Ronai and Ronai
AMERIKAI

A buffalo visszatérésére készülnek az indián törzsek 2011. május 9. hétfő 8:01 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A buffalo visszatérésére készülnek az indián törzsek

Madison, Montana – Száznegyven év elteltével ismét vad bivalycsordák dübörgését várják izgalommal az északkelet-montanai indiánok. Az egykor tízmilliós nagyságrendben vándorló állat egy időben a kihalás szélére sodródott; most ismét szaporodóban vannak.

A Fort Peck rezervátumban élő sziú és assziniboi indián törzsek az elkövetkező hónapokban tanúi lesznek annak, amint az ország jelenleg egyetlen szabadon élő bivalycsordája előjön a Yellowstone Nemzeti Parkból.

A montanai vadvédelmi hivatal illetékesei ma tekintik meg azt az ötezer hektáros területet, amelyet a buffalók vagy más néven bisonok rendelkezésére bocsátanak. Igen ősi területről van szó, amelyen az indiánok már a fehér ember megérkezése előtt is vadászták a buffalót. Az őslakosok számára az állat az élelemtől a ruházaton át a vallási célú felhasználásig szinte minden funkciót betöltött.

A bison szisztematikus vadászata a vadnyugati hőskorszakban kezdődött meg, és a tizenkilencedik század végére már ipari méreteket öltött; a huszadik század beköszöntekor nem egészen ötvenfős populációt sikerült bemenekíteni a Yellowstone-ba. Ebből a kis csordából fejlődött ki a mai, háromezer-hétszáz darabos állomány.

Az Egyesült Államokban másutt is található bivalyok, ezek azonban kisebb-nagyobb mértékben keveredtek a házi szarvasmarhákkal, és csak ranchokon élnek, nem szabadon. A Yellowstone-ban élő csorda azonban tiszta vérvonallal rendelkezik, amely az írott történelem előtti időkbe megy vissza.

A buffalo „feltámadása” rendkívüli jelentőséggel bír az indiánok szempontjából, akik számára ennek az állatfajnak a tizenkilencedik századi hanyatlása egyet jelentett az ő hanyatlásukkal, visszatérése pedig reményeket támaszt egy ősi kultúra feltámadása kapcsán.

Az állatokat a következő hónapokban hajtják ki a Yellowstone-ból Fort Peckhez, ahol negyedmillió dolláros költséggel épült számukra huszonhat mérföldes kerítéssel elkerített legelőterület. Fotók: AP

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
A buffalo visszatérésére készülnek az indián törzsek, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Szilágyi Attila

    Jó hír, örülök neki.Remélem a mi szürke marháink is így járnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Bizony jó hír! A mi szürke gulyás állományunk szintén megfelelő tartással és tenyésztéssel a Hortobágyon igen csak jól érzi magát. Köszöni! Bár nálunk inkább állattartókat bízta meg az állam a szürke marha külterjes tartásával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kiűzik a feketéket a csiroki indiánok 2011. augusztus 25. csütörtök | RR

Az ócsai szegénygettó boldog élete 2011. augusztus 12. péntek | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos