Ronai and Ronai
AMERIKAI

Globe and Mail: Legyen-e extra szavazatuk a mamáknak? 2011. április 12. kedd 18:41 | Rákócza Richárd Forrás: The Globe and Mail

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Globe and Mail: Legyen-e extra szavazatuk a mamáknak?

Toronto – Hírünk egyre tovább gyűrűzik a nagyvilágban; a napokban a Globe and Mail című vezető kanadai lap ismertette a Fidesz-KDNP kormány azon ötletét, hogy az édesanyáknak minden kiskorú gyermek után járna egy plusz szavazat. Az újság olvasói véleményét is kikérte. Íme.

A patinás lap azzal indítja cikkét, hogy Kanadában a választásokhoz közeledvén a pártok mindenféle kampányfogást elővesznek, csak hogy kicsalogassák a mamák – és a papák – szavazatait, de a kanadai ígérgetés semmi ahhoz képest, amit Magyarországon ki tudnak találni.

„Noha a magyarok egy felmérés során lefelé fordított hüvelykujjukkal ítélték halálra az ötletet, a konzervatív Fidesz kormány tagjai azt fontolgatják, keresztülviszik a törvényhozásban a vitatott politikai elképzelést”, írja Adriana Barton, kitérve arra, hogy Szájer József Fidesz-képviselő a Paul Demeny amerikai demográfus 1986-ban publikált koncepciójával igazolja a kiskorú gyerek után járó extra szavazat gondolatát.

„Szájer úr rámutat arra, hogy a magyar lakosság húsz százaléka kiskorú, és hozzáteszi, hogy a cél az új szavazási rendszer támogatásának megszerzése ’nem csak Magyarországon, de Európában is’. Tom Ginsburg, a Chicagói Egyetem jogászprofesszora azonban megkérdőjelezi az anyáknak juttatandó plusz szavazat tisztességességét. ’A családban élők szavazatainak túlsúlya aláásná azoknak a jogait, akik úgy döntenek, nem alapítanak családot’, közölte a Guardiannel. És a papákkal mi lesz?”, teszi fel a kérdést az írás végén a liberális-konzervatív kanadai lap.

Az olvasói kommentek java furcsálkodva fogadja az elképzelést. Az első hozzászóló rámutat arra, hogy az effajta politika másodrangú szerepre kényszeríti az apákat a gyermeknevelést illetően; az ezt követő szimplán „hülyeségnek” bélyegzi a tervet, amiről azóta – legalábbis egyelőre – a Fidesz letett. „Egy ember, egy szavazat”, figyelmeztet a Globe and Mail egyik olvasója a modernkori demokrácia alapelvére, amelyet Orbán Viktorék elfelejteni látszanak. Más felveti: „Mi lenne, ha embereknek azon az alapon adnánk több szavazati jogot, hogy magasabb az IQ-juk, vagy a kitöltött teszttel igazolnák, hogy az átlag felett értenek dolgokhoz? Mert akkor folytathatnánk”, írja egy komment.

Az ezután kibontakozó vitában a kanadai lap olvasói rámutathatnak, milyen abszurditásokhoz vezetne, ha a magyar kormány terve esetleg megvalósulna. „Ha ezt megcsinálják, nem akarják annak lehetőségét is megfontolni, hogy a gyerekek ’elválhassanak’ gondviselőjüktől, mert rosszul sáfárkodtak szavazataikkal (meg egyebükkel)? Vigyék le a korhatárt, de hogy más szavazzon valaki helyett? Ilyen nincs”, háborog egy hozzászóló. S végül még egy komment: „A szülőknek nem szabad extra szavazatot kapniuk a gyerekeikre, mivel nem tudhatjuk, valóban a gyermek érdekében fognak-e cselekedni.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 18 szavazatból)
Globe and Mail: Legyen-e extra szavazatuk a mamáknak?, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. A cenzusos szavazati jogot már szerte a világon, minden demokratikus jogállamban eltörölték. Ha nem is ilyen formában, de volt cenzusos szavazati jog a Magyar Királyságban is, azaz megyünk a korban visszafelé. Igaz akkor pont a nők hátrányára volt a megkülönböztetés.
    Demokráciában mindenki egyenlő, de megkülönböztetik a fiatal korúakat, akik nem csak hogy nem szavazhatnak, de nem vásárolhatnak szeszes italokat, vagy dohány termékeket sem. (megoldás: minden nő ihat, és dohányozhat kiskorú gyermeke helyett, akkor is, ha neki nem esik jól)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  2. Orbán András Lajos

    Ez csak a beteg Jozefa ,,agyába,, halva született ötlet,volt remélem ki is múlt, a célja minél több szavazat bezsebelése, mert érzik hogy a léc leesni készül………Az már csak hab a tortán hogy milyen szívhez szóló hazugságot tálaltak a kicsinyes hazug céljuk mellé…………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  3. Ha a Pápa tudná, miféle mocskos tolvaj ámokfutót fogadott, inkább kirúgta volna ezt a bandát, nem hogy fotózzon velük… :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. Beata Toth "kivancsi"

    Nezem a kepet, az ANYA a hatterben, viktor apuka es a gyerekek elol, a feleseg pedig a hatuk mogott, a kiralynak nem illett volna a feleseget maga melle venni a fotozason?
    Sikeres, sokat mondo kep………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  5. Valóban telibe talált kép: a jobb oldalon a világ egyik nagyhatalmának hiper-kultúrált vezetője, a másikon… “A cigánytábor az égbe megy!” (Félreértés ne essék, ez egy film címe a ‘70-es évekből!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  6. Nekem egy kollégám azt mondta, hogy iskolai végzettséghez kéne kötni a szavazati jogot, pl. csak felsőfokú végzettségűek szavazhassanak. Természetesen neki az van. Hát kérem, hogy Magyarországon a lakosság milyen nagy aránya rendelkezik felsőbbrendű érzéssel, hihetetlen. Ez az ország nagyon könnyű préda az újfasizmus hazai és nemzetközi erői számára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  7. A pápáról csak annyit, hogy csak azért mert fehérben van, még nem ő a Hófehérke. Pontosan tudja, hogy miféle bagázzsal adja össze magát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  8. Csilla! A közös érdek erős kapocs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. EGYSZER MAR LEIRTAM, NEZZETEK MEG BARATAIM, Aniko kedves, szimpatikus, a hatterben felve megbujo sokat szenvedhetett szemelyiseg, latni az arcan! A ket idosebb lany es fiu sem ugy tekint a kameraba mintha a vilag legbodogabb gyermekei lennenek. /egeszen biztos sokat lattak mar/
    A kozepso leany viszont nagyon szep!!!
    Nem ez az elso kep hol a feleseg /Aniko/ nincs a ferje mellett, ill. a kiraly ul a szekben, mig a gyerekek es a leleseg mogotte allnak, szoval nem jo.
    Nekem ez a kep is sokat elarul, de kivanom hogy tevedjek es legyenek ok a legboldogabb csalad, ugy lenne rendjen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  10. Nem is tudom melyik népnél szokás , hogy elől halad az apa az anya meg kullog utána ??? :-))) Lehet találgatni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  11. vidoq ”

    Tíz méter távolság ,és a hím ordítva irányítja a nőstényt . Napi látvány városunkban . Általában a a nőstény szép ,nagy virágos szoknyában lohol ,ura és parancsolója után .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  12. Olyan aranyosak itt.De tényleg.Kár,hogy érzéketlen szociálisan a Vezető.Mind a kettő a képen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. Információink 75 %-át a látás adja. Nagyon beszédes a kép, ahogyan ezt Olah Zsuzsanna leírta. Ami a gyermekek után járó szavazati jogot illeti, ezzel kapcsolatban eszembe jut egy idős tapasztalt mérnök mondása:” A hülyeség ugyan Isten ajándéka, de nem szabad vele visszaélni!”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Demokráciát csak felelősségteljes demokraták tudnak csinálni. Gyermekek és kisdedóvóba való felnőttek nem. Mert eljön a kétharmad s megszavazza a királyságot. Ha mégis ártatlan gyermekeink szavazhatnának, akkor a csúnya orbán bácsira nem sok voks jutna. De persze a gyermekek majd csak kellő fejtágítás után dönthetnek majd, ha átmentek az orbanjugend-képzőn. Addig majd a mamájuk, legalábbis, ha akar felnevelési támogatást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Csúnya, rossz gondolatom támadt a képről:
    XVI. Benedek: Ez a kis szemüveges is meg lesz nekem az apja engedelmével.
    OV: Bármire kész vagyok a pápa áldásáért, csak a legkisebbet nem adom egyelőre.
    A többiek arcán meg minderről a vélemény olvasható le. Tudom, most primitív voltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Amúgy Oláh Zsuzsannának teljes mértékben igazat adok, ez nem a világ legboldogabb családja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Zsuzsa,
    osztom véleményed, ezt mar én is megfigyeltem. Az autoriter indulat otthon is kijön. A mimelt “mosoly” Orban arcan is sokat elarul. Kirakat csalad, belül igen félelmetes dolgok zajlanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. Eldard!

    A Pápa ne tudná?!
    Mit gondolsz te “Isten Földi helytartójáról!?”
    Egy dologban biztos megegyeznek: Hatalom Mindenek Felett!!!

    Én még meg is előlegezném a szavazati jogot, mint anno a “cocpolitikát”
    akár nyóc gyerökig is, csak úgy bemondásra!
    Ha mán hülyék vagyunk, akkor nagyon legyünk azok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. A kirakat-család vállalta, hogy kirakatcsalád legyen. Mi megnézzük, s köszönjük, nem megyünk be a boltba.
    Gusztávnagy, ha megengeded:
    Tudtátok, hogy Lévai Anikó katolikus?
    Hétfőn találkoztam egy bácsival, aki a szomszédjuk volt, s mesélt egyet mást róluk. Pl. hogy Anikó a főnök otthon, hogy sokkal rosszabb a férjénél, s ordít, mint egy kocsis.
    Na látjátok, erre jó a miniszterelnöki rezidencia, nem hall semmit a szomszéd. Csak a biztonsági őr. (Ezért kell nekik adni a terrorelhárítást?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. Fidesz logika:
    A komcsik megvették a nyugdíjasokat, mi vegyük meg a fiatalokat. (ld. új SZJA törvény)
    Ez matematikai alapon 1:1.
    De nekik az egál sohasem elég, annál több kell. Adjunk a megvetteknek extra szavazatot.
    A képről:
    A család mit gyászol? Mert hogy nem elegáns az biztos.
    Egyébként megtalálta zsák a foltját. A Pápa és O.V. is (milyen ifjúsági szrvezet tagja is volt Őszentsége? Hmmm…,) miniszterelnökné pedig se nem vett zsákbamacskát és ő sem múlt nélküli…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. ladjaNyilik a szeme azembereknek Vidoq nagyon jól látod nem kellet megvárnunk hogya romugrok létszáma meghaladja a parasztokét a fülkések ezt előréb hozták és minden megnyilvánulásával igazolja etnikai származását

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Hanna, ha füst van, akkor valahol tüz is van. Mindenestre, ahogy mi is kiborultunk töle, gondolom, hogy otthon ezt a feszültséget még nehezebb elviselni és tény, hogy ez az ember nem a legjobbat hozza ki az emberekböl.
    Szerintem Ranschburg Jenö tudna erre valaszt adni, de mar késö…
    Egyébként a demokracia lényege: 1 ember-1 szavazat. Ha barmilyen ürüggyel többet kap egy, akkor ez mar maris borult. És persze én nem vennék mérget ra, hogy mind az 5 Orban gyerek Orbanra szavazana!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. http://www.fn.hu/belfold/20110112/ranschburg/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Olvassátok el, ha még nem tettétek volna.
    Januári riport. S március 10-én minden előzetes betegeskedés nélkül, hirtelen távozott az élők sorából.
    Véletlen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. A kép közepén az elhivatástudattól feszítő mamának már eggyel több szavazata van…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Hanna!
    Magam is nagy tisztelője voltam, vagyok Ranschburg Jenőnek.
    Le is töltöttem ezt a cikket, amit ajánlottál. nyugodt körülmények között fogom tanulmányozni.

    Lévai Anikó ügyben kezdtük a párbeszédünket, de most megadom magam, kérem! Persze hogy megengedem!
    Elismerem, “…Nem járnak ketten egy úton, ha meg nem egyeznek!…
    De akkor is Orbán a felelős!

    Eltűnhetnének valami nagyon távoli vidékre, hogy soha ne kerülhessenek hatalom közelbe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos