Ronai and Ronai
AMERIKAI

Feltankolva 2011. április 7. csütörtök 6:37 | FH

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Feltankolva

Győr/Szentgotthárd – 17 500 új munkahely megteremtését segítheti a kormány döntése, amellyel két nagy autógyártó beruházását támogatja – hangzott el a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Az Audi győri beruházásához 11,2 milliárd forintot, az Opel szentgotthárdi beruházásához pedig 5,5 milliárd forintot ad a magyar állam – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány szerdai ülése után.

A tárcavezető szerint az Audi beruházásához adott támogatás 3, az Opeléhez nyújtott pedig 5 év alatt térül meg. A tájékoztatón a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy létrehozzák az Összefogás az Államadósság Ellen nevű alapot, amelybe cégek és magánszemélyek is befizethetnek.
Matolcsy György elmondta: az Audi 900 millió eurós beruházása Győrben és az Opel 450 millió eurós beruházása Szentgotthárdon 2634 munkahelyet teremt, ehhez azonban a beszállítók bővülését is hozzá kell adni, ˛ami összesen 17 ezer 500 új munkahelyet jelent. A miniszter felhívta arra is a figyelmet, hogy a beruházások szakemberigényéhez az Audi például a győri egyetemnek plusz támogatást nyújt a képzéshez. Hozzátette: mind a két autógyár esetében legalább 12-15 éves működésre számítanak.

Az állami támogatás mértékéről a tárca vezetője azt mondta: az Audinak nyújtott 11,2 milliárd forint azt jelenti, hogy az összköltség 5,2 százalékát adja a magyar kormány, ami egy munkahely létrehozásához 6 millió forint hozzájárulást jelent. A várhatóan 2013-ban induló termelés után azonban már 2015-ben megtérülhet ez a támogatás. Az Opelnek adott 5,5 milliárd forint a beruházási költség 5 százaléka, egy munkahely megteremtésé esetén pedig 6,8 millió forint. Az Opelnek nyújtott támogatás 5 év alatt várhatóan 2017-ig térül meg. Hangsúlyozta: a kormány a kis- és középvállalatok támogatását továbbra is nagyon fontosnak tartja, ami abból is látszik, hogy idén az év első 3 hónapjában az összes állami támogatás 75 százalékát ezek a vállalkozások kapták.

A nemzetgazdasági miniszter arra is felhívta a figyelmet: a két nagy beruházással Magyarország előrelép a járműgyártás terén a régiós versenyben. Az ezer főre számított gyártásban ugyanis a tárca vezetője szerint bár még megelőzik a magyarokat a csehek és szlovákok, de “behoztuk Lengyelországot”. Matolcsy György hangsúlyozta: “A térség motorja akarunk lenni!”, és ehhez a célhoz ez a két járműberuházás közelebb hoz. A projekt nagyságát jelzi, hogy a 100 százalékra exportra termelő két gyár beindulása után az összexport 16-18 százalékát már a járműipar képviseli majd.

A kormány az említetteken kívül nem döntött az Audinak és az Opelnek nyújtandó másfajta támogatásról, például adókedvezményekről – mondta kérdésre válaszolva Matolcsy György. Hozzátette, hogy Győrben már régóta húzódik az elkerülő út megépítése, ezt az Audi beruházása mindenképp felgyorsíthatja.

A tájékoztatón a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy létrehozzák az Összefogás az Államadósság Ellen nevű alapot, amelybe cégek és magánszemélyek is befizethetnek. A kormány ezzel egy társadalmi kezdeményezéshez csatlakozott, amelyet Rédly Elemér atya indított. Ő az “államadósság elleni küzdelemhez” 1 millió forintot ajánlott fel, ez az első befizetés az alapba. A szóvivő közölte azt is, hogy megbízták a nemzetgazdasági minisztert olyan törvénymódosítások kidolgozásával, amelyek alapján a befizetők adóalapjukból leírhatják ezeket a befizetéseket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Késhet a győri Audi gyár bővítése 2011. április 28. csütörtök | MTI

Lázár után Borkai is Audival flangál 2011. április 20. szerda

Beindul a Toyota gyár Japánban 2011. április 18. hétfő | MTI/AP

Zebrán parkolt a TEK luxusautója 2011. április 14. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos