Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Diktatúra egyenes adásban 2011. május 30. hétfő 22:47

  • Hozzászólások(108)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Diktatúra egyenes adásban

(Az elolvasáshoz kétnapi hideg élelem ajánlott, ez egy szabadidős program. De az összefüggéseket több cikkben nem lehet megírni, csak egyetlen tanulmányban. Emiatt elnézést kérek a terjedelem miatt. Talán nem lesz unalmas. BL)

.

Hiába reménykednek egyesek. Magyarország hosszú időre reménytelen hely marad. A lakosság közömbösen figyeli, hogyan épül a diktatúra, amely egy mai köntösben megjelenő, de az alapvető jellemzőket tekintve fasiszta állam lesz. Ebben áll újszerűsége: míg a különböző szélsőjobboldali mozgalmak csak másolják, külsőségeiben is a régi fasiszta vagy náci rendszereket utánozzák, Orbán Viktor egy merőben új típusú fasiszta államot hoz létre. Jellemzője az, hogy ugyanazokat az elveket korszerű, modern formában, a demokrácia látszatát megőrizve valósítja meg. A parlament és az ellenzék szerepéről semmivel nem gondol jobbat, mint Mussolini, de a demokráciát ugyanolyan károsnak tartja, mint szellemi elődei. Erre nem csupán következtetni lehet, ezeket az elveit több alkalommal ki is fejtette. A politikai ellenfeleket ő is a nemzettől idegennek mutatja be. A jogállam, a demokrácia, a parlamentarizmus lebontását azzal indokolja, hogy a nemzettől idegen erőknek a hatalomtól való távol tartása nemcsak indokolt, de szükséges, ami minden árat megér, velük szemben minden eszköz felhasználható, megengedhető. A régiekhez hasonló világ-összeesküvést vizionál, amelyben ellenfelei tudatosan és előre megfontolt szándékkal dolgoznak az ország kirablásán, a magyar zemberek rabszolgasorsba döntésén.

De sikerült elérnie, hogy mind emellett a demokratikus látszat megmaradjon. Ez annak köszönhető, hogy mind a demokratikus pártok, mind a demokratikus sajtó, mind az igazságot szerető szegény magyar nép, velejéig korrupt: próbálja megtalálni helyét a nemzeti együttműködés rendszerében. Addig megy el, amíg nem kerül veszélybe a fizetés, az állás, a kocsi, a juttatások. Orbán pedig „a mindenki ellenünk van, aki nincs velünk” elve alapján eltűri mások létét, de semmiféle beleszólást nem enged a történésekbe, szerepük mindössze annyi lehet, hogy cserébe a demokrácia hamis látszatát kell nyújtaniuk, de a rendszert nem szabad veszélyeztetniük.

Előbb létrejött tehát a nemzeti együttműködésben a „közmegegyezés”, mint a kádári diktatúrában. „Nemzeti együttműködés rendszere” – ez éppen ezt jelenti. Az elnevezés telitalálat, a nép megalkuvó, korrupt lelkületére épít, Orwell se találhatott volna ki jobbat. Mindenki együttműködik a fasiszta állammal, az ellenzéke is, mindenkinek kijelölt helye van, ahol túlélhet, ha legitimál. A korrupt lélek az orbáni diktatúra oszlopa, amely garantálja, hogy évtizedekre berendezkedhet Magyarországon egy új típusú fasiszta állam. Az orbáni diktatúra rendkívül erős lábakon áll. Mindennél erősebb lábakon. A korrupción. Magyarországon ez a legszilárdabb alap, amire építeni lehet.

Szembejött a kapitalizmus

Minden diktatúra alapja hazugság. Az a hazugság, hogy van valahol egy hatalom, amely el akarja venni a zemberek megélhetését, munkáját, hazáját. Holott, amivel Magyarország népe szembetalálta magát, az nem más, mint a kapitalizmus, amelyre a rendszerváltás előtt oly igen vágyakozott, de amire senki nem tanította meg. Az osztrák életszínvonal vonzó álom maradt, de ami azzal jár, az nem kellett. Bizonyos magatartásformák ellentétesek a kapitalizmussal, a demokráciával, és a magyar nép ezekről a mai napig nem mondott le. Bizonyos értelemben soha nem nőtt fel.

A kapitalizmus és a demokrácia ezért nem elég szilárd, megvédésére nincs elég erő, nincs kellő akarat. Nem kompatibilis a néplélek a kapitalizmussal és a törvényre épülő demokráciával. A vele járó követelményeknek nemcsak nem tud, nem is akar megfelelni a magyarok jelentős része. Nem ismerik fel, hogy ennek hiánya mekkora veszteség. A nacionalista és szélsőjobboldali befolyás alatt álló történelemtanítás nem mondta el, hogy a kapitalizmus és a polgári demokrácia bukásának következménye vagy egy baloldali kommunista diktatúra, vagy egy jobboldali fasiszta diktatúra. A lényeget tekintve a kettő között nem sok különbség van, ezért felismerhetők bizonyos kommunista elemek a fasiszta diktatúrákban és fordítva. A hazugság alapja minden esetben az, hogy a piacgazdaság, a pénz uralma, a demokrácia olyan erők uralmának ad teret, amelyet a munkás, a zember, a nemzet, nem tud kontrollálni, képtelen befolyásolni, amely föléje magasodik, idegen célokat és érdekeket szolgál. Ahelyett, hogy valaki megtanítaná, hogyan kell a kapitalizmust használni, jogállamban élni, a misztifikált ismeretlen „idegen” uralmat diabolizálják.

Ezért ezzel szemben a munkások, a zemberek és a nemzet érdekeit megvédő rendszert hoznak létre. Ennek ürügyén építenek diktatúrákat. Nem drága ár ezért kiüresíteni a demokráciát, felszámolni a parlamenti váltógazdálkodást, felfüggeszteni a piacgazdaság és a pénz törvényeit, a jog uralmát, hogy ezt a kontrollálhatatlan „idegen” hatalmat megszüntessék.

Egy cinikus vezér, amely ezt a kódot csak használja, nem veszélyes. Orbán viszont veszélyes, mert hisz benne, hogy ez így van. Ezért ösztönösen tesz „jó lépéseket”, amelyek logikusan következnek ebből a gondolkodásból. Az őrült rendszer része, hogy az IMF ellen szabadságharcot hirdet, a pénz ellen prédikál, a bankokat sarcolja, a kapitalizmus alapját jelentő fogyasztás helyett munka alapú társadalomról beszél. Közmunkaprogramra épül a magyar felemelkedés, népi kohók születnek az élet minden területén. Szerezzük vissza önrendelkezésünket, ez a jelszó. Vajon kitől? Önellátó országot szervez, ássunk saját kutakat, neveljünk csirkét, az Unión kívül is van élet. Mindenkit dolgozni küld, diplomásokat a gátakra és a seprűhöz. Őszinte a felháborodása, amikor elmebeteg és orwelli rendszerét kritizálják: személyében és intézkedéseiben a magyar népet támadják és alázzák meg. Ezt őszintén hiszi is, hiszen ő a magyar nép az ellenséges erőkkel szemben. Küldetéstudata jogosítja fel mindenre. Az is szervesen következik ebből a gondolkodásból, hogy mindenki vállaljon áldozatot, adjon az államadósság elleni alapba, mondjon le egyhavi fizetéséről és nyugdíjáról.

Az amerikai példa

A kapitalizmus és a szabadságra épülő demokratikus állam azonos tőről fakad. Egymásból következik a kettő. A kapitalista “fenyegetés” elhárítására le kell bontani a demokráciát. A kapitalizmus a szabadságra épül (még akkor is, ha a munkavállalók ezt rabságnak érzik). Minden antikapitalista rendszer lényege viszont az elnyomás. Szociálpszichológiai kutatás tárgya lehetne, miért tűri a magyar nép az elnyomást. Miért nem kell nekik inkább a szabadság? Azért, mert a magyarokat alattvalókká lettek, nem polgárok. Az állam felettük áll, nem őket szolgálja. Elképzelem, amint Amerikában a republikánus párt elfoglalja a közszolgálati rádiót és televíziót, majd beülteti a Fox News legvéresebb szájú riportereit, akik republikánus propagandát közvetítenek közszolgálat címén az adófizetők pénzén. Vagy azt, hogy felemelik a legfelsőbb bíróság tagjainak számát, az új helyekre saját embereiket ültetik, és alkotmányossági döntéseknél így garantálják a szavazattöbbséget. Ilyen csak Rejtő Jenő regényeiben létezik. Ja, és a mindenkinél okosabb, büszke Magyarországon.

Látom, ahogy Amerikában már gyermekkorban megtanítják mindenkinek, hogy a nemzet a szabadsággal és a demokráciával azonos. Nem az ellenkezőjével. Memorial Day napján azt mondták a kislányomnak, hogy a veteránok, a hősök a sajtószabadságért áldozták az életüket. El tudja ezt valaki képzelni Magyarországon? A gyermek először volt büszke az apjára, hogy újságíró. Hallott valaha olyat bárki Budapesten, hogy a sajtószabadság olyan fontos, hogy azért akár meg is kell halni? Hogy az olyan érték, amiért a jövőben is késznek kell lenni feláldozni akár az életünket is? Tetszenek ezt hallani magyar újságírók, akik a sajtószabadság felszámolása után azzal vannak elfoglalva, hogy az ezüsthajós Káel Csabával, mint komoly közéleti szereplővel készítsenek seggnyaló interjút a Népszabadságban, és nem kérdezik meg, hogy a börtönt, azt hogyan tetszett megúszni? Az ne tévesszen meg senkit, hogy ma még bármit meg lehet írni. Ez már nem jog, hanem kegy.

Amerikában a független sajtó nem egyenes adásban közvetítené a diktatúra kiépítését, hanem az első napon, arra szólítaná fel a népet, hogy menjen az utcára, ragadjon fegyvert, és élete árán is védje meg a hazáját, a jog uralmát, a demokráciát és a szabadságot. Nem a demokrata az „idegen”, hanem az, aki a demokrácia ellen tör. Igaz, itt az antiszemitizmus nem a nemzeti identitás központi eleme. Felszólítanának, hogy tekintsen mindenki a nemzet hőseire, a hősi halált halt veteránokra, akik életük árán teremtették meg ezt a szabad országot. Legyenek méltóak hozzá, és életük árán is védjék meg azt, amit úgy hívnak, hogy Amerika. Nem úgy beszélnének, mint a Charta-tüntetésen Gyurcsány Ferenc, aki csitította és nyugalomra intette a hallgatóságot, pedig amúgy még ő a legradikálisabb ellenálló az országban.

Úgy viselkednek a magyarok, mintha nekik nem lennének olyan hőseik, mint az amerikaiaknak, akik irányt mutatnának nekik: „kik szabadon éltek, haltak, szolgaföldben nem nyughatnak”. Kell ennél több? A magyar ősök most szolgaföldben nyugszanak. Ennek az embernek van képe március 15-én beszédet mondani, amikor azokat a szabadságjogokat veszi el, amelyekért akkor harcoltak, később sokan az életüket áldozták, meghaltak. Egyebek mellett a cenzúra (és öncenzúra) eltörléséért, amit nálunk soha nem vettek elég komolyan. Hajtogatják az ünnepeken, hogy ne menjünk a cenzorhoz, de soha nem értették meg, és nem vették komolyan azt, amit ez jelent. Egy amerikai számára ennek súlyos jelentése van. Orbánt el kellett volna kergetni onnan. Nyissanak neki vízágyúval utat. Legyen világos, hogy miről van szó.

Azért lehet a szélsőjobbé az utca, mert a demokraták gyávák. Vissza kellene foglalni. Az utca mindig a szabadságukért küzdő forradalmároké volt. Sokan azt hiszik, hogy nincs rosszabb egy felkelésnél, azt kell elkerülni. De igen, van annál rosszabb: szolgaként, alattvalóként élni egy alávaló, elmebeteg diktatúrában évtizedeken át. Ez a legrosszabb. Ráadásul egy demokratikus Európa közepén, amely alig várja, hogy elkergessék ezt az eszelőst. Ez még csak az alkotmányos vagy demokratikus rend megdöntése sem lenne, mert se alkotmány nincs, se demokrácia. Ha felkelnének, egy puskalövés nélkül, két nap alatt söpörnék el Orbán koszos, rühes fasiszta rendszerét. Most még. Tíz év múlva már nem. Vagy rákényszerítenék arra, hogy felejtse el a fülkeforradalmat, demokratikus viszonyok között kormányozza az országot négy évig, aztán majd döntenek a választók (ha addigra lesz valami alternatíva). Egyenlő feltételek mellett. Ehelyett mindenki a sunyi alkalmazkodást választja, ezért ebben fognak nyögni tíz vagy húsz évig.

Ez ugyanis magától nem fog megváltozni, ezt választáson leváltani nem lehet. Orbán kizsigereli a népből a hiányzó pénzt, látványos stabilizációt fog elérni. Fasiszta elődeihez hasonlóan lesznek gazdasági sikerei, mindez majd őt, és a Lipótmezőről szalasztott rendszerét fogja igazolni. Jegyezzük meg, hogy stabilizációt a demokrácia felszámolása nélkül, és a törvények betartásával is lehetett volna csinálni. Ez nem a cél, hanem az eszköz. Hogy mennyien döglenek bele, az nem számít. Még tapsolni is lehetett volna, hogy elejét veszi bizonyos visszaéléseknek. De itt nem ez zajlik.

Nincs külső katonai erő, amire támaszkodik a diktatúra menetrendje. Egyedül a magyar nép korrupt, haszonleső lelkülete, gyávasága tartja hatalmon a nemzeti együttműködési rendszerét.

Az ellenzék ingyenjegye

A demokraták bambulják az ATV-t, ott vezetik le az adrenalint, ahelyett, hogy felgyújtanák ezt a tévét, miután a Heti Válasz megírta, hogy „megnemtámadási szerződést” kötnek a Fidesszel. Egy erkölcsi forradalom mindig a kollaboránsokkal számol le először, akik az orruknál fogva vezetik a népet, és kiszolgálják az elnyomó rezsimet. A Heti Válaszban ők maguk elmondják, hogy nincs Fidesz-ellenesség a köreikben. Bravó. Ez az ellenzék televíziója. A féleszű MSZP ezeknek lopott ki kétmilliárdot az államkasszából, azon a címen, hogy a hazai turizmust népszerűsítik. Ahelyett, hogy demokratikus formában, pályázati úton hozzáférhetővé tették volna, és megerősítették volna a szabad sajtót, ami a lelke, oszlopa a demokráciának. Amerikában ezt tudják, Magyarországon nem. Évtizedek óta dugipénzekkel alázzák meg a sajtót, miközben összezavarják a tiszta piaci viszonyokat. Gyurcsány Ferenc, a legfelvilágosultabbnak tartott demokrata sem érti ezt, a látóköre egy blogig terjed.

Ezzel bekényszerítették a liberális újságírókat egy szekta szellemi korlátai közé, ahol olyan megfigyelés alatt tartják őket, mint a III/III fénykorában. Kiszolgáltatták őket a Vidám Vasárnap legjobb röhögőinek. Miközben ezeknek semmiféle liberális vagy baloldali elkötelezettségük nincs. Dicsekednek a Fideszhez fűződő világnézeti azonossággal. Azt mondja a hírigazgató, hogy üzleti érdekből maradnak ellenzéki televízió. Ezek ingyenjegyeket küldenek alázatosan a diktátornak Gera meccseire, hogy szíveskedjen helyet foglalni a díszpáholyban. Ahelyett, hogy a letartóztatását követelnék Schmitt Pállal együtt. Rózsa Pisti, az ATV vezérigazgatója, együtt sörözik Orbánnal, ahogyan a Heti Válasz írja, „kulturált párbeszédet” folytat a jövő diktátorával. Állítólag azért, mert mindketten 1963-ban születtek. Én biztosan azért nem vagyok közöttük, mert én 1961-ben születtem.

Az ifjú hírigazgató bejelenti a fideszes sajtóban, hogy az apja, aki az ATV tényleges tulajdonosa, a Fideszre szavaz, ha nincs győzelmi esélye egyetlen demokratikus pártnak sem. Speciel, én akkor is demokratikus pártra szavazok, és nem a Fideszre, ha demokratikus pártnak semmi esélye nincs. A cikkben a gyerek azt állította, hogy én az apját istenítettem. Ha így lenne, most is ott csápolnék, de nekem magasabb rendű szempontjaim is voltak az ő apjánál. Ha nem így lenne, akkor nem hagytam volna ott őket már tizenhárom évvel ezelőtt, mert már akkor is ugyanilyen korruptak voltak, mint most. Most pedig állítólag Gyurcsányt istenítem (ki tudja ezt megerősíteni?), ezért bírálom őket. Nem azért, mert az apjáék már tavaly áprilisban is a Fidesz kétharmados győzelme mellett kampányoltak a második forduló előtt. Ez az ellenzék televíziója, ők azok, akik az életüket adják a szabadságért.

Az is korrupt, aki nézi ezt a tévét, és az is, aki ezek után műsort vezet benne. Ne szépítsük, ez kollaboráció, korrupció. Petőfi Sándor melyik műsort vezetné az ATV-ben? Az Egyenes beszédet? Ahelyett, hogy a diktatúra megdöntésére biztatna, azon élvezkedne, milyen jól megmondta, milyen jól megkérdezte? Aztán lehet menni lefeküdni, aludni, holnap marad minden a régiben. És Kossuth Lajos melyik műsort vezetné? Kuncze Gáborét? Ady Endre? Ő biztos az újságíróklubban szerepelne, gondosan ügyelve Rózsa instrukcióira. Nem azt mondaná, hogy a fülembe forró ólmot öntsetek? És Amerikában George Washington? Ő melyik ellenzéki tévéműsort vezetné olyan kormányzat alatt, mint az Orbán Viktoré? Lincoln? Ő biztos valamelyik reggeli műsorban bohóckodna.

Úgy nem lesz ám vége a diktatúrának, ha fizetett forradalmárként a fél szemünket a borítékon tartjuk. Meg kell valamiből élni? Miért nem mennek el a kollégák taxisofőrnek? Bitumenkeverőknél van felvétel, pizza futárt például mindig keresnek. Nem lenne egyenesebb? Élőben közvetítik és kommentálják a diktatúra kiépítését, ahelyett, hogy megdöntenék. Viszont így havonta jön a suska. Ez a lényeg, hogy meglegyen a havi fizetés. Hogy közben egypárti autokratikus uralom van, és azt legitimálják, azt ki nem szarja le?

De ne legyünk igazságtalanok, ez nemcsak az ATV-re, nemcsak az újságírókra igaz. Mindenki ott köti meg a kis kompromisszumát, ahol tudja. Az egyik oldalon fasiszták vannak, a másik oldalon pedig korrupt, megalkuvó emberek. Mindenkinek ezer kifogása van. Akire ez nem igaz, az mutassa meg magát. Akkor ez majd rá nem vonatkozik.

Amerikában nem lehetne a magyarhoz hasonló médiatörvényt elfogadtatni, amely olyan, mint a guillotine, soha nem lehet tudni, mikor csap le. El tudja képzelni valaki, hogy a New York Times félelmében nem írhat azt, amit akar, mert akkora büntetést sózhatnak a republikánusok a nyakába, hogy annak kifizetése esetén megszűnik az újság? Erről olyan médiatestület dönt, amelynek tagjai kizárólag republikánus párthoz tartozó személyek, akik szerint ezzel nem sérül a függetlenség. És erre nem vágják pofán szó szerint azt, aki ezt mondja. Jellemző, hogy a német és amerikai lapok harsányabban tiltakoztak, mint a magyarok. Még be sem vezették a tiltó rendelkezéseket, a sajtó már betartja. A magyar sajtó legnagyobb szégyene az, hogy még be sem kell tiltani.

A gyerek is tudja

Amerikában azonnal leállna az összes újság, a közlekedés, nem nyitnának ki a boltok, nem szállnának fel a repülők, tiltakozna mindenki minden erejével, lángba borulna az ország, ha kell, mindenki Washingtonba menne. Egyetlen percig sem legitimálna és hagyna működni senki olyan fasiszta diktatúrát, mint amilyet Orbán Viktor épít. Ezt az én kislányom már tudja, amikor szívére tett kézzel énekli egész nap az amerikai himnuszt. Pedig még csak hatéves. Neki ez a hazája, és borzasztóan büszke rá. Nem más országokkal szemben, hanem azokért az értékekért, amit képvisel. Neki a nemzeti érzés nem az, hogy utáljuk a zsidót, cigányt, szlovákot, románt, és mindenki mást, hanem az, hogy a hazája olyan ország, amelyben szabadnak érezheti magát mindenki. Ahol életüket és vérüket adták, adják és fogják adni az emberek a maguk és mások szabadságáért, a demokráciáért, az emberi jogokért. Ilyen országra büszkének lehet lenni. Ezt jelenti a mindenhol lobogó amerikai zászló, nem azt, hogy utálok, lenézek és megvetek másokat. Próbálom a kislányomat magyar hazafiságra is nevelni, de nem könnyű, mert okos gyerek, és ebből eddig csak annyit jegyzett meg, hogy “Éljen a Forradalmi, Munkás és Paraszt Kormány!” De ezt röhögve ismételgeti. Én pedig szégyellem amerikaiaknak elmondani, hogy magyar vagyok, mert nem értik, miért nem tartóztatták le azonnal Orbán Viktort, amikor önkényesen felszámolta a demokratikus alkotmányt, és helyébe egy párt alaptörvényét helyezte. Amikor megszegte az esküjét és felszámolta a Magyar Köztársaságot, hazaárulást követett el. Vannak helyek, ahol ezért felakasztanák.

Az amerikai véleményt kifejezi, hogy Obama eredetileg Budapestre ment volna, de úgy elkerülte Magyarországot, mint a pestist, és elment inkább Varsóba. Ez nem szégyen? Ezt nem szégyelli senki? Azt hiszik, hogy ezt nem veszi észre senki? A magyarokon kívül mindenki észreveszi. Minden ország kormánya, sajtója, tudja ezt. Így tekintenek a magyarokra. Ez a beteg ember lejárat bennünket.

Elképzelem, ahogy Amerikában egy párt lecseréli az amerikai alkotmányt, és helyére a republikánusok ideológiáját és világnézetét tükröző alaptörvényt állít, ami kötelező lesz a demokratákra is. Mesélje ezt el valaki New Yorkban. Ez Tuskó Hopkins, Fülig Jimmy, Senki Alfonz és Orbán Viktor világa. Ha valaki ezt demokratikus országban megteszi, azt vagy börtönbe, vagy elmegyógyintézetbe zárják. Magyarországon Rejtő Jenő abszurdjának szellemében ez az ember a legnépszerűbb politikus. Olyan, mintha maga az ország lenne egy elmegyógyintézet, amit a legnagyobb bolond vezet. Aki miatt a világ legdemokratikusabb országának vezetője úgy elkerüli Magyarországot, mintha rühes lenne. Az is.

Az már említést sem érdemel, hogy önkényesen átírják a választási törvényt. Mit szól ahhoz egy amerikai, ha hátrányos helyzetbe hozzák a riválisokat? Aztán egyik napról a másikra megszüntetnek egyházakat. Képzeljük ezt el Amerikában, hogy aki a Park Street-re jár templomba az egyháztag, aki a Valley Road-ra, az nem. Ezt az állam mondja meg. Ha egy templomba vagy gyülekezetbe nem járnak ezren, az nem egyház. Mindenkinek kötelező a katolikusokhoz hasonló hierarchiába szerveződni. Jézus és a tizenkét apostol Budapesten nem lenne egyház, hanem leköcsögözött vallási egyesület.

Ez olyan rémregény, amit nem érdemes megírni, mert nem lehet eladni. Ilyet nem hisz el senki. Ha valaki egy amerikai filmet akar írni ebből, a producer azt mondja, hogy a sztori játszódjon idegen bolygón, vagy földönkívüliek foglalják el a Földet, esetleg legyen ez az Antikrisztus birodalma. Igen, ez a legjobb hasonlat: az Antikrisztus birodalma lesz ilyen. Orbán olyan, mint az Antikrisztus, Semjén olyan mellette, mint a Hamis Próféta. Ezt szolgálja a hamis egyház az ő tévéjével, de csak addig, amíg a kiemelt egyházak közé kerül, mert ha nem, egyből nyilatkozatot adott ki, hogy sérül a jogállam, nem lehet az önkényességet kizárni, és ez rombolja a felekezetek közötti viszonyt. De ha bekerülnek a jóba, akkor mindenki kinyalhatja, semmi nem sérül, azok mennek az elitklubba, akik megérdemlik.

Micsoda jellemtelen, korrupt társaság. Ezeket bambulják a demokraták éjjel és nappal. Aztán csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Ha csak a közszolgálati televíziót néznék, ami az adófizetők pénzén hazudik, ami valóban az övék, már fellázadtak volna. Nem annak kellene örülni, hogy az ATV-n a diktátor engedélyével a Szijjártón kívül mást is nézhetnek, hanem az lenne a magyarok dolga, hogy foglalják vissza a közszolgálati magyar televíziót és rádiót, mert arra milliárdokat költenek az ő pénzükből. Ahhoz van nekik közük, nem az ATV-hez, ami azért van, hogy vasárnaponként térítsenek. Ehhez kell a többi műsor hirdetési bevételnek, és tölteléknek kellenek azok az emberek, akik más műsorok miatt is odamennek.

Miért tűrik?

Az nem elégséges magyarázat, hogy ennyire megutálta az istenadta nép az előző kormányt, mert attól a demokráciát még nem kell felszámolni. Egyes verziók szerint az ok az, hogy a tiszta lelkű lakosság olyan mértékben megundorodott a korrupciótól, hogy bármit elvisel azoktól, akik ennek véget akarnak vetni. Ez már csak azért sem igaz, mert az új hatalom a korábbinál sokkal pofátlanabbul lop. Amit ők azért nem tartanak lopásnak, mert minden az övék. Fontos szempont az antiszemitizmus, mert a lakosság egy része azt hiszi, hogy ez egy magyar kormány, egy baloldali vagy liberális kormány viszont nekik mindig zsidó. Ezért helyeslik, ha „magyar” kormány olyan rendelkezéseket hoz, hogy „idegenlelkűek” ne válthassák le. Ez fasiszta elmélet, Orbán Viktor Kötcsén mondta el ennek lényegét. Ez egyik oldalról igaz, ám ez sem teljes magyarázat, mert azok sem tiltakoznak, akik meg sem értik a kódolt nácizmus üzenetét.

A kulcsszó valóban a korrupció. De nem a magyar nép korrupció elleni undora, ellenkezőleg: végtelenül korrupt volta. Ahhoz, hogy egy népnek szava legyen ahhoz, ami Magyarországon történik, ahhoz az szükséges, hogy rendelkezzen minimális erkölcsi érzékkel. Civil, polgári kurázsival, a tisztességes emberek belső szabadságával.

Az erkölcsi érzéket a korrupt gondolkodás öli meg. A korrupció nemcsak abban a formában létezik, amikor valaki pénzt fogad el ellenszolgáltatásért cserébe. Korrupció mindaz, amikor előny reményében valaki megalkuvó lesz, feladja elveit, az erkölcsi igazságot, az egyenes utat. Minden olyan eset, amikor valaki elvtelen kompromisszumot köt, ha lefizethető, megvehető, ha haszonleső, kiszolgáltatottá válik a csalóknak, mert lelke mélyén maga is hamis és csaló. A korrupt lelket könnyű becsapni ígéretekkel. Az ilyenek észrevétlenül megromolnak, hazug diktátorok áldozataivá válnak. Korrupt nép nem akar szembesülni a igazsággal, a hazugságot szomjazza, és azt elhiszi. Soha nem az elvek fontosak, hanem a számítás, haszon, előny, baksis, és a nyomában járó megalkuvás.

Ezért nem lázad a magyar ember. Nem tud lelkesedni eszmékért, nem hiszi, hogy az egyenes út a legrövidebb. Lelkileg megnyomorított, korrupt országból soha nem lesz demokrácia. Ahol korrumpálódott az emberek lelke, ott nem tudnak az igazság és a szabadság útján járni. Enélkül pedig nincs demokrácia. Az ő államformájuk a diktatúra, a szabadság helyett a szolgaság. A korrupt emberek nem polgárok, hanem alattvalók. Korrupt emberek országában nincs civil társadalom, mert azt szabad polgárok hozzák létre, akiknek vannak ideáik. Korrupt emberek országában acsarkodó, irigy és féltékeny emberek élnek, mert állandóan frusztráltak: soha nem érhetik el azt, amire vágynak. Ezért örülnek a más bajának. Egyenként próbálnak megalkuvásuk révén boldogulni. Az ilyen nép elfelejti a költőit, az irodalmát, a művészeit, az ideáit, az erkölcsi nagyságot, az emberi nemességet. Valaki rosszat tett? Jól tette. Mindenki rohadjon meg.

A rendszerváltás kudarcának oka, hogy korrumpálta a magyar lelket. A magyar társadalom az elmúlt húsz év alatt döbbenetes minőségi romláson ment keresztül. Az ország korrupcióra épül. Ez az oka, hogy diktatúrában kell élnie, elveszítette a szabadságát, és még a lázadásra való képességét is. Korrupt lélek nem lázad. Az egyszerű ember szereti a korrupciót kivetíteni a politikusokra. De ez nem igaz. Fordítva van. A magyar ember korrupcióval szembeni felháborodása nem őszinte. Ha alkalma lenne rá, tízszer annyit lopna, mint azok, akiket szid. A magyar nép igényli a korrupciót, mindent korrupt módon akar intézni. Nem is érzi jól magát, ha valamiben nincs egy kis simlisség. Csalja az adót, lefizeti a rendőrt, kenőpénzt ad az orvosnak, hentesnek, mindenhol, ahol sorba kellene állni, nem akarja befizetni a büntetést, kikerüli a szabályokat. A korrupt ember boldog, ha erkölcstelenül hozzájut száz forinthoz, és nem gondolja, hogy cserébe elveszít mindent: a szabadságot, a jövőt, a jólétet, a demokráciát, a tisztességet, önmagát.  A Maffiaregény című könyvemben olajbűnözéssel foglalkoztam, megismertem ennek lelki dimenzióit. A kisember, kisvasutas, benzinkutas, kisrendőr, akik amúgy elítélik a korrupciót, baksisért eladták a lelküket. Ha pénzt láttak, nagyobbat ugrottak, mint Peking olimpiai bajnoka. Azt írtam, a korrupció nem a gazdaságban okozza a legnagyobb kárt, hanem az emberi lélekben. Roncsolja, felemészti a jellemet. Azt írtam, hogy ez az ország szét fog rohadni, mert erkölcsi érzékét szétmarja a korrupt gondolkodás. Erre egyenes válasz egy diktatúra.

Erkölcsi forradalom

Ezért nem a diktatúra Magyarország legnagyobb ellensége. Az már csak következmény. Az igazi ellenség a lelki korrupció. Nem hiszek azoknak, akik csak választási győzelemben reménykednek, és azt gondolják, azzal megoldódik minden, az élet mehet tovább. Az ilyen emberek nem látják a bajok igazi okát. Maguk is korrupt módon gondolkodnak. Csak egy erkölcsi forradalom képes olyan változást hozni, amire Magyarországnak szüksége van. Az lesz Magyarország vezetője, aki hiteles erkölcsi forradalmat hirdet.

A korrupció, a hamisság egy határon túl csömört, undort kelt azokban is, akik megromlottak tőle. Mindenki hajlamos rá, hogy a könnyebbnek látszó utat válassza. De az ember megutálja saját magát is. A lélek vágyakozik az igazság után. Magyarország jobbik része telítődött a korrupt mentalitással. Arra fog hallgatni, akiben felismeri az erkölcsi forradalom, a morális megújulás lehetőségét. Ezért nem szociális forradalmat, hanem liberális forradalmat kell hirdetni: nem a szociális juttatásokért kell megdönteni a kiépülő diktatúrát, hanem a szabadságjogokért és a demokráciáért.

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédekor sokan érezték úgy, hogy ő lehet ez az ember. Olyan vezetője lehet az országnak, aki ezt az erkölcsi újjászületést elhozza. Nagy hibát követett el, hogy támadásra alkalmas mondatokat is mondott. De utána még nagyobb hibát követett el, hogy nem állt ki az erkölcsi megújulás programja mellett. Nem verte le a zavargásokat, nem teremtett rendet a Kossuth téren, megijedt a fenyegetésektől, szabadjára engedte a szélsőjobboldalt, és annak szárnyán a vele szövetséges Fideszt. Elbizonytalanodott, és feladta az őszödi programot. Ki kellett volna állnia, és még nagyobb erővel hirdetnie a korrupció, a korrupt mentalitás végét, az ország erkölcsi megújításának programját. Ha ez nem megy, akkor távozni. Vállukon hozták volna vissza a megújulásra vágyó tömegek. Ehelyett maga is lelkileg korrumpálódott, amikor nem mondott le akkor, amikor a pártja lehetetlenné tette a szemléletváltás programját. Pedig az őszödi beszédben ezt ígérte.

Az MSZP erős emberei már akkor megérezték, hogy ha a párton belül győz az erkölcsi forradalom, nekik végük. Gyurcsányt az igazság tette erőssé, és elgyengült, amikor feladta az igazságot. Kommunikációs vereséget szenvedett, nem tudta elfogadtatni az erkölcsi újjászületés programját. Nem tudta megértetni, hogy itt nemcsak megszorításokról, hanem morális szemléletváltásról van szó, ami mindenki javát szolgálja. Kommunikációs csapata csődöt mondott, ő megalkudott. Soha úgy nem utáltak embert, mint őt, mert aki se igazat nem mond, se nem hazudik, az senkinek nem kell. Orbán tudta vagy érezte, hogy egy erkölcsi megújulást hozó Gyurcsány az ő reményeit örökre szertefoszlatja. Ma is ettől retteg legjobban. A diktatúrát, amit elképzelt magának, csak anarchiába torkolló kormányzás és a morális züllés állapotában lehet bevezetni. Az MSZP korruptsága és Gyurcsány önfeladása megnyitotta az utat az ő számára.

Gyurcsány Ferencnek lett volna még egy esélye, hogy az orbáni rendszer kezdetén létrehozza a demokratikus ellenállást. Ha visszatér az erkölcsi megújulás üzenetéhez, az igazság kompromisszumok nélküli képviseletéhez, ha mond egy új őszödi beszédet, de most már az egész népnek. De nem ezt tette, mert kell neki az MSZP infrastruktúrája. Tapintani lehetett a csalódást, amikor bejelentette, hogy a pártjában marad. Ez nem okozott katarzist. Ezért nem áll mögé a nép, csak azok a hívei, akik boldogan fogadják, ha pörköltet főz. Ez nem az a kürtszó, ami a beteg, korrumpálódott, de megtisztulásra vágyó Magyarországot maga mögé állítja, öntudatra ébreszti, önbecsülését helyreállítja. Amellyel kikéri magának, hogy a legszentebb jogait egy felcsúti parasztgyerek lábbal tapossa. Ez egy kívülállónak hatalmi játszma, párton belüli civakodás, adag mellébeszéléssel körítve. Zengő érc és pengő cimbalom. Amikor majd a pártja kipenderíti, rosszabb helyzetből indul, mert ez a próbálkozása tovább rombolta saját hitelét.

A korrupt gondolkodás tipikus megnyilvánulása, hogy az MSZP nem tesz semmit, mert azt reméli, hogy a Fidesz lenullázza magát, a hatalom pedig visszahullik az ölükbe. Attól kezdve, hogy a Fidesz szavazógépnek használja a parlamentet, és nem tartja be a demokratikus normákat, de legkésőbb a Fidesz-alkotmány elfogadása után, ki kellett volna vonulni a parlamentből, magukra hagyni őket, és nem nyújtani a demokrácia látszatát. De nekik fontosabb a havi képviselői fizetés, mint az igazság, a többi csak szöveg. Ha az alkotmányozásból kivonultak, akkor a sarkalatos törvényekhez miért asszisztálnak? Mi a különbség? Még rosszabb, mert ezzel visszamenőleg közvetve elismerik a Fidesz-alkotmányt is.

A korrupt és számító emberek pórul járnak. Aki nem szereti az igazságot, az kap nagyobb hazugságot. Simicska emberei nem Nokiás dobozban viszik a milliókat, hanem elcsalt közbeszerzési eljárások formájában a milliárdokat. Aki boldogan behúzza az ikszet a háromszáz forintos vizitdíj ellen, az utána nézheti, hogy egy diktátor egymilliárdot ad a fogorvosának fogturizmusra. Aki lop, csal, hazudik, aki nem fizet tisztességesen adót, annak nincs morális alapja, hogy öntudatos polgárként megkövetelje, hogyan bánjanak az adófizetők pénzével. Nem tiszta a lelkiismerete.

Az erkölcs hiánya, a korrupt szemlélet, az igazság elferdítése, annak relativizálása miatt jutott hatalomra a nemzeti együttműködés rendszere. És emiatt is tűrik meg. Mindenki próbálja a szokott módon megsütni a maga pecsenyéjét. Nem szolidáris másokkal. Elvek, igazság, szabadság, jog, demokrácia, nem számítanak, csak a személyes haszon, előny, lehetőség, személyes kiskapu. Ehhez társul egy olyan mértékű sötétség és butaság, ami talán egyedülálló az Európai Unióban. Ennél már csak az önteltség és a beképzeltség nagyobb.

Ez a téboly azért nem élne egy napig sem Amerikában, mert az embereknek vannak elveik. Amelyeket nem adnak fel. Tisztában vannak azok értékével. Azokért áldozatokat is hoznak, kockázatokat is vállalnak. Ismerik azt a szót, hogy igazság. Azt, hogy felelősség. És azt, hogy erkölcs.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (98 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +169 ( 201 szavazatból)
Bartus László: Diktatúra egyenes adásban, 4.6 out of 5 based on 98 ratings

  • Hozzászólások(108)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

108 Reader’s Comments

  1. Tisztelt Bartus Úr!

    Elolvastam a hosszú cikket, nem is kellett a hideg élelem. Meglehetősen tiszta képet fest az itteni viszonyokról. Jól látja a lényeget (sajnos), az okokat, a folyamatok irányát. Azt hiszem, kell bizonyos földrajzi távolság ahhoz hogy valaki jól átlássa a teljes képet. Ezen a ponton most gratulálok Önnek ehhez a cikkhez.

    De nem emiatt írok. Ezt elmondták már többen előttem, más szavakkal. Engem megdöbbentett az a gyermeki naivitás amellyel az amerikai rendszert idealizálja, mintegy pozitív példaként állítva elénk. Megható ahogy leírja, hogy 6 éves kislánya “szívére tett kézzel énekli egész nap az amerikai himnuszt”. Lehetséges, hogy onnan közvetlen közelről nem látszik az, ami innen nézve egészen nyilvánvaló?

    Az amerikai politikai rendszer ugyanúgy velejéig korrupt, mint a magyar, csak a módszerek kifinomultabbak, és az összegek nagyságrendekkel nagyobbak. A magyar politikai elitnek még sokat kell tanulnia ezen a téren. Az amerikai törvényhozásban látszólag két párt van: “a pofátlanok és a töketlenek”. Gondolom nem kell megmagyarázni melyik melyik. Mindkét párt ugyanúgy a gazdag elit érdekeit képviseli, elsősorban a nagyvállalatokét. Olaj, energetika,
    hadiipar, stb. adja a legnagyobb támogatást a képviselő jelöltek kampányához, persze szigorúan legális csatornákon. A gazdasági lobby és a politika összefonódása szinte nem ismer határokat. Csak két példa:

    1. Az iraki háború csak nem akar véget érni, noha Barack Obama határozott igéretet tett, hogy hogy kivonják az amerikai csapatokat (Obama: U.S. to withdraw most Iraq troops by August 2010, CNN February27, 2009). De hát ki
    is szavazná meg a csapatkivonást a Tisztelt Házban, ahol a képviselők jelentős vagyonokat fektettek hadiipari cégek részvényeibe? Ők se ellenségük a saját pénztárcájuknak. (Senators Allowed to Own Stocks in Military Companies, but Their Staff Is Not – Nineteen of the 28 senators on the Senate Armed Services Committee held assets, whose total value was between $3.8 million and $10.2 million, in companies that did business with the Pentagon between 2004 and 2009, according to The Washington Post. Eight senators and their families held $1 million in assets in the nation’s top defense contractors, including General Electric, Northrop Grumman and United Technologies.) A lényeg nem is a háború megnyerése vagy elvesztése, hanem a háború folytatása. Ez felel meg leginkább az olyan óriás cégek befektetőinek, mint az Exxon Mobile, GE, Halliburton, Carlyle Group, Boeing, Lockheed Martin, Bechtel, KBR, Northrop Grumman, stb.. Még akkor is, ha ezért több ezer amerikai katona és több tízezer iraki civil az életével fizet.

    2. Az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságáért felelős hatóság, az FDA, a fogyasztók védelme helyett a nagy élelmiszeripari és gyógyszer cégek érdekeit tartja szem előtt. (Lies and Deception: How the FDA Does Not Protect Your Best Interests. Smart Publications) Barack Obama ráadásul az FDA élére a Monsanto egyik emberét állította. (Obama Appoints Monsanto Man as FDA Food Safety Czar – “The person who may be responsible for more food-related illness and death than anyone in history has just been made the US food safety czar. This is no joke.”) Ugye nem kell elmagyaráznom milyen cég a Monsanto? Hát azért ez is van olyan, mint a mi kis Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságunk tagjainak kijelölése.

    Egy ország, “amelyben szabadnak érezheti magát mindenki”?
    Amerika még mindig szeretne ebben a szerepben tetszelegni. Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy az USA lényegében egy rendőrállam. Nem tudok másra következtetni, amikor látom, hogy a rendőrök letartóztatnak, megbilincselnek békés civileket, mert táncolni merészeltek a Jefferson emlékműnél. (RT’s Adam Kokesh brutally arrested for dancing at Jefferson Memorial – http://www.youtube.com/watch?v=PWeF6lwg4aY) Barack Obama, korábban elnökjelöltként még a Patriot Act felülvizsgálatát ígérte. Most viszont meghosszabbította újabb 4 évre. Csak egy kis emlékeztető: a Patriot Act a terrorizmus veszélyre hivatkozva született még George W. Bush idején, és
    felülírta az alkotmány negyedik cikkelyét, amely védelmet biztosít(ott) a polgárok számára indokolatlan házkutatás, letartóztatás, megfigyelés, stb. ellen. (The Fourth Amendment to the United States Constitution is the part of the Bill of Rights which guards against unreasonable searches and seizures, along with requiring any warrant to be judicially sanctioned and supported by probable cause. It was adopted as a response to the abuse of the writ of assistance, which is a type of general search warrant, in the American Revolution. Search and arrest should be limited in scope according to specific information supplied to the issuing court, usually by a law enforcement officer, who has sworn by it.) Igen, ez volt a közelmúltig, de most már nem szükséges bírói végzés, megfelelő indok (probable cause), a hatóság bármikor megfigyelhet, lehallgathat, házkutatást tarthat a lakásodban, lefoglalhat értéktárgyakat, sőt le is tartóztathat, elég a nemzetbiztonságra hivatkoznia. Mindezt jól összefoglalja Cenk Uygur a TYT-ben, és még több fontos részletet is felfed (Obama Backs Patriot Act and Other Horrible Abuses of Our Civil Liberties – The Young Turks, http://www.youtube.com/watch?v=_tGqHtrgtH4&NR=1) (Fourth Amendment Busting Sneak and Peek Warrants On the Rise – PrisonPlanet). Azt is nehéz összeegyeztetni a szabadság képzetével, hogy az Egyesült Államokban a bebörtönzött lakosság száma jócskán meghaladta a 2.2 milliót, 7.3 millió ha beleszámítjuk a büntetés végrehajtás egyéb módozatait is (probation, parole). Ezzel világelsők a 100 000 lakosra jutó számot tekintve (738), megelőzve Oroszországot (607) és Kínát (118) is. (U.S. Prison Population Is Out Of Control; U.S. Prison Population is the Largest on Earth; Study: 7.3 million in U.S. prison system in ‘07, CNN Justice)

    Aztán megemlíthetném a “független media” viselt dolgait, FOX, CNN, MSNBC és társai, és hogyan szolgálják ki a tulajdonosi kör érdekeit (GE’s silencing of Olbermann and MSNBC’s sleazy use of Richard Wolffe – The New York Times), milyen “pártatlan és elfogultság mentes” elbánásban részesítették a különböző jelölteket az előző elnökvásztási kampány során, hogyan hazudtak az amerikai népnek nap mint nap az iraki terror veszélyről (WMDs, Saddam Hussein és az al-Qaeda nem létező kapcsolata), milyen félrevezető tájékoztatást adtak az energia szektort érintő főbb kérdésekről (globális felmelegedés), de főképp, mi az amiről a tömegtájékoztatás hallgat, milyen taktikát folytatnak a más véleményt képviselő személyek lejáratására, ellehetetlenítésére.

    Amerika, “ahol életüket és vérüket adták, adják és fogják adni az emberek a maguk és mások szabadságáért, a demokráciáért, az emberi jogokért. Ilyen országra büszkének lehet lenni.” Micsoda pátosz. A rideg valóság viszont az, hogy az Egyesült Államok nem sok jóval dicsekedhet az emberi jogok, a nemzetközi jog, nemzetközi egyezmények elfogadása terén. Csak néhány példát említenék:

    The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW) – 1979-ben született egyezmény a nők elleni diszkrimináció eltörléséért, amelyhez 179 ország csatlakozott; az USA az egyetlen a fejlett ipari országok közül, amely nem ratifikálta, ezzel egy sorba került olyan országokkal, mint Szudán, Irán, és Szomália.

    The Convention on the Rights of the Child (CRC) – gyermeke jogairól szóló egyezmény, az ENSZ 1989-ben hagyta jóvá, azóta 192 ország csatlakozott hozzá, kivéve: USA.

    Kyoto Protocol, 1997. Az egyezményben az aláíró országok kötelezettséget vállaltak az üvegházhatású gázok kibocsátásának meghatározott csökkentésére. 141 ország írta alá, a legnagyobb termelője ezen gázoknak az USA nem csatlakozott.

    The Convention on the Prohibition, Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on Their Destruction (The Ottawa Treaty) – 1992, taposó aknák használatát, gyártását, és eladását tiltó egyezmény, 143 ország írta alá, az USA nem. Köztudott, hogy ezek a robbanó szerkezetek sokszor évekkel a háború befejezése után követelnek ártatlan életeket, vagy nyomorítanak meg civileket, köztük nagyon sok gyermeket.

    The International Criminal Court (ICC) – nemzetközi törvényszék háborús bűnök, népírtás, emberiség elleni bűncselekmények tárgyalására olyan esetekben, ahol az igazságszolgáltatásra más fórum nem létezik. 2005-ig 139 ország írta alá az erről szóló egyezményt. Az USA nem kíván csatlakozni hozzá.

    Convention against Enforced Disappearance, 2006. Eddig 81 ország írta alá, az USA nem tartozik közéjük. Ez a nemzetközi egyezmény hivatott tiltani az emberrablást, titkos letartóztatást, titkos fogvatartást, amely az illető személyt a jog oltalmán kívülre helyezi. Persze tudjuk hogy a CIA milyen hatásosan gyakorolta ezeket a módszereket még a közelmúltban is.

    Optional Protocol to the Convention against Torture, 2008 – egyezmény a kínzás, embertelen és megalázó bánásmód, vagy büntetés alkalmazása ellen. A Bush kormány úgy döntött, hogy nem csatlakozik az egyezményhez. Ehhez talán nem is kell kommentár.
    (US Position on International Treaties, Global Policy Forum; United States Ratification of International Human Rights Treaties; The USA and Human Rights)

    Azért akad pozitív példa is:

    Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works, 1886 – az első nemzetközi egyezmény irodalmi és művészi alkotások védelméről. (Ide tartozik a copyright is.) Többször is módosították, legutoljára 1970-ben Párizsban. Az Egyesült Államok 1989-ben ratifikálta, leginkább a film- és lemezipar nyomására, megelőzve ezzel számos országot: Bahamák (1973), Benin (1961), Burkina Faso (1963), Elefántcsontpart (1962), Togo (1975),
    Trinidad és Tobago (1988), Ruanda (1984), and Zimbabwe (1980), a teljesség igénye nélkül.

    A sort sokáig folytathatnám, de azt hiszem ennyi is bőven elég, hogy megértessem a lényeget: Amerika nem példakép többé a szabadságra vágyó nemzetek számára. Sajnos ez a fájdalmas igazság. Azt gondolom, sok mindent kell még megtanítania a kislányának a himnusz után, hogy ugyanolyan pontos képet alkothasson az új hazájáról, mint amilyent Ön rajzolt a régi hazájáról. Nincs tökéletes ország.

    Tisztelettel:

    Lantos Tibor

    Források:

    http://articles.cnn.com/2009-02-27/politics/obama.troops_1_iraq-troops-home-president-obama?_s=PM:POLITICS

    http://www.allgov.com/Controversies/ViewNews/Senators_Allowed_to_Own_Stocks_in_Military_Companies_but_Their_Staff_Is_Not

    http://insidertrading.procon.org/view.resource.php?resourceID=001580

    http://www.smart-publications.com/articles/view/lies-and-deception-how-the-fda-does-not-protect-your-best-interests/

    http://www.naturalnews.com/030697_food_safety_FDA.html

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/13/AR2010011304402.html?hpid=sec-health

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Amendment_to_the_United_States_Constitution#Seizure

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sneak_and_peek_warrant

    http://www.youtube.com/watch?v=_tGqHtrgtH4&NR=1

    http://www.infowars.com/fourth-amendment-busting-sneak-and-peek-warrants-on-the-rise/

    http://www.bestoftheblogs.com/Home/33038

    http://www.associatedcontent.com/article/1529685/us_prison_population_is_the_largest.html

    http://articles.cnn.com/2009-03-02/justice/record.prison.population_1_prison-system-prison-population-corrections?_s=PM:CRIME

    http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2009/08/01/ge

    http://www.nytimes.com/2009/08/01/business/media/01feud.h tml?_r=2&src=twt&twt=nytimes

    http://www.globalissues.org/article/139/the-usa-and-human-rights

    http://www.hrw.org/en/news/2009/07/24/united-states-ratification-international-human-rights-treaties

    http://www.globalpolicy.org/component/content/article/154/26665.html

    http://www.wipo.int/treaties/en/ip/berne/trtdocs_wo001.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (37 szavazatból)
  2. Tisztelt Bartus Úr!

    Írását elolvasva sok tekintetben egyet értek Önnel, de szerintem a helyzet még annál is szörnyűbb, mint amit Ír.Talán még pár napig érvényes Magyarországon a vélemény szabadság. Ezért hát lőn:

    1. Először is Orbán Viktor nem hazaáruló, csak úgy simán,Ő egy komplett terrortámadást hajtott végre az ország ellen, megcsúfítva a demokratikus választásokat, és azóta is terror alatt tartja az egész országot, beleértve olykor, még a sajátjait is. Erre ami ebben az országban egy éve tart, még a legvirtinglibb hívei sem számítottak, legfeljebb a legközvetlenebb emberei sejthettek valamit.Az Istenadta bárgyú magyar népet, pedig olyan sokk érte, amit egyhamar nem fog kiheverni, tán még igazán eszmélni sem tud.Az ilyen cselekedetért pedig nem akasztás jár-,az ugyanis túl könnyű, gyorss büntetés- hanem legalább 10 év Gvantanamó. Mindenesetre majdnem biztos vagyok benne, hogy Strassburgnál kihúzza előbb-utóbb a gyufát.DE, és most jön a legelkeserítőbb:

    A mi csodálatos ifjaink hanyat-homlok, még külön buszokkal is mentek rá szavazni,a második fordulóban április 25-ről 26-ra vírradóra is, miközben tudjuk, hogy a demokratikus választás 2 fordulója április 11-e és 25.Semmi esetre sem 26. Tehát a választások úgy el letek csalva, hogy a Sirató Fal adja a másikat. Viszont kaptak a hülye gyerekek pizzát és teát éjszakára, Mi szülők azt hittük, hogy ha gyermek látja, hogy mi örülünk a demokráciának a szabadságnak ,akkor ez evidens lesz számunkra is, hár nem lett az. Az idős nagyszülőknek volt ép elég idejük -még mi rogyásig dolgoztunk- mindenféle hülyeséggel telebeszélni a fejüket, hogy miért is kell Orbánra szavazni, elvégre közülük is sokan szavaztak rá, gondolván Orbánnal, majd visszajön a Horthy korszak minimum, vagy még egy ennél is rosszabb. (lsd: a Jobbik szavazó táborát, zömük fiatalokból áll, akik, legfeljebb, csak a nagyszülőktől hallhattak erről) A legelkeserítőbb az, hogy jó lehet a FIDESZ jócskán veszített a népszerűségéből , a fiatalság zöme még mindég melllette áll és nem úgy néz ki, hogy ezen véleményén változtatni akarna, pont azért amit Ön is írt. Egyszerűen sajnos simán megvásárolhatja őket a FIDESZ., mint ahogy az tette március 15-én, amikor 2500 Ft-ért tapsoltak Orbánnak, amikor lökette a süket dumát, hogy nekünk nem parancsol sem Brüsszel, sem Berlin, Pedig dehogynem.
    Orbán Viktort nemrég fogadta a németek kancellár asszonya és szépen elmagyarázta neki, hogy merre az arra. Pl: Őket végkép nem érdekli, hogyan hegedülik el a magyarok nótáját, egy a lényeg ez a németeknek ne fájjon egy fillérjébe sem. Mindenáron el kell érni , hogy a magyarok kussoljanak.
    Ami az Obama kérdést illeti, nyilván jelzésértékű volt, hogy nem jött ide, de minek is? Az EU-s csúcsot elvették az országunktól, viszont a lengyelek meghívták Orbánt társ házigazdának Lengyelországba.Úgyhogy csak fog tudni találkozni Obamával, vagy ha vele nem, akkor Clintonnal.

    Mindezzel csak azt szeretném Önnek mondani,helyesebben megírni, hogy ebben a világra szóló gazemberségben aszisztálnak Orbán Viktornak épp elegen nemcsak országhatáron belül, de még az Unióban is, amiből egyenesen következik, hogy a politika és úgy általában az emberek nagy része korrupt itthon is, más országban is. Van egy olyan érzésem, hogy ezzel egy jó darabig együtt kell még élnünk, mint egy púppal a hátunkon. Nekem sajnos nincsenek illúzióim egy másik kormányt illetően sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  3. Végvár iJózsef

    Most hogy Lantos Tibor hozzászólását olvastam elbizonytalanodtam. Mit tudok én egy ilyen színvonalas “tanulmány ” után írni?
    Mivel az írás nekem feszültségoldó, mégis bátorságot gyűjtöttem, és elküldöm a gondolataimat.
    Az, hogy valaki milyennek látja Amerikából az országot, az sokszor szubjektív érzések hatása. Találkoztam olyannal, amely Isteníti a mostani kormányt, és olyannal, amely mint a szerző, fasiszta diktatúrát jövendöl. Debreczeni könyveit olvasva, sokszor találkoztam olyan a két világháború közti korszakból származó idézetekkel, amelyek nem csak áthallásosak a mostani rendszerrel, de szinte hasonlóak is. Ő mégse jut el addig, hogy egy ország teljes lakosságát megbélyegezze, mondván a mi összetartó “vallásunk” a korrupció. Szeretném minden magyar állampolgár nevében visszautasítani, hogy általánosít. Visszautasítom, mert nem itt él, nem kell a mindennapi megélhetésért harcolnia, és mert hihetetlenül elfogult az Egyesült Államok rendszerével szemben.
    Mint egyszerű gondolkodó ember, most felsorolhatnám, miért nem szeretnék Amerikában élni, (mert nem szeretem a fegyverek hatalmát, mert nem szeretnék munkanélküli, drogos, csöves milliók társa lenni, egy állandóan hadban álló ország polgára lenni. )Nem szívesen sorolnám mennyi idő kellett ahhoz, hogy megoldják(???)a négerkérdést, hogy honnan indult a világválság, hogy milyen alapon játssza a világ csendőrét az USA.
    Mielőtt valaki azt hinné, hogy egy pillanatig is jó érzéssel gondolok arra, ami most a mi kis hazánkban folyik, az téved. Sokszor, és saját nevemet vállalva is támadom, a bigottságát, embertelenségét, a kormány hazug retorikáját, az emberek semmibe vevését, a harácsolást és folytathatnám. Ezt az állapotot persze lehet megváltoztatni, demokratikus módon és “véres ” módon is. Aki (Bartus) ez utóbbira szólít fel burkoltan, az számomra egyszerű provokátor. A bátorság ahhoz kell, hogy kibírjuk, hogy ne törjünk meg és a vértelen „89”-t hozzuk vissza.
    Nagy előszeretettel támadja az AT V-t (valószínűleg most majd a 168órát is). A tényekkel (személyi megállapításokra gondolok) nem vitatkozhatok, mert nem ismerem a belső világát a TV-nek, sok dolgot én sem értek. Mit keres itt Fásy Ádám műsora, mit keres a HIT gyülekezet, nem szimpatikusak a Havas által vezetett beszélgetős műsorok, ám van egy „Egyenes beszéd”, volt egy” Friderikusz most”, működik a TV ügyvédje. Kik merik még, vagy kiknek “hagyják” az ilyen műsorokat? Belerúgni abba, aki legalább valami fényt jelent? Milyen bátorság ez?
    Bartus úr. Ön művelt ember, akinek szívesen olvasom írásait (erre a cikkre is egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet). Mégis „A Talpalatnyi föld” című film Maklári János által megformált “áruló” kubikusa mondatai csengenek a fülembe, mikor az Ön bírálatát olvasom: “Négy gyerekem van, élni kell, élni kell”. Gondolkodjon el rajta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  4. Tisztelt Bartus Ur!

    Nagyon igazak a cikkben felvazolt osszefuggesek! Mindamellett az Amerikai Alomnak (igy, nagy betusen) is vannak arny oldalai. Ugye ne feledjuk el, hogy nem is olyan regen meg mindig voltak faji megkulonboztetesek, bizonyos allasokat nem tolthettek be szines boruek, illetve elit iskolaba sem jarhattak. Azt se felejtsuk el, hogy a hideghaboru idejen a kozszereploket eros atvilagitas ala helyeztek es akirol kiderult, hogy csak egy konyvet is elolvasott a kommunizmusrol az mar tobbet munkat nem kaphatott (ez is egy fajta sajto szabadsag elleni merenylet).

    Azonban az idok szerencsere valtoznak, es ma Amerika elnoke egy fekete ember, ezzel is szimbolizalva a liberalizalodott szamleleteket. Magyarortszagon ennek sajnos ma az ellenkezoje zajlik, ujra elenkul a rasszizmus es az antiszemitizmus. A sajto szabadsag romba dontese csak egy lepes ezen az osvenyen ami a modern fasizmus kialakulasahoz vezet. Tulajdonkepp Europa szemet kicsit betakartak ezzel a problemaval, elfedve mas, ennel lenyegesebb kerdeseket.

    Ami pedig Gyurcsany csititgatasat illeti, ugy velem, hogy a helyzet meg nem alkalmas arra, hogy eroteljesen fel lehessen lepni a tortenesekkel szemben. Meg nincs meg a kritikus tomeg! A Fidesz tamogatasa hihetetlen modon tovabbra is nagy, igaz apad kicsit, de nem olyan mertekben ahogy azt gondolnank. Es a moguluk kivalo szavazo tabor is inkabb a bizonytalanok koze sorolhato, akik nagy valoszinuseggel nem a sajto szabadsaganak vagy az emberi jogok sarba tiprasanak reakciojakent tettek meg dontesuket, hanem egyszeruen mert nem jartak jobban az egy kulcsos ado rendszerrel. Es ebben tokeletesenegyet ertek Onnel: Egyszer, ha mar tul sok lesz az elegedetlen, akkor sem a problema forrasat fogjak odahaza megoldani, hanem az emberek szajat befogni nemi penz-maggal (hogy ez ki lesz es mikor az kerdes, de sajnos nem varhatunk egyenlore rakidalis valtozast ez ugyben).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. En nem elek az allamokban,hanem az avatarombol kovetkeztethetöen egy ma-
    sik nyugati orszagban,de en is hasonloan latom mint a cikkszerzö.31 ev idöbeli-es a kartografiai tavolsag is szükseges lehet a dolgokat mashogy latni,mint az otthoniak! Azt hiszem,ha az amerikai hianyossagokat felsoroljuk,azzal nem tompithatjuk a helyi anomaliakat. Az az idönek,ami elöl en annak idejen a tavolt kerestem,hal’istennek Magyarhonban is vége:”Maga
    hallgasson,maguknal verik a negereket ill. törököket!” Ha valaki görbe tükröt tart elenk az nem biztos,hogy aztrossz szandekkal teszi. Üdv. Wotan

    Megjegyezni kivanom,hogy az utolso 31 evben 29-szer latogattam meg a USA-t
    (nem rokonokhoz),es szeretem az orszagot,függetlenül az aktualis politikaktol)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Bartus László most is telibe talált ! Nincs ehhez mit hozzá tenni. A gond, hogy az emberek jó része öntudatosan kikéri magának a jelzőket, és egyből elkezd magyarázkodni : én aztán nem ! Tehát ő nem , meg a másik sem – akkor ki hát a korrupt, ki az aki szó nélkül tűri, és a fejét a homokba dugja ? Senki ? Hát akkor nincs semmi gond. Senki vagy csak alig alig agyunk mentesek a belenyugvástól !
    Kim ezért, ki azért – de legalább magunknak ismerjük el, és máris kevesebben hőzöngenénk, a Bartus, vagy a Kertész Ákos féle cikkeken !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Kedves Bartus László! Kiváló lemzést írt ismét, melyhez csak újra gratulálni tudok. Megállapításaival egyetértek, én magam is a tespedt megalkuvást, a vélt vagy valós egzisztenciális félelem miatti meghunyászkodást, a civil kurázsi teljes hiányát tartom az alapvető problémának.
    Miközben én is úgy érzékelem, hogy az orbáni államberendezkedés sok mindenben hasonlít Mussolini fastita államának felépítésére és működésére, azt is tapasztalom, hogy egyes elemeiben és módszereiben viszont az Alaptörvénnyel a magyar történelemből kiiktatott bolsevik időszakot is másolják. Orbán megújított Magyarországát ezért egy fasisztobolsevik államnak tartom, melynek kiépítését a Nemzeti Bank bekebelezésével fogják bevégezni. Figyelmüket ezt követően már csak a gépezet óramű szerű működtetésére kell fordítani.
    Az is tény, hogy a magyarok többségének nem tetszik a kapatalizmus, de ehhez hozzá tenném azt, amit Ön is többször fszegetett már, s cikkében is utal rá, hogy ebben milyen hatalmas felelőssége van a médiának, és én szerintem a vélemény formáló értelmiségnek is. Az ország lakosságának idősebb tagjai a szocialista viszonyok között szocializálódtak, a fiatalabbak pedig egy torz, a politika és a média népbutító, egyre inkább a FIDESZ hatalmi befolyása alá kerülő műsorpolitikája által meghatározott társadalmi és kultúrális közegben nevelkedtek. Az emberek többsége ennek következtében nem alkalmas a társadalmi, gazdasági folyamatok felelős értékelésére. Azért sem, mert tudatát megfertőzte a jobboldali történelem hamisítás és a populizmus, valamint a minden demokratikus intézményt lejárató kampány-sorozata. Ezt tetézte a balliberális semmittevés, a média befolyás teljes feladása, a civilkurázsi kialakulását segítő tevékenység és a korrupciós vádak elleni hatékony védekezés hiánya,továbbá a pánrtpénztárnoki alkuk miatti politikai döntésképtelenség. Persze ezek nem mentik fel a társadalom egyetlen tagját sem az állampolgári felelősségük alól, melynek teljes hiány eredményezte azt, hogy egy szűk hatalmi csoport 10-15 év kemény munkával teljhatalmat tudjun szerezni az egész ország felett. Az állampolgári felelősséget az pedig csak növeli, ahogy 2010 áprilisától minden ellenállás nélkül tűrik a demokrácia felszámolását és szabadságuk, egyre nagyobb mértékű korlátozását.
    Jelen pillanatban úgy látom, hogy számunkra nem jön el az amerikai emberek szabadsága, s Orbán-rezsim pusztítása olyan mértékűvé válik, ami több nemzedék élete során lesz csak helyrehozható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos