Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tarlós nem akart beszélni az utcanévcserékről 2011. május 10. kedd 18:16 Forrás: Klubrádió

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tarlós nem akart beszélni az utcanévcserékről

Budapest – Tarlós István főpolgármester szerint még nem zárult le a fonódó villamosprojekt ügye, de ha a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rábólint, hogy a két támogatási szerződést (az alsó és felső ág külön projekt lesz) egyszerre írják alá, akkor sínre kerülhetnek a villamosok. Budapest első embere a Klubrádió Szabad sáv című műsorában volt vendég.

Tarlós szólt arról is, hogy nem akarja megszüntetni a fővárosi kerületeket, és hogy egyáltalán nem veszett fejsze nyele az Alstom-per. Azt is megtudtuk, hogy lesz dugódíj, de nem most, hanem 2013 végén vagy 2014 elején vezetnék azt be. Tarlós István azt is állította, hogy sokak aggodalmával ellentétben nincs fűnyírásszerű forrásmegvonás a kultúra területén.

Tarlós István szerint a főváros és a kerületek között ésszerű kompromisszumra van szükség, a feladatok elosztását racionális alapon kell meghatározni, hogy lehetővé váljon a város egységes irányítása. A helyi ügyeket a kerületeknél kell hagyni, de a városüzemeltetést, a fejlesztést, a műszaki szolgáltatásokat, a közszolgáltatásokat, a közlekedést és a városrendezést centralizálni kell – mondta.

A metrókocsi-beruházás bankgaranciájával kapcsolatban arról beszélt, hogy két ciklussal ezelőtt kötöttek egy, a fővárosra nézve nagyon kedvezőtlen szerződést. Eszerint az Alstomnak előre, teljesítés nélkül kifizették a vételár felét, a kötbért tíz százalékban maximalizálták, és beillesztettek egy olyan passzust is, amely szerint ha a szerelvény gyártója nem képes megszerezni a forgalomba állítási szakhatósági engedélyt, az nem róható fel neki.

A bankgarancia arról szólt, hogy ha az Alstom nem szállít határidőre, akkor a BKV a 30 milliárd forintot lehívhatja. A bankgarancia-szerződést először megkötötték az MKB-val, majd felmondták, és átszerződtek egy francia bankhoz, s ez a lépés a főpolgármester szerint érthetetlen. Ez tette lehetővé, hogy most egy francia bíróság ítélkezik arról, hogy a BKV lehívhatja-e vagy sem a bankgaranciát.

Tarlós István cáfolta a franciák azon állítását, hogy a BKV a bankgaranciát a működési nehézségeinek megoldására szeretné felhasználni. Azt mondta, hogy az uniós és a banki támogatással az utolsó fillérig el kell számolni, és az összeg nem költhető másra, csak a szerelvényekre. Tarlós úgy véli, az Alstom-per még nincs veszve. Hozzátette: a két ciklussal ezelőtt kötött szerződést a magyar ügyészség is vizsgálja. Azt is közölte: a 4-es metró első szakaszát be akarják fejezni, a kiutat pedig egy új tender kiírásában látják.

Lesz dugódíj is – mondta Tarlós István, aki cáfolta a korábban megjelent híreket, melyek szerint azt nem vezetik be. A városvezető azt mondta, reálisan 2013 végén vagy 2014 elején lehet rá lehetőség, amint megépülnek a P+R parkolók. Úgy fogalmazott, vannak önérzettúltengésben szenvedő helytartók, akik azt hiszik, hogy hatalmuk akkor maradandó, ha önálló parkolási rendszerük van. Tarlós István hangsúlyozta: egységes parkolási rendszert akar.

Arra reagálva, hogy a kultúrára nem sok pénz jut, és ezt nehezményezik a fővárosiak, azt mondta: a város nehéz anyagi helyzetben van, ezzel együtt áldoznak kultúrára, ám munkájukat nem segíti, hogy van olyan  színház, amely 270 milliót „eltapsolt”. Vannak olyan elképzelések az asztalon, hogy néhány intézményt az állam működtetne tovább, hogy a színvonalat meg lehessen tartani – fogalmazott.

A főpolgármester szerint tönk szélén álló színházakat mentettek meg, és utalt a József Attila Színházra. Hozzátette: több intézmény hiába teljesít művészileg magas szinten, ha a gazdálkodása nincs rendben. Konkrét tékozló színházakat nem nevezett meg a főpolgármester. Elmondta viszont, hogy mára kiderült: alaptalan volt az a félelem, amely szerint a fővárosi vezetőváltással tisztogatások kezdődnek a színházakban, hiszen legtöbben a helyükön maradtak. Azt is közölte: a fővárosnak nagyon jó a kapcsolata a színigazgatók többségével.

Megemlítette azt is, hogy támogatják az Írószövetséget, a Szabó Ervin Könyvtárat, együttműködést kötöttek a Magyar Tudományos Akadémiával és négy vidéki egyetemmel. Elismerte, hogy visszalépés van, mert kevesebbet kap a Budapesti Fesztiválzenekar, amelyről elismeréssel nyilatkozott, de hozzátette: a Fischer Iván vezette zenekar nem az egyetlen.

Az utcák és terek sorozatos átnevezéséről a főpolgármester röviden annyit mondott: szükség volt rá, és a bírálók többet foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mint maga a főváros.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Tarlós nem akart beszélni az utcanévcserékről, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. “annyit mondott: szükség volt rá, és a bírálók többet foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mint maga a főváros.”
    Megint túl kommunikálta a kérdést, kap is a VEZÍRTŰL!
    A feltett kérdésekre a válaszolni, lényegre törően kell!
    CSAK! Osztjónapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Szükség volt rá, mint az Európai Unióban a nagy Magyarország térképre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Remélem mindet vissza állítja majd az új demokratikus koalíció , ha végre leveri ezeket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Tarlósnak igaza van:
    - Valóban nincs fűnyírásszerű forrásmegvonás a kultúra területén. Politikai hovatartozás, amolyan kubatov-listán alapuló adok, elvonok, megszüntetem elv valósul meg.
    - A főváros és a kerületek között valóban ésszerű kompromisszumra van szükség, a feladatok elosztását racionális alapon kell meghatározni, hogy lehetővé váljon a város egységes irányítása. A helyi ügyeket a kerületeknél kell hagyni, de a városüzemeltetést, a fejlesztést, a műszaki szolgáltatásokat, a közszolgáltatásokat, a közlekedést és a városrendezést centralizálni kell. Szépséghiba azonban 2002 és 2010 között az ugyanezt valló Demszkyt ugyanezért rendkívül élesen támadták, maga Tartlós István is.
    Tarlós viszont erősen csúsztat, amikor
    - a metrokocsi-beszerzésről,
    - a kultúráról és
    - színház-megmentésről
    beszél. Egyenesnek kellene lennie, s nyiltan illene beszélnie arról, hogy
    -politikai megfontolásból torpedózttatták meg a közlekedési hatósággal az Alstrom-kocsikat,
    - a kultúra támogatását ideológiai és népnevelési céljaik érdekében szervezték át,
    - a színház-megmentő akciójuk csupán arról szólt, hogy saját embereiket kellett igazgatói székekbe ültetni, akik fülkeforradalmi küldetéstudatuk által vezérelve rostálják majd át a társulatokat és lecserélik majd a nekik nem tetsző művészeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Még ha egy nagy Magyarország térkép lett volna! De az egy Nagy-Magyarország térkép volt a szőnyegen…. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Jobb lett volna ha korábban is hallgatott volna. Mert így soha nem került volna szóba. Úgy tűnik nem tudja mikor kell hallgatni. Most kellene beszélni róla.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Nem elég világos? A helyi ügyek maradnak a kerületeknél, a lényegiek fővárosi hatáskörbe kerülnek.
    De legalább kimondta. Fujrer II.!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A Roosevelt tér visszaszól 2011. május 16. hétfő | AN

A főváros megszavazta a szankciókat 2011. április 27. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos