Ronai and Ronai
AMERIKAI

A lockout vesztesei 2011. április 11. hétfő 17:55 | Griecs Zoltán Forrás: Yahoo, The business of football, AN-archív

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A lockout vesztesei

New York – A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 1985 óta a legnépszerűbb liga az Egyesült Államokban. Ezt támasztja alá a tekintélyes Harris Poll legutóbbi felmérése is, mely szerint a futball még az amerikaiak kedvenc időtöltését, a baseballt is jócskán lekörözi. Így nem meglepő, hogy a szurkolók és a vállalatok feszült figyelemmel követik a tulajdonosok és a játékosok között kialakult bérvitát. Megegyezés nélkül a 2011/12-es szezon elmarad, ám míg a drukkerek sportágat “váltanak”, a többi érintettnek súlyosabb következményekkel kell szembenézniük.

Televízió

A liga abszolút bevételi forrásait a televíziós jogdíjakban kell keresni. Az NFL úgy készítette el tv-szerződéseit a jelentősebb társaságokkal, hogy azok az idény törlésével is kifizetéseket, körülbelül 6.5 milliárd dollárt garantálnak. Közülük a DirecTV járhat a legrosszabbul: a Bloomberg jelentései szerint az USA legnagyobb műholdas tv-szolgáltatója több mint 700 millió dollár bevételtől eshet el, ha nincs szezon. A Fox, a CBS, az NBC és az ESPN (és leányvállalataiknak) szerződései bár tartalmaznak lockout-biztosítékokat, ám az NFL generálta hirdetési pénzek biztosan csökkenni fognak. Különösen az utóbbi bánhatja, hogy nem volt eléggé előrelátó: az ESPN akár még egy teljes elmaradt szezon esetén kieső előfizetői szám miatti kártérítést is igényelhetett volna, a kitétel végül korábban módosításra került.

2010-ben az Egyesült Államok 100 legnézettebb sporteseményéből 65 NFL-mérkőzés volt; a közvetítési jogokért fizetett összegek tekintetében szintén rekord a tavalyi idény. A Super Bowl alatt adásba kerülő 30 másodpercnyi reklámidők például egyenként 3 millió dollárért – hónapokkal a döntő előtt – keltek el.

Videojátékok

A rajongók mindig készen állnak egy futballmeccsre – még akkor is, ha egy számítógépre tervezett verzióról van szó. Ezek közül is kiemelkedik az Electronic Arts (EA) sport részlegének legnépszerűbb (és legjobban fogyó) terméke, a Madden, melyből 1988-as debütálása óta közel 90 millió példányt, csak tavaly 5.5 milliót értékesítettek különböző platformokra és konzolokra. A cég képviselői a közelmúltban elmondták, az EA Sports a lockout ellenére is piacra dobja a Madden NFL 12 játékot, igaz, nagyjából 50%-os ($165 millió) bevételkieséssel számolnak. (Az EA vesztesége némileg kakukktojás annak tükrében, hogy a cég körülbelül 3.5-4 milliárd dolláros profitra tesz szert évente.)

A Madden sorozat legújabb darabja – a szokásoknak megfelelően – augusztusban kerül ki a polcokra; a 2012-es kiadás borítójának arcáról az ESPN szavazásán lehet dönteni.

Szállítók, kereskedők, turizmus

A játékok hozzák a szurkolókat, a szurkolók relikviákat vásárolnak, legyen szó a Packers híres sajtsapkájáról, a Steelers törülközőjéről, sportolókat ábrázoló babákról, ruhadarabokról és még ezernyi más csecsebecséről. A rajongóknak szükségük van egy honi törzshelyre is, idegenben szintén, mikor kedvenc csapatuk vendégjátékát tekintik meg. A bérvita okozta zsákutca miatt azonban az NFL-csapatoknak otthont adó városok kihalttá válnak, nehéz helyzetbe hozva ezzel a kis-és középvállalkozásokat. Ügyfelek nélkül az érintett üzletágak forgalma és bevétele jelentősen visszaesik, ami a munkahelyek, így az alkalmazottak létszámának csökkenésével párosul.

A minneapolisiak becslése szerint a város 10 millió dollártól eshet el egy hazai derbi alkalmával, ha a Vikings nem lép pályára. Ezt szorozzuk fel nyolccal (16 meccses egy alapszakasz), és az összeg is tekintélyesebbé válik.

Élelmiszerek

Az éttermek veszteségét az elemzők átlagosan 25% környékére teszik, a Nemzeti Baromfi Terméktanács (National Chicken Council) kimutatása ugyancsak beszédes adat. A jelentések szerint a szurkolók tavaly körülbelül 5 millió kilogrammnyi csirkeszárnyat fogyasztottak el a 17 hetes alapszakasz meccsnapjain (csütörtök, vasárnap, hétfő). Csak a Super Bowl vasárnapján 450 millió darabot értékesítettek Amerika egyik kedvencéből, a többi finomságról nem is beszélve.

“Hatalmas csapás ez nekünk”, nyilatkozta az ABC News riportereinek Joe Sanderson Jr., az Egyesült Államok negyedik legnagyobb  baromficégének vezérigazgatója.” Ha nem lesz vasárnapi futballmeccs, a kereslet borzasztóan lemegy, s természetesen, az árak is lejjebb mennek.”

Sör/üdítőital

A PepsiCo forgalmazta Gatorade energiaital plakátok és hirdetések tucatjain képviselteti magát az NFL-mérkőzéseken, melynek köszönhetően milliárdos eladásokat produkál évről-évre. A vállalat kapcsán kiemelendő, hogy bevételeinek tetemes részét éppen a kizárólagos jogok megvásárlására forgatja vissza.

Néhány példa: a Pepsi nyolc évre 560 millió dollárt fizetett a ligának, míg a Gatorade ezirányú kiadása évi 45 millió dollárt tesz ki – az értékesítési költségek és a csapatoknak biztosított ingyenes ellátás további kiadásokat eredményez.

Hasonlóan pórul járhat az Anheuser-Busch InBev sörgyártó is, amely potom 1.2 milliárd dollárt költött arra, hogy egyik terméke, a Bud Light a 2011-es idénytől az NFL hivatalos sörévé lépjen elő. Érdekesség, hogy elődje, a Miller Coors éppen tavaly májusban vesztette el ezt a titulust, majd átnyergelt a hokiligára.

Sportszerek

Az NFL merchandise termékeknek az Egyesült Államokban van a legnagyobb piaca. Egy 2009-es (jelenlegi legfrissebb) kimutatás szerint az amerikaiak több mint 8 milliárd dollárt költöttek a hivatalos sportlogókkal ellátott termékekre, ebből mintegy 2.5 milliárd dollárt az NFL áruja generált. A recesszió miatt ez az összeg 2.1 milliárd dollárra esett a múlt évben, míg a lockout okozta hosszútávú veszteség egyelőre megjósolhatatlan.

A Nike – az Under Armourt és az Adidast megelőzve – tavaly 1.1 milliárd dollárt fizetett a kizárólagosságért, a vezetők azonban egyelőre fellélegezhetnek, hiszen az öt évre szóló kontraktus csak 2012 áprilisától lép hatályba. Nem úgy a liga jelenlegi licensztulajdonosa, az Adidas tulajdonában lévő Reebok (2001-2011), amely a megállapodás utolsó fázisában nehéz gazdasági évnek nézhet elébe.  A játékosok, a csapatszemélyzet és a játékvezetők ruháinak beszállítására így gyaníthatóan nem lesz gondjuk, ám a különböző forgalomba kerülő NFL-felszerelések és kiegészítők értékesítése fontos eleme a Reebok stratégiájának.

Két tűz között

Mint általában lenni szokott, a tulajdonosok és a játékosok inkább saját kapzsiságukkal, pénzügyi érdekeikkel vannak elfoglalva, mint sem, hogy a várható következményekről vizionálnának. Az nem fontos, ki kinek az oldalán áll, mivel sokkal több forog kockán, mint a kollektív szerződés (CBA) léte, vagy nem léte.

Az NFL csapatainál közel 4000 alkalmazott dolgozik mérkőzésenként, így ha azok elmaradnak, a dolgozók tetemes százaléka kényszerül fizetés nélküli szabadságra, jobb esetben megússzák bércsökkentéssel. És itt most a hétköznapi, családos emberekről van szó, akik lakbért, számlákat, jelzáloghiteleket törlesztenek; iskoláztatásért, egészségügyi ellátásért, azaz a megélhetésért dolgoznak, akárcsak a fentebb már említett vendéglátósok, és egyéb vállalkozók. Nekik a milliárdosok és milliomosok csatározásai miatt gyökeresen megváltozhat az életük.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Módosított bérletértékesítés az NFL-ben 2011. március 26. szombat | AP

Új tetőt kap a Vikings stadionja 2011. március 25. péntek | AP

Soccer-re vált az NFL-játékos 2011. március 17. csütörtök | AN/Reuters

Nincs megegyezés, küszöbön a lockout 2011. március 12. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos