Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyarországi csapás a jogállamra 2011. április 18. hétfő 8:12 | AN

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyarországi csapás a jogállamra

Párizs – A fenti címmel közölt hétfő reggeli számában elemzést a francia Libération napilap a jelenlegi magyarországi politikai helyzetről, az ezen a napon elfogadandó új alkotmányról. Amellyel együtt Magyarországot bizonyosan nem vették volna fel az Európai Unióba – írja a lap.

Florence La Bruyere, a liberális újság kiküldött budapesti tudósítója már cikke elején leszögezi, hogy szomorú fordulat következett be a posztkommunista Magyarország történelmében. Az Orbán Viktor vezette, jelenleg hatalmon lévő ultrakonzervatív jobboldali formáció, a Fidesz-KDNP szakít a jogállam elvével, és nacionalista, Európa-ellenes, fundamentalista keresztény alkotmány elfogadását tervezi ezen a napon. Egy olyan új alkotmányról van szó, amely nem biztosít azonos jogokat az összes állampolgárnak – hiszen vélt vagy valós érdemeik szerint osztályozza őket –, megtiltja az azonos nemű emberek házasságát, s félreérthetetlen előkészületeket tesz arra, hogy hamarosan szavazati jogot adjon a szomszédos országokban élő magyar kisebbség tagjai számára. Orbán Viktor többek között az ő voksaik segítségével akarja megőrizni hatalmát. La Bruyere megjegyzi még, hogy ezek a román, szlovák, szerb és ukrán állampolgárok az idei év első napjától kezdve már magyar útlevelet is igényelhetnek.

De a cikk talán leglényegesebb megállapítása az, amely szerint Magyarországot, ha már ezzel az új alkotmánnyal adja be tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba, minden bizonnyal elutasították volna, s így is kétséges, hogy Brüsszel szó nélkül tudomásul veszi-e ezt a deklarált elveivel egyértelműen összeegyeztethetetlen új magyar alaptörvény.

Florence La Bruyere részt vett a hétvégi tüntetéseken, és szóba elegyedett számos demonstrálóval. Némelyik beszélgetést idézi is, például azt a véleményt, hogy „míg Franciaországban az alkotmány az állam kötelességeit rögzíti az állampolgárokkal szemben, nálunk most már ez éppen fordítva lesz: az új alaptörvény az állampolgárok állammal szembeni kötelességeit határozza meg, igen szigorúan, és mélyen hallgat az állammal szemben érvényesíthető jogainkról”.

A lap idézi a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és Halmai Gábor alkotmányjogász elítélő véleményét is, és végső kicsengése a lehető legpesszimistább. A francia olvasók e cikk elolvasása után levonhatják a számunkra legszomorúbb tanulságot: mától kezdve egggyel kevesebb jogállam lesz Európában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 12 szavazatból)
Magyarországi csapás a jogállamra, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. A tákolmány aláirása alkalmából tegyyünk ki fekete zászlót és viseljünk kokárdát. Esetleg meg lehetetne rendezni a demokrácia temetését is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  2. elnézést, elírtam. Viseljünk gyásszallgot

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  3. Erre a gyászos napra csak a gyász-szalag illik! A kokárdát már egy időben a fidesz szekta kisajátította.
    Szomorú! Szerintem míg ezek vannak, gyászolhatunk.
    Szégyelhetik magukat, akik ezt lehetővé tették akár szavazataikkal, akár támogatásukkal.
    Szálasi és Rákosi után a Fidesz és talpnyalói Magyarország történelmének legnagyobb szégyene!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  4. Én is gondoltam erre

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  5. Sokat segitene ha az EU és Amerika vezetői kiközösitenék Orbán úrat. Nem tárgyalna senki vele. Nem fogadnák, henem elmondanák nyiltan véleményüket. Aztán az EU nem adna támogatást egy olyan kormánynak amelytől olyan messze van a demokrácia mint Makkó Jeruzsálemtől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  6. Az is az informatika diadala, hogy látja a világ mi történik itt, percről percre követve az eseményeket. Valójában csak abban bízhatunk, hogy ez a nyilvánosság annyira lefogja a kormány kezét, hogy közben kiüthessük belőle a fegyvert.
    Szomorú kiváncsian élem meg, – napjaink történelmét. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  7. A küldetéstudatos emberek mindig csak romlást hoztak az országra. Az EU tag Magyarország most megmutatja a világnak, hogyan lehet hazudságokkal szerzett túlhatalommal megdönteni a jogállamot. Remélhetőleg ez a magyar nép számára tragikus példa nem gyengíteni, hanem erősíteni fogja az EU és a demokratikus államok immunrendszerét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  8. Ezert jottem el MO-rol, mert nincs kedvem megint / tovabbra is diktaturaban / nem jogallamban elni. Eleg volt a Kadar, Grosz rendszerbol, koszonom, nem kerek tovabb belole, plane nem 60 evesen. Nekem nincs idom MO-n varni az igazi rendszervaltasra, inkabb kerestem olyat, ahol nincsenek Orsos/Orban fele paranoid orultek es megelhetesi politikusok kormanyon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  9. Szidjuk Orbánékat, pedig a szocialisták a legbűnösebbek abban, hogy ez a helyzet előállt. Most lapítanak és a háttérben sunyítanak, ahelyett hogy észbe kapnának és a Szakszervezetekkel összefogva tömegeket vinnének az utcára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (10 szavazatból)
  10. Látszik, hogy a “bér anttilájkolók” dühödten szembe akarnak szállni a megdönthetetlen igazsággal. Szörnyű, hogy elvakultságukban nem látják, hogy ez a keptokratikus viktokrácia orbánmánya, a klerikálfasizmus alapvetése egy jókora Horthysta-Szállasiszta Mindszenty mázzal leöntve. Az isten mentse meg a magyart ezektől!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  11. Megnéztem a TV-ben a szavazást. Boldogok voltak a fideszesek, hosszan megtapsolták saját aljas cselekedetüket.
    Ezek tényleg mind ennyire idióták, vagy mind gerinctelen, karrierista disznó! Nincs közöttük egyetlen, aki kiállt volna a szavazás ellen, vagy akár tartózkodott volna. (igaz 1 valaki tartózkodott).
    Schmitt elégedetten élvezte a helyzetet, Orbán és Semlyén cinikusan pöffeszkedve lapított. Bezzeg a Himnuszt Semlyén büszkén énekelte. Szégyelje magát! Mind szégyelje magát!
    A Jobbik transzparenst tartott: “Áruló nem leszek”. Színjáték ez is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  12. Vissza a régi alkotmányt,tróger bűnözők!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  13. Megismétlem a másik, a témába vágó cikkhez írt kommentemet:
    ” a fidesznek akkor is módjában áll majd megbuktatni az új kormányt , ha elvesziti a következő választást ”
    Bartus Laci már kifejtette egy korábbi cikkében, hogy az új kormánynak egyetlen tollvonással kell majd eltörölni a FideSS összes agyrémét.
    Tán ugyanott szerepelt egy kommentelő meglátása, miszerint ha a FideSS nem ismeri el az 1989-es alkotmány jogfolytonosságát – mint ahogy tudjuk, 1944-től semmit sem tart jogfolytonosnak -, akkor bármi, amit tettek, ugyancsak nem jogfolytonos. Tehát nincs is miről beszélnünk.
    Az a bizonyos tollvonás csak a jogtalanságok végére tesz pontot – hogy némi képzavarral éljek. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Orbán hiányolta ( utólag ) , hogy a 89-es rendszerváltás nem forradalmi úton valósult meg . Most is fülke forradalomról hablatyol . Halvány gőze sincs a forradalom milyenségéről . De az biztos ha így folytatja az ország és a lakosság tönkretételét saját bőrén fogja megtapasztalni az igazi forradalom ránézve elsöprő valóságos és könyörtelen arculatát !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  15. Emlékeztetnék mindenkit, hogyan is állt hozzá a FideSS a Tákolmányozáshoz:
    “…A 2010. évi választások győztese örökbe kapott az 1994-1998 közti ciklusból egy alkotmányos megkötést, mely előírta, hogy az „új Alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges”. Ezt eredetileg ideiglenes rendelkezésként fogadta el az Országgyűlés, arra az időszakra, amikor a hetvenkét százalékos többséggel rendelkező MSZP-SZDSZ-koalíció javaslatot tett az alkotmány véglegesítésére.8 A Fidesz-KDNP azonban most megújíthatta volna. Ehelyett törölték az alkotmányból,9 világossá téve, hogy álláspontjuk szerint a mandátumok kétharmadának megszerzésével olyan felhatalmazást kaptak, mely nem egyszerűen kormányzásra szól, de arra is, hogy – az egész nemzet nevében eljárva – megváltoztassák az alkotmányos berendezkedést,10 s hogy az ellenzéknek csupán statisztaszerepet szánnak az alkotmányozás folyamatában.11

    A kormányoldal kezdetben attól sem zavartatta magát, hogy az ellenzéki pártok kivonultak az alkotmány-előkészítésből. Amikor pedig ráeszmélt, hogy távolmaradásuk veszélyezteti a készülő dokumentum legitimitását, nyíltan kimondta: hajlandó engedni ebben-abban, de esze ágában sincs visszaadni az ellenzéknek a tárgyalási pozíciókat, melyektől a négyötödös szabály eltörlésével megfosztotta.12

    A folyamat időbeli megtervezése is arról tanúskodik, hogy ki akarja vonni magát mindenfajta kontroll alól…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. A mai nappal, a parlamenti szavazással kiérdemelte orbán (mától csak kis betűvel), hogy a jövőbeli történelmi könyveinkben Szállasi és Rákosival egy nívójú politikusként fognak róla írni. tanítani az iskolákban. Ha egyáltalán az országban marad bukása után, büszkék lehetnek majd rá az unokái!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  17. Aljas csirkefogó.Régen az efféle politikusok lámpavason végezték.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  18. Mit is mondott annak idején a csúti Törpenapcsi? “Csak egyszer kell nyernünk, de akkor nagyon!”
    Hát megtörtént!
    A mai naptól fogva pedig értelmes emberek előtt, ha Magyarországon akarnak maradni, élni, boldogulni, csak három út állhat: az egyik az emigráció, a másik az alkoholizmus, a harmadik pedig járhatatlan…!
    Mert igaza van az egyik előttem írónak, bár ő már 60 én pedig még csak 43, de nekem sincs időm arra hogy kivárjam, amíg a magyar nemzet végre kijózanodik. S mivel magam nem akarok folyamatosan részeg lenni (még a szabadon főzhető házi pálinkától sem), inkább fogom a kétdiplomás nejemet, a három gyönyörű fiamat és keresek magamnak egy olyan országot, amelyet nem idióták és gerinctelen senkiháziak irányítanak!
    Sajnálom, hogy ezt kell írnom és bocsánat mindazoktól, akiket esetleg ezzel megsértettem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  19. Döbbenet!Ne legyen nyugalma a 262 haza nyomorítónak, sem a földön, sem az alatt!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Carthago delenda est!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Na! Most tették orbánék hazánkat igazán “elkúrt, qrva ország”-gá!
    Bemutatták, hogy milyen is az, amiről annó annyit hőbörögtek.
    Mindaddig az is marad, míg ez a söpredék a Parlamentben ül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Mate, Ivan Tibor

    Micsoda videk, micsoda ki%%%%ott ocska videk…
    .
    (Beremenyi Geza: Antoine es Desire)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Bennem most dúl a tehetetlen düh.Mivel én csak egy vagyok a sok közül így nem tudtam többnek látszani sajna a tüntetéseken.A barátaim sem voltak millióan.Összefogni nincs más lehetőség.Mindent eljátszottuk már mert nem vettük komolyan ami itt készülődik.Kell egy nagy tragédia az ébredéshez?Megtörténik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Alkotmányunkat csodálja a világ 2011. április 22. péntek | AN

A Klubrádió monnyon le 2011. április 21. csütörtök | AN

Sok sebből vérzik az új alkotmány 2011. április 21. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos