Ronai and Ronai
AMERIKAI

Importpaprika a chili őshazájában 2011. április 6. szerda 11:10 | AN Forrás: Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Importpaprika a chili őshazájában

Santa Fé – Az új hirdetési törvénynek köszönhetően az új-mexikói paprikaimádók mostantól tudni fogják, kedvenc paprikájuk Kínából vagy Indiából származik.

Susana Martinez aláírásával hatályos a Chili-hirdetési Törvény, amelynek értelmében illegális új-mexikóiként hirdetni azt a chilit, ami nem az államban termett. Aki ezt megszegi, megbírságolják vagy lecsukják.

A jogszabály annak a gyakorlatnak kívánja elejét venni, hogy az államban széltében-hosszában gátlástalanul hazainak hirdették meg a kereskedők az erőspaprikát, akkor is, ha az kínai vagy indiai import volt. A javaslatot beterjesztő Andy Nunez képviselő szerint az intézkedés segítségével megőrizhető a világszínvonalú új-mexikói chilipaprika hírneve.

Az állam különösen a zöld chiliről híres, amiből a burritóhoz, az omletthez, de ízlés szerint gyakorlatilag bármihez alkalmazható chiliszószt készítik. A gazdag, fűszeres szósz annyira központi jelentőséggel bír Új-Mexikóban, hogy az ottani törvényhozásban egy alkalommal még az állam hivatalos kérdését is így szavazták meg: „Piros vagy zöld?”

A recesszió azonban a paprikatermesztést sem kímélte, a termelőknek pedig agresszív versenyt támaszt az import, továbbá az aszály is, ami miatt sok paprikafarmer áttért a gyapottermesztésre. Az 1992-es 34 ezer hektárhoz képest 2010-ben kevesebb mint 9000 hektáron termesztettek paprikát, amely 350 millió dollárt hoz évente az államnak.

Sokan azt hinnék, Mexikó a legnagyobb konkurencia, valójában azonban Chile és Peru, ahol elképesztően olcsó a munkaerő, de egyre több az indiai import is. Az Egyesült Államokban fogyasztott chili 82 százalékát termelik külföldön.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Magántőkéből épül űrkikötő Új-Mexikóban 2011. február 24. csütörtök | AN

Nem akar miniszter lenni az űrhajós 2011. február 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos