Ronai and Ronai
AMERIKAI

Háborúra készül az Orbán-kormány? 2011. május 17. kedd 18:39 | AN Forrás: Napi Gazdaság

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Háborúra készül az Orbán-kormány?
Budapest – Rendkívüli védelmi helyzetben a 18–40 éves korosztály számára visszaállítaná a honvédelmi tárca a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget – derül ki a kormány számára készített törvénytervezetből, amit a Napi Gazdaság ismertetett. Magyarországot egyetlen szomszédja sem fenyegeti, sőt mára már az Egyesült Államok is elfelejtette, hogy hadat üzentünk neki. Professzionális hadseregünk teljesíti a NATO-kötelezettségeket. Ezért érthetetlen, miért kell újra mozgósítani. Vissza akarjuk csatolni az elvett magyar területeket a Szent Korona alatt?

Ahogy az várható volt már az alkotmány vitája során, a honvédelmi tárca elkészítette a hadkötelezettség részbeni visszaállításáról szóló törvénytervezetét – írja a Napi Gazdaság. Mint ismert, Magyarország a NATO-hoz való csatlakozás során felülvizsgálta a hadkötelezettség kérdését: előbb a sorkatonai szolgálat időtartamát csökkentették 12 hónapról 9 hónapra, majd 2002 után a MSZP-SZDSZ kormány megszüntette az általános hadkötelezettséget.

A honvédelmi tárca indoklása szerint “az elmúlt több mint fél évtized alatt a haderő a törvény szerinti követelményeknek megfelelően átalakult, ugyanakkor felszínre kerültek a hadkötelezettség békeidőszaki hiányának problémái is, amelyeket elsősorban a Magyar Honvédség kiegészítését biztosítandó kiképzett tartalékos erő fogyó aránya jelez. Az Alkotmányt felváltó új Alaptörvény fenntartja továbbra is a békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő koncepcióját, azonban megjelöli, hogy annak részeként Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert is fenntart. A katonai szolgálati kötelezettség, amely formái szerint fegyveres vagy lelkiismereti ok miatt fegyvertelen katonai szolgálat teljesítését jelenti, csak rendkívüli állapotban, vagy az Országgyűlés döntése szerint már megelőző védelmi helyzetben lehetséges teljesíteni a jövőben is.”

“Rendkívüli helyzet idején fegyveres illetve fegyver nélküli szolgálatra kötelezhető minden 18–40 év közötti egészséges állampolgár. A szolgálat időtartama megelőző védelmi helyzetben legfeljebb 12 hónap, míg a rendkívüli állapot (háború) időszakában a szabályozás nem tartalmaz korlátot. Kiképzett tartalékos esetében a hadkötelezettség a hivatásos katonai szolgálat felső korhatáráig áll fenn. Fegyver nélküli katonai szolgálat engedélyezése iránti kérelmet a behívóparancs kézbesítését követő nyolcadik napig lehet benyújtani, a határidő jogvesztő” – olvasható a törvényjavaslatban.

Ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetben sor kerülhessen a behívásra, adatokra van szüksége a honvédségnek békeidőben is – azért a jövőben visszaállítanák az adatszolgáltatási kötelezettséget. A HM tervezetét először a kormánynak kell jóváhagynia, azt követően kerülhet az a parlament elé. A törvényjavaslat láthatóan a HM-nek sürgős, ugyanis a ma (kedden) megjelent rendelettervezetet csütörtökig lehet véleményezni a társadalmi vita keretében.

Ki nem hívható be?

A törvénytervezet szerint nem hívható be katonai szolgálatra, aki erre egészségileg alkalmatlan, illetve legalább három kiskorút nevel. Szintén nem mozgósítható még rendkívüli helyzetben sem, aki egyenes ági rokonát ápolja vagy gyermekét egyedül neveli. Mentesülnek a szolgálat alól továbbá a politikai elit tagjai, vagyis az európai parlamenti, országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati testületek tagjai. Na és természetesen az országgyűlési képviselők is. (Esetleg még a gyermekeik, ha erről módosító indítvány nyújt majd be egy fideszes vagy KDNP-s honatya.)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 10 szavazatból)
Háborúra készül az Orbán-kormány?, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

29 Reader’s Comments

  1. nagyszerű megint a kis emberek szivnak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  2. Itt nem hadseregre , hanem minél több ápolóra van szükség !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (37 szavazatból)
  3. Vissza a Lipótmezőt! A sok elmebeteg fideszest visszavinni,élükön I.Orbán királlyal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (31 szavazatból)
  4. na most olyanok papolnak a katonaság intézményéről akik még egy játék puskától is be fosnak életükbe nem voltak katonák
    na én megyek és lövész árkot ások a fiukkal a Kossuth téren mert ha jöttök legyen hova be ugrálni a sok faszság elöl

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  5. A NAGY ÁPRILISI FÜLKEFORRADALOM KÉRDŐÍVES KORMÁNYa mindent felszámok, amit 1989 óta a magyar társadalom elért, Bukásuk után bőven lesz teendője az őket követően, ha a magyar nemzet egyáltalán túléli azt a csapást, amit ezek az őrült emberek okoznak. Sajnálatos látni ahogy minimum 20-25 évet lépünk vissza a történelembe, miközben a világ gőzerővel halad egy előre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (32 szavazatból)
  6. Back to socialism.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  7. na a nagy NATO segítség mondjátok meg meg éri megint két magyar katona halt meg állítólag Afganisztánban

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (17 szavazatból)
  8. miezittenkérem?

    Nem kell félni, csak a választások előtt fognak háborút kirobbantani, hogy megússzák a csúfos bukást., addig bőven van idő távolabbra költözni. Remélem, a menekülőknek segítséget fognak nyújtani a demokratikus világ országai, és nem hagynak bennünket cserben, mint azt tették korábban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  9. nincs semmink hogy segítsenek rajtunk ezt már ismerjük az 1500 évektől
    akkor is egyedül harcoltunk
    a nagy hatalmak csak is érdekből cselekszenek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  10. Értetlenül áll a világ a fidesz kormány ténykedése előtt. Véleményem szerint egyértelmű, hogy mik a célok. Orbán Viktor hadat akar üzenni az egész világnak. Lássuk be, volt már hasonló próbálkozás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  11. Éljen a körkörös védelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. ez az ember összetéveszti a fejlett náci Németországot a szét lopott bukdácsoló Magyarországgal
    ha így folytatja tovább megint meg szál minket valaki

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  13. A hadseregből munkaerő lesz, parancsra.Szerintem erről van szó. Rájöttek, hogy nem tudnak se munkahelyet teremteni, sem a meglévő munkalehetőségeket , képzett vagy képzetlen munkaerővel feltölteni.Ennek sok oka van, minden megoldáshoz vezető út hosszú.A legegyszerűbb, ha a munkaképes korosztályból katonát csinálunk, aztán közérdekre hivatkozva, parancsra mindenféle munkát elvégeztetünk, ingyen és nincsenek jogi problémák, egyeztetési kényszerek, botrányok.Már benne van az alaptörvényben, hogy a közérdek előbbre való mint az egyéni érdek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  14. fahrenheit 9/11

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. gm. ez a kommunizmus bugyra lesz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. Nur nicht bekacken! Nem mernek ezek a zemberek kezébe fegyvert adni ! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  17. Nem véletlenül ragaszkodik a fidesz a szolgálati nyugdijas rendvédelmisek ismételt szolgálatba lépéséhez munkavégzési ellenőri státuszba (Kónya szakszervezetis valahogyan igy nevezte meg a leendő beosztásukat). Visszajön a 40 000 fegyveres és őrséget fog képezni a leendő munkaszolgálatos táborokban, ahová közérdekre hivatkozva majd behivják a munkanélkülieket közmunkára. Még az sem zárható ki, hogy ha már egybe vannak a zemberek, lehet szelektálni, pld. a rokkantak rehabilitációjának eredménytelensége esetén a “végső megoldáshoz” folyamodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  18. Lehet, hogy egyedül leszek a véleményemmel de én egy 6 hónapos katonai kiképzést jó ötletnek találnék. Igaz, hogy amolyan amerikai zöldsapkás módra! A most különböző egyenruhákban masírozó fiatalok megmutathatnák, hogy ki a legény a gáton. Természetesen a kiképzési szünetekben és szabadidejükben építhetnének gátakat is. A felesleges energiájukat lenne hol levezetni és nem hiszem, hogy egy ilyen 6 hónap után kedvük lenne még parádézni surranókban. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  19. Így van, munkahely teremtésnek jó, de ez vajon mennyibe fog nekünk kerülni?
    Laktanyák nincsenek, felszerelés nincs, a kiképző tábor emberanyaga is már csak a múlt. Bár ezeknek semmi sem számít, ha egy agyament ötlet megszületik egy-egy képviselő kobakjában.
    Nem vagyok hívő, de imádkozom, Ó Istenem, mentsd meg oszágunkat ezektől a latroktól!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  20. Még az jutott az eszembe, hogy bizonyos országokban olyan nagyon szép és nagyszabású felvonulásokat rendeznek a nemzeti ünnepeken. Olyankor az államfők ott integetnek, és büszkélkednek valamelyik lelátón. Szerintem orbán királyunk is élvezni akarja ezt az érzést, és ehhez kell megszervezni a magyarország hadseregét. Kellenek az egyszerre lépő katonák, a csúcsminőségű fegyverek és harci gépezetek. A pénz nem számít, azt majd a nyugdíjasok összedobják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  21. Most megmondom ennek a Hendének és bandájának, hogy nekem ne adjanak fegyvert a kezembe, mert én még voltam katona és tudom kezelni :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  22. Amióta ez a kormány hatalomra került, egyre inkább elhatalmasodik rajtam a hányinger.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  23. Falanx társadalmat készítenek elő ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  24. Sok velemeny sok igazsag. Fentrol meg csak a gazsag.
    Majd a fidesz kozeliek epitenek laktanyakat, jo penzert. Majd a fidesz kozeliek lesznek beszallitok. Mi meg majd fizetjuk.
    Mi a fasznak fizetek en ott tb-t, nyugdijat, stb. ha nem is ott elek?? En vagyok a hulye…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  25. “2011. május 12., csütörtök
    Közös európai uniós hadtestet (battle group) hoz létre a négy visegrádi ország.

    Ebben állapodott meg a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – védelmi minisztere csütörtökön a szlovákiai Lőcsén. Magyarországot a tanácskozáson Hende Csaba védelmi miniszter képviselte. Az egyezség szerint az önálló V4-es hadtestnek 2016 első felében kellene véglegesen felállnia és bevetésre késznek lennie.

    “Véglegesen megegyeztünk, hogy nekifogunk a hadtest felállításának. Ez az egyes hadseregek korszerűsítésének az útja. A kölcsönös tapasztalatok megosztásán kívül a költségeket is megosztjuk egymás közt” – jelentette ki Lubomír Galko, a vendéglátó szlovák védelmi miniszter. A részletek egyelőre nem ismeretesek. Galko azt mondta, hogy ezeket, valamint a kiadásokat is, szakértők a közeljövőben tisztázzák.

    A miniszterek előzetesen abban is megegyeztek, hogy a közös hadtest parancsnoka Lengyelország lesz. Szóba kerültek a NATO-n belüli reformok is. Ezeket a miniszterek szükségesnek minősítették. A V4-ek tanácskozásán részt vett az ukrán védelmi miniszter is. “Az ukrán kollégával megvitattuk, hogyan tudna Ukrajna is bekapcsolódni a V4-ek európai uniós hadtestének a felállításába” – jegyezte meg Galko. A miniszterek megvitattak a tárcáknál tapasztalható forrásmegvonások problémáját és esetleges következményeit is.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Igen.. több legyet ütni egy csapással.
    - ha a fiatalok bevonulnak katonának, csökken a munkanélküliség
    - diplomások is bevonulnak, igy hazai pályán dolgoznak (szállás + kenyér)
    - volt rendetlen, eladhatatlan katonai épületeket rendbe hozatnak a fiatalokkal
    ..
    STB

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Néhány szelíd kérdés:
    - mi az anyjuk kínjáért nem vonatkozik rájuk is ez a szabály?
    - vajh a szolgálat ideje beleszámít a nyugdíjba, szabadságba, stb.-be?
    - milyen viszonyban áll a leendő zsold a minimálbérrel?
    - honnan szereznek pénzt a behívottak felszerelésére, eltartására, stb. a “mai szűkös időkben” (állandóan erről ugatnak, nem?)?
    – vajon fegyveres és rendvédelmi dolgozónak számítanak a bevonultatottak? Mert akkor halleluja, irány a Kossuth tér!
    Még sorolhatnám estig, de minek. Még csak egyet: ki az a szokásosnál is eszementebb baromállat, aki komolyan gondolja, hogy a XXI. században egy országot gépkarabélyos-rohamkéses gyal.ásós katonák ezredei képesek megvédeni, amikor – tudtommal – 12 db. harckocsink, 1-2 lövegünk, és kb. 4 vadászrepülőnk vam??
    Egyszóval: a trükk a szokásosnál is átlátszóbb, tiszteletre nem méltó miazmák (hogy a koszmót ne is említsem!).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. FÉLNEK! Félnek,hogy a meghozott és átnemgondolt intézkedéseik miatt a zemberek megmozdulnak.Lesz kiket ellenük bevetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  29. Miért érthetetlen a kormány terve?
    Behívják az utcáról a tüntetőket és csökken a tiltakozók ereje. A maradékot (nyugdíjasok, nők) elintézi a rendvédelmi szakszervezet egy másik minőségében, mint egyenruhás rendőr, ha addig eldől, hogy nem veszik el a nyugdíjukat és minden meg van oldva!
    Lesz itt annyi katona a határon túli állampolgárokkal, hogy műszak végén levezetésként visszacsatolják az elveszített országrészeket is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Irak: az olaj mindent vitt 2011. április 19. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos