Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerikai nagykövet: Magyarország egészséges demokrácia 2011. március 12. szombat 8:05 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerikai nagykövet: Magyarország egészséges demokrácia

Budapest – Az Egyesült Államok budapesti nagykövete burkolt kritikát fogalmazott meg az új magyar alkotmány tervezetével kapcsolatban, amikor kijelentette: egy alkotmány akkor erős, ha átfogja az adott ország egészének érdekeit, ha nyelvezete, szabályozása nem zár ki senkit a társadalomból. Az új alkotmány bevezetőnek szánt hitvallása az elemzők szerint kirekesztő.  Eleni Tsakopoulos Kounalakis ugyanakkor kijelentette a Közép-európai Egyetemen, hogy Magyarország egészséges, teljes mértékben működő demokrácia. Ez a mondat vélhetően csalódást fog okozni az Egyesült Államok magyar barátainak, akik éppen az amerikai demokrácia követelményei alapján cáfolják ezt az állítást.

Az amerikai diplomata meggyőződése szerint az új magyar alkotmányt hozzáértő emberek írják, és az országnak jó alaptörvénye lesz, amelyben biztosított lesz a jogállamiság, az emberi jogok védelme, továbbá a véleménynyilvánítás és sajtó szabadsága.

Magyarország egészséges, teljes mértékben működő demokrácia; tavaly tavasszal szabad és korrekt választások voltak, tiszteletben kell tartani a nép szavát – hangsúlyozta az amerikai külpolitikáról előadást tartó diplomata, amikor azt kérdezték tőle, kielégítőnek találja-e az új alkotmányról szóló társadalmi egyeztetést.

Különlegesnek nevezte, hogy parlamenti választáson egy párt ilyen óriási mértékű győzelmet szerez, egyúttal megjegyezte, a magyarországi változások üteméhez hasonlót ritkán látni. Egyúttal hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem avatkozik be Magyarország belügyeibe, és ő nagykövetként nem kommentálja a belpolitikai döntéseket.

Az amerikai nagykövet az MTI kérdésére kijelentette: az Egyesült Államok nagyra értékeli az EU soros elnökségét betöltő Magyarország szerepvállalását a líbiai válság megoldásában és annak megfontolásában, hogy milyen további lépések lehetségesek.

A nagykövet – aki Az Obama-kormány külpolitikája félidőben, a transzatlanti kihívás címmel tartott előadást – kifejtette: a magyar diplomácia rendszeresen konzultál az Egyesült Államokkal, ő személyesen is egyeztetett Martonyi Jánossal. A magyar külügyminisztert az európai diplomáciai világ nagyra becsült tagjaként jellemezte.

“Nem tudjuk milyen irányt vesznek az események Líbiában, de Moammer Kadhafi elvesztette legitimitását, azonnal távoznia kell a hatalomból” – jelentette ki, hozzátéve, Washington a demokrácia irányába mutató békés átmenetet tartja kívánatosnak. Hangsúlyozta, a demokrácia többet jelent a választásoknál, egy sor jogállami intézmény működését, egyebek mellett a bírói hatalom függetlenségét és a sajtó szabadságát feltételezi. Azt mondta, nem az Egyesült Államok vagy Európa dönti el a régió országainak sorsát, a külső szereplők annyit tehetnek, hogy támogatják a kívánatos átlátható folyamatokat.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis – aki 2010 januárja tölti be a nagyköveti posztot – kiemelte, hogy az Egyesült Államok rendkívül fontosnak tekinti az Európához, azon belül Magyarországhoz fűződő kapcsolatát. Arra is kitért, mennyire fontos az EU működését átalakító Lisszaboni Szerződés Európa egységessé és erősebbé tételéhez; kiemelte, hogy Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő kinevezésével Európa közös hangon szólalhat meg a külpolitikában.

A nagykövet a soros magyar EU-elnökséggel kapcsolatban azt mondta, nem volt szerencsés, hogy az elnökség kezdetét beárnyékolta a médiatörvény körüli vita. Méltatta ugyanakkor, hogy Magyarország olyan célokat jelölt meg EU-elnökként, amelyeket az Egyesült Államok rendkívül fontosnak tart. Ezek között említette a Nyugat-Balkán Európába történő politikai és gazdasági integrációjának erősítését, Horvátország EU-csatlakozásának és a roma befogadás ügyének előmozdítását. Azt mondta, Washington nagyra értékeli, hogy Budapest kiemelten kezeli az EU keleti szomszédságpolitikájának fejlesztését. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, tudja, hogy némi csalódottságot okozott a májusra tervezett budapesti keleti partnerségi csúcstalálkozó elhalasztása, de hozzátette, a második félévben, a lengyel elnökség által megtartandó találkozónak Magyarország a társrendezője lesz, szerepet kap a napirend kialakításában.

A WikiLeaks-kiszivárogtatásokkal összefüggésben egy kérdésre válaszolva közölte: a titkos diplomáciai kommunikációnak fontos szerepe van minden kormány munkájában. Meggyőződése, hogy az iratok nyilvánosságra hozatala nem okozott károkat az Egyesült Államok és szövetségesei viszonyában. Kijelentette: az átláthatóságot “zászlajukra tűző” kiszivárogtatók veszélybe sodorták azokat az embereket, akik az Egyesült Államoknak segítséget nyújtva valóban az átláthatóságért harcolnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -3 ( 3 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Kézcsókom szépasszony. Bizonyára igaza van, egy ilyen szépasszonynak mindíg igaza van.
    Azt kell mondani egy nőnek, hogy szép, mindjárt azt ihiszi, hogy okos is, de ez
    mindegy is. Nem az eszéért akar valaki egy nővel ágybabújni. / A. Dumas, sen./
    Hogy ezt nem Dumas mondta? De mondhatta volna ! Nem?
    Amerikai ünnep alkalmával a corvinus egyetem díszdoktori diplomáját
    nyújtsuk át a Nagykövet Asszonynak. ( nemecsek ernő, dr, Bubó)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Gonoszka! Ej, ej!
    Valahogy az motoszkál bennem, hogy biztos tudja a nagykövet asszony, hogy mit beszél? Ha itt él, nem olvas újságot, nem néz Tv-t, csakúgy célirányosan???
    Ami nekem lejön ebből a képből:
    Orbán – Biztos hogy nem versz te is pofán?
    Nagykövet asszony – Ne majrézz, vendégként nem bántalak, én jó nevelést kaptam…
    Szép dolog a diplomácia, de naggyon, naggyon hazug!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Hát ez egy kicsit gáz. Ha a nagykövet asszony nem volt tisztában vele, hogy mit csinál, az gáz, de ha pontosan tudta, akkor az még nagyobb gáz!

    Énszerintem most éppen hogy nem kellett volna Orbánéknak így benyalni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Bizonyára nem az eszéért, jól is néz ki, pénze is lehetett, meg már ideje volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Az a gyanúm,hogy a nagykövetasszony is úgy és azért kapta ezt a pozíciót az elnökétől mint manapság nálunk a fideszes potentátok, a pénzükért!Ha ilyen félrevezető információkat küld haza hamar kitelik a hivatali ideje…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Kedves Nagykövet Asszony,

    talán ismeri Ferenc Jóska kijelentő mondatát? Körülbelül azonos értékű az Ön felszólalása és értékelése.
    “Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!”
    Mi, akik itt élünk, ezt nem mondhatjuk el, és az a nagyarányú kétharmad is csak egy picike része a szavazásra jogosultak szavazatainak. Ezt még nem mondták el Önnek?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.- mondja amagyar mondás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Nos, a t. nagykövet asszony most bizonyította be magáról, hogy vagy nem figyeli kellő módon az állomáshelyét képező ország politikai életét, vagy nincsen a normális ítélőképesség birtokában (durvábban fogalmazva: nem beszámítható), vagy pedig a csuti kis kondás csábos tekintetétől elolvadva nem képes a megfelelő következtetéseket levonni. Ezért aztán a funkciója ellátására alkalmatlan.
    Mert ugye nem véletlenül jelentette ki sietve a szaxofonosné, Obama elnök semmi szín alatt nem tud megjelenni a ***Bp.-en*** tartandó találkozón. (Amit aztán követett a francia, angol, német legfelsőbb szintű vezetés egyértelmű elhatárolódása is.)
    Bízzunk benne, hogy ezt az amerikai politikai vonallal legkevésbé sem összeférhető lépést, baklövést odahaza is megtudják, az ottani külügyérek értékelik és helyre is teszik őnagyságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Félreértitek.
    Ez az állásfoglalás visszafelé értendő,
    mivel a konkrét állítások közül mindnek az ellenkezője igaz, tehát
    az egész véleményt tükörben kell olvasni.

    Pl.:
    “az Egyesült Államok nagyra értékeli az EU soros elnökségét betöltő Magyarország szerepvállalását a líbiai válság megoldásában”

    “a lengyel elnökség által megtartandó találkozónak Magyarország a társrendezője lesz, szerepet kap a napirend kialakításában.”

    “az Egyesült Államok rendkívül fontosnak tekinti az Európához, azon belül Magyarországhoz fűződő kapcsolatát.”

    “Magyarország olyan célokat jelölt meg EU-elnökként, amelyeket az Egyesült Államok rendkívül fontosnak tart.”

    Hogyne, hogyne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Nagykövet asszony ,valószínüleg ,kiváló hévizeink miatt kérte ,megbizatását . Másra nem tudok gondolni ,mert nyilatkozatával azt igazolja ,hogy nem lát tovább az orránál ,vagy alkalmatlan az ilyen irányú munkára .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Nagyon valószerűtlen, hogy a görögnevű USA nagykövet joggal tesz olyan nyilatkozatokat, amelyek történelmi, politikai, speciálisan magyarországi jogpolitikai ismereteket igényelne! Igazán oda kellenne figyelnie az USA kormányában az illetékesnek, hogy hivatalos delegáltja legalább megközelítően tisztában legyen azzal, amit egy kézcsók gesztusának ellenében beszél.
    Áttételesen az USA elnökére nézve tesz rossz benyomást, ha a nagykövet asszony a véleményét fenntartja, vagy megismétli.
    Ahogy kinéz, most jön a vakáció, így otthon csatlakoznia kellene valamilyen legalább alapfokú tanfolyamhoz, ahol Európa, Magyarország, a demokrácia és hasonló az USA ban eddig fölöslegesnek tetsző témában kioktatják!
    Nem ártana felhívni a figyelmét a Nagykövet Asszonyak arra, hogy ha az Európai Unió is kivetnivalót talál a magyarországi kormányzásban, a kormány demokrácia felfogásában, akkor érdemes azt előbb tanulmányozni, mint felelőtlenül véleményt mondani róla egy koktélpartin, miközben szól a zene!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. T. Hillary Clinton külügyminiszter asszony! Ön és magyarországi nagykövete nem ugyanazt tetszenek mondani a magyar demokráciáról! Ez nem fajsúlytalan dolog, tessék odafigyelni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos