Ronai and Ronai
AMERIKAI

Biden és Cantor: két külön világ 2011. május 29. vasárnap 21:50 | AN Forrás: AP

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Biden és Cantor: két külön világ

Washington – A Memorial hétvégén elhangzott rádióüzenetekből kiderült, mennyire eltérően látja az amerikai gazdaság helyzetét a demokrata Joe Biden alelnök és Eric Cantor, a kongresszusi republikánus többség vezetője.

Miközben az országos munkanélküliségi ráta továbbra is kilenc százalék, a gazdaság változatlanul a választókat leginkább foglalkoztató tényező. A Gallup május elei felmérése szerint négy amerikaiból három ezt tartja „a legfontosabb problémának”, és ez az arány kétéves csúcsot jelent.

Az európai körúton lévő Barack Obamát helyettesítő Joe Biden alelnök rádióüzenete az autóiparban tapasztalható fellendülésre fektette a hangsúlyt. Szerinte az iparág a pusztulás szélén állt, most viszont visszatér az életbe, ami egészében a gazdaság élénkülését is jelzi. A Chrysler a múlt héten jelentette be, hogy visszafizette az 5,9 milliárdos szövetségi kölcsönt, valamint azt az 1,7 milliárdot is, amit Kanadától és Ontario államtól kapott. A General Motors pedig arra készül, hogy – huszonhat év után először – ismét három műszakban termeljen.

Magától értetődik, hogy a gazdaság egészen más megközelítését nyújtotta Cantor, aki arra hívta fel hallgatói figyelmét, hogy az adminisztráció közel egytrillió dolláros gazdaságélénkítése elmélyítette az államadósságot és nem gondoskodott arról, hogy az emberek újra munkába álljanak. Cantor szerint lassan már 2011 nyara van, és megannyi családtagunk, szomszédunk, barátunk továbbra sem talál állást.

A Ház republikánusai a múlt héten hozták nyilvánosságra állásteremtő projektjüket, amelynek legfontosabb eleme úgy a személyi jövedelemadó, mint a társasági adó huszonöt százalékban való maximálása, a hazai energiatermelés fokozása, a Kolumbiával, Dél-Koreával, Panamával függőben lévő kereskedelmi egyezmények elfogadása.

A terv nyilvánosságra hozatala lehetővé tette, hogy elterelődjön a figyelem a Paul Ryan képviselő által felvázolt költségvetési elképzelésről, amelynek egy ellentmondásos eleme értelmében a Medicare-t a ma 55 éves és annál fiatalabb polgárok számára egyfajta voucher-programmá alakítanák át. A Medicare-javaslat volt főszerepben a New York-i 26. sz. kongresszusi választókerületben kedden tartott különleges választás alkalmával is. A teljes mértékben republikánus kerületben egy demokrata nyert Kathy Hochul személyében a republikánus Jane Corwinnal szemben.

A demokraták továbbra is politikai fegyver gyanánt használják az autóipart: Obama a jövő pénteken egy toledói Chrysler-gyárat látogat meg. Biden a mostani rádióbeszédben rámutatott: „sokan hitték, hogy az elnök majd hagyja odaveszni a GM-et meg a Chryslert. Nem gondoltak arra”, tette hozzá, „hogy az autóipar Amerika jövője szempontjából létfontosságú.”

A Demokrata Nemzeti Bizottmány a múlt héten közzé adott videoüzenetében Romney volt massachusettsi kormányzó és más lehetséges republikánus elnökjelöltek kisegítés-ellenes álláspontjával foglalkozott, kezdve a New York Times 2008. évi egyik címlapjával, amelyen Romney szerepelt: „Hadd bukjon be Detroit!”, és folytatva ugyancsak Romneyval, aki egy tévéinterjúban azt mondja: „Ha megírják a csekket, kikerülnek az üzletből”.  De látható a videón Newt Gingrich korábbi házelnök és Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó is, akik ugyancsak ellenzik az autóipar kisegítését.

Pawlenty szóvivője, Alex Conant válaszként az Associated Presszel közölte: „a szövetségi kormány nincs irányítás alatt. Obama elnök azzal szédíti magát, hogy a politikája erősítette az amerikai gazdaságot”.

Biden és Cantor egyaránt szót ejtettek azokról a katonákról, akik külföldön szolgálják hazájukat. Az alelnök arra kérte hallgatóságát, forduljon azok felé, akiknek szerettei a hadseregben vannak, érezzék a közösség megbecsülését és azt, hogy tisztában vagyunk az áldozattal, amit hoznak. Cantor úgy fogalmazott, a kötelességüket teljesítő bátraknak köszönhető, hogy Amerika szabad és erős marad.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Mi lesz veled, Magyarország? 2014. április 2. szerda

Eltűnt a nyugdíjvagyon – hol a lé? 2014. március 5. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos