Ronai and Ronai
AMERIKAI

Menedékjogot kért Gbagbo tábornoka 2011. március 31. csütörtök 15:11 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Menedékjogot kért Gbagbo tábornoka

Abidjan – Laurent Gbagbo, a bukott elefántcsontparti elnök egyik tábornoka menedéket kért a dél-afrikai követségen. Közben rendületlenül törnek előre a nemzetközileg is elismert Ouattara erői.

Phillippe Mangou a családjával érkezett a dél-afrikai nagykövetséghez, hogy menedékjogért folyamodhasson. Az AFP hírügynökség értesülése szerint a tábornok azután menekült a követségre, hogy az állami televízióban felolvastak egy általa írt felhívást, miszerint mindenki, aki Gbagbot támogatja, vonuljon be a hadseregbe, ha kész meghalni hazájáért.

A televíziót használta az ENSZ által is támogatott Ouattara is, aki ezen keresztül szólította fel Gbagbo kormánypárti katonáit, hogy álljanak át az ő oldalára. Szerdán ugyanis seregeivel Ouattara és támogatói elfoglalták a fővárost, Yamoussoukrot, tovább nyomulva az óceán felé, a déli országrészbe, amely Gbagbo irányítása alatt áll. Itt található az ország legnagyobb és gazdaságilag legfontosabb városa, Abidjan is.

A szerdai még egy szempontból fontos nap az elefántcsontparti események szempontjából; az ENSZ Biztonsági Tanácsa csatlakozott az Európai Unió és néhány afrikai ország által már elrendelt Gbagbo ellenes szankciókhoz. Ennek értelmében utazási tilalommal és külhoni bankszámlák befagyasztásával sújtják a bukott elnök legbelsőbb körét.

Csütörtök reggelre heves tűzpárbaj alakult ki Abidjan környékén, állítólag egy börtönből kiszabadultak a rabok, de egyelőre nem tudni, hogy kik közt dúlt a harc.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint már bizonyítékuk is van arra, hogy Gbagbo csapatai a vendégmunkások és más bevándorlók ellen kezdtek hajtóvadászatba, mivel azt feltételezik, hogy Ouattarát támogatják. Korábban már hírt adtunk arról, hogy egy missziós felekezethez több tízezer üldözött, sebesült bevándorló érkezett, a katonák elől menekülve. A szervezet szerint egy faluban 37 vendégmunkást és családjukat mészároltak le Gbagbo katonái.

Abidjanban, ahol, mint fentebb említettük, Gbagbo még az úr, ellenőrző pontokat alakítottak ki, illetve házról-házra járnak fegyveresek, miközben külföldiek után kutatnak. Szemtanúk szerint akit elkapnak külföldi papírokkal, azzal végeznek a székéhez ragaszkodó ex-elnök hívei.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tömegmészárlás Elefántcsontparton 2011. április 2. szombat | AN

Polgárháború Elefántcsontparton 2011. március 29. kedd | AN

Káoszba süllyedt Elefántcsontpart 2011. március 26. szombat | AN

Államosított kakaókereskedelem 2011. március 8. kedd | MTI/AP

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos