Ronai and Ronai
AMERIKAI

Osztrák innovációs díjat kapott egy szociális építőtábor 2011. május 17. kedd 18:01 | AN Forrás: hg.hu

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest – Rangos elismerést kapott a nagykanizsai szociális bérlakás tömb rendbetételére szerveződött építőtábor, amelyet budapesti fiatalok egy csoportja, a Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Kollégiuma tagjai kezdeményeztek: az osztrák Unruhe Magánalapítvány  évente odaítélt SozialMarie fődíját nyerte el a projekt. A díjjal kitüntetett kezdeményezés során nagykanizsai családok kaptak lehetőséget, hogy saját, illetve környezetükben levő szociális bérlakásokon végezzenek külső felújítást; munkájuk értékét pedig az önkormányzat lakbérhátralékukból írta le.

Az osztrák alapítvány létrehozója Wanda Moser-Heindl, aki családi örökségét szerette volna hasznosan befektetni: befektetés alatt pedig a jó célokért és kreatív módon küzdő szervezetek pénzügyi katalizálását értette e díjon keresztül. Az ünnepélyes átadásra május 1-én került sor, az osztrák állami rádió kultúrtermében.

2009-ben a Corvinus Egyetem egyik szakkollégiumának, a Társadalomelméleti Kollégiumnak két tagja, az akkori Utca Embere önkéntes hálózattal az esedékes tavaszi kilakoltatási időszak előtt Nagykanizsára utazott, hogy saját szemükkel győződjenek meg a település szociális bérlakóinak helyzetéről.

Egy hajdani virágzó iparváros sorsa körvonalazódott: a századfordulón Nagykanizsa városa rendelkezett téglagyárral, kefegyárral, pótkávégyárral, szeszgyárral és gépgyárral, ezek épületei a mai napig megvannak. A ’30-as években feltárták a zalai kőolaj- és földgázkészleteket, ami szintén jelentős ipart vonzott. A várost hagyományosan jelentős hadi- és vasúti központként jegyezték. A hanyatlás a rendszerváltással új szakaszba lépett, így a Nagykanizsai Sörgyár Rt. 1999-ben befejezte évszázados működését. A korábbi gyári munkások pedig javarészt munka nélkül maradtak, vagy a munkaerőpiac legalsó, már-már feketébe hajló szegmensében egyensúlyoznak. A folyamat még nem ért véget, az utolsó nagyobb gyár, a General Electric üzeme szintén jelentős leépítéseket folytat jelenleg is.

Jelentős a városban a szakképzetlen elhelyezkedni képtelen munkaerő. Alapvetően belőlük kerülnek ki a szociális bérlakások bérlői. A lakások, amelyek az önkormányzat tulajdonában állnak, a legtöbbször nem lakáscélra készültek, eredeti állapotuk ennek megfelelően finoman szólva sem kielégítő, az önkormányzat pedig forrás hiányában nem végez felújításokat: annak ellenére nem, hogy ezen épületek külső karbantartása az ő felelősségi körükbe tartozik, míg a belső rész a lakókéba. Minden évben április 15-én véget ér a kilakoltatási moratórium, így azok, akik jelentős lakbérhátralékot halmoztak fel a tél folyamán vagy bármikor korábban, kilakoltathatóak.

Nagykanizsa két nagyobb szociális bérlakás tömbje közül a szociális építőtábor mintaprojektjének helyszíne a város déli peremén elhelyezkedő, ipari környezetbe ékelődött Ligetváros volt. Ahogy a neve is mutatja, kellemes fás hely: az első házsor után azonban megakad az ember szeme az egyik málló vakolatú falra firkált „getó” feliraton. Ez a kifejezés első ránézésre talán erősnek tűnik, de ha az ember kicsit megfigyeli a terület vérkeringését, látja, hogy igenis erősen szegregálódó területről van szó. A kanizsai városközpont messzebb van Ligetvárostól, mint a következő falu, Miklósfa. Egy ritkás buszjárat kapcsolja a területet a belvároshoz, ez az út gyalogosan nagyjából 45 perc. Mindössze két bolt van a telephez közel, egyéb lehetőség pedig nem sok.

Hajdanán a telep épületei az első világháborúban katonai kórházként szolgáltak. Később az elcsatolt területekről érkező menekültek, szükséghelyzetben levő családok, majd vasúti dolgozók szálláshelye lett. Az utolsó felújítási munkák a ’70-es években történtek, amikor is bevezették a lakásokba a vizet. Ligetvárosban nagyjából 400 ember lakik, közülük szinte mindenki érzi a lakóhelyből fakadó megbélyegzettség terhét.

Önkéntesség mindenek felett

A fiatalok elképzelése erre a helyzetre igyekszik reagálni, a lakók munkaerejét használja fel saját lakás- és életkörülményeik javítására, illetve egy kedvező lehetőséget nyújt az önkormányzatnak is, hogy eleget tehessen felújítási kötelezettségének. Nagykanizsán az építőtábor keretében a szociális bérlakások lakói részt vehettek a Ligetváros területén, az önkormányzat által kijelölt házakon folyó felújításokban, munkájuk fejében pedig napi 5600 Ft-tal csökkentették a lakbérhátralékukat.

Az ötlet megvalósítását a Társadalomelméleti Kollégium tagjai kezdték el szervezni, de hamar csatlakoztak a munkához más fiatalok is, egy nagyobb informális csoportot alkotva. A munkát az Építész Szakkollégium tagjai és jogászok is segítették. A szakmai felügyeletet a lakhatási szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet, a Habitat for Humanity végezte építésvezetői segítséget nyújtva, illetve az ő nemzetközi önkéntescsoportjaik is részt vettek a táborokban. Az építkezések anyagi hátterét a Norvég Civil Alap pályázatán nyert összeg, illetve a projekt mellé álló szponzorok tették lehetővé.

A munkák 2010 áprilisában és augusztusában zajlottak, három, összesen 12 lakásos ház külső felújítására került sor. Az áprilisi három hetes építkezéshez 38 lakó csatlakozott, az augusztusi két hétre 24 fő. A munka eredményeként hőszigetelés került a falakra, a tetőre, illetve az ablakokra – ezáltal fenntarthatóbbá téve a lakhatást az olcsóbb rezsiköltségeknek köszönhetően. Az építőtábor hatására a bérlakástömb összes tartozásának nagyjából egyharmadát sikerült ledolgozni.

Nagykanizsa csak az első lépés volt – a szervezők célja, hogy a koncepció országosan tovább éljen, azaz sok önkormányzat használja ki a bérlőiben rejlő erőforrásokat. Emellett a projekt javítani kíván a szociális bérlakók rossz társadalmi megítélésén is, nem utolsó sorban pedig szeretné felhívni a figyelmet az ő nehéz helyzetükre. A csapat a nyárra a munka folytatását tervezi, így augusztusban három Tolna megyei faluban kerül majd sor házfelújításra a helyi lakók és az önkéntesek közös munkájával.

Rangos elismerés az újszerű ötletért

A SozialMarie díj mögött álló alapítvány 2000 óta a művészeti, tudományos és kutatási területeken végzett tevékenység mellett kiáll a szociális innovációért is, a díj immár 7 éve kifejezetten erre a területre koncentrál. A nyerteseknek saját társadalmi kontextusukban egy fontos roblémára kell innovatív és kreatív választ adniuk. A díj a magas presztízs mellett igen jelentős anyagi támogatást is nyújt: az első helyezett 15 000, a második és harmadik pedig sorban 10 000 és 5000 eurót nyer. Emellett kiosztanak tizenkét 1000 eurós díjat is. A verseny igencsak nagy volt – összesen 265 pályázatból választotta ki a zsűri a 15 nyertes pályaművet, Magyarországról 68 projekt pályázata érkezett be.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Osztrák innovációs díjat kapott egy szociális építőtábor, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Husz János Puszita

    Egyet nem értek. Az önkormányzatoknak miért nincsenek ilyen programjai 20 éve? Szökőkút, virágágyás, sebességmérő. Ennyire telt tőlük az úniós pénzekből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos