra szólítaná fel a népet, hogy menjen az utcára, ragadjon fegyvert, és élete árán is védje meg a hazáját, a jog uralmát, a demokráciát és a szabadságot. Nem a demokrata az „idegen”, hanem az, aki a demokrácia ellen tör. Igaz, itt az antiszemitizmus nem a nemzeti identitás központi eleme. Felszólítanának, hogy tekintsen mindenki a nemzet hőseire, a hősi halált halt veteránokra, akik életük árán teremtették meg ezt a szabad országot. Legyenek méltóak hozzá, és életük árán is védjék meg azt, amit úgy hívnak, hogy Amerika. Nem úgy beszélnének, mint a Charta-tüntetésen Gyurcsány Ferenc, aki csitította és nyugalomra intette a hallgatóságot, pedig amúgy még ő a legradikálisabb ellenálló az országban.

Úgy viselkednek a magyarok, mintha nekik nem lennének olyan hőseik, mint az amerikaiaknak, akik irányt mutatnának nekik: „kik szabadon éltek, haltak, szolgaföldben nem nyughatnak”. Kell ennél több? A magyar ősök most szolgaföldben nyugszanak. Ennek az embernek van képe március 15-én beszédet mondani, amikor azokat a szabadságjogokat veszi el, amelyekért akkor harcoltak, később sokan az életüket áldozták, meghaltak. Egyebek mellett a cenzúra (és öncenzúra) eltörléséért, amit nálunk soha nem vettek elég komolyan. Hajtogatják az ünnepeken, hogy ne menjünk a cenzorhoz, de soha nem értették meg, és nem vették komolyan azt, amit ez jelent. Egy amerikai számára ennek súlyos jelentése van. Orbánt el kellett volna kergetni onnan. Nyissanak neki vízágyúval utat. Legyen világos, hogy miről van szó.

Azért lehet a szélsőjobbé az utca, mert a demokraták gyávák. Vissza kellene foglalni. Az utca mindig a szabadságukért küzdő forradalmároké volt. Sokan azt hiszik, hogy nincs rosszabb egy felkelésnél, azt kell elkerülni. De igen, van annál rosszabb: szolgaként, alattvalóként élni egy alávaló, elmebeteg diktatúrában évtizedeken át. Ez a legrosszabb. Ráadásul egy demokratikus Európa közepén, amely alig várja, hogy elkergessék ezt az eszelőst. Ez még csak az alkotmányos vagy demokratikus rend megdöntése sem lenne, mert se alkotmány nincs, se demokrácia. Ha felkelnének, egy puskalövés nélkül, két nap alatt söpörnék el Orbán koszos, rühes fasiszta rendszerét. Most még. Tíz év múlva már nem. Vagy rákényszerítenék arra, hogy felejtse el a fülkeforradalmat, demokratikus viszonyok között kormányozza az országot négy évig, aztán majd döntenek a választók (ha addigra lesz valami alternatíva). Egyenlő feltételek mellett. Ehelyett mindenki a sunyi alkalmazkodást választja, ezért ebben fognak nyögni tíz vagy húsz évig.

Ez ugyanis magától nem fog megváltozni, ezt választáson leváltani nem lehet. Orbán kizsigereli a népből a hiányzó pénzt, látványos stabilizációt fog elérni. Fasiszta elődeihez hasonlóan lesznek gazdasági sikerei, mindez majd őt, és a Lipótmezőről szalasztott rendszerét fogja igazolni. Jegyezzük meg, hogy stabilizációt a demokrácia felszámolása nélkül, és a törvények betartásával is lehetett volna csinálni. Ez nem a cél, hanem az eszköz. Hogy mennyien döglenek bele, az nem számít. Még tapsolni is lehetett volna, hogy elejét veszi bizonyos visszaéléseknek. De itt nem ez zajlik.

Nincs külső katonai erő, amire támaszkodik a diktatúra menetrendje. Egyedül a magyar nép korrupt, haszonleső lelkülete, gyávasága tartja hatalmon a nemzeti együttműködési rendszerét.

Az ellenzék ingyenjegye

A demokraták bambulják az ATV-t, ott vezetik le az adrenalint, ahelyett, hogy felgyújtanák ezt a tévét, miután a Heti Válasz megírta, hogy „megnemtámadási szerződést” kötnek a Fidesszel. Egy erkölcsi forradalom mindig a kollaboránsokkal számol le először, akik az orruknál fogva vezetik a népet, és kiszolgálják az elnyomó rezsimet. A Heti Válaszban ők maguk elmondják, hogy nincs Fidesz-ellenesség a köreikben. Bravó. Ez az ellenzék televíziója. A féleszű MSZP ezeknek lopott ki kétmilliárdot az államkasszából, azon a címen, hogy a hazai turizmust népszerűsítik. Ahelyett, hogy demokratikus formában, pályázati úton hozzáférhetővé tették volna, és megerősítették volna a szabad sajtót, ami a lelke, oszlopa a demokráciának. Amerikában ezt tudják, Magyarországon nem. Évtizedek óta dugipénzekkel alázzák meg a sajtót, miközben összezavarják a tiszta piaci viszonyokat. Gyurcsány Ferenc, a legfelvilágosultabbnak tartott demokrata sem érti ezt, a látóköre egy blogig terjed.

Ezzel bekényszerítették a liberális újságírókat egy szekta szellemi korlátai közé, ahol olyan megfigyelés alatt tartják őket, mint a III/III fénykorában. Kiszolgáltatták őket a Vidám Vasárnap legjobb röhögőinek. Miközben ezeknek semmiféle liberális vagy baloldali elkötelezettségük nincs. Dicsekednek a Fideszhez fűződő világnézeti azonossággal. Azt mondja a hírigazgató, hogy üzleti érdekből maradnak ellenzéki televízió. Ezek ingyenjegyeket küldenek alázatosan a diktátornak Gera meccseire, hogy szíveskedjen helyet foglalni a díszpáholyban. Ahelyett, hogy a letartóztatását követelnék Schmitt Pállal együtt. Rózsa Pisti, az ATV vezérigazgatója, együtt sörözik Orbánnal, ahogyan a Heti Válasz írja, „kulturált párbeszédet” folytat a jövő diktátorával. Állítólag azért, mert mindketten 1963-ban születtek. Én biztosan azért nem vagyok közöttük, mert én 1961-ben születtem.

Az ifjú hírigazgató bejelenti a fideszes sajtóban, hogy az apja, aki az ATV tényleges tulajdonosa, a Fideszre szavaz, ha nincs győzelmi esélye egyetlen demokratikus pártnak sem. Speciel, én akkor is demokratikus pártra szavazok, és nem a Fideszre, ha demokratikus pártnak semmi esélye nincs. A cikkben a gyerek azt állította, hogy én az apját istenítettem. Ha így lenne, most is ott csápolnék, de nekem magasabb rendű szempontjaim is voltak az ő apjánál. Ha nem így lenne, akkor nem hagytam volna ott őket már tizenhárom évvel ezelőtt, mert már akkor is ugyanilyen korruptak voltak, mint most. Most pedig állítólag Gyurcsányt istenítem (ki tudja ezt megerősíteni?), ezért bírálom őket. Nem azért, mert az apjáék már tavaly áprilisban is a Fidesz kétharmados győzelme mellett kampányoltak a második forduló előtt. Ez az ellenzék televíziója, ők azok, akik az életüket adják a szabadságért.

Az is korrupt, aki nézi ezt a tévét, és az is, aki ezek után műsort vezet benne. Ne szépítsük, ez kollaboráció, korrupció. Petőfi Sándor melyik műsort vezetné az ATV-ben? Az Egyenes beszédet? Ahelyett, hogy a diktatúra megdöntésére biztatna, azon élvezkedne, milyen jól megmondta, milyen jól megkérdezte? Aztán lehet menni lefeküdni, aludni, holnap marad minden a régiben. És Kossuth Lajos melyik műsort vezetné? Kuncze Gáborét? Ady Endre? Ő biztos az újságíróklubban szerepelne, gondosan ügyelve Rózsa instrukcióira. Nem azt mondaná, hogy a fülembe forró ólmot öntsetek? És Amerikában George Washington? Ő melyik ellenzéki tévéműsort vezetné olyan kormányzat alatt, mint az Orbán Viktoré? Lincoln? Ő biztos valamelyik reggeli műsorban bohóckodna.

Úgy nem lesz ám vége a diktatúrának, ha fizetett forradalmárként a fél szemünket a borítékon tartjuk. Meg kell valamiből élni? Miért nem mennek el a kollégák taxisofőrnek? Bitumenkeverőknél van felvétel, pizza futárt például mindig keresnek. Nem lenne egyenesebb? Élőben közvetítik és kommentálják a diktatúra kiépítését, ahelyett, hogy megdöntenék. Viszont így havonta jön a suska. Ez a lényeg, hogy meglegyen a havi fizetés. Hogy közben egypárti autokratikus uralom van, és azt legitimálják, azt ki nem szarja le?

De ne legyünk igazságtalanok, ez nemcsak az ATV-re, nemcsak az újságírókra igaz. Mindenki ott köti meg a kis kompromisszumát, ahol tudja. Az egyik oldalon fasiszták vannak, a másik oldalon pedig korrupt, megalkuvó emberek. Mindenkinek ezer kifogása van. Akire ez nem igaz, az mutassa meg magát. Akkor ez majd rá nem vonatkozik.

Amerikában nem lehetne a magyarhoz hasonló médiatörvényt elfogadtatni, amely olyan, mint a guillotine, soha nem lehet tudni, mikor csap le. El tudja képzelni valaki, hogy a New York Times félelmében nem írhat azt, amit akar, mert akkora büntetést sózhatnak a republikánusok a nyakába, hogy annak kifizetése esetén megszűnik az újság? Erről olyan médiatestület dönt, amelynek tagjai kizárólag republikánus párthoz tartozó személyek, akik szerint ezzel nem sérül a függetlenség. És erre nem vágják pofán szó szerint azt, aki ezt mondja. Jellemző, hogy a német és amerikai lapok harsányabban tiltakoztak, mint a magyarok. Még be sem vezették a tiltó rendelkezéseket, a sajtó már betartja. A magyar sajtó legnagyobb szégyene az, hogy még be sem kell tiltani.

A gyerek is tudja

Amerikában azonnal leállna az összes újság, a közlekedés, nem nyitnának ki a boltok, nem szállnának fel a repülők, tiltakozna mindenki minden erejével, lángba borulna az ország, ha kell, mindenki Washingtonba menne. Egyetlen percig sem legitimálna és hagyna működni senki olyan fasiszta diktatúrát, mint amilyet Orbán Viktor épít. Ezt az én kislányom már tudja, amikor szívére tett kézzel énekli egész nap az amerikai himnuszt. Pedig még csak hatéves. Neki ez a hazája, és borzasztóan büszke rá. Nem más országokkal szemben, hanem azokért az értékekért, amit képvisel. Neki a nemzeti érzés nem az, hogy utáljuk a zsidót, cigányt, szlovákot, románt, és mindenki mást, hanem az, hogy a hazája olyan ország, amelyben szabadnak érezheti magát mindenki. Ahol életüket és vérüket adták, adják és fogják adni az emberek a maguk és mások szabadságáért, a demokráciáért, az emberi jogokért. Ilyen országra büszkének lehet lenni. Ezt jelenti a mindenhol lobogó amerikai zászló, nem azt, hogy utálok, lenézek és megvetek másokat. Próbálom a kislányomat magyar hazafiságra is nevelni, de nem könnyű, mert okos gyerek, és ebből eddig csak annyit jegyzett meg, hogy “Éljen a Forradalmi, Munkás és Paraszt Kormány!” De ezt röhögve ismételgeti. Én pedig szégyellem amerikaiaknak elmondani, hogy magyar vagyok, mert nem értik, miért nem tartóztatták le azonnal Orbán Viktort, amikor önkényesen felszámolta a demokratikus alkotmányt, és helyébe egy párt alaptörvényét helyezte. Amikor megszegte az esküjét és felszámolta a Magyar Köztársaságot, hazaárulást követett el. Vannak helyek, ahol ezért felakasztanák.

Az amerikai véleményt kifejezi, hogy Obama eredetileg Budapestre ment volna, de úgy elkerülte Magyarországot, mint a pestist, és elment inkább Varsóba. Ez nem szégyen? Ezt nem szégyelli senki? Azt hiszik, hogy ezt nem veszi észre senki? A magyarokon kívül mindenki észreveszi. Minden ország kormánya, sajtója, tudja ezt. Így tekintenek a magyarokra. Ez a beteg ember lejárat bennünket.

Elképzelem, ahogy Amerikában egy párt lecseréli az amerikai alkotmányt, és helyére a republikánusok ideológiáját és világnézetét tükröző alaptörvényt állít, ami kötelező lesz a demokratákra is. Mesélje ezt el valaki New Yorkban. Ez Tuskó Hopkins, Fülig Jimmy, Senki Alfonz és Orbán Viktor világa. Ha valaki ezt demokratikus országban megteszi, azt vagy börtönbe, vagy elmegyógyintézetbe zárják. Magyarországon Rejtő Jenő abszurdjának szellemében ez az ember a legnépszerűbb politikus. Olyan, mintha maga az ország lenne egy elmegyógyintézet, amit a legnagyobb bolond vezet. Aki miatt a világ legdemokratikusabb országának vezetője úgy elkerüli Magyarországot, mintha rühes lenne. Az is.

Az már említést sem érdemel, hogy önkényesen átírják a választási törvényt. Mit szól ahhoz egy amerikai, ha hátrányos helyzetbe hozzák a riválisokat? Aztán egyik napról a másikra megszüntetnek egyházakat. Képzeljük ezt el Amerikában, hogy aki a Park Street-re jár templomba az egyháztag, aki a Valley Road-ra, az nem. Ezt az állam mondja meg. Ha egy templomba vagy gyülekezetbe nem járnak ezren, az nem egyház. Mindenkinek kötelező a katolikusokhoz hasonló hierarchiába szerveződni. Jézus és a tizenkét apostol Budapesten nem lenne egyház, hanem leköcsögözött vallási egyesület.

Ez olyan rémregény, amit nem érdemes megírni, mert nem lehet eladni. Ilyet nem hisz el senki. Ha valaki egy amerikai filmet akar írni ebből, a producer azt mondja, hogy a sztori játszódjon idegen bolygón, vagy földönkívüliek foglalják el a Földet, esetleg legyen ez az Antikrisztus birodalma. Igen, ez a legjobb hasonlat: az Antikrisztus birodalma lesz ilyen. Orbán olyan, mint az Antikrisztus, Semjén olyan mellette, mint a Hamis Próféta. Ezt szolgálja a hamis egyház az ő tévéjével, de csak addig, amíg a kiemelt egyházak közé kerül, mert ha nem, egyből nyilatkozatot adott ki, hogy sérül a jogállam, nem lehet az önkényességet kizárni, és ez rombolja a felekezetek közötti viszonyt. De ha bekerülnek a jóba, akkor mindenki kinyalhatja, semmi nem sérül, azok mennek az elitklubba, akik megérdemlik.

Micsoda jellemtelen, korrupt társaság. Ezeket bambulják a demokraták éjjel és nappal. Aztán csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Ha csak a közszolgálati televíziót néznék, ami az adófizetők pénzén hazudik, ami valóban az övék, már fellázadtak volna. Nem annak kellene örülni, hogy az ATV-n a diktátor engedélyével a Szijjártón kívül mást is nézhetnek, hanem az lenne a magyarok dolga, hogy foglalják vissza a közszolgálati magyar televíziót és rádiót, mert arra milliárdokat költenek az ő pénzükből. Ahhoz van nekik közük, nem az ATV-hez, ami azért van, hogy vasárnaponként térítsenek. Ehhez kell a többi műsor hirdetési bevételnek, és tölteléknek kellenek azok az emberek, akik más műsorok miatt is odamennek.

Miért tűrik?

Az nem elégséges magyarázat, hogy ennyire megutálta az istenadta nép az előző kormányt, mert attól a demokráciát még nem kell felszámolni. Egyes verziók szerint az ok az, hogy a tiszta lelkű lakosság olyan mértékben megundorodott a korrupciótól, hogy bármit elvisel azoktól, akik ennek véget akarnak vetni. Ez már csak azért sem igaz, mert az új hatalom a korábbinál sokkal pofátlanabbul lop. Amit ők azért nem tartanak lopásnak, mert minden az övék. Fontos szempont az antiszemitizmus, mert a lakosság egy része azt hiszi, hogy ez egy magyar kormány, egy baloldali vagy liberális kormány viszont nekik mindig zsidó. Ezért helyeslik, ha „magyar” kormány olyan rendelkezéseket hoz, hogy „idegenlelkűek” ne válthassák le. Ez fasiszta elmélet, Orbán Viktor Kötcsén mondta el ennek lényegét. Ez egyik oldalról igaz, ám ez sem teljes magyarázat, mert azok sem tiltakoznak, akik meg sem értik a kódolt nácizmus üzenetét.

A kulcsszó valóban a korrupció. De nem a magyar nép korrupció elleni undora, ellenkezőleg: végtelenül korrupt volta. Ahhoz, hogy egy népnek szava legyen ahhoz, ami Magyarországon történik, ahhoz az szükséges, hogy rendelkezzen minimális erkölcsi érzékkel. Civil, polgári kurázsival, a tisztességes emberek belső szabadságával.

Az erkölcsi érzéket a korrupt gondolkodás öli meg. A korrupció nemcsak abban a formában létezik, amikor valaki pénzt fogad el ellenszolgáltatásért cserébe. Korrupció mindaz, amikor előny reményében valaki megalkuvó lesz, feladja elveit, az erkölcsi igazságot, az egyenes utat. Minden olyan eset, amikor valaki elvtelen kompromisszumot köt, ha lefizethető, megvehető, ha haszonleső, kiszolgáltatottá válik a csalóknak, mert lelke mélyén maga is hamis és csaló. A korrupt lelket könnyű becsapni ígéretekkel. Az ilyenek észrevétlenül megromolnak, hazug diktátorok áldozataivá válnak. Korrupt nép nem akar szembesülni a igazsággal, a hazugságot szomjazza, és azt elhiszi. Soha nem az elvek fontosak, hanem a számítás, haszon, előny, baksis, és a nyomában járó megalkuvás.

Ezért nem lázad a magyar ember. Nem tud lelkesedni eszmékért, nem hiszi, hogy az egyenes út a legrövidebb. Lelkileg megnyomorított, korrupt országból soha nem lesz demokrácia. Ahol korrumpálódott az emberek lelke, ott nem tudnak az igazság és a szabadság útján járni. Enélkül pedig nincs demokrácia. Az ő államformájuk a diktatúra, a szabadság helyett a szolgaság. A korrupt emberek nem polgárok, hanem alattvalók. Korrupt emberek országában nincs civil társadalom, mert azt szabad polgárok hozzák létre, akiknek vannak ideáik. Korrupt emberek országában acsarkodó, irigy és féltékeny emberek élnek, mert állandóan frusztráltak: soha nem érhetik el azt, amire vágynak. Ezért örülnek a más bajának. Egyenként próbálnak megalkuvásuk révén boldogulni. Az ilyen nép elfelejti a költőit, az irodalmát, a művészeit, az ideáit, az erkölcsi nagyságot, az emberi nemességet. Valaki rosszat tett? Jól tette. Mindenki rohadjon meg.

A rendszerváltás kudarcának oka, hogy korrumpálta a magyar lelket. A magyar társadalom az elmúlt húsz év alatt döbbenetes minőségi romláson ment keresztül. Az ország korrupcióra épül. Ez az oka, hogy diktatúrában kell élnie, elveszítette a szabadságát, és még a lázadásra való képességét is. Korrupt lélek nem lázad. Az egyszerű ember szereti a korrupciót kivetíteni a politikusokra. De ez nem igaz. Fordítva van. A magyar ember korrupcióval szembeni felháborodása nem őszinte. Ha alkalma lenne rá, tízszer annyit lopna, mint azok, akiket szid. A magyar nép igényli a korrupciót, mindent korrupt módon akar intézni. Nem is érzi jól magát, ha valamiben nincs egy kis simlisség. Csalja az adót, lefizeti a rendőrt, kenőpénzt ad az orvosnak, hentesnek, mindenhol, ahol sorba kellene állni, nem akarja befizetni a büntetést, kikerüli a szabályokat. A korrupt ember boldog, ha erkölcstelenül hozzájut száz forinthoz, és nem gondolja, hogy cserébe elveszít mindent: a szabadságot, a jövőt, a jólétet, a demokráciát, a tisztességet, önmagát.  A Maffiaregény című könyvemben olajbűnözéssel foglalkoztam, megismertem ennek lelki dimenzióit. A kisember, kisvasutas, benzinkutas, kisrendőr, akik amúgy elítélik a korrupciót, baksisért eladták a lelküket. Ha pénzt láttak, nagyobbat ugrottak, mint Peking olimpiai bajnoka. Azt írtam, a korrupció nem a gazdaságban okozza a legnagyobb kárt, hanem az emberi lélekben. Roncsolja, felemészti a jellemet. Azt írtam, hogy ez az ország szét fog rohadni, mert erkölcsi érzékét szétmarja a korrupt gondolkodás. Erre egyenes válasz egy diktatúra.

Erkölcsi forradalom

Ezért nem a diktatúra Magyarország legnagyobb ellensége. Az már csak következmény. Az igazi ellenség a lelki korrupció. Nem hiszek azoknak, akik csak választási győzelemben reménykednek, és azt gondolják, azzal megoldódik minden, az élet mehet tovább. Az ilyen emberek nem látják a bajok igazi okát. Maguk is korrupt módon gondolkodnak. Csak egy erkölcsi forradalom képes olyan változást hozni, amire Magyarországnak szüksége van. Az lesz Magyarország vezetője, aki hiteles erkölcsi forradalmat hirdet.

A korrupció, a hamisság egy határon túl csömört, undort kelt azokban is, akik megromlottak tőle. Mindenki hajlamos rá, hogy a könnyebbnek látszó utat válassza. De az ember megutálja saját magát is. A lélek vágyakozik az igazság után. Magyarország jobbik része telítődött a korrupt mentalitással. Arra fog hallgatni, akiben felismeri az erkölcsi forradalom, a morális megújulás lehetőségét. Ezért nem szociális forradalmat, hanem liberális forradalmat kell hirdetni: nem a szociális juttatásokért kell megdönteni a kiépülő diktatúrát, hanem a szabadságjogokért és a demokráciáért.

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédekor sokan érezték úgy, hogy ő lehet ez az ember. Olyan vezetője lehet az országnak, aki ezt az erkölcsi újjászületést elhozza. Nagy hibát követett el, hogy támadásra alkalmas mondatokat is mondott. De utána még nagyobb hibát követett el, hogy nem állt ki az erkölcsi megújulás programja mellett. Nem verte le a zavargásokat, nem teremtett rendet a Kossuth téren, megijedt a fenyegetésektől, szabadjára engedte a szélsőjobboldalt, és annak szárnyán a vele szövetséges Fideszt. Elbizonytalanodott, és feladta az őszödi programot. Ki kellett volna állnia, és még nagyobb erővel hirdetnie a korrupció, a korrupt mentalitás végét, az ország erkölcsi megújításának programját. Ha ez nem megy, akkor távozni. Vállukon hozták volna vissza a megújulásra vágyó tömegek. Ehelyett maga is lelkileg korrumpálódott, amikor nem mondott le akkor, amikor a pártja lehetetlenné tette a szemléletváltás programját. Pedig az őszödi beszédben ezt ígérte.

Az MSZP erős emberei már akkor megérezték, hogy ha a párton belül győz az erkölcsi forradalom, nekik végük. Gyurcsányt az igazság tette erőssé, és elgyengült, amikor feladta az igazságot. Kommunikációs vereséget szenvedett, nem tudta elfogadtatni az erkölcsi újjászületés programját. Nem tudta megértetni, hogy itt nemcsak megszorításokról, hanem morális szemléletváltásról van szó, ami mindenki javát szolgálja. Kommunikációs csapata csődöt mondott, ő megalkudott. Soha úgy nem utáltak embert, mint őt, mert aki se igazat nem mond, se nem hazudik, az senkinek nem kell. Orbán tudta vagy érezte, hogy egy erkölcsi megújulást hozó Gyurcsány az ő reményeit örökre szertefoszlatja. Ma is ettől retteg legjobban. A diktatúrát, amit elképzelt magának, csak anarchiába torkolló kormányzás és a morális züllés állapotában lehet bevezetni. Az MSZP korruptsága és Gyurcsány önfeladása megnyitotta az utat az ő számára.

Gyurcsány Ferencnek lett volna még egy esélye, hogy az orbáni rendszer kezdetén létrehozza a demokratikus ellenállást. Ha visszatér az erkölcsi megújulás üzenetéhez, az igazság kompromisszumok nélküli képviseletéhez, ha mond egy új őszödi beszédet, de most már az egész népnek. De nem ezt tette, mert kell neki az MSZP infrastruktúrája. Tapintani lehetett a csalódást, amikor bejelentette, hogy a pártjában marad. Ez nem okozott katarzist. Ezért nem áll mögé a nép, csak azok a hívei, akik boldogan fogadják, ha pörköltet főz. Ez nem az a kürtszó, ami a beteg, korrumpálódott, de megtisztulásra vágyó Magyarországot maga mögé állítja, öntudatra ébreszti, önbecsülését helyreállítja. Amellyel kikéri magának, hogy a legszentebb jogait egy felcsúti parasztgyerek lábbal tapossa. Ez egy kívülállónak hatalmi játszma, párton belüli civakodás, adag mellébeszéléssel körítve. Zengő érc és pengő cimbalom. Amikor majd a pártja kipenderíti, rosszabb helyzetből indul, mert ez a próbálkozása tovább rombolta saját hitelét.

A korrupt gondolkodás tipikus megnyilvánulása, hogy az MSZP nem tesz semmit, mert azt reméli, hogy a Fidesz lenullázza magát, a hatalom pedig visszahullik az ölükbe. Attól kezdve, hogy a Fidesz szavazógépnek használja a parlamentet, és nem tartja be a demokratikus normákat, de legkésőbb a Fidesz-alkotmány elfogadása után, ki kellett volna vonulni a parlamentből, magukra hagyni őket, és nem nyújtani a demokrácia látszatát. De nekik fontosabb a havi képviselői fizetés, mint az igazság, a többi csak szöveg. Ha az alkotmányozásból kivonultak, akkor a sarkalatos törvényekhez miért asszisztálnak? Mi a különbség? Még rosszabb, mert ezzel visszamenőleg közvetve elismerik a Fidesz-alkotmányt is.

A korrupt és számító emberek pórul járnak. Aki nem szereti az igazságot, az kap nagyobb hazugságot. Simicska emberei nem Nokiás dobozban viszik a milliókat, hanem elcsalt közbeszerzési eljárások formájában a milliárdokat. Aki boldogan behúzza az ikszet a háromszáz forintos vizitdíj ellen, az utána nézheti, hogy egy diktátor egymilliárdot ad a fogorvosának fogturizmusra. Aki lop, csal, hazudik, aki nem fizet tisztességesen adót, annak nincs morális alapja, hogy öntudatos polgárként megkövetelje, hogyan bánjanak az adófizetők pénzével. Nem tiszta a lelkiismerete.

Az erkölcs hiánya, a korrupt szemlélet, az igazság elferdítése, annak relativizálása miatt jutott hatalomra a nemzeti együttműködés rendszere. És emiatt is tűrik meg. Mindenki próbálja a szokott módon megsütni a maga pecsenyéjét. Nem szolidáris másokkal. Elvek, igazság, szabadság, jog, demokrácia, nem számítanak, csak a személyes haszon, előny, lehetőség, személyes kiskapu. Ehhez társul egy olyan mértékű sötétség és butaság, ami talán egyedülálló az Európai Unióban. Ennél már csak az önteltség és a beképzeltség nagyobb.

Ez a téboly azért nem élne egy napig sem Amerikában, mert az embereknek vannak elveik. Amelyeket nem adnak fel. Tisztában vannak azok értékével. Azokért áldozatokat is hoznak, kockázatokat is vállalnak. Ismerik azt a szót, hogy igazság. Azt, hogy felelősség. És azt, hogy erkölcs.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (68 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +114 ( 126 szavazatból)
Bartus László: Diktatúra egyenes adásban, 4.8 out of 5 based on 68 ratings

  • Hozzászólások(95)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

95 Reader’s Comments

  1. Igaza van Bartus Lászlónak mint mindig.de mire megyünk ezzel a nagy igazsággal??Nem akarjuk meghallani mert úgy könnyebb várjuk a szánkba a megoldást?Én,mi ahogy itt látom sokan nem így gondoljuk a jövőt.A hazugság elönt bennünket elérte a fejünk tetejét.Szégyen.Szégyenlem,hogy itt élek és kevés vagyok a változtatáshoz.Látom ,hallom ha lehetőségem van rá üvöltök de nem elég hangosan.Féltem az unokám aki nagyon tehetséges,de előbb-utóbb rájön mi folyik itt és elveszti a hitét ő is.Elmegy és akkor mindenki ne mehet el!! Nem létezik,hogy összefogva százezrek milliók nem tudnánk semmit tenni?? Minden nap egy örökkévalóság a reménytelenségben.Ilyenek voltunk,vagyunk kérdezem naponta
    többször?Úgy érzem ez nem a demokrácia tanulása sokan látjuk mi nem ilyen lovat akartunk.De milyet???Nem tudjuk csak egyre rosszabbul érezzük magunkat a hazánkban ahol már megkérdőjelezik azt is magyar vagy ,vagy hazaáruló??
    Ha így folytatjuk pillanatok alatt ki fog derülni hová megyünk önként és dalolva!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  2. Megyek tüntetni talán még nem késő!Többet nem tehetek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  3. Gonoszka!
    Az én klippem az egyre hangosabb éneklésről szólt. A 2. perctől kezdve látható ennek szép példája, amikor Modena főterén többtízezer ember énekli!
    Gets!
    Köszi a fiúsítást, de nekem tökéletes XX kromoszóma készletem van, nem tört le belőle egy darabka sem!
    Bartus úr!
    Nagyon hálásak vagyunk a mélyreható elemzésekért, meg a szemeink nyitogatásáért. De azért címadásban a HVG verhetetlen! A “Hit Gyülekezete – Iszony helyett Viszony”-ra gondolok. Már csak azért is jó nekünk, ha ilyen témákat taglal, mert azután már nem lehet a szőnyeg alá söpörni és itthon is foglalkozni kell vele. Remélem így járunk a fasiszta államépítés és viktatúra témakörével is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  4. Hmm. Azt már annyiszor mondtam, hogy én nem tudok elmenni (látom, itt is van még más is így evvel). Mit is tehetnék? Fogalmam sincs, de gondolkodom rajta.
    A betonkeverésről annyit, hogy soha nem látott mélyponton van az építőipar. Egy ismerősöm (fiatal) ebből próbál megélni. Hol van munka, hol nincs. Gyakran ez utóbbi. És persze szigorúan csak feketén. Nem azért, mert ő így szereti, hanem mert a vállalkozó csak így alkalmazza. Szóval ez is csak korrupt, csaló módon megy!
    Na de a lényeg:
    Ahogy az írást olvastam, először kissé erősnek találtam a fasiszta jelzőt. Aztán jobban belegondolva rá kellett jönnöm, hogy igaza van. Persze csak azzal a megkötéssel, hogy a történelem során soha nem ismétlődnek meg pontosan a dolgok. Hiszen megváltozik a környezet. De lényegében valóban azt lehet mondani, hogy egy fasiszta jellegű diktatúra látszik körvonalazódni. Engem mindig is az izgatott a történelmi tényeken túlmenően, hogy az emberek, népek nagy tömegeit hogyan lehetett rávenni, hogy elfogadják, sőt akár meg is szeressék ezeket a fasiszta és náci diktatúrákat. Kezdem már kapiskálni. Sajnos.
    Nemrégiben ismét elővettem Ormos Mária és Incze Miklós könyvét, az Európai fasizmusokat. Megdöbbentő volt jó harminc év után olvasni úgy, hogy immár nem valami elvont, tudományos elemzést tartok a kezemben, hanem ráismerek a jelen tendenciáira. Azért ez valahol félelmetes. Soha nem gondoltam volna, hogy az életemben ez még újra valósággá válhat!
    Elnézést, hogy ilyen hosszan írok, de szeretném idézni, hogy milyen kritériumok alapján ítélték meg, hogy a létrehozott diktatúra fasiszta-e.
    “1. jelentkezik-e a politikai hatalmat gyakorló csoportban egy olyan fasiszta nézeteket valló, zömében középrétegbeli meghatározottságú elem, mely korábban a hatalomban nem vett részt,
    2. átalakul- az állam szerkezete és funkciója abban az értelemben,hogy a társadalmi erők önálló mozgását a társadalom alsó rétegei számára lényegében megszünteti, a többi [..] esetében a parlamentáris szinthez képest korlátozza, és megváltoznak-e az állami funkció gyakorlásának módszerei,
    3. a rendszer ideológiájában előtérbe kerül-e egy, a korábbi liberális értékrendet felborító nacionalista koncepció, amely a kollektivitás nemzeti, népi vagy faji gondolata formájában a társadalmi értékrend élére helyeződik, s kiegészül az ideológia antimarxista, antikommunista, antidemokratikus, antiliberális jellegével, valamint a szociális ígérgetések, a szociális demagógia politikájával,
    4. ez az ideológia döntővé és hatékonnyá válik-e a tömegek manipulálásában?”
    Ezek egyes kutatók szerint még kiegészülnek egy 5. ponttal: az állam beavatkozásával a gazdasági életbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  5. Fekete György

    Kedves Laci! Ezt az írásodat ugyancsak fölhelyeztem a NOLBLOG-ra, felmérendő, vajon érzékelni fogja-e a blogközönség Orbán-bírálatodnak, az orbáni politika, az Orbán-rendszer elemzésének reális elemeit… A kétségtelenül látható szellemtörténeti beütések dacára. Azonban – ezúttal – komoly ellenvetésem is adódik. Összekevered az államkapitalizmus diktatórikus uralmi formáját az államszocializmussal. Ebből a történeti tévedésedből, ideológiai összemosásodból adódik, hogy általánosságban ekvivalenciába szoktad hozni a nácizmust és a sztálinizmust, itt pedig – konkrétan – nem érzékelsz különbséget a magántulajdon egyes területeken való korlátozása és teljes felszámolása között. Orbánék szintén a tőkés társadalmi-gazdasági rendet védik Magyarországon.
    Továbbá, a fasiszta és a kommunista diktatúra mellett létezik a burzsoá diktatúra demokratikus formája (közkeletűen: polgári demokrácia)…
    Amit te most közzétettél, az a fennálló társadalmi rend apológiája. Egyfajta konzervatív-liberális politikai hitvallás. Egyszer már legyűrtek benneteket a nácik. Ha folytatjátok parttalan kommunistaellenességeteket, velünk együtt, megint mészárszékre kerültök (nem az USA-ról van szó!) – magatoknak (meg a nácikkal így-úgy érintkező jobboldalnak) köszönhetően és az új-szélsőjobboldal jóvoltából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  6. Viviane Forrester: gazdasági horror

    Mert nincs gyöngítőbb, bénítóbb érzés a szégyennél. A szégyen gyökerestül megváltoztatja az embereket elveszi az erejüket kifosztja őket. A szégyen csökkenti a zsákmányul esett emberek értékét, ezért a hatalom szívesen folyamodik ehhez az eszközhöz: A szégyen teszi lehetővé, hogy ellenvélemények kockázata nélkül hozhasson törvényeket, és aztán megszegje őket, nem kell félni a következményektől.

    Az élethez való jogot ugyanis egy jelentéktelen kisebbség tartja fenn magának, amely már nagyon ügyesen bebiztosította magát hatalommal, magántulajdonnal és magától értetődő privilégiumokkal. Az emberiség maradék része csak akkor érdemli meg az életet, ha a társadalom számára „hasznosnak „ mutatkozik, legalábbis hasznosnak a társadalmat igazgató és uraló gazdaság számára, vagy inkább mondjuk úgy: a piacgazdaság számára. A „hasznos” ebben az esetben majdnem mindig „rentábilist” jelent, vagyis a profit szempontjából hasznot hozót. Egyszóval: ”alkalmazhatót”( a kizsákmányolható kifejezés mégis kicsit rossz ízű lenne)

    Nehéz eldönteni, hogy sírjon az ember vagy nevessen, amikor azt látja, hogy az állandó, kiirthatatlan, sőt növekvő állásínség idején arra kényszerítik a több milliónyi munkanélküli mindegyikét- méghozzá, minden hét, minden hónap, minden év minden munkanapján- hogy „hatékonyan” és folyamatosan keresse a nem létező munkát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  7. “Az állam szociálisan érzékeny, de ellensége az osztályharcnak. Az államon belül a munkaadók és munkavállalók természetes ellentétének problémáját nem úgy kívánja megoldani, hogy a nemzetet megosztva valamelyik csoport mellé áll, hanem az érdekeket és az erőviszonyokat a maga szuverén egységében kiegyensúlyozni kívánja. Ez az állam kizárólagos feladata, hiszen csakis az állam képes felülemelkedni a csoportérdekeken.”
    Beníto Musslini
    Erre mondjátok, hogy nem fasiszta mintára építi Orbán a viktatúráját!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  8. Viviane Forrester: gazdasági horror

    És működésbe lép az évszázados alapelv: funkció nélküli embernek nincs helye az életben. A funkciók pedig egyre nagyobb sebességgel tűnnek el, visszavonhatatlanul, miközben az elv tovább él, tovább, csakhogy most már nem építő, hanem romboló elemévé válik az emberi közösségeknek, életeknek

    A közömbösség hozza létre a legtevékenyebb és kétségkívül leghatalmasabb pártot. A közömbösség teszi lehetővé a durva adóbehajtásokat, a legvégzetesebb, legsúlyosabb elhajlásokat. Tulajdonképpen a közömbösség vezet odáig, hogy az emberek tömegesen csatlakoznak egyes rendszerekhez: ennek aztán jól ismerjük a következményeit.
    Az igazi hatalom ugyanis nem azonos a politikai vezetéssel. Az igazi hatalom jól elszórakozik a vezetőkkel, akiket leggyakrabban ő maga állított az előtérbe, hogy dróton rángathassa őket, de sohasem bukik velük.
    Ezekről az eleven erőkről a multinacionális vállaltok vezetőiről úgy beszélnek, mintha szörnyű bátor legényekről, akik merészen vállalnak minden kockázatot, valóságos kalandorok ők, akiknek veszély az életelemük, közben a metróvezető nábobok a sehonnai véglegesített postai alkalmazottak felháborító biztonságban élik fényűző életüket. Azért hívják eleven erőknek, mert azt feltételezik róluk, hogy állásokat teremtenek, amelyeket aztán szétosztanak. E nemes cél érdekében számtalan támogatásban részesülnek és fel vannak mentve az adóterhek alól.
    Furcsa hogy egy állam azon mesterkedik, hogy a lehető legsikeresebben kivonuljon az egészségügy az oktatás a lakásügy problémáinak megoldásából méghozzá azzal a jelszóval, hogy nem kifizetődő
    Mert társadalmunkban a munka piaca nemcsak egyszerűen zsugorodik, hanem már szinte meg is semmisült. Munkához jutni szinte minden ember számára nehéz, majdnem reménytelen feladat, de a fiataloknak és főleg a „kényesnek nevezett külvárosok fiataljainak semmi reménye sincs arra, hogy valaha is joguk legyen a munkára. És a munka jogának elvesztésével az életben maradás esélye is egyre jobban távolodik tőlük.
    A politikai pártok összeugraszthatják a szegényeket a szegényekkel, uszíthatják az elnyomottakat az elnyomottakra az elnyomóik és az elnyomás helyett, akkor is s szegénységet veszik célba és tagadják meg.
    Milyennek képzeled az életedet 10 év múlva az egyik igy felelt Még azt sem tudom mi történik a hét végén

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. Viviane Forrester: Gazdasági horror. 1996

    A munka elvesztésétől való szorongás a társadalmi ranglétra minden fokán jelen van. A munka elvesztését minden szinten nyomasztó megpróbáltatásként élik át, amely mintha meggyalázná annak az identitását aki elszenvedi.

    Hihetetlen, milyen gyorsan elvesztheti az ember a lába alól a talajt, milyen szigorúvá tud válni a társadalom, és mennyire nincs menedék amikor az ember védtelen.

    De az már örültségnek vagy előre megfontolt perverzitásnak tűnik, hogy valakit megbüntessenek, utcára tegyenek azért, mert nem volt képes kifizetni a lakbért, mivel nincs munkája, miközben a munka mindenütt bevallottan és hivatalosan hiányzik, vagy mert a munkájáért túlságosan keveset fizetnek.

    Közkedvelt mulatság azoknak a veszedelmes ragadozóknak, vagyis munkásoknak és alkalmazottaknak az ócsárlása is, akik béremelést merészelnek követelni, a követelés már önmagában is szemérmetlen hivalkodás. Tegyünk egy próbát: hasonlítsuk össze a munkások által követelt fizetésemelések összegét- amely mindig ádáz vitát gerjeszt, és az árfolyamcsökkenésre gyakran vissza is utasítják- azzal az összeggel, ami egy gasztronómiai rovatban egyetlen fogás ésszerű éttermi ára. Ez az ár három négyszerese a vágyott fizetésemelésnek.( Kihelyezett kormányülések ebéddel –kolbászos csomagok ingyen bor- mintha a 1800-1900 években lennénk ahol a földesúr megvásárolja a szavazatokat nem változott a világ közpénzekből mulatnak míg a vállalkozó a saját maga által termelt nyereségből írja le)

    Régen folynak a kísérletek, hogy az ország egyik részét a másik ellen uszítsák (k-ny vagy akár jobb-bal oldal, méghozzá úgy hogy az utóbbit (egyiket) felháborítóan kedvezményezettnek kiáltják ki, miközben a valódi kedvezményezetteket meg sem említik, legfeljebb azért, hogy a nemzet megmentőinek titulálják őket. Ezekről a nemzet megmentőiről a multinacionális vállalatok vezetőiről úgy beszélnek mint szörnyű bátor legényekről, akik merészen vállalnak minden kockázatot, valóságos kalandorok ők, akiknek veszély az életelemük.. közben a metróvezető nábobok és a sehonnai véglegesített postai alkalmazottak (? Tanárok, orvosok, bányászok, ápolónők, stb) felháborító biztonságban élik fényűző életüket. Azért hívják a nemzet megmentőinek, mert feltételezik róluk, hogy állásokat teremtenek, amelyeket aztán szétosztogatnak. E nemes cél érdekében számtalan támogatásban részesülnek, és fel vannak mentve az adóterhek alól. Pedig szinte alig hoznak létre új munkahelyeket (a munkanélküliség nő) és a nekik juttatott kedvezmények ellenére gőzerővel bocsátják el az embereket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  10. Kedves Hitetlenek!

    Már megint tévedni tetszenek. Mi nem kergetünk álmokat, mint Önök. A tények magukért beszélnek. Nézzük a makacs tényeket.
    A talpra állás költségvetését fogadta el az Országgyűlés 2010 decemberében. A büdzsé a gazdasági növekedési, adócsökkentési, foglalkoztatás növelési és a pénzügyi stabilitási értékeket képviseli – közölte a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel. A 2011-es költségvetés az első lépés, amellyel Magyarország ismét a térség egyik gazdaságilag erős államává válhat – tartalmazza az NGM közleménye. „ Ilyen költségvetése, se Magyarországnak, se az európai unió egyetlen országának, még nem volt, nincs és nem is lesz.
    “Mi még Kínával is versenyképesek leszünk, ha végig tudjuk, ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam” és most néhány szót az elkövetkező tervekről
    - 2011 Nem elég korán kezdeni címszóval bevezetik az óvodákban a képfelismerést. Orbán Viktort a Mikulás, Gyurcsány Ferencet pedig az ördög képében mutogatják a gyerekeknek.
    - 2011 Nagy ünneplés közepette a tervezettnél 9 évvel korábban átadják az 1 milliomodik új munkahelyet http://www.youtube.com/watch?v=t4BhwUByhGw&feature=related
    - 2011 bevezetik a devizahiteleseknek a „Majd holnap” csomagot, ami által, aki igénybe veszi, az 2015-ben fogja a többszörösét visszafizetni, mint eredetileg.
    - 2012. A Szél Kálmán tervet kiegészítik a Jupiter törvénnyel (amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek) és a „szálka gerenda” törvényekkel (más szemében a szálkát sajátunkban a gerendát sem)
    - 2012 Nem csak az adóbevallás, de az alaptörvény is el fog férni egy söralátéten, mivel csak két pontja lesz.
    1 § A NNV-nek mindig igaza van. (Nemzetünk Nagy Vezére)
    2 § Ha nincs igaza a NNV-nek akkor automatikusan életbe lép az 1 §
    - 2012 Bayer Zsoltot felterjesztik egyszerre Irodalmi és Béke Nobel díjra. (mit nekünk Nobel bizottság) Hogyan küzdhet a közös célokért a jobb és baloldal, illetve az Én szeretem a zsidókat, című sci-fi művéért.
    - 2012. Sikerült letárgyalni, hogy Egyiptomba homokot szállítsunk.
    - 2012 A szép magyar nyelv minél szélesebb megismertetése érdekében a Kazinczy- díj mellé megalapítják a „Nemzett Gojostola” díjat melynek fővédnöke Schmitt Pál.
    - 2012. Minden reggel 6 órakor, déli 12 órakor és este18 órakor harangozni fognak. Mindenkinek Felcsút felé kell fordulni és 10 perces imában felolvasást tartanak a megvalósítandó jövőnkről, hogy mindenkibe tudatosuljon, jó úton haladunk.
    - 2012. A parlamentben megalakul a Nagy Árpilisi Fülkeforradalom Kérdőíves Kormánya
    - 2012. Minden, a kormány által kötött szerződést 1000 évre titkosítanak.
    - 2012. Minden általános, közép és felsőfokú iskolában, a közalkalmazottaknál és köztisztviselőknél bevezetik a kötelező egyenruhát a birkabőrből készült kacagányt.
    - 2012. Minden 18 évet elért fiatalnak le kell tennie az alaptörvényre a nagyesküt és a szívre tett kézzel, tiszta szívvel kell válaszolni a nagy kérdésre. Belépsz a FIDESZ Polgári pártba. A válasz csak egy lehet. Beeeee
    - 2013 –ra Argentin mintára az Acél országa leszünk.
    - 2013. Törvénybe iktatják, hogy a kiskorúaknak nem, de a hím ivarsejteknek lehet szavazati joguk és ezért minden választás előtt felállítanak egy spermaszámláló bizottságot, akik csakis, és kizárólagosan, az ország érdekeit képviselő Fidesz tagok által termelt (kivert) „szavazókat”, megszámlálják és természetesen a szavazatukat beszámolják.
    - 2013 –ra a külügy és a Kereskedelmi Minisztérium letárgyalja, némi nyomásgyakorlással hogy mindenki jobban jár, ha ide szállítják az olajtermelő országok az olaját és a gázt ingyen, és majd mi elosztjuk a világ számára. A nyomásgyakorlásra némi alapot ad egy régi magyar monda. Felsorakozik egymással szemben a magyar és a kínai hadsereg. A kínaiak követeket küldenek a magyarokhoz. Adjátok meg magatokat –mondja a kínai követ. Hányan vagytok? Kérdezi még a kínai követ. 100 000-re és ti kérdez vissza a magyar. Mi 100 000 000-an. Hosszú csend. Most azon gondolkodtok, hogy megadjátok magatokat. Nem- feleli a magyar vezér. Azon hogy hova temetjük a sok kínai halottat.)
    - 2015-re Kínával is versenyképes lesz a gazdaságunk (azért 2015.mert még 2014-ben lesz egy választás amit meg kellene nyerni)
    - 2015-ben minden nyugdíjas megkapja a 13 és 14 havi nyugdíját. (azért 2015-ben mert 2014-ben még választást kell nyerni majd módosítjuk 2019-re is)
    - 2015-re 35 éves munkaviszonnyal el lehet menni nyugdíjba férfinak és nőnek egyaránt, kivéve a Tűzoltókat és rendvédelmi szerveket, mert ott felemelik 70 évre.
    - 2015 a leköszönő Köztársasági Elnököt megválasztják az ENSZ főtitkárának, és egyben a NATO főparancsnokának.
    - 2016 Minden alkotmány alapja a Magyar lesz. A külföldi jogászhallgatók ide jönnek tanulni.
    - 2016-ban Svájc tőlünk kér kölcsön.
    - 2016 –ban a minimálbér 500 000 Ft lesz Magyarországon a nyugdíjasok pedig 750 000 kapnak kézhez (kivéve, akik nem lépnek vissza az állami rendszerbe, mert ők semmit)
    - 2016. roma otthonápolók fogják ellátni és segíteni, a mozgásképtelen kisnyugdíjasokat.
    - 2017-re a közös fizetőeszköz Európában a Ft-lesz.
    - 2017-ben egész Európa (mit Európa, a világ) csak a Hír tv műholdas közvetítését nézi, mert csak ott közvetítenek teljesen elfogulatlanul.
    - 2018 A Kínai, Amerikai és az európai tőkések ide jönnek céget alapítani, mert az adózásunk olyan kedvező lesz.
    - 2018-ig plusz kétmillió új munkahely teremtődik, mert a külföldi tőkések csak úgy alapíthatnak céget, ha minden cégben az ügyvezető igazgató Magyar. (természetesen előnyt fognak élvezni a most elbocsátott közalkalmazottak)
    - 2018-ban mi nyerjük a foci vb-t A Felcsút SC adja a válogatott 99 %-át.
    - 2020-ban mi rendezzük az olimpiát.
    - 2020 A 100 000 milliós Magyarország Európa legnépesebb országa lesz. (az oroszok nem számítanak) Igaz 95%-át, a ma még kisebbségnek számító sötétebb bőrszínnel rendelkező honfitársaink adják.
    - 2020 kitolják az általános iskolai tankötelezettséget 30 éves korig és kötelezővé teszik a 2. osztály elvégzését.
    - 2021. rendőrfőiskolát végzett romák fognak gátat szabni a drasztikusan csökkenő bűnözésnek.
    - 2022-ben magyar űrhajós megy a Marsra. 100 000 millió magyar húzza a nép csúzlit és az lesz az első űrhajós, aki 3-ra nem engedi el.
    - 2022 Esztergom volt polgármestere 12536. feljelentését teszi Tétényi Éva ellen.
    - Egyelőre csak eddig terveztünk, és ha nem tudjuk véghezvinni az csak azért lesz, mert, a megtéveszthető tömegek, a liberális, a baloldali, a nemzetáruló MSZP az elfogult külföldi sajtó segítségével nem engedik, hogy az elkövetkező 20 évet mi kormányozzuk végig, még ha most a 2/3 a miénk is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (20 szavazatból)
  11. Épeszű ember ezekhez a tényekként leírt véleményömlenyhez nem tud hozzászólni. vitatkozni meg pláne… Nem hittem volna, hogy ilyen cikk nyomtatásban megjelenik Amerikában ill. nehéz elképzelni, hogy ilyen gyülölködő “gyalázmányt” valaki is komolyan vesz. B.L. ön megy szemben az autópályán!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -43 (49 szavazatból)
  12. Kékesi, sehol, senki nem írta, hogy a Fideszesek között van épeszű ember. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  13. T. kékesi t.!
    Önt a vezír, vagy a honi médiahatóság küldte?
    Várni kéne július 1-ig, mert addig a Magyar Köztársaság az EU soros elnöke.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  14. Grtaula a szerzőnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  15. Bocs, gratula.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Husz János Puszita

    Nem szociálpszichológia, hanem pszichoanalízis. Orbán ( Kádár, Horthy stb. ) a “kollektív apa” a mentálisan nem felnőtt magyar társadalom számára. Ebből adódik aztán a túlzott tekintélytisztelet, a nemzetieskedés, stb. A magyarkodás nem nemzeti büszkeség, hanem túlkompenzálás. A nagyzolás nem ellentéte a depressziónak, ellenkezőleg. A depresszió másik oldala, ugyanazon az alapon nyugszik. Büszkeség csak valódi önbecsülésre építhető, valódi önbecsülés csak az igazságra, a valóságra és valódi teljesítményre.
    Az apaszerepből adódóan karizmatikus vezetőre van szüksége annak a pártnak, aki le akarja váltani a kormányt. Véget kell vetni a 20 éves ( párszáz éves? ) gyakorlatnak, ahol az állam kézből eteti az alattvalóit állami megrendelések, támogatások formájában, legyen az nagyvállalat vagy egyszerű állampolgár. Mi pedig, amíg arra várunk csak alattvalók maradhatunk, mivel függünk az államtól. Ne csodálkozzunk ha nem létezik civil kurázsi, amíg valamilyen formában mindenki függő helyzetben van vagy vaj van a fején.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  17. Husz János Puszita

    Orbán országlása kétségtelenül erősen hajaz egy diktátor jellemrajzára, de én nem tennék egyenlőségjelet a nemzetiszocializmus és a Fidesz közé. Mindenféle és fajta diktátorral mutat közös vonásokat, én arra helyezném a hangsúlyt, nem a nemzetiszocializmusra mint eszmére.
    Az alkotmány átírása mögött gazdasági célokat is vélek felfedezni. Annak idején az AB elkaszálta a Bokros csomag jó részét. Fájdalom de néhány passzus átírására szükség volt az újraelosztás csökkentéséhez. Természetesen nem indokolja a demokrácia leépítését, az más lapra tartozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Husz János Puszita

    Maslow szerint az emberi szükségletek hierarchikusan épülnek egymásra. A Maslow-féle szükségletpiramis legalsó szintjén vannak az élet fenntartásához szükséges elemi szükségletek, úgy mint éhség, szomjúság, melegedés stb. A második lépcső a biztonság utáni vágy és így tovább, a csúcsán az önmegvalósítás. A szabadság valahol középen helyezkedik el. Amíg az alapvető szükségleteket nem tudjuk kielégíteni, nem jelenik meg az igény a felette állóra. Vagyis amíg a társadalom zöme a létéért küzd, amíg összerándul a gyomra a gázszámla érkezésekor, addig a szabadság és a demokrácia nem az első helyet foglalja el a preferencia skáláján. Ezt egyes gátlástalan politikusok ösztönösen kihasználják, ugyanakkor az emberi motivációk ismerete csodákat is művelhet. A cikk szerzője nagyon jól ráérzett, mindannyian az igazságra vágyunk, minél mélyebbre süllyedünk morálisan, annál inkább szenvedünk tőle, ha nem is tudjuk mitől szenvedünk.
    Na abbahagytam a pszichológiát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  19. Kedves Laci !
    Köszönöm ezt a mélyen szántó, elemző dolgozatot. Az írásod az én lelkemet is megvizsgálta, megítélte, felrázta, és bátorította. A változásnak – mondhatnám a visszatérésnek a hazafias elődök tiszta, önzetlen erkölcsi példájához, – a magunk lelkében kell elkezdődnie. Engem is foglalkoztatott mostanában ugyanez a kérdés, hogy vajon miért nincs igazi ellenállás, összefogás, tiltakozás mindazon gyalázat ellen, amit Orbán művel ebben az országban ??? Ha sikerült is felismerni egy-egy okot, vagy területet, mégsem állt össze a kép, de úgy látom ez a cikk a igazi lényegre, a probléma igazi gyökerére tapintott. Nagyon köszönöm még egyszer ! Most már csak meg kellene találni a vissza vezető utat ahhoz az igazi erkölcsi tisztasághoz, amely az igazi belső és külső szabadság alapja! Ez igaz az élet minden területére, ha tudomásul vesszük, ha nem, akkor is !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  20. A cikkíró az amerikai Népszava orbánja, ellentmondást nem tűrően tölti füleinkbe igazságokkal kevert véleményét, mintha megtalálta volna a bölcsek kövét.
    Ott és onnan én is bátrabb lennék…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (10 szavazatból)
  21. Pikk, ugye mindezt leírhattad?
    Mondjuk kár volt, mert nem volt értelme.
    Viszont, hogy mindezt pont ma tehetted, sokunknak viszont öröm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. Elnézést, kicsit túloztam csak nyomasztott a távolról érkező rengeteg “frankó” , amikor szétszedik a fejünk fölül országot a 2/3 nevében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  23. Kedves Admin, ez megér egy üdvözlégyet, legkevesebb. :-)
    Ma egy vidám nap van. Reggeli merevedésem után újra mozog a derekam. Röhögök is, csak nem tudom, hogy kínomban, vagy vidámkodva.
    Gyurcsányunk, harcos ellenzékünk vezére újabb hülyeséggel jelentkezett.
    http://nol.hu/belfold/gyurcsany_ismeri_az_orban-kormany_hibait
    Minek is megbuktatni Orbánt? Ugyan már! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. Gonoszka!

    Szerintem Gyurcsány helyesen beszélt az ő helyzetéből!
    Nem igazán tehetett mást ebben a pillanatban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. gets, úgy tűnik, más véleményen vagyunk.. Előfordul ilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Drágajó KÉKESI kollega.
    VAN megoldás a problémájára : Ne olvassa el ezeket a véleményeket.
    Mi se olvassuk az alávaló Kurucinfót meg szentkoronaradio.hu és egyébb náci oldalakat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Kedves Hazafi, mindig nagy örömmel olvaslak! Egyetértek Veled, hogy magadra vetted a cikk megrovó szavait. Igen! Ez az utunk!
    Nincs másképp megújulás, szellemi felemelkedés, csak ha mindenki egyesével magába néz, megbánja, amit rosszul tett, s megpróbálja másképp, jobban csinálni. Ez egyszerű, de rohadt nehéz, szemben az árral.
    Viszont csak ez vezet el ahhoz, hogy megváltozzon Magyarország szellemisége. A korrupt, lusta és tanulni nem akaró szellem hozzánk van kötve minden egyes blicceléssel, minden egyes csúszópénzzel, minden kis hazugsággal, minden apró kicsi csalásunkkal.
    Sokkal romlottabb az a csoport/társadalom, ahol mindenki szinte közmegegyezéssel tesz egy kis rosszat, mint az, ahol kevesen, a köz elítélésével tesznek nagy rosszat.
    S akkor is meg kell változnunk, ha mások nem teszik: magunk miatt!
    Aki nem akarja tudni, hogy hol kezdődik a rossz (bennünk), az meg fogja tudni, hol végződik.
    Keserves lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  28. Igaz, igaz, de féligazság.
    Kedves Bartus László!
    Nagyon hiányolom, hogy Magyarország mindig mint önálló, független identitás van bemutatva, holott, a világon minden mindennel összefügg.
    Többek közt Amerika és az Eu szerepe nélkül ma nem tartanánk itt.
    Nekik is megéri, nemcsak a magyar korrupt.
    Ha ennyit foglalkozna Bartus László Amerikával is, mint amennyit Magyarországgal, akkor róluk is írhatna dögivel ilyen cikkeket.
    Innen nézve pl. Obama az antikrisztus.
    Sok kis antikrisztus korát éljük…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  29. Kit érdekel az USA magyarul.
    Akit meg érdekel. olvassa, van elég angolul.
    A magyar korrupció elsősorban minket érint, nem mást.
    Más vásott kölyke nem érdekes, amíg az enyém nem bír magával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  30. ööööö …. nem értek maradéktalanul egyet.

    A fasiszta állam épülésével igen … valószínűleg az amerikaiakat is be lehetne etetni …. azért … a terrorizmus ürügyén egy-két orwelli intézkedést ott is bevezettek …. pl a biometriai azonosítást … A magyarországi intézkedésekre is lehet magyarázatot találni. A baj ott van, hogy sokan nem értették a mondott magyarázatok mögött lévő valódi magyarázatokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. Pont erről beszélek álnaív,
    a te vásott kölyköd a szomszéd vásott kölykétől tanulja az életet… S ha felnőnek, a szüleiknél is önzőbbek lesznek, mert a példa hat, s nem a hegyi beszéd.
    Amiről meg te beszélsz, az a “hát őrzője vagyok én testvéremnek?” , gyk. káini gondolat.
    ŐRZŐI VAGYUNK!
    Ha Bartus László nem így gondolná, akkor te ma nem olvasnád őt, mert Floridában a tengerparton eregetne papírsárkányokat a kislányával az AN-re fordított pénzéből!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  32. Én is szóltam ez a Gyurcsány nyilatkozat a hátba szúrása azoknak, akik kiálltak mellette. Ti csak ugráljatok, nekem nem sürgős, ez még nem az én pecsenyém..
    Hogy én milyen jól láttam ezt az embert! (5 minus.)
    Már jó néhányszor le lettem ugatva a véleményemért. (6 minus
    Nem tévedtem. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  33. Hatalom és dicsőség

    http://hetivalasz.hu/uzlet/hatalom-es-dicsoseg-38129/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  34. P.G.
    Akkor röviden. A saját hülyeségünket más hülyeségére mutogatás nem menti és főleg nem is oldja meg .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Bálnatenyésztő

    Elemezhetjük a politikusokat, a sajtót, a pártokat meg az intézményeket, de a legnagyobb hiba mégiscsak az alapanyagban van, azaz a választókban.
    Nagyon sokan élnek az államból. A nyugdíjasok, a közalkalmazottak és primitív közharag jolly-joker célpontja a különféle segélyekből élők.
    Nagyon kevesen vannak, akiknek BL üzenete valódi üzenetet hordoz.
    Nem vagyok benne biztos, hogy ennek van(nak) felelőse(i).
    Sajnos abban sem, hogy létezik mindenki számára elfogadható megoldás.
    De agyalok rajta ezerszerezerrel és másokat is erre bíztatok, hátha…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. Kedves Én szóltam,

    Amerikát és Magyarországot ne hasonlítsuk össze – úgy értem az említett szempontból ne. Nemcsak a nagyságrendek miatt. A két mentalitás ég és föld. A magyar ember azért nem tanul semmiből, azért nem változik, mert azonnal felmenti magát, hogy mindenhol így van, sőt még rosszabbul, és nem ő tehet róla. Ez egy nagy hazugság. Nem így van. Amerikának is vannak problémái, de nem ilyen alpári szinten, hogy pénzt adhatnak a rendőrnek, orvosnak, stb.. Az itteni korrupció bűnözés, amit a társadalom elítél, szigorúan büntetnek, nem a rendszerbe illesztett normális működés, hanem bűncselekmény. Az emberek nem úgy tekintenek rá, hogy milyen jó, ha lefizethetem a rendőrt, kevesebbel megúsztam. És az emberek lelki korrupciója is ezzel arányban sokkal kisebb.
    De szándékosan nem akarom, hogy ebbe az irányba menjen a magyar viszonyokról való gondolkodás, mert a magyar ember, azonnal elemében érzi magát, ha másokról beszélhet, és részinformációiból máris összerakja, hogy ő semmiről nem tehet, mások sokkal rosszabbak nála. Ami nem igaz, de felment minden felelősség alól. Ha a magyaroknak valaki pozitív példát mutat más ország emlegetésével, akkor frusztráltak lesznek, és szidniuk kell, vádolni azt az országot, amely már megtanulta azt, amit ők még nem.
    Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  37. Bálnatenyésztő:
    “Nagyon sokan élnek az államból.”
    Ez nem igaz. Ha ebből akar utána levezetni bármit, az eredmény hibás.
    Az állam szolgálatában állók látnak el olyan feladatokat, amit a közösség rájuk bízott és hajlandó ezért fizetni adó formájában.
    Ellenben igaza van, kevesen értik, miről ír B.L. Mert a jelenlegi magyar társadalom többsége primitív ösztönlény.
    De nem elég, hogy hülye, de a végletekig önző a saját egyéni érdekeit minden elé helyező.
    Melyik nyelvben van még olyan szólás, hogy a saját anyját eladná 10 fillérét?
    Szolidaritás egy magyarban? Ugyan. Erre még saját szavunk sincs.
    De nézze az elmúlt év történéseit.
    Aggódunk mindenkiért, az orvosokért, a rendőrért, a tűzoltóért, vasűtasért és még sorolhatnám.
    És a pedagógusokért? Jobb esetben egy vakhang se, de inkább a “kisember” is
    rúg beléjük egyet.
    Mit gondol mi lesz így a “nemzetből”?
    Ki merem jelenteni, mert élesben tapasztalom, ma Magyarországon a tudás átok, bélyeg és kitaszítottság jár érte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  38. Köszönjük a munkáját!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. Hanna, mindenfelé hiányolnak. Micsoda kapós vagy ! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. Idióták persze nem értik, de Gyurcsánynak igaza van.
    Minek megbuktatni Orbánt, ha nincs kormányképes alternatíva.
    Gyurcsány nem hisz abban a baromságban, mint Mesterkéltházy, hogy 14-ben leválthatja az MSZP a Fideszt.
    Csak a hülyék nem értik, hogy miért is nem.
    Amúgy ezt nyilatkozta Gyurcsány:

    “A mostani nehézségek fő oka a tavalyi felelőtlen és igazságtalan adócsökkentés” – hangsúlyozta a volt kormányfő, aki szerint “ilyen kiterjedt szociális tiltakozás Magyarországon évtizede nem volt”.

    Gyurcsány Ferenc ugyanakkor lényegesnek tartotta a kormányzati stabilitást, mert szerinte az “fontos érték”. Úgy fogalmazott, hogy a kormány “töltse ki a három évét”, és ne akarja senki a megbuktatását. Hozzátette: “nekünk pedig ezt a három évet arra kell kihasználnunk, hogy átalakítsuk magunkat”, tudjanak a szocialisták “kormányzóképes arculatot” nyújtani és felkészüljenek a kampányra. “Nagyon remélem, hogy az MSZP tagja leszek három év múlva is” – tette hozzá.

    Gyurcsány Ferenc szerint a ciklus közepéig folytathatóak a párton belüli viták, de a ciklus második felében “egyre kevésbé magunkkal, hanem a politikai riválissal kell foglalkozni”. A június végi pártszavazással kapcsolatosan megjegyezte: biztosan lesznek olyan kísérletek helyi és egyes országos vezetők részéről is, akik “arra fognak törekedni, hogy távol tartsák a tagokat a szavazástól”.

    “Engem nem zavar” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, rámutatva: azt ugyanis mindenképpen megtudják, hogy hány aktív tagja van a pártnak és közülük hányan támogatják a változásokat. “Azt remélem, hogy sok ezren elmennek a pártszavazásra” – jegyezte meg.

    Kérdésre válaszolva – mi a véleménye arról, hogy Kövér László házelnök csökkentette az alkotmányozásban részt nem vevő szocialista és LMP-s parlamenti képviselők fizetését? -, azt mondta: “ha Kövér elnök úrnak ez bármilyen fajta politikai elégtétel vagy személyes öröm, akkor azt kívánom neki, hogy ez legyen élete legnagyobb politikai elégtétele és öröme”. Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP és az LMP képviselői nagyon helyesen döntöttek, amikor nem vettek részt az alkotmányozásban – szerinte “stratégiai értelemben” az elmúlt egy év legfontosabb döntését hozták meg -, s azt reméli, hogy a képviselők “méltósággal tudomásul veszik” a házelnök döntését.
    http://adozona.hu/aktualis/20110601_.aspx#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_6_1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. András, nem lenne a leírtakkal gond, ha a repülőn csak a politikusok ücsörögnének és kiderülne leszálláskor, hogy alkalmatlan a pilóta.
    Csak sajnos mindannyian a gépen ülünk.
    Ha pontos az idézet, akkor hasonlóan cinikus, mint a másik oldal, mert a civilektől, az arctalan tömegtől várja a piszkosmunka elvégzését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  42. Kedves Admin,
    egyetértek azzal amit írtál, én nem is erre céloztam, hanem arra, hogy globális összefüggésekben is kellene láttatni a dolgokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  43. Kedves Admin,

    Hanna néven is megjelent egy duplikátum, akitől elhatárolódnék… :)
    -
    Kedves Gonoszka, az a Hanna fentebb nem a régi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. Hanna kedves, a nevet lehet váltani, tetszés szerint.
    Utána viszont a rendszer nem ugrik vissza az eredetire.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos