Ronai and Ronai
AMERIKAI

Felszabadult érzékek városa 2011. március 5. szombat 18:42

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Felszabadult érzékek városa

Brazília- Helyi idő szerint péntek délelőtt a Rio de Janeiró-i polgármester átadta a város kulcsait a mitikus Momo királynak, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a világ legnagyobb karneválja, amelynek során öt napon nem hallgat el a zene, nem lankad a tánc.

Noha a leglátványosabb, legnépesebb és legcsillogóbb fiesta az ország legnagyobb városában zajlik, ettől a naptól kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város is megrendezi a maga karneválját, amelyen álarcosok, dobosok vonulnak fel és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a világhíressé vált szambának, hanem más tradicionális táncoknak, a maracatúnak, a xangónak és a marchinhának is komoly szerep jut.

Az első Riói karnevált, amelyet feljegyeztek, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az emberek három napon keresztül maszkokban rohangáltak az utcákon. Az Azori-, a Madeira- és a Zöldfoki-szigetekről érkezett portugál gyarmatosítók aligha láthatták előre, amikor először tartottak karnevált Rióban, hogy ünnepük majd három évszázaddal később globális kisugárzású, allegorikus eseménnyé növi ki magát. Kezdetben a portugálok ünnepe kimerült abban, hogy az akkori hagyományoknak megfelelően álruhát, vagy legalábbis  álarcot öltöttek, s aztán megöntözték egymást vízzel egymásra, és vízzel, sárral, liszttel és hasonlókkal árasztották el egymást.

Rio első jelmezbált 1840-ben szervezték, és a jelmezbál nemsokára átvette a csintalan szórakozás helyét. Nagyjából egy évtized múlva már lovak által vontatott kocsikon vonultak fel a zenekarok, és 1855-ben már lélegzetelállító jelmezekben vonultak fel a karneválon a gazdagabbak. A munkásosztályba tartozók 1872-ig még csak meg sem pillanthatták a jelmezbe öltözött gazdagokat, ebben az évben azonban már ők is beöltözhettek, és részt vehettek a felvonuláson. Az első karneváli bál idejében egy találékony bolt Portugáliából importált maskarákat, álbajszokat és szakállakat a hangulat teljessé tételéhez. 1852-ben jelent meg Zé Pereira, a brazil ütőhangszeres együttes, amelyet José Nogueira de Azavedo Paredes, becsületes szakmáját tekintve cipész alapított. A Zé Pereira végigvonult a város utcáin, és ezzel kezdődött a karnevál.

Ezután elkezdték megrendezni a táncversenyeket, a szambaiskolák versenyét pedig  1928 óta tartják meg – ez a mai karneválok legfőbb látványossága. A szambazene mégis csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája. Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló, akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki. A show nem csak a nézőket nyűgözi le de a zsűrit is. A teljesítmény értékelésének számos módja van,  nézik a zenét és a szöveget, értékelik a szinkron mozgást, a színes jelmezeket, hogy összhangban van e a témával valamint összességében a felvonuló kocsi tervezését és kreativitását is.

A versenyben indulóknak 85 és 95 perc közötti lehet a bemutatójuk. A felvonulásokat az ún. Commissao da Frente-k vezetik, melyek régen az egyes iskoláknak a vezetőiből álltak, manapság azonban TV-sztárok és sztársportolók töltik be ezeket a szerepeket. Őket követik az alas-ok, a kosztümös csoportok.  Tánc, zene, napsütés, koktélok, jóképű aranybarna bőrű srácok, és formás idomú, észveszejtő bombanők. Mintha az egész város kint élne a strandon, rúgják a bőrt, isszák az üdítőket, egy szál bikiniben élik végig az életet. A szamba és salsa zenéjére jár a lábuk. Itt mindenki táncol, boldog és felszabadult.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Felszabadult érzékek városa, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Borvárosi Jeles Napok 2011. február 26. szombat

Már félezernél több halálos áldozat Brazíliában 2011. január 15. szombat | AN, MTI

Földcsuszamlások Brazíliában 2011. január 13. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos