Huszonöt éve történt a csernobili katasztrófa 2011. April 22. Friday 12:00 | AN

Share
Huszonöt éve történt a csernobili katasztrófa
Csernobilban megállt az idő - minden úgy maradt, ahogy a robbanáskor volt Fotó: AP

Kijev – Négy nap múlva, április 26-án lesz negyed évszázada, hogy a tragikus csernobili katasztrófa bekövetkezett.

A nukleáris sugárzás még ma se múlt el, a szakemberek folyamatosan dolgoznak a lehető legjobb szigetelésen. Erről és a munkák finanszírozásáról tartottak négynapos konferenciát Kijevben.

A tanácskozáson rész vett Yukiya Amano, a japán Atomenergiai Hivatal elnöke,  Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára és Viktor Janukovics ukrán elnök. A vezetők egyetértettek abban, hogy a csernobili és fukushimai katasztrófákhoz hasonló események  nagyban aláássák az atomenergiába vetett bizalmat, s nem szabad, hogy ilyenek újra bekövetkezzenek.

A meghívottak szóltak arról is, hogy fontos egy új, a jelenleginél biztonságosabb szarkofág létesítése a csernobili atomerű felrobbant blokkja köré, amely bár rendkívül költséges, mindenképp szükséges a 25 évvel ezelőtt történt katasztrófa utómunkálatainak végleges lezárásához.

Tags: , ,

One Reader’s Comments

  1. Pontosítanám: a képen Pripjaty ( nincs cirill betűm ) látható .

Kapcsolódó cikkek

Orbán szerint az ő tiszta fejére van szükség 2012. November 6. Tuesday | AN

Aki hitt a szabad sajtó mindenhatóságában… 2011. December 15. Thursday | CSILLAG ANDRÁS

Freddie Mercury 65 éves lenne 2011. September 5. Monday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók