Ronai and Ronai
AMERIKAI

Olaszország és Málta nem tud megbirkózni a menekültáradattal 2011. április 6. szerda 9:55 Forrás: europarl.europa.eu

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Olaszország és Málta nem tud megbirkózni a menekültáradattal

Strasbourg- Vita a EP-ben. Hétfő este a képviselők azt vitatták meg, hogyan lehet kezelni az Európa irányába tartó megnövekedett menekülthullámot. Elsősorban szolidaritásra szólították fel a tagállamokat, hogy segítsenek azoknak a dél-európai országoknak, ahova a menekültek többsége érkezik.

Az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja, Cecilia Malmström szerint az EU már dolgozik a kialakult helyzet megoldásán, a hosszú távú célkitűzés pedig az, hogy együttműködési partnerséget dolgozzanak ki a migrációval kapcsolatban az észak-afrikai térség országaival. A biztos arra kérte a Parlamentet és a Tanácsot, hogy egyezzenek meg az európai letelepítési programról.

Menekültek befogadásavideó

A parlamenti vitában több képviselő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós tagállamok önállóan nem tudják kezelni a menekültáradatot. Fiorello Provera, a szabadság-demokrácia frakció olasz tagja, a téma parlamenti jelentéstevője elmondta, hogy az uniós külpolitikának kezelnie kell a migránsok származási országában tapasztalható problémákat is. „Rendkívül fontos, hogy összehangoljuk programunkat az Egyesült Államokkal, hogy ne legyenek átfedések, és ne pazaroljuk el a forrásokat” – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban Malmström biztos elmondta, hogy rendkívül fontos, hogy az EU ne vegye egy kalap alá az észak-afrikai térség országait.

Mario Mauro olasz, néppárti és Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol, szocialista képviselők szerint a menekültügyi kérdés az egész EU problémája. „Amikor összeomlott a kommunizmus, kidolgoztunk egy tervet, amely alapján segítettünk a kelet-európai országoknak, amelyek nem mellesleg most már az EU tagjai” – vont történelmi párhuzamot az olasz képviselő, aki egyben egy hatékonyabb szomszédságpolitika kidolgozását is sürgette. Spanyol kollégája több forrást biztosítana ezekre a feladatokra, és hatékonyabbá tenné az Unió külső határainak ellenőrzésének összehangolását végző Frontex uniós ügynökség munkáját.

Corina Crețu, az EP fejlesztési szakbizottságának román szocialista tagja szerint humanitárius segítséget kell nyújtani a menekültek számára, a lampedusai lakosoknak pedig betartható ígéreteket kell tenni, korábban ugyanis azt mondták nekik, hogy 48 órán belül elhagyják a szigetet a bevándorlók. „Az egész EU-nak nyitottnak kell lennie a menekültek befogadására, azt nem lehet csak Németországtól vagy Franciaországtól kérni” – tette hozzá.

Rui Tavares portugál, baloldali képviselő sürgős cselekvésre szólított fel Lampedusán, ahol a menekülteket az elképzelhető legrosszabb körülmények várták. A szabadság-demokrácia frakció olasz tagja, Mara Bizzotto szerint viszont az olasz kormányt gyakorlatilag magára hagyták. A képviselő azt kérte az EU-tól, hogy gondoskodjon arról, hogy bevándorlókat az EU összes tagállamaiban, megosztva helyezzék el.

Egyes tagállamok tétlenségét kritizálta Cecilia Wikström svéd, liberális képviselő is, mert azok nem vették komolyan a migrációs válságot, a nehéz időszakban pedig nem segítenek egymásnak.

Franziska Keller német, zöldpárti képviselő a belügyi szakbizottság nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-nak a migrációt kiváltó okokat kell kezelnie, nem pedig a menekültekkel hadakoznia. Elmondta, hogy nem szabad megfeledkezni az emberi jogokról, és emlékeztetett arra, hogy a Bizottság korábban olyan megállapodást kötött Kadhafival, hogy Líbia támogatást és segélyt kap cserébe azért, hogy feltartsa a migrációs hullámot. „Itt az ideje, hogy ez megváltozzon” – tette hozzá.

A brit, zöldpárti Jean Lambert elsősorban azon kiskorú menekültek sorsa miatt aggódott, akik kísérő nélkül érkeztek. A képviselő ezért arra szólította fel a Bizottságot, hogy minél hamarabb foglalkozzon a kiszolgáltatott helyzetben lévő menekültek sorsával.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Olaszország és Málta nem tud megbirkózni a menekültáradattal, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Ébredj mély álmodból Európa! Mint írtam anno, már a Vatikán közelénen vannak… Nehogy a franciaországi és az amerikai sorsra jussatok tőlük!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Mate, Ivan Tibor

    Az emberbarati segitseg es tamogatas tiszteletremelto torekves. A helyzet statisztikai kiertekelese meg nem tortent meg, bar egy harmadik oszt. tanulo is atlatna, ha az eszak afrikai nepessegnek csak egy tized szazaleka utrakelne, az az osszes EU tagallam egyuttmukodese mellett is felboritana Europa kialakult etnikai egyensulyat. Nem hiszem, hogy barmi gazdasagi vagy egyuttmukodesi szerzodes azzal a regioval le tudna allitani a migraciot, ezek az emberek az ehezes es teljesen remenytelen sorsuk elol menekulnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ellenőrzés a schengeni határokon 2011. május 4. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos