Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ugyanaz az ember 2011. április 23. szombat 22:51 | Molnár Miriam

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ugyanaz az ember

Eric Drath New Yorkban nőtt fel és szülei mindig figyelemmel kísérték az városban rendezett US Open tenisz bajnokságot.

Egyszer arra lett figyelmes, hogy a testvére szemorvosa, mintha ugyan az a személy lett volna, mint aki a US Open teniszpályájára lépett, nagy média figyelem közepette. Szülei suttogtak róla egymás között. A kis Eric nem felejtette el, hogy amíg nővére szemorvosa dr. Richard Raskind volt, a teniszező nő Renée Richards.

Hogy vált egy férfi szemorvosból egy női teniszező? Ezt a kérdést tette fel magának a felnőtt Eric Drath újságíró, és meglepetésére Renée bele egyezett, hogy történetét elmesélje. Ezen kívül Renée több közeli barátja, nővére és fia is megszólalnak.

Richard Raskind 1934-ben született New York városában. Édesanyja pszichiáter volt, apja sebészként dolgozott. Fiuk mindenben, amibe bele kezdett, a legjobb volt. Nagyon jól tanult, minden sportban remekelt és tizenéves korában a tenisz mellett döntött. A Yale egyetemen, a Rochesteri egyetem orvosi karán és katonai szolgálata alatt is magas fokon játszott amatőr szinten teniszt. Sok hódolója volt a jóképű, mosolygós, magas, izmos és intelligens férfinak, akinek pici gyerek korától az volt a titkos vágya, hogy nőként élhesse az életét.

Fiatalon Richard egyszer elhagyta az USA-t, hogy női testtel térhessen vissza, de az utolsó pillanatban visszalépett, nem volt elég bátorsága alá vetni magát a műtétnek. Egy utolsó kísérletként, Richard megnősül és fia születik, de házassága hamarosan tökre megy és Richard annak ellenére, hogy imádja fiát, és gondoskodó, jó apa, az öngyilkosság gondolatával küzd. Terapeutája javaslatára 1975-ben, Richardból végérvényesen Renée lett.

Renée története akkor került a köztudatba, amikor Kaliforniában megnyert egy női egyes amatőr tenisztornát. Egy riporter kiderítette, hogy dr. Richards orvosi diplomáját Richard Raskind nevére adták ki. Renée nem örült a nyilvánosságnak, másrészt nem hagyta magát és harcolt azért, hogy továbbra is teniszezhessen.

Renée Richards

A Renée című dokumentumfilm, amely a Tribeca filmfesztiválon tartja premierjét, nem az első film, amely Richards életútját bemutatja. A Second Serve című 1986-os, Richards első memoárjából készült filmben Vanessa Redgrave alakítja Renée szerepét.

Eric Drath filmjéből kiderül, hogy Richard Raskind és Reneé Richards jó ember lehet, mert olyan barátai vannak, akik kitartottak mellette évtizedeken át, gyerekkorától egészen mostanáig és szeretettel beszélnek róla akkor is, amikor kritizálják döntéseit, cselekedeteit. Ahogy az egyik iskoláskori barátja fogalmazott: „Egyszer, évekkel az után, hogy Dickből Renée lett, arra döbbentem rá, hogy tulajdonképpen teljesen mindegy, milyen nemű, ugyanaz az ember. A személyisége ugyan olyan maradt.”Azt már mi tesszük hozzá, hogy a film tanulsága szerint a szenzációs média cirkuszt leszámítva Renée, annak ellenére, hogy férfi mivoltával a párkapcsolat örömeit is feladta, boldogabb embernek tűnik, mint Richard volt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. ugyan az, bele egyezett, ugyan olyan – smitpál is büszke lenne

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos