Ronai and Ronai
AMERIKAI

Másképp szólhat a Biblia idén Húsvétkor 2011. április 22. péntek 13:57 | AN Forrás: MSNBC

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Másképp szólhat a Biblia idén Húsvétkor

Pusztán véletlen egybeesés, de idén húsvétkor mind a katolikusok, mind a protestánsok a négyszázadik évfordulóját ünneplő keresztény bibliának egy új verzióját kapják, annak egy új fordítását – olvasható kizárólag az MSNBC hasábjain.

A változtatások apróságoknak vélhetők, ám a kereszténység mégis az ilyen apró eltérések miatt szakadt különböző felekezetekre, mert mindenki másként értelmezte Isten szavait.

A két legújabb fordítás igen érzékeny pontokat érint: az egyik a nők társadalmi egyenlőtlensége, a másik pedig Mária isteni mivolta,  bővebben pedig Jézus születése.

’Emberek’, nem pedig ’férfiak’  (angolul ‘People,’ not ‘men’)

1978-as megjelenésétől kezdve az Új Nemzetközi Verzió sok evangélikus és protestáns egyháznak a választás bibliáját jelentette, és az összes eddigi verzió közül ebből adtak el a legtöbbet. Azonban a 2005-ben megjelent ’Napjaink Új Nemzetközi Verziója’ kiadás a kritikák kereszttüzébe került, miután néhány evangélikus felekezet túlságosan liberálisnak ítélte meg.

A ’Committee on Bible Translation’, azaz a bibliafordítók bizottsága – amely egy bibliatudósok által 1965-ben alapított non-profit szervezet – reméli, hogy a legutóbbi kiadás nem jut ugyanarra a sorsra, mint elődje. Az új verzió címéből eleve kiveszik a ’napjaink’ kifejezést, valamint visszahoznak néhányat a  2005-ös kiadásban szereplő vitás kifejezésekből; az új fordítás feléleszti az olyan szavakat, mint az ’emberiség’ (mankind), az ’emberi lény’ (human being) helyett, miközben még mindig kerüli az olyan hivatkozásokat, amelyek a férfineműséget sugallják: ’he’ és ’him’.

Ezek alapján például Márk 1:17 evangéliumának legújabb fordítása így hangzik: “‘Come, follow me,’ mondta Jézus, ‘and I will send you out to fish for men’”. Az új verzióban a “men” szót “people” szóra cserélik, vagyis a férfineműségre utaló kifejezést a semlegesebb emberek szóra változtatják; egy másik versben pedig a “forefathers” , vagyis ősapák szó helyett az “ancestors”, azaz elődök kifejezést használják.

A katolikus püspökök amerikai konferenciáján hasonló módon írták át az Ótestamentumot is. A nemek közötti különbséget elsimították, valamint a szöveg nyelvezetét is átalakították úgy, hogy az világosabban fejezze ki a mondanivalót.

A legvitásabb rész Ézsaiás könyvének (7:14) átírása. Ézsaiás azt jövendöli, hogy a Messiás egy ’fiatal asszony’ által fog világra jönni, nem pedig azt, hogy egy ’szűz’ által. Ez a megfogalmazásbeli változtatás azonban kétségbe vonja némely felekezetek számára, hogy Jézus születése  ’csodával határos’ esemény volt.

A teljes cikk itt olvasható.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Másképp szólhat a Biblia idén Húsvétkor, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Erdő Péter beszéde az Élet Menetén 2012. április 17. kedd

Éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2012. április 9. hétfő

Hogyan került Jézus Orbánék közelébe? 2011. augusztus 22. hétfő

Légiósbetegség a Stripen 2011. július 17. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos