Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bundagyanús vasútfejlesztések 2011. május 25. szerda 16:45 | AN Forrás: nol.hu, mfor.hu

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bundagyanús vasútfejlesztések

Budapest – Az utolsó pillanatban 24,4 milliárd forinttal megemelt keretösszegnek köszönhetően nyerhette el a vasútvonal-felújítási megbízást a Közgép. Már megint, még mindig, Simicska Lajos. A szentek védőszentje.

A kormány döntése értelmében a Szajol– Püspökladány vasútvonal felújítása elnevezésű nagyprojekt támogatása legfeljebb 24,4 milliárd forinttal, összesen legfeljebb 161,8 milliárd forintra nőhet – jelent meg a hír a legfrissebb Magyar Közlönyben. A jóváhagyott támogatást az eredményhirdetést követően a nyertes ajánlatban szereplő árajánlat figyelembe vételével, az annak alapján számított tényleges többletigény mértékéig lehet felhasználni. A kormány egyben elrendelte az átdolgozott támogatási kérelem benyújtását az Európai Bizottsághoz.

A páneurópai közlekedési hálózathoz kapcsolódó Szajol- Püspökladány közötti 70 kilométeres vasútvonal felújítási és biztosítóberendezési munkálatainak kivitelezői pályázatait tavaly decemberben írták ki. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) akkori közlése szerint a korszerűsítés nyomán biztonságosabb és gyorsabb lesz a vasúti közlekedés, a vonal egyes szakaszain óránként 160 kilométeres sebességgel is haladhatnak majd a szerelvények.
Elsőként Szajol és Kisújszállás között korszerűsítik a pályát. Ezzel párhuzamosan, pár hónappal eltolva, a második szakasz keretében a Kisújszállás és Püspökladány közötti szakasz felújítása indul. A harmadik ütemben pedig új, korszerű biztosítóberendezést építenek ki a felújított pályaszakaszokon. A teljes  vonalszakaszon 2015. október elejére várható a pályaépítés befejezése, a biztosítóberendezés telepítését várhatóan 2016. szeptemberére fejezik be.

Ennyi a hír, és lássuk, mi van a háttérben?

A vasútépítési munkák kivitelezőjeként egyeduralkodóvá vált a Közgép. A Simicska Lajoshoz köthető, az előző Fidesz kormány idején nem kevés megbízással ellátott, az állami fejlesztések sorára szerződtetett  mélyépítő cég újabb győzelme elképzelhetetlen lett volna a beruházás költségkeretének kormányzati emelése és a versenytársak kizárása nélkül. A héten megjelent – Orbán Viktor által aláírt – határozatban, a döntő hányadában brüsszeli forrásból finanszírozott beruházásra fordítható keretösszeget 24,3 milliárd forinttal megemelték, és pár nappal később pedig a NIF máris a Közgép két konzorciumának adta a vasútvonal építését.

Az év elején kiírt verseny pénteken kihirdetett eredménye azonban az érdekeltek szerint bundagyanús. Ugyanis a közgépes konzorciumok árajánlatai eredetileg mindkét szakaszon csak a harmadik helyre voltak jók, vagyis mindkét szakaszra egyaránt volt a győztesénél olcsóbb ajánlat. Ráadásul az első, Szajol-Kisújszállás szakaszára a Közgépet olyanok verték, akik az eredetileg kalkulált mérnökárnál is olcsóbban építettek volna. De a NIF a második, Kisújszállás-Püspökladány szakaszra is milliárdokkal kedvezőbb áron szerződhetett volna. Ennek ellenére az állami beruházó a közgépes konzorciumok kivételével, minden pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítette és összeállítóikat kizárta a versenyből, vállalva annak kockázatát, hogy a történet a Közbeszerzési Döntőbizottságon, majd a bíróságon folytatódik. Valószínű ugyanis, hogy a kizártak a döntést nem fogadják majd el vita nélkül. A NIF-nek idővel bizonyítania kell, hogy okkal költött majdnem 20 milliárd forinttal többet, elsősorban uniós pénzből, a Szajol-Püspökladány vasútvonal korszerűsítésére és a beruházásra valóban csak egyetlen pályázó tudott érvényes ajánlatot adni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Bundagyanús vasútfejlesztések, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. No igen. Vasútépítés a tervezetthez képest +24.4 milliárdért. Ahogy a MOL 21%-os részvénycsomagját t is a Bajnaiék által tervezett (de a fityisz által megakadályozott) árhoz képest 80 milliárddal drágábban vásárolták vissza. Nyilván meg lesz ennek is a böjtje, de kamatostól… No nem a fityiszes zsiványoknál, hanem nálunk, állampolgároknál…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  2. Nokiás doboz? Micsoda kispályás módszer! Az Mszp-sek lúzerek voltak.
    Kamion, az az igazi! Ha ezt az Unió benyeli – akkor már akármit is be lehet nekik adni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Egyébként jobban jártunk volna, ha Orbán Monacóban próbál bankot robbantani. Ott nem tudott volna egy ültő helyében majd ezer milliárdot eltapsolni! Mert a MOL 500 mrdjához vegyük hozzá a MÁV 300 mrd-ját, és a többi cukros dolgot (pl ez a kis közbeszerzési anomáliát). Az orvosokra meg nem jut pénz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. kekec
    Kamion? Dehogyis! Gyorsvasút sok vagonnal, hogy elférjenek benne a javak, amiket kilopnak a Köztársaságból!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Vasút-pénz.
    ( A Nokiásdoboz-pénz analógiájára , mint térfogat-egység.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Rossz a cikk címe! Dehogy gyanús! Símán bunda!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Az út- és vasútfejlesztéseket lebonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), olyan állami “mamut “cég, amelyből az államkasszából ide beömlesztett pénzt, a kijelölt beszállítókon keresztűl lehet a pártkasszákba átszivattyúzni. A helyzet e tekintetben a fülkeforradalom óta csak annyiban változott, hogy ma már csak egy pártkassza a végcél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos