Ronai and Ronai
AMERIKAI

Horváth Margó: A Mester és Margit 2011. április 23. szombat 19:32

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Horváth Margó: A Mester és Margit

Fáj. Nagyon fáj. Ülök a Mesterrel az asztalnál és azon töröm a fejem, hogyan legyek Jeanne d’Arc.

Gyöngyöspatán baj van, mondja a Mester, baj van a világgal. Töröm az elavult agyamat: mit kéne tenni. És kibukik: csak ne ők, ne a gyöngyöspatai romák lőjenek először.

Mert nem kérdés, hogy kinek az érdeke, de az sem, hogy ki fogja rohadtul megszívni. Mondom a Mesternek: le kéne állítani a radikálisokat. Nem érti. Kiabál velem tehetetlenségében: ki vagy te, hogy majd megmondod a kósert Húsvétkor. Én meg csak sírok befelé, aztán kifelé is: Hidd el! Nem beszélek hülyeséget! Vannak azok a romák, akik magukat radikálisnak nevezik, mert megtanulták a szót, és félek: feltüzelik az asszony, gyerek nélkül maradt romákat, visznek nekik fegyvert is, mert van rá gyakorlatuk, van rá pénzük is, és félek, ők fognak lőni először. A Mester néz rám: hülye vagyok: a Moszad nem hivatalos a bulira. De most az egyszer nem engedek!

ÉN ÉN vagyok!

És fáj, nagyon fáj, ez az egész húsvéti exodus, nem engedek belőle! Hívom Jenőt – nem beszéltünk tíz éve – mi van? Azt mondja: fásult, de szólt a gyöngyöspatai romáknak, hogy ne higgyenek senkinek: két azonos értékű tűz között vannak: Mindkettő neve FIDESZ. Hívom a FEKETE PÁRDUCOT, kérdezem: mi legyen.

Ugye, te is tudod, hogy ha a romáknak a roma radikálisnak nevezett dilók fegyvert visznek, akkor megint mi szívjuk meg? Mondja, fáradtan, rezignáltan: Tudom, Margó, de én már nem tudok mit tenni.

Ott voltam, szóltam, elmondtam, hogy nehogy már a Jobbikból mártírt csináljunk, és ott voltak a budaros, senkiháziak is…Radikálisok? Nem lehetnek ennyire hülyék a magyar értelmiségiek, hogy elhiszik: ők a cigány párducok.

Kérdezem a Párducot: mit tehetek, mit csináljak? Hogy ne, ne használják fel a tesóinkat nagyon, nagyon fájdalmasan? Hogy senki ne biztassa őket?

A Párduc azt mondja: Írd meg Margó. Magyarországon nincsenek párducok, csak a Fidesz, meg a Fidesz van. Lejátsszák egymással a meccset. És én, meg a Jenő, meg te – csak hisszük, hogy időben szóltunk: Cigányok! Nem a ti kultúrátok! Nem ti lőtök először! Húsvét van! És mert Isten fiának tenyeréből loptatok egy szeget, ezért ti megkaptátok az örök mulatság jogát! Hát énekeljetek. Táncoljatok!

Mondom a Mesternek: mi nem lehetünk radikálisok, mert nem. Soha ártatlan vért nem ontunk. Mert nem.

Mire a Mesterem életében először megcsókolta a kezem. Ezen a Húsvéton.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Horváth Margó: A Mester és Margit, 5.0 out of 5 based on 1 rating

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Mondom a Mesternek…..
    Na, nem is folytatom. Nem lenne rossz a bejegyzés. Mégse jó.
    Ez a probléma nagyon nehéz. Csak az országutak szélét kell
    nézni, a szélen parkoló ” autókat” a fiúkkal,
    Margit , ez sumákra sikeredett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  2. Kedves Margó, én értelek. És ez egy nagyon szép publicisztika.
    De felhívnám a figyelmed, hogy a roma testvéreidhez kéne szólni, s velük megértetni valóban az Általad leírtakat. Mert nem hiszem, hogy értik.
    A választások előtt segítettem egy roma lányon, nagy bajban volt. Annyira hálás volt a drága, hogy potyogtak a könnyei. Kérdezte mivel hálálhatja meg, mondtam neki, menjen el szavazni, s ne a jobbikra szavazzon. Tudod mit válaszolt????
    Mi az a jobbik?
    Na, ezért drága, menj, és beszélj inkább az ő fejükkel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  3. Tulajdonképpen a MOSZAD szóta kaptam fel a fejem. Valahogy azt sugallja ez a publicisztika ennek a szónak az értelmetlen beszúrásával, hogy az izraeli Moszad tagjai állig felfegyverkezve császkálnak és lőnek mindenre ami mozog. Ami pedig a cigányságot illeti, nem is csodálkoznék azon, ha lőnének. Az a több évszázados megaláztatás, amit a magyar “befogadó nemzet” részéről el kellett és kell viselniük, előbb vagy utóbb kirobbanthat valamiféle szervezett attrocitást. Aki pedig azt feltételezi, hogy a Fidesz kormány néhány új jogszabály alkotásával egyszer és mindenkorra megoldja ezt a több évszázada elhanyagolt kérdést vagy az új kormány szemére veti, hogy még mindig nem oldotta meg, az önmagát csapja be. Persze a cigányok jók voltak akkor, amikor kikaparták az egyes és a kettes metrót, amikor Dunaújvárosban, Ózdon, Miskolcon öntötték a vasat, vagy amikor a nagy vízművek készültek. És nem is volt velük semmi baj. Ősi indulataik kocsmai verekedések szintjére süllyedtek. De a mai modern korban már nincs szükség a csákányra, lapátra és nincs szükség a cigányokra sem. Kiszorultak a munkából, senkinek nem kellenek, és mindezeken felül az egyre hangosabb magyar újfasiszták a szemükre vetik, hogy nem akarnak dolgozni. Ez elmúlt 20 év magyar áldemokráciája és magyar álliberalizmusa a felelős ezért. Ki tud itt igazságot tenni? Ha a FIDESZ kormány munkát szervez a cigányoknak, hogy legyen tisztességes megélhetésük, a magyar nemcigány fog zúgolódni – joggal – a diszkrimináció miatt. Azt fogja szajkózni a sajtó, hogy a magyar kormány a magyar állampolgárokat hozza hátrányos helyzetbe a cigányok miatt. És ha nem tesz semmit ebben az ügyben a kormány, akkor azért fog szajkózni a sajtó, hogy a cigányokat hozza hátrányos helyzetbe a nemcigányok miatt. Tanítani kellene őket, de tanitani kellene a nemcigányokat is a békés egymásmellettélésre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Efraim, veled lehet beszélni. Nem vagy elvakult, meg tudod is miről van szó.
    Az egész országnak kellene munkát és emberi életet teremteni. De hol?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. A FIDSZ a borotva élén táncol.Dehát miért ? Kétharmaddal mindent megtudna valósítani , még a Romakérdést is megoldhatná.
    (Láthatólag eszeágában sincs.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Margit !
    (Annak ellenére írok írásodra reagálva ,hogy a fészen rendesen belém jöttél a semmire …. , fátylat borítottam rá , csak azért mert nagyon kedvelem az eredetiségedet és határtalan önbecsülésedet , egyenességedet , eszedet-szívedet )
    A nem-cigány lakosság nemhogy a rettenetes helyzetben élő cigányokon nem segít (nem tud , nem akar … ez most kevésbé érdekes) , de saját magát ássa be éppen a homokba ,mert az a kib…tt 2/3 egy agyilag és lelkileg elrohadt társaság , a szomszédját is feljelentik mindenért,ha kell !!!!! Olyan mérget loccsant szét ez az orbán kormány , ami évtizedekre issza be magát a lelkekbe ! Demokraták,liberálisok, baloldali vagy egyáltalán normális emberek aktívan csak ideig-óráig képesek odaállni mellétek , mert az effektív és hatásos lépéseket senki ,de senki nem teszi meg !!! Itt egy óriási nagy ellenszegülésnek kell történnie ahhoz , hogy ezek a szennyek eltűnjenek ! De ki követeli ki ??? Kik??? Az a néhány jóindulatú ember ,mely’ kiállt és kiáll a jövőben is a cigány emberek elleni terror miatt ??? Sajnálom kimondani , de ez nem elég . Javaslatom – azon kívül,hogy osztom az észt – az lenne , hogy szervezzünk meg a Fészen egy engedetlenségi tüntetést minden olyan ember részvételével ,akik hisznek a lehetőségben ,hogy lehet a demokráciát a sárból kiemelni . Ennek egyik legaktuálisabb apropója a cigány lakosság egyértelmű védelme mindenféleképpen . Mert most fizikailag vannak veszélyben !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Igen Geyza, velem lehet beszélni, mert én KÍVÜLRŐL látom a dolgokat. Ha Magyarországon élnék, lehet, hogy más lenne a véleményem. De Izraelben élek már több mint 20 éve és előttem a példa az izraeli demokrácia. Itt nem csak magyarok és cigányok élnek (mert vannak azok is Jerusalaimban) hanem szinte minden más nemzet szülöttei. Az oroszok és az etiópok ugyan kölcsönösen utálják egymást, de csak a morgás szintjéig terjed ez az utálat.
    A FIDESz tényleg borotvaélen táncol. Az előző kormányok gazdaságpolitikája súlyos örökség. Orbán Viktor úgy érezheti magát, mint egy trolibusz vezetője, kicsit jobbra, kicsit balra, de a felsővezetéket nem hagyhatja el, mert különben leáll a busz. Mindenkinek kellene munkát adni, de ez nem csak Magyarországra, hanem az egész világra érvényes probléma. A tömegtermeléssel, az automatizálással egyre több ember esik ki a termelő munkából és ez egyenesen maga után vonja a vásárlóerő csökkenését. Ez pedig újabb csődeljárásokhoz vezet, az ezzel járó elbocsájtásokkal. Csak az olcsó munkaerő a kedvező adózás vonzza a befektetőket, de a szakszervezeti bérkövetelések nem teszik lehetővé az olcsó munkaerőt. Az állam pedig csak olyan bérminimumot szentesíthet, amelyet a munkáltatók ki tudnak gazdálkodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  8. Ejnye Margó, úgy látszik, vannak akik nem olvassák az írásodat.
    Ők azok, akik nem tudják, hogy egy cigány soha nem erőszakos.
    http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/24/17/Atrocitas_Gyongyospatan_egy_hazatero_asszony_megutott_egy_idos.aspx

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  9. Miért Gonoszka? Az erőszakosság a cigány privilégium? Gondolom beszóltak neki. Mint általában a zsidóknak szoktak, hogy ” többen jöttek vissza, mint ahányan elmentek”. És ilyenkor kinyílik a bicska a zsebben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. efraim, ne részletezzük. Ha ketten csinálják ugyanazt, az nem ugyanaz.. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  11. Nagyon örülök Margó, hogy ezen a portálon olvashatlak!
    Lehet, hogy a születésnapodon tényleg Rád mosolygott az Isten?

    Büszke lehetsz az írásodra!
    Ja, és igen: tényleg ne a cigányok lőjenek először!
    Jó lenne, ha senki sem lőne, de – szerintem – itt hamarosan nagy baj lesz…
    A kormány nem törődik Veletek (sem).
    Lekezelő pökhendiség, agitpropos retorika, és megalázóan flegma közöny…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos