Erdő Péter beszéde az Élet Menetén 2012. április 17. kedd 10:45 Forrás: AN

Erdő Péter beszéde az Élet Menetén

Budapest – A holokauszt magyarországi áldozataira emlékező Élet Menete rendezvényen felszólalt Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke. A katolikus főpaptól ritkán hallható beszédet az országos média, ki tudja miért, nem tartotta annyira fontosnak, hogy beszámoljon róla. A beszéd az Amerikai Népszavában az alábbiakban olvasható.

Kedves Barátaim!

Lelkiismereti kötelességemnek érzem, hogy elmondjak itt most három gondolatot.

Az első: A kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal! Nem fér össze a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, semmilyen népcsoport ellen. Mesterünk, a Názáreti Jézus főparancsként tanította azt, ami ott áll már a héber Biblia lapjain is: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” Ez pedig minket, keresztényeket minden ember szeretetére kötelez.

Ez a menet ma a Salkaházi Sára-rakpartról indult el. Arról a helyről, ahol a katolikus szerzetesnőt, Boldog Salkaházi Sárát azokkal a zsidó asszonyokkal és gyerekekkel együtt lőtték a Dunába, akiket a rendházban rejtegetett. Példája ma is kötelez minket.

A második: Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel! A Biblia szerint minden ember Isten teremtménye. Mindnyájan egymás testvérei vagyunk.

A harmadik: Van remény, ha mindnyájan összefogunk, és akarjuk! A gyűlölködés, az antiszemita, a rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező. Mindegy, hogy ki teszi vagy mondja ezt, és mindegy, hogy miért, milyen okból vagy milyen célból – mindig elfogadhatatlan. Ha ebben egyetértünk, ha ezt elismerjük – és nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is – , akkor van esélyünk. Akkor megtaláljuk azokat a közös erkölcsi alapokat, amelyekre életünket, országunkat és jövőnket építhetjük.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Címkék:, ,

36 Reader’s Comments

 1. Rövid, velős – már csak a hierarchia minden szintjén kell kihirdetni, a hívőknek is!!!!

 2. Kerestem tegnap a beszédet, de nem találtam. Érdekes…

 3. Többször is megszólalhatna, egyébként semmilyen hiradásban nem szerepelt.

 4. Erdő Péter majd jól meg lesz büntetve.

 5. Az jut eszembe – ha nem is szó szerint de tartalmát tekintve – amit Örkény felesége mondott (a zsidózó) Csurkának: Mondd István te nem szoktad elolvasni az írásaidat?

 6. A beszéd korrekt, de ellentétes a többi katolikus főpap megnyilvánulásaival.
  A felszólalásnak politikai háttere lehet és összefüggésben van Kövér és Lezsák (az ország két “főméltósága”), Lévai Anikó és a Fidelitas jelenlétével.
  Orbán valami fontosat akar elérni, ott ahol majd az antiszemitizmus vádját kell cáfolnia!
  .
  Az is lehet, hogy az egész Erdő Péter vatikáni karrierjével függ össze, mint XVI. Benedek egyik lehetséges utódja (Who Could Replace Pope Benedict?, Newsweek, 2009.07.22.)
  .
  Mindenképp a beszédet a külföldi nyilvánosságnak szánták. Itthon szégyellik!

 7. Ezt biztosan így is gondolja Erdő bíboros ahogy mondja, mert a katolikus papok soha nem hazudnak…

 8. Ameddig az egyébként oly klerikálisbarát királyi tévék és rádiók le nem adják, olyan, mintha ez a beszéd el sem hangzott volna.
  Azért így még fügefalevélnek is elév átlátszócska.

 9. hunyadi

  én is azt gondolom – mert itthon nem olvasható, nem hallható – hogy külföldnek szánták, ez is egy “kettős beszéd” egyik fele…

 10. figyelő: Nem Örkényné mondta, hanem Kardos G. György felesége. Ne feledjük el a Nobel-díjra méltó írónkat. Avraham Bogatir hét napja – mindenkinek kötelező olvasmány.

 11. Lám, lám. Nekünk már tényleg semmi sem jó?
  Ha nem szólal meg, az a baj, ha megszólal, akkor meg nem hiszünk neki…
  Azonban valóban elég furcsa, hogy ezt milyen mélyen elhallgatták. Én is csak itt és most értesültem róla. És ez valóban felvet az emberben kérdéseket.

 12. Mondani sok mindent lehet lehet, A szó elszáll az írás marad,de hol volt ez leírva?

 13. Irénnek: a beszéd szövege megtalálható a hazai katolikus egyház honlapján, de a mazsihisz is átvette.
  http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1787

 14. Figyu!!!!!!!!!!!!!!!

  1) ezeknek egész baráteaik sincsenek, nemhohy felebarátaik.

  2)tulajdonképpen saját magukat sem szeretik, akkor most hogy van ez????

 15. Erdő Péter akkor lenne hiteles, ha fő és közpapjai ennek szellemében működnének, és nem gyűlölet keltő beszédek hangzanának el, és nem gyűlölködő írások jelennének meg tőlük, és nyiltan elhatárolódna minden gyűlölet keltőtől, élükön Semlyén Gyűlölködő Zsolttól.

 16. A Népszabadság leközölte, meg is kaptam valakitől az FB-n.
  De miért csak ők?
  Egyébként sem hiszem egyetlen szavát sem…

 17. A Bíborosnak Prohászka Ottokártól is el kellene határolódnia!!!!!

 18. emigrant 2012. április 17. kedd
  Bocs, akkor leszúrom a „forrást” mert én így olvastam, egy hivatkozásban.

 19. Mi ez a gúnyos, álszent vigyor a képén? Ha nem tudnám mit csinál a katolikus egyház Mo-n még el is hinném, amit mond. Így azt se hiszem, amit kérdez.

 20. A karácsonyi beszéde is “olyan szép volt”. Tűrjetek feleim békében, “ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok, statisztikák”. Magyarul, legyetek birkák és mi, majd megmondjuk a tutit. Csoda, hogy nem tette hozzá, hogy majd a túlvilágon elnyeritek jutalmatokat.

 21. Erről , még a hívek többsége sem akar tudni !
  Nem is nekik szólt !
  …” a királynőt megölni , nemkel félnetek …” típusú beszéd volt ez is …
  Legyen Istennek is hála , hogy legalább megtette …

 22. Csak remélni lehet, hogy minden faluban, városban, a misét celebráló “beosztottak” ezután így gondolkodnak! Félek nem így lesz! Arról nem is beszélve, hogy a “kicsi huszár” meg sem hallotta ezeket a szavakat! Semlyén mit lép erre??

 23. Már reflexből kétkedő vagyok.
  A beszéd jó, rendben van. De vajon összhangban van-e a Római Katolikus Egyház mindennapi megnyilvánulásaival?
  Nem tudok örülni.

 24. Lehet,hogy én maximálista vagyok,de nekem a beszéd olyan volt,hogy hoztam is meg nem is.Ráadásul ilyesfélék voltak benne:
  “akiket a rendházban rejtegetett. Példája ma is kötelez minket.”Vagyis ha arra kerülne sor mi is rejtegessünk,?
  Ha a beszéd lényegét akarom összegezni egy régi sláger szövegével tehetem:”Szeressük egymást gyerekek a szív a legszebb kincs…..”

 25. Tisztességes beszéd volt.

 26. Én valahogy nem hiszem, hogy ezek tiszta szívből jövő, őszinte szavak.

 27. Milyen egyszeru es tiszta minden, ha az igazsagot a Biblia alapokon kezdjuk el keresni. Ritka nagy pillanat amikor egy katolikus pap nem az egyhazi tradiciokrol predikal esetleg koltok vagy irok velemenyet nyilvanitja ki, hanem a Bibliabol idez.
  A problema az hogy a Romai egyhaz minden doktrinaja szemben all a biblia tanitasaival, kezdve a hetszentsegtol, a szuzmariazastol egeszen a nem letezo tisztito tuzig. Termeszetesen voltak olyan katoliku semberek akik segitettek a zsidok rejtegeteseben, de valojaban az egyhaznak kelett volna felemelnie a szavat az igazsagtalansag ellen. Aztan volt olyan eset is, ez mar nem csak egyedi katolikus hivok eseteben hanem az egyhaz maga, segitett kimenekiteni embereket del amerikaba. Igaz ezek a “menekultek” mar nem a zsidok, hanem a zsidokat/ ciganyok lemeszarlo naci-k voltak. Es ha tetszik ha nem ezek voltak tobben.

 28. Erdo Peternek ez a beszede az egyik legnagyobb hordereju beszed volt a rendszervaltas ota.
  A katolikus egyhaz fo- es alpapjai eddig teljes mellszelesseggel kialltak a fidesz-KDNP mellett, amely partszovetseg, veluk egyutt, nyiltan vagy burkoltan szitotta a zsido es cigany gyuloletet.
  Bar Erdo Peter beszede rovid volt, ezzel a beszedevel piros lapot mutatott a zsidozo, ciganyozo katolikus papsagnak es a fidesz-KDNP parosnak.
  Ehhez nem kis batorsag kellett, mivel a Vatikan a hatterbol batoritotta ezeket a gyulolet szitokat megbizottuk, Semjen Zsolt reven, tehat Erdo Peter szembement a Vatikan politikajaval. Ezert minden tiszteletem Erdo Petere.
  Most kidrulhet, hogy ki az erosebb. Semjen a Vatikan magyar ugynoke, vagy Erdo Peter Magyarorszag biborosa a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
  Kivancsian varom a kovetkezmenyeket.

 29. A beszéd rendben van, sok igazság és remélem, őszinteség is van benne. Csak egy probléma van. Az, hogy az Egyház elítéli az alpári zsidózást, aminek része a vérvád és az egyéb szánalmas neonáci próbálkozások, érthető. Az antiszemitizmusnak ez a válfaja valóban fényévekre van attól az alaptételtől, amire az egész katolikus világnézet épül.
  De…
  Ha megnézzük többek között Prohászka Ottokár tanait, abból kiviláglik, hogy az antiszemitizmusnak többféle alakváltozata él. Az egyik, amit viszont az egyházi személyek közül ma is elfogadnak, nem fajelméleti, hanem szociológiai alapokon áll. Vagyis az a meggyőződés, hogy sok területen a zsidóság felülreprezentált az össztársadalomhoz viszonyított arányához képest. Nagyon sokan élnek ebben a hitben, holott semmiféle statisztikai adat nem igazolja ezt. Következésképp a numerus clausus helyes és kívánatos módja annak, hogy megvédjék a keresztény értékeket a kozmopolita zsidók istentelen modernizációs törekvésivel szemben. Örök és kiirthatatlan rögeszméje a keresztény fundamentalistáknak, hogy a gyökértelen és nemzetellenes zsidóság veszélyt jelent az értékalapú társadalomra, mivel az internacionalizmust hirdetik és nem veszik figyelembe a nemzeti értékeket. És itt van a legnagyobb probléma, ugyanis ez egy olyan kiirthatatlan ideológiai agyszülemény, ami kimondatlanul is legitimálja a fasizmus eszközeit. Nem arról van szó, hogy a Katolikus Egyház egyetértene a Jobbik primitív retorikájával vagy akár a fajelméleti esszencializmussal, de látens módon értékközösséget vállal azokkal, akik a multikulturális világ minden felmerülő problémáját a zsidók nyakába akarják varrni. Prohászka, Horthy vagy éppen Tormay Cecile szellemi örökségének méltatása nem választható el az antiszemitizmusnak azon formájától, ami sajnos a katolikus hegemónia szószólóira nagymértékben jellemző…

 30. Biztos nem egyeztetett a KDNP-vel , azok nem engedtek volna ilyet mondani , bár nem is keresztények , igazán csak magukkal vannak elfoglalva , ja és a fizuval .
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pgljh5471sA

 31. Erdő Péter szépen beszélt…hát ja, azt tanulta!
  Csak azt ne mondják nekem, hogy nem tudott arról, hogy micsoda korteskedések mentek a Fidesz mellett a templomokban! Beengedte a politikát a templomokba, a papjai pedig még a köztársasági elnököt is mosdatták! (Dr. Alzheimer remélem engem még elkerül és sokmindenre vissza tudok még hosszú ideig emlékezni!)
  Sok-sok hallgatása pedig beszédesebb, mint a mostani megszólalása.
  Neki is csak egy sejhaja van és azzal ő is csak egy lovat tud megülni.

 32. Az állampolgári és emberi bizalmamat, úgy egy az egyben, az egyházak és vezetőik nem bírják !!!!
  Határozottan elítélem a baloldal és demokrácia ellenes sanda politizálásukat,sőt utálatosnak tartom ezt az ÖRDÖGŰZÉST amit művelnek és a baloldali pártok ellen uszítanak immár több mint húsz éve !!

  Az eddigi bűnös hallgatásuk az igazi,valódi álláspontjuk és nem ez az elkésett beszéd.Bár ezzel a bíborosi beszéd tartalmával magam is egyetértek !

  Nekem azért úgy rémlik nem is oly régen a pápa megáldotta Magyarországon a Fidesz és segédcsapatainak törekvéseit,sőt (!) megköszönte közös munkálkodásukat (KDNP ! )…amit a keresztény szellemiség érdekében a katolikus egyházért tett és tesz.

 33. Most megnyugodtam. Tudom, minden hivo katolikus es keresztyen kifuggeszti ezt a beszedet a haloszobajaban a falra, es a zsidogyulolet verszomjas szornyetege amit az egyhaz ketezer even at taplalt es ajnarozott, a mai nappal kimult.

 34. “A Biblia szerint minden ember Isten teremtménye. Mindnyájan egymás testvérei vagyunk.”
  Kiveve a feministak, legalabbisa hivatalos katolikus allaspont szerint:
  http://www.washingtonpost.com/national/on-faith/vatican-orders-crackdown-on-american-nuns/2012/04/18/gIQANRvWRT_story.html

 35. Az egyház kétezer éven keresztül táplálta, erősítette az anitszemitizmust. Manapság pedig nem szól ellene, hallgat, mint kupac a fűben. Az egyházi képmutatásra már Krisztus Urunk is kitért, amikor még az ateistákat is különbnek tartja, mint a képmutató. langyos látszatkeresztényeket (Jelenések könyve – levél a laodíceai gyülekezetnek)

 36. http://www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/lev%C3%A9l-erd%C5%91-p%C3%A9ter-%C3%A9rsek-%C3%BArnak/392404304125371
  dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úr őeminenciájának
  készítette: Gyurcsány Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Párom a magyar igazság 2013. május 29. szerda

Az Élet Menete is önvizsgálatra szorul 2012. december 2. vasárnap | AN

Kitüntették az Élet Menetét 2012. július 20. péntek | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók

Blogok